LA LIGA

Οι τοπ σκόρερ των clásicos

Οι τοπ σκόρερ των clásicos

Διαβάστε στο Sport24.gr τους 10 κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών στα clásicos, μαζί με την πρώτη δεκάδα των εν ενεργεία γκολτζήδων στο ισπανικό ντέρμπι (φωτογραφίες & videos)

Οι δέκα κορυφαίοι σκόρερ όλων των εποχών στο ισπανικό clásico, μαζί με την πρώτη εν ενεργεία δεκάδα. Από τους Ντι Στέφανο, Πούσκας και Θέσαρ μέχρι τους Μέσι, Ραούλ και Κριστιάνο, τα πρώτα "κανόνια" του "αιώνιου" ντέρμπι.

Το βράδυ της Κυριακής (23/3) στις 10 ώρα Ελλάδας, η Ρεάλ Μαδρίτης θα υποδεχτεί τη Μπαρτσελόνα στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου" για το ισπανικό πρωτάθλημα, σε ένα ματς που θα κρίνει πολλά σχετικά με την έκβαση της φετινής Λίγκας. Αυτό θα είναι το 168ο clásico της ιστορίας στην Πριμέρα και το 259ο σε όλες τις διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων και των φιλικών. Σε ότι αφορά μόνο τα επίσημα clásicos (225), οι δυο αντίπαλοι έχουν πετύχει συνολικά 742 τέρματα (379 η Ρεάλ και 363 η Μπάρσα).

Είναι δεκάδες οι παίκτες που έχουν σκοράρει στα ισπανικά ντέρμπι από το 1916 μέχρι και σήμερα. Το Sport24.gr παρουσιάζει δυο λίστες. Την πρώτη δεκάδα των κορυφαίων σκόρερ στα clásicos όλων των εποχών, καθώς και την πρώτη δεκάδα των κορυφαίων εν ενεργεία σκόρερ του "αιώνιου" ντέρμπι. Όπως είναι φυσικό, "παρελαύνει" η αφρόκρεμα του ισπανικού ποδοσφαίρου, ξεκινώντας από τους Ντι Στέφανο, Πούσκας και Θέσαρ και φτάνοντας μέχρι τους Ραούλ, Μέσι και Κριστιάνο.

Οι τοπ σκόρερ των clásicos

Ο Μέσι ετοιμάζεται να εκτελέσει φάουλ σε clásico. Μαζί με τον Κριστιάνο, θα είναι ξανά οι δυο μεγαλύτερες απειλές για τις αντίπαλες εστίες.

Οι δέκα πρώτοι έχουν πετύχει συνολικά 137 τέρματα, περίπου δηλαδή το 18% των συνολικών γκολ των clásicos. Υπολογίζονται όλες οι επίσημες διοργανώσεις στις οποίες έχουν τεθεί αντιμέτωποι οι δυο "αιώνιοι": το πρωτάθλημα, το Κύπελλο, το ισπανικό Σούπερ Καπ, το ισπανικό Λιγκ Καπ και η Ευρώπη (Κύπελλο Πρωταθλητριών και Τσάμπιονς Λιγκ). Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην πρώτη δεκάδα υπάρχουν μόνο δυο παίκτες των "μπλαουγκράνα" (Μέσι και Θέσαρ), ενώ η Ρεάλ εκπροσωπείται από τους υπόλοιπους 8.

Οι πέντε της λίστας είναι Ισπανοί (Ραούλ, Θέσαρ, Χέντο, Σαντιγιάνα και Χουανίτο), ενώ οι υπόλοιποι πέντε είναι ξένοι: 2 Ευρωπαίοι (Πούσκας και Κριστιάνο) και 3 Λατινοαμερικάνοι (Ντι Στέφανο, Μέσι και Ούγκο). Στην πρώτη θέση ισοβαθμούν δυο Αργεντίνοι, ο Μέσι και ο Ντι Στέφανο, με 18 γκολ ο καθένας. Ο επίτιμος πρόεδρος της Ρεάλ είναι ο παίκτης που έχει σκοράρει στα περισσότερα clásicos (13) και ακολουθούν οι Μέσι και Χέντο με 12. Μόνο τρεις από τους 10 έχουν πετύχει χατ-τρικ. Πρόκειται για τους Μέσι (1), Θέσαρ (1) και Πούσκας (2).

ΟΙ TOP ΣΚΟΡΕΡ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ ΣΕ CLÁSICOS

1. Alfredo Di Stéfano (18) Real Madrid

Οι τοπ σκόρερ των clásicos

Ο Αλφρέδο Ντι Στέφανο αγωνίστηκε στη Ρεάλ Μαδρίτης από το 1953 μέχρι και το 1964. Μέχρι να εμφανιστεί ο Μέσι, το ρεκόρ του φάνταζε ακατάρριπτο, όμως αργά ή γρήγορα θα περάσει στη δεύτερη θέση των κορυφαίων σκόρερ όλων των εποχών στα clásicos. Ο μεγάλος Αργεντίνος επιθετικός έχει πετύχει 18 τέρματα στη διάρκεια της καριέρας του στο "αιώνιο" ισπανικό ντέρμπι (σε 30 συμμετοχές). Σκόραρε σε 13 clásicos, 11 στο πρωτάθλημα (14 γκολ), 1 στο Κύπελλο (2 γκολ) και 1 στο Κύπελλο Πρωταθλητριών (2 γκολ).

2. Lionel Messi (18) FC Barcelona

Οι τοπ σκόρερ των clásicos

Ο Λιονέλ Μέσι είναι ο παίκτης που απειλεί το μεγάλο ρεκόρ του συμπατριώτη του, Αλφρέδο Ντι Στέφανο. Έχει να σκοράρει σε clásico εδώ και έναν χρόνο (2/3/2013), από την ήττα της Μπαρτσελόνα με 2-1 μέσα στο "Μπερναμπέου" για το πρωτάθλημα. Αυτή τη στιγμή ισοβαθμεί με τον Ντι Στέφανο στην πρώτη θέση με 18 γκολ. Ο Λέο έχει αγωνιστεί μέχρι σήμερα σε 26 clásicos και έχει σκοράρει στα 12 από αυτά: 7 στο πρωτάθλημα (11 γκολ), 4 στο ισπανικό Σούπερ Καπ (5 γκολ) και 1 στο Τσάμπιονς Λιγκ (2 γκολ).

3. Raúl (15) Real Madrid

Οι τοπ σκόρερ των clásicos

Ο Ραούλ αγωνίστηκε 16 χρόνια στη Ρεάλ, από το 1994 μέχρι το 2010. Ο μεγάλος αρχηγός των "μερένγκες" βρίσκεται στην τρίτη θέση της λίστας και απειλείται από τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Ραούλ αγωνίστηκε σε 37 clásicos στη διάρκεια της καριέρας του και σκόραρε σε 11 από αυτά πετυχαίνοντας 15 τέρματα: 8 στο πρωτάθλημα (11 γκολ), 2 στο ισπανικό Σούπερ Καπ (3 γκολ) και 1 στο Τσάμπιονς Λιγκ (1 γκολ).

4. César Rodríguez (14) FC Barcelona

Οι τοπ σκόρερ των clásicos

Ο από πέρυσι - ελέω Μέσι - δεύτερος σκόρερ στην ιστορία της Μπαρτσελόνα, αγωνίστηκε στους "μπλαουγκράνα" από το 1939 μέχρι και το 1955. Πέτυχε 14 συνολικά τέρματα σε 9 clásicos. Σκόραρε σε 8 ντέρμπι για το πρωτάθλημα (12 γκολ) και σε ένα Κυπέλλου (2 γκολ). Μαζί με τον Μέσι και τον Πούσκας, είναι οι μοναδικοί που έχουν πετύχει χατ-τρικ σε clásico από τους παίκτες της συγκεκριμένης λίστας.

5. Francisco Gento (14) Real Madrid

Οι τοπ σκόρερ των clásicos

Ο Πάκο Χέντο αγωνίστηκε στη Ρεάλ Μαδρίτης 18 ολόκληρα χρόνια, από το 1953 μέχρι το 1971. Έπαιξε σε 42 clásicos (δεύτερος όλων των εποχών, πίσω μόνο από τα 43 του Μανόλο Σαντσίς) και σκόραρε συνολικά 14 τέρματα σε 12 από αυτά: 8 στο πρωτάθλημα (10 γκολ), 2 στο Κύπελλο (2 γκολ) και 2 στο Κύπελλο Πρωταθλητριών (2 γκολ).

6.Ferenc Puskas (14) Real Madrid

Οι τοπ σκόρερ των clásicos

Ο Φέρεντς Πούσκας αγωνίστηκε στη Ρεάλ από το 1958 μέχρι το 1966. Σε αυτά τα 8 χρόνια σημείωσε 14 τέρματα σκοράροντας σε 9 clásicos: 5 στο πρωτάθλημα (9 γκολ), 2 στο Κύπελλο (2 γκολ) και 2 στο Κύπελλο Πρωταθλητριών (3 γκολ). Ο "καλπάζων συνταγματάρχης" είναι ο μοναδικός παίκτης της λίστας (ανεξαρτήτως ομάδας) που εχει πετύχει δυο χατ-τρικ, αμφότερα σε clásicos του πρωταθλήματος.

7. Cristiano Ronaldo (12) Real Madrid

Οι τοπ σκόρερ των clásicos

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ήρθε στη Ρεάλ το καλοκαίρι του 2009 και από τότε μέχρι σήμερα έχει αγωνιστεί σε 20 clásicos. Έχει πετύχει 12 τέρματα σκοράροντας σε 10 ντέρμπι: 3 στο πρωτάθλημα (4 γκολ), 4 στο Κύπελλο (5 γκολ) και 3 στο ισπανικό Σούπερ Καπ (3 γκολ). Αργησε να "πάρει μπροστά", όμως στη συνέχεια κατέρριψε το ρεκόρ του Σαμοράνο, βρίσκοντας δίχτυα σε 6 συνεχόμενα clásicos (7 γκολ)!

8. Santillana (12) Real Madrid

Οι τοπ σκόρερ των clásicos

Ο Σαντιγιάνα αγωνίστηκε 17 χρόνια στη Ρεάλ Μαδρίτης, από το 1971 μέχρι το 1988. Φορώντας τη φανέλα των "μερένγκες" σημείωσε 12 τέρματα σκοράροντας σε 11 clásicos: 8 στο πρωτάθλημα (9 γκολ), 2 στο Κύπελλο (2 γκολ) και 1 στο ισπανικό Λιγκ Καπ, διοργάνωση που πλεόν δεν υπάρχει (1 γκολ).

9. Hugo Sánchez (10) Real Madrid

Οι τοπ σκόρερ των clásicos

Ο Ούγκο Σάντσες αγωνίστηκε στη Ρεάλ από το 1985 μέχρι το 1992. Σε αυτά τα 7 χρόνια ο Μεξικάνος επιθετικός σημείωσε 10 τέρματα σκοράροντας σε 9 clásicos: 7 στο πρωτάθλημα (8 γκολ) και 2 στο ισπανικό Σούπερ Καπ (2 γκολ).

10. Juanito (10) Real Madrid

Οι τοπ σκόρερ των clásicos

Ο Χουανίτο έπαιξε μια δεκαετία με τη φανέλα της Ρεάλ, από το 1977 μέχρι το 1987. Σε αυτό το διάστημα, σημείωσε 10 τέρματα σκοράροντας σε 10 clásicos: 8 στο πρωτάθλημα (8 γκολ) και 2 στο ισπανικό Λιγκ Καπ (2 γκολ).

ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΚΟΡΕΡ ΣΕ CLÁSICOS

Ας περάσουμε τώρα να δούμε τους εν ενεργεία τοπ σκόρερ σε clásicos. Στη λίστα έχουμε βάλει όσους έχουν πετύχει τουλάχιστον 3 γκολ στην καριέρα τους στο αιώνιο ισπανικό ντέρμπι. Οι Νταβίδ Βίγια, Ραούλ και Γκονσάλο Ιγκουαΐν δεν αγωνίζονται πλέον ο πρώτος στη Μπαρτσελόνα και οι δυο άλλοι στη Ρεάλ Μαδρίτης, όμως είναι εν ενεργεία ποδοσφαιριστές και αποτελούν μέλη των κορυφαίων εν ενεργεία σκόρερ σε clásicos. Φυσικά πρώτος είναι ο Λιονέλ Μέσι με τους Ραούλ και Κριστιάνο να συμπληρώνουν το βάθρο. Στη συγκεκριμένη δεκάδα, οι δυο "αιώνιοι" έχουν από 5 παρουσίες.

1. Lionel Messi (18) FC Barcelona

Οι τοπ σκόρερ των clásicos

Για τον Λέο τα γράψαμε στην πρώτη λίστα. 18 γκολ σε 26 clásicos μέχρι στιγμή, ισοβαθμεί στην πρώτη θέση με τον Ντι Στέφανο και με το επόμενο τέρμα που θα πετύχει, θα περάσει μόνος πρώτος στην κορυφή της λίστας.

2. Raúl (15) Real Madrid

Οι τοπ σκόρερ των clásicos

Ο Ραούλ είναι ο δεύτερος παίκτης της πρώτης λίστας που έχει θέση και εδώ. 37 clásicos και 15 γκολ τον φέρνουν στη δεύτερη θέση των κορυφαίων εν ενεργεία σκόρερ.

3. Cristiano Ronaldo (12) Real Madrid

Οι τοπ σκόρερ των clásicos

Και για τον Κριστιάνο τα είπαμε παραπάνω. Ο Πορτογάλος έχει πετύχει 12 γκολ στα 20 clásicos που έχει αγωνιστεί μέχρι τώρα και στόχος του είναι καταρχήν η είσοδος στην πρώτη τριάδα. Για να το πετύχει, του λείπουν τρία τέρματα μέχρι τα 15 του Ραούλ.

4. Pedro Rodríguez (5) FC Barcelona

Οι τοπ σκόρερ των clásicos

Ο Πέδρο βρίσκεται στη Μπαρτσελόνα από το 2008 και σε αυτά τα έξι χρόνια έχει πετύχει 5 γκολ σκοράροντας σε ισάριθμα clásicos: 2 του πρωταθλήματος (2 γκολ), 1 του Κυπέλλου (1 γκολ), 1 του ισπανικού Σούπερ Καπ ( 1 γκολ) και 1 του Τσάμπιονς Λιγκ (1 γκολ).

5. Xavi Hernández (5) FC Barcelona

Οι τοπ σκόρερ των clásicos

Ο Τσάβι συμπληρώνει φέτος 16 χρόνια παραμονής στη Μπαρτσελόνα και μέχρι σήμερα έχει πετύχει 5 γκολ σκοράροντας σε 5 clásicos: 4 στο πρωτάθλημα (4 γκολ) και 1 στο ισπανικό Σούπερ Καπ (1 γκολ).

6. Karim Benzema (4) Real Madrid

Οι τοπ σκόρερ των clásicos

Ο Καρίμ Μπενζεμά συμπληρώνει φέτος πενταετία στη Ρεάλ Μαδρίτης και έχει πετύχει 4 γκολ σκοράροντας σε 4 clásicos: 2 στο πρωτάθλημα (2 γκολ), 1 στο Κύπελλο (1 γκολ) και 1 στο ισπανικό Σούπερ Καπ (1 γκολ).

7. David Villa (3) FC Barcelona

Οι τοπ σκόρερ των clásicos

Ο Νταβίδ Βίγια αγωνίστηκε στη Μπαρτσελόνα από το 2010 μέχρι το 2013. Σε αυτή την τριετία πέτυχε 3 γκολ σκοράροντας σε 2 clásicos: 1 στο πρωτάθλημα (2 γκολ) και 1 στο ισπανικό Σούπερ Καπ (1 γκολ).

8. Alexis Sánchez (3) FC Barcelona

Οι τοπ σκόρερ των clásicos

Ο Αλέξις Σάντσες αγωνίζεται στη Μπαρτσελόνα από το 2011. Σε αυτά τα δυόμιση χρόνια έχει πετύχει 3 γκολ σκοράροντας σε 3 clásicos, όλα για το ισπανικό πρωτάθλημα.

9. Gonzalo Higuaín (3) Real Madrid

Οι τοπ σκόρερ των clásicos

Ο Γκονσάλο Ιγκουαΐν αγωνίστηκε στη Ρεάλ Μαδρίτης από το 2007 μέχρι το 2013. Σε αυτή την εξαετία πέτυχε 3 γκολ σκοράροντας σε 3 clásicos: 2 για το πρωτάθλημα (2 γκολ) και 1 για το ισπανικό Σούπερ Καπ (1 γκολ).

10. Sergio Ramos (3) Real Madrid

Οι τοπ σκόρερ των clásicos

Ο Σέρχιο Ράμος αγωνίζεται στη Ρεάλ Μαδρίτης από το 2005. Σε αυτά τα 9 χρόνια έχει πετύχει 3 γκολ σκοράροντας σε 3 clásicos, όλα για το ισπανικό πρωτάθλημα.

Πηγές: As, Marca, lfp.es, wiki

Βίντεο: Ο Μέσι εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης (10 από τα 18 γκολ)

Βίντεο: Ο Κριστιάνο εναντίον της Μπαρτσελόνα (10 από τα 12 γκολ)

Βίντεο: Στιγμές από τα clásicos

TAGS LA LIGA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ