LA LIGA

Ο Βαλβέρδε και η Αθλέτικ

Ο Βαλβέρδε και η Αθλέτικ

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε είναι από χθες ο νέος τεχνικός της Αθλέτικ και το Sport24.gr θυμάται το παρελθόν του Txingurri στο Μπιλμπάο. Μέσα από 24 φωτογραφικά κλικ μπορείτε να δείτε τα 14 χρόνια που έχει περάσει ο «Βάσκος» στους «λέοντες», 6 ως παίκτης και 8 ως προπονητής (φωτογραφίες & video)

Η διοίκηση της Αθλέτικ ανακοίνωσε την Τετάρτη τη συμφωνία του συλλόγου με τον Ερνέστο Βαλβέρδε για τα επόμενα δυο χρόνια.

Ο Txingurri επιστρέφει μετά από 8 χρόνια στο «σπίτι» του, εκεί που έχει περάσει συνολικά 14 χρόνια ως παίκτης και ως προπονητής.

Ήταν ένα «μυστικό» που το γνώριζαν όλοι. Από τη μέρα που ο Βαλβέρδε ξεκαθάρισε ότι δεν θα συνεχίσει στη Βαλένθια και από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι η Αθλέτικ δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιο του Μαρσέλο Μπιέλσα, το μόνο που απέμενε ήταν να γίνει η επίσημη ανακοίνωση για τη συμφωνία της Μπιλμπάο και του Txingurri, κάτι που συνέβη προχθές το βράδυ από τον πρόεδρο της Μπιλμπάο, Γιόσου Ουρούτια. Έτσι λοιπόν, οι «λέοντες» και το «μυρμήγκι» θα συνεργαστούν για τρίτη φορά την τελευταία 25ετία.

Η πρώτη φορά ήταν το 1990, τότε που ο «μικρός διάβολος» υπέγραψε στην Αθλέτικ, στην οποία αγωνίστηκε για έξι χρόνια, μέχρι και το τέλος της σεζόν 1995/96. Η δεύτερη ήρθε έναν χρόνο αργότερα, το καλοκαίρι του 1997, όταν ο Βαλβέρδε μετά το πέρασμά του από τη Μαγιόρκα, αποφάσισε να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και να ασχοληθεί με την προπονητική. Επί μια οκταετία ο Txingurri εργάστηκε στο Μπιλμπάο, από τα τμήματα υποδομής του συλλόγου μέχρι και την πρώτη ομάδα, όπου εντυπωσίασε με τη σοβαρότητα και τη μεθοδικότητά του, κερδίζοντας την εκτίμηση και την αναγνώριση ολόκληρης της ποδοσφαιρικής Ισπανίας.

Μετά από περιπλάνηση οκτώ χρόνων στην Ισπανία (Εσπανιόλ, Βιγιαρεάλ & Βαλένθια) και την Ελλάδα (Ολυμπιακός), έφτασε η στιγμή για τον Βαλβέρδε να επιστρέψει στο «σπίτι» του, αναλαμβάνοντας τον πάγκο της Αθλέτικ ως ο διάδοχος του Μπιέλσα, ο οποίος στη δική του διετία οδήγησε την Μπιλμπάο σε δυο τελικούς: του Europa League και του ισπανικού Κυπέλλου. Μπορεί να έχασε και στους δυο, αλλά άφησε το στίγμα του τόσο στην ομάδα όσο και στον κόσμο, που τον αγάπησε παρά τις ιδιοτροπίες και την τρέλα του.

Οι αντιδράσεις των φίλων της Αθλέτικ, όταν ο Ουρούτια ανακοίνωσε πως δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιο του Αργεντίνου, ήταν τέτοιες που ανάγκασαν τον πρόεδρο του συλλόγου να καθυστερήσει την επίσημη ανακοίνωση της πρόσληψης του Βαλβέρδε, παρά το γεγονός ότι αν υπάρχει ένας προπονητής που θα δεχόταν με ανοιχτές αγκάλες ο φίλαθλος κόσμος του Μπιλμπάο αυτή τη στιγμή, αυτός δεν είναι άλλος από τον Ερνέστο. Το Sport24.gr έφτιαξε ένα άλμπουμ με 24 φωτογραφικά κλικ, το οποίο ξεκινάει το 1990 με την επίσημη παρουσίαση του Txingurri ως νέου παίκτη της Αθλέτικ και φτάνει μέχρι το καλοκαίρι του 2005, όταν ο Βαλβέρδε άφησε τον πάγκο των «λεόντων».

Ο Βαλβέρδε και η Αθλέτικ

1. Το καλοκαίρι του 1990 ο Βαλβέρδε έμεινε ελεύθερος από τη Μπαρτσελόνα και δέχτηκε την πρόσκληση του μέντορά του, Χαβιέρ Κλεμέντε, ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει στο Μπιλμπάο και την Αθλέτικ. Εδώ, την ημέρα της επίσημης παρουσίασής του στο «Σαν Μαμές» (1990).

Ο Βαλβέρδε και η Αθλέτικ

2. Ήταν η δεύτερη φορά που Βαλβέρδε και Κλεμέντε βρίσκονταν στην ίδια ομάδα, αφού είχε προηγηθεί η συνεργασία τους στην Εσπανιόλ. Εδώ, ο Txingurri σε αγώνα της Αθλέτικ με τη Σεβίγια (1991)

Ο Βαλβέρδε και η Αθλέτικ

3. Εκτός από τον Κλεμέντε (που έφυγε στο τέλος της σεζόν 1990-91), στην Μπιλμπάο ο Βαλβέρδε συνεργάστηκε κατά σειρά με τους Ινιάκι Σάεθ, Γιούπ Χάινκες, Χαβιέρ Ιρουρέτα, Χοσέ Μαρία Αμορόρτου και Ντράγκο Στεπάνοβιτς. Χρήσιμες εμπειρίες για την κατοπινή του, προπονητική καριέρα. Εδώ σε αγώνα της Αθλέτικ με την Εσπανιόλ (1994)

Ο Βαλβέρδε και η Αθλέτικ

4. Ενδεκάδα της Αθλέτικ της περιόδου 1995/96. Πάνω, από αριστερά, Λάκαμπεγκ, Εσκούρθα, Γκαριτάνο, Κάρλος Γκαρθία, Ταμπουένκα και Βαλένθια. Κάτω, από αριστερά, Θιγάντα, Λαράινθαρ, Βαλβέρδε, Λαραθάμπαλ και Γκερέρο.

Ο Βαλβέρδε και η Αθλέτικ

5. Στο Μπιλμπάο γεννήθηκε και το δεύτερο παρατσούκλι του όσο έπαιζε ποδόσφαιρο. Εκτός από το «Txingurri» που του είχε «κολλήσει» ο Κλεμέντε, ο κόσμος τον αποκαλούσε και «μικρό διάβολο». Εδώ, σε αγώνα της Αθλέτικ με την Οβιέδο (1994)

Ο Βαλβέρδε και η Αθλέτικ

6. Στην Αθλέτικ ο Βαλβέρδε δημιούργησε μαζί με τον Κούκο Θιγάντα ένα δυνατό επιθετικό δίδυμο, κλείνοντας τον προσωπικό του λογαριασμό στα 50 γκολ (37 στο πρωτάθλημα και 13 σε Κύπελλο και Ευρώπη).

Ο Βαλβέρδε και η Αθλέτικ

7. Η καλύτερη χρονιά του Βαλβέρδε στην Πριμέρα ήταν το 1993/94, όταν η Μπιλμπάο τερμάτισε στην 5η θέση, παίρνοντας το εισιτήριο για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ της επόμενης σεζόν. Εκεί τα «λιοντάρια» απέκλεισαν την Ανόρθωση του Γκόγκιτς και την Νιούκαστλ, αποκλείστηκαν όμως με τη σειρά τους από την Πάρμα στους «16». Εδώ, σε αγώνα της Αθλέτικ με την Αλμπαθέτε (1994)

Ο Βαλβέρδε και η Αθλέτικ

8. Αμέσως μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση το 1997, ο Ερνέστο Βαλβέρδε έπιασε δουλειά στις ακαδημίες της Μπιλμπάο, αναλαμβάνοντας την ομάδα των Εφήβων, με τους οποίους κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Ισπανία και το Nike Cup στο Παρίσι το 1999 (το επίσημο Μουντιάλ συλλόγων σε επίπεδο εφήβων).

Ο Βαλβέρδε και η Αθλέτικ

9. Τη σεζόν 1999/00 ο Txingurri συνέχισε στις ακαδημίες της Λεθάμα, αναλαμβάνοντας την ομάδα των Νέων. Εδώ πανηγυρίζει μια επιτυχία μαζί με τους παίκτες του πάγκου.

Ο Βαλβέρδε και η Αθλέτικ

10. Το καλοκαίρι του 2000 ο Τσέτσου Ρόχο ανέλαβε τον πάγκο της Αθλέτικ και πήρε μαζί του τον Βαλβέρδε ως βοηθό του. Εδώ, από την επίσημη φωτογραφία της ομάδας. Στην πάνω σειρά, δεύτερος από αριστερά ο Ορμπάιθ και πέμπτος ο πιτσιρικάς Γέστε. Στην κάτω σειρά, πέμπτος από αριστερά ο σημερινός πρόεδρος της Αθλέτικ, Γιόσου Ουρούτια και αμέσως μετά ο Ιρίμπαρ. Ο Βαλβέρδε τέταρτος από δεξιά και δεξιά του ο Ρόχο.

Ο Βαλβέρδε και η Αθλέτικ

11. Το καλοκαίρι του 2002 ο Βαλβέρδε ανέλαβε τον πάγκο της β’ ομάδας της Αθλέτικ, Bilbao Athletic, με βοηθό του τον Γιον Ασπιάθου. Εκεί ο Ερνέστο έφερε την ομάδα στην 4η θέση της Segunda B (σεζόν 2002/03), χάνοντας την άνοδο στην Segunda A την τελευταία αγωνιστική για μόλις έναν βαθμό.

Ο Βαλβέρδε και η Αθλέτικ

12. Ο Θουμπιθαρέτα ήταν αυτός που τον Ιούνιο του 2003, πρόσφερε στον Βαλβέρδε τον πάγκο της πρώτης ομάδας, μετά την αποχώρηση του Γιούπ Χάινκες. Ο Txingurri έμεινε εκεί για δυο χρόνια (5η & 8η θέση στην Πριμέρα). Εδώ, Θούμπι και Ερνέστο στην επίσημη παρουσίαση.

Ο Βαλβέρδε και η Αθλέτικ

13. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε δίπλα στην προτομή του Αγουστίν Γκαΐνθα, του θρυλικού «Πίρου», στις εγκαταστάσεις της Λεθάμα (2003).

Ο Βαλβέρδε και η Αθλέτικ

14. Ο Βαλβέρδε δίνει οδηγίες στον Τζούλεν Γκερέρο, πριν τον περάσει ως αλλαγή στον αγωνιστικό χώρο. Οι δυο τους υπήρξαν και συμπαίκτες στην Αθλέτικ (βλέπε φωτογραφία 4).

Ο Βαλβέρδε και η Αθλέτικ

15. Ο Βαλβέρδε ακολουθεί τον τραυματισμένο Κάρλος Γκουρπέγκι που εγκαταλείπει τον αγωνιστικό χώρο του «Σαν Μαμές» (2004).

Ο Βαλβέρδε και η Αθλέτικ

16. Η τέχνη δεν ξεχνιέται. Με άψογο στιλ στο προπονητικό κέντρο της Λεθάμα (2004).

Ο Βαλβέρδε και η Αθλέτικ

17. Στην πρώτη του χρονιά ως προπονητής της Μπιλμπάο (2003-04), ο Βαλβέρδε έβγαλε την Αθλέτικ στην Ευρώπη μετά από απουσία 5 ετών. Στη φάση των ομίλων του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ της επόμενης σεζόν, η Αθλέτικ με μια ονειρική εμφάνιση και μεγάλους πρωταγωνιστές τους Ετσεμπερία, Γέστε και Εθκέρο, πέρασε σα σίφουνας από τη Λιέγη κερδίζοντας τη Σταντάρ με το αστρονομικό 1-7! Ήταν η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη στην ευρωπαϊκή ιστορία της Αθλέτικ (16/12/2004). Εδώ, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη του αγώνα.

Ο Βαλβέρδε και η Αθλέτικ

18. Στη φάση των «32», αντίπαλος κληρώθηκε η Αούστρια. Όμως όταν οι Βάσκοι ταξίδεψαν τον Φεβρουάριο του 2005 στη Βιέννη για το πρώτο ματς, βρέθηκαν μπροστά στη χειρότερη κακοκαιρία των τελευταίων χρόνων. Εδώ, στο χιονισμένο «Ερνστ Χάπελ», ο Βαλβέρδε συνομιλεί με τον Ετσεμπερία, ενώ παρακολουθούν οι Ορμπάιθ και Ουρθάιθ.

Ο Βαλβέρδε και η Αθλέτικ

19. Οι παίκτες της Αθλέτικ υποχρεώθηκαν να παραμείνουν μέχρι την ώρα του αγώνα στο «Ερνστ Χάπελ», όπου φυσικά ο διαιτητής και η ΟΥΕΦΑ «ανακάλυψαν» ότι ήταν αδύνατη η διεξαγωγή της συνάντησης. Εδώ, ο Βαλβέρδε λίγο πριν αναβληθεί ο αγώνας.

Ο Βαλβέρδε και η Αθλέτικ

20. Στο «Σαν Μαμές», λίγο πριν ξεκινήσει ο επαναληπτικός αγώνας της Αθλέτικ με την Αούστρια για τη φάση των «32» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ της σεζόν 2004/05. Οι Βάσκοι που είχαν φύγει με ένα αρκετά αισιόδοξο 0-0 από τη Βιέννη, προηγήθηκαν 1-0 με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι από τον Γέστε, όμως με μια αντεπίθεση διαρκείας, οι Αυστριακοί πέτυχαν την ανατροπή, κέρδισαν 1-2 και έβαλαν τέλος στην πρώτη – ως προπονητή – ευρωπαϊκή παρουσία του Βαλβέρδε.

Ο Βαλβέρδε και η Αθλέτικ

21. Στο «Σαν Μαμές» μαζί με τον Λουίς Πριέτο (2004).

Ο Βαλβέρδε και η Αθλέτικ

22. Η Αθλέτικ έχει αποκλειστεί στα πέναλτι από την Μπέτις στον ημιτελικό του ισπανικού Κυπέλλου (σεζόν 2004/05) και ο Βαλβέρδε προσπαθεί να παρηγορήσει τον Σάντι Εθκέρο (2005).

Ο Βαλβέρδε και η Αθλέτικ

23. Στην πρώτη του χρονιά στον πάγκο της Μπιλμπάο (2003-04), ο Βαλβέρδε οδήγησε την Αθλέτικ στην 5η θέση (την καλύτερη της τελευταίας εξαετίας) παίρνοντας το εισιτήριο για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ και δικαιώνοντας πανηγυρικά όσους τον είχαν πιστέψει. Η ομάδα έπαιξε ελκυστικό ποδόσφαιρο με μεγάλους πρωταγωνιστές τους Γέστε, Αρανθούμπια, Ντελ Όρνο, Ετσεμπερία, Εθκέρο, Ιραόλα, Καράνκα και Ουρθάιθ. Η δεύτερη χρονιά χαρακτηρίστηκε επίσης θετική με μια 8η θέση στο πρωτάθλημα και έναν ημιτελικό στο Κύπελλο (μαζί με την ευρωπαϊκή παρουσία), όμως οι διαφωνίες που προέκυψαν μεταξύ του Βαλβέρδε και του προέδρου Φερνάντο Λαμίκιθ (γνωστού ως του χειρότερου παράγοντα μεταπολεμικά στο Μπιλμπάο), ανάγκασαν τον Txingurri να μη δεχτεί την ανανέωση του συμβολαίου του και να αποχωρήσει από τον πάγκο της Αθλέτικ.

Ο Βαλβέρδε και η Αθλέτικ

24. Οι φίλαθλοι της Μπιλμπάο έχουν δημιουργήσει από τον Δεκέμβριο του 1991 σύνδεσμο φιλάθλων με την ονομασία «Peña Valverde», που αριθμεί περίπου 350 μέλη. Η φωτογραφία είναι από τον εορτασμό των 20 χρόνων του συνδέσμου, το 2011.

Πηγές: Deia, Mundo Deportivo

Βίντεο: Η επιστροφή του Βαλβέρδε στο "Καμπ Νόου" με τη φανέλα της Αθλέτικ Μπιλμπάο. Οι "μπλαουγκράνα" νίκησαν 4-1, όμως ο Txingurri ήταν ο καλύτερος παίκτης των Βάσκων, σημειώνοντας μάλιστα ένα εκπληκτικό γκολ (6/10/1990). Το γκολ του Βαλβέρδε στο 0:35

TAGS LA LIGA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ