LA LIGA

Ο Ίκερ Κασίγιας πλησιάζει το βάθρο!

Ο Ίκερ Κασίγιας πλησιάζει το βάθρο!

Ο Ίκερ Κασίγιας έφτασε τις 467 συμμετοχές στην Πριμέρα Ντιβισιόν και ξεπέρασε τον μυθικό Ίρίμπαρ. Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να προσπεράσει και τον Εσναόλα και να μπει στην κορυφαία τριάδα των τερματοφυλάκων της Πριμέρα Ντιβισιόν, πίσω μόνο από τους Θουμπιθαρέτα και Μπούγιο. Διαβάστε στο Sport24.gr την κορυφαία δεκάδα των «πορτέρος» στην ιστορία της ισπανικής Λίγκας (φωτογραφίες & video)

Ο Ίκερ Κασίγιας έφτασε το Σάββατο τις 467 συμμετοχές στην Πριμέρα Ντιβισιόν, ξεπερνώντας τον μυθικό Χοσέ Άνχελ Ιρίμπαρ.

Ο τερματοφύλακας της Ρεάλ Μαδρίτης βρίσκεται πλέον στην 4η θέση των «πορτέρος» της ισπανικής Λίγκας με τα περισσότερα παιχνίδια και σε 15 μέρες αναμένεται να «πατήσει» βάθρο!

Ο Ίκερ Κασίγιας στο χθεσινό παιχνίδι της Ρεάλ με τη Σαραγόσα, συμπλήρωσε 467 συμμετοχές στην Πριμέρα Ντιβισιόν και ξεπέρασε τις 466 του μυθικού «πορτέρο» της Αθλέτικ, Χοσέ Άνχελ Ιρίμπαρ, ανεβαίνοντας έτσι στην τέταρτη θέση της πρώτης δεκάδας των τερματοφυλάκων με τα περισσότερα παιχνίδια στην ιστορία του ισπανικού πρωταθλήματος. Ο «Σαν Ίκερ» αναμένεται μέσα στον Νοέμβριο να ξεπεράσει και τον Χοσέ Ραμόν Εσναόλα (469) και να «πατήσει» το τρίτο σκαλί του βάθρου.

Μπροστά του θα βρίσκονται πλέον μόνο οι Θουμπιθαρέτα και Μπούγιο, με 622 και 542 συμμετοχές αντίστοιχα, κάτι που σημαίνει ότι ο Ίκερ θα χρειαστεί αρκετά ακόμα παιχνίδια έτσι ώστε να μπορέσει να φτάσει μέχρι την κορυφή. Αν υποθέσουμε ότι θα αγωνιστεί σε όλα τα παιχνίδια της Ρεάλ στα επόμενα χρόνια, τότε θεωρητικά θα πιάσει τον Μπούγιο στη σεζόν 2014-15 και τον Θούμπι στη 13η αγωνιστική της περιόδου 2016-17!

Η φετινή είναι η 14η σεζόν του Κασίγιας στην Πριμέρα Ντιβισιόν και η ηλικία του – πέρα από τη δεδομένη αγωνιστική του αξία – είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχός του στην προσπάθειά του να μπει επικεφαλής στη λίστα. Στα 31 του χρόνια, ο Ίκερ είναι η «σημαία» της Ρεάλ Μαδρίτης και ο κορυφαίος τερματοφύλακας στον κόσμο. Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην ισπανική Λίγκα στις 12 Σεπτεμβρίου του 1999 μέσα στο «Σαν Μαμές» και χρειάστηκε 4 σεζόν λιγότερες από τον Ιρίμπαρ για να φτάσει τις 467 συμμετοχές.

Ο Ίκερ Κασίγιας πλησιάζει το βάθρο!

12 Σεπτεμβρίου 1999. Το ντεμπούτο του Ίκερ Κασίγιας στην Πριμέρα Ντιβισιόν μέσα στο "Σαν Μαμές".

Παράλληλα, ο Κασίγιας, ο οποίος στην 3η αγωνιστική του φετινού πρωταθλήματος ξεπέρασε τον Κάρλος Σαντιγιάνα στη λίστα των παικτών της Ρεάλ με τις περισσότερες συμμετοχές στην Πριμέρα Ντιβισιόν, ανεβαίνοντας στην τρίτη θέση, έχει ως στόχο του και εδώ την πρωτιά. Μπροστά του βρίσκονται μόνο ο Ραούλ (550) και ο Μανόλο Σαντσίς (523). Μέσα στη φετινή σεζόν, ο Ίκερ θα κάνει την είσοδό του στην πρώτη δεκάδα μιας ακόμα σημαντικής λίστας, αυτής των παικτών με τις περισσότερες συμμετοχές στην ιστορία της ισπανικής Λίγκας.

Από χθες βρίσκεται στην 12η θέση, αφού ξεπέρασε τους Ιρίμπαρ και Ντονάτο, ενώ τα μοναδικά του «εμπόδια» μέχρι τη δέκατη θέση είναι οι Εσναόλα (469) και Χοακίν Αλόνσο (479). Άλλος ένας στόχος του Κασίγιας είναι και η κατάκτηση του δεύτερου βραβείου «Zamora» στην καριέρα του, μετά από εκείνο της σεζόν 2007-08, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε μέτρια τη φετινή περίοδο, όπου έχει έναν μέσο όρο 1.75 αποκρούσεων ανά παιχνίδι. Ο συνολικός μέσος όρος του είναι 3.4 αποκρούσεις ανά παιχνίδι. Ο Ίκερ έχει πραγματοποιήσει 1602 επεμβάσεις στους 467 αγώνες της Πριμέρα, στους οποίους έχει αγωνιστεί.

ΟΙ 10 ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ PRIMERA DIVISIÓN

Ας περάσουμε να δούμε τώρα ποιοι τερματοφύλακες βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα με τις περισσότερες συμμετοχές στην ιστορία της ισπανικής Λίγκας. Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει τετραπλή εκπροσώπηση (Μπούγιο, Κασίγιας, Κανιθάρες & Θέσαρ), όμως η Μπαρτσελόνα με μια μόνο παρουσία (Θουμπιθαρέτα) έχει στην κατοχή της την πρώτη θέση. Πολύ ισχυρή είναι και η εκπροσώπηση της Χώρας των Βάσκων με τους Θούμπι, Ιρίμπαρ και Θεδρούν από την Αθλέτικ, αλλά και τους Εσναόλα και Αρκονάδα από τη Ρεάλ Σοθιεδάδ. Κάτω από κάθε τερματοφύλακα αναφέρονται μόνο οι ομάδες με τις οποίες συμμετείχε στην Πριμέρα Ντιβισιόν. Πιο αναλυτικά:

1. ANDONI ZUBIZARRETA – 622 ΑΓΩΝΕΣ

(Athletic Bilbao, FC Barcelona & Valencia)

Ο Ίκερ Κασίγιας πλησιάζει το βάθρο!

Ο Αντόνι Θουμπιθαρέτα γεννήθηκε το 1961 στη Βιτόρια και ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στην Αλαβές. Σε ηλικία 20 ετών (1981) έκανε το ντεμπούτο του στην Πριμέρα με τη φανέλα της Αθλέτικ. Έμεινε στο Μπιλμπάο μια πενταετία και το καλοκαίρι του 1986 πήρε μεταγραφή για τη Μπαρτσελόνα, στην οποία αγωνίστηκε μέχρι το 1994. Αποτέλεσε μέλος της dream team του Κρόιφ και στη συνέχεια ολοκλήρωσε την καριέρα του στη Βαλένθια (1994-98). Είναι ο απόλυτος ρέκορντμαν συμμετοχών στην ισπανική Λίγκα με 622 ματς στα οποία δέχτηκε 626 τέρματα. Κέρδισε ένα Zamora (1986/87). Μέχρι πρόσφατα κατείχε και το ρεκόρ διεθνών συμμετοχών με 126 παρουσίες στην Εθνική Ισπανίας, αλλά τον ξεπέρασε ο Ίκερ Κασίγιας. Σήμερα είναι τεχνικός διευθυντής της Μπαρτσελόνα.

2. PACO BUYO – 542 ΑΓΩΝΕΣ

(Sevilla & Real Madrid)

Ο Ίκερ Κασίγιας πλησιάζει το βάθρο!

Ο Φρανθίσκο (Πάκο) Μπούγιο γεννήθηκε το 1958 στην Κορούνια και αφού πέρασε από αρκετές ομάδες (Ουράλ, Μπετάνθος, Μαγιόρκα, Ντεπορτίβο & Γουέσκα), έκανε τελικά το ντεμπούτο του στην Πριμέρα Ντιβισιόν το 1980 με τη φανέλα της Σεβίγια. Στην Ανδαλουσία έμεινε μέχρι το 1986, όταν και μεταγράφηκε στη Ρεάλ Μαδρίτης, όπου υπήρξε ο βασικός τερματοφύλακας για μια δεκαετία. Κέρδισε δυο Zamora (1987/88 & 1991/92). Εντυπωσιακός στις επεμβάσεις του, παρά το ύψος του (1.79), ο Μπούγιο συμπλήρωσε μέχρι το 1997, όταν και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, 542 συμμετοχές στη Λίγκα, ενώ είχε και 7 παρουσίες με την Εθνική Ισπανίας. Το γκολ που δέχτηκε από τους Μαλτέζους στην παρθενική του εμφάνιση με τη «φούρια ρόχα» στο επικό 12-1 του 1983, ήταν αυτό που μάλλον του στέρησε τη μεγάλη καριέρα στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

3. JOSÉ RAMÓN ESNAOLA – 469 ΑΓΩΝΕΣ

(Real Sociedad & Real Betis)

Ο Ίκερ Κασίγιας πλησιάζει το βάθρο!

Ο Χοσέ Ραμόν Εσναόλα γεννήθηκε το 1946 στην Γκιπούθκοα και έμαθε τη θέση του τερματοφύλακα στην παραλία του Σαν Σεμπαστιάν. Το 1965 αποκτήθηκε από τη Ρεάλ Σοθιεδάδ και δυο χρόνια αργότερα έκανε το ντεμπούτο του στην Πριμέρα. Μέχρι το 1973 έπαιξε σε 91 ματς πρωταθλήματος με τη Σοθιεδάδ και στη συνέχεια μετακινήθηκε στη Μπέτις, στην οποία αγωνίστηκε 12 χρόνια (1973-85). Ο Εσναόλα κατέχει το ρεκόρ συμμετοχών στη Λίγκα (382) με τη φανέλα των «βερδιμπλάνκος» της Σεβίλλης. Ήταν ο ήρωας του τελικού του Κυπέλλου του 1977 απέναντι στην Αθλέτικ, όταν στη διαδικασία των πέναλτι απέκρουσε τρία και πέτυχε το νικητήριο γκολ απέναντι στον Ιρίμπαρ.

4. IKER CASILLAS – 467 ΑΓΩΝΕΣ

(Real Madrid)

Ο Ίκερ Κασίγιας πλησιάζει το βάθρο!

Ο Ίκερ Κασίγιας γεννήθηκε το 1981 στο Μόστολες της Μαδρίτης και από τα 9 του χρόνια μπήκε στις ακαδημίες της Ρεάλ. Πέρασε διαδοχικά από όλες τις ομάδες και πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην Πριμέρα τον Σεπτέμβριο του 1999 στο γήπεδο της Αθλέτικ. Όλη του η καριέρα είναι συνδεδεμένη με τη Ρεάλ και την Εθνική Ισπανίας, της οποίας είναι ρέκορντμαν συμμετοχών (142 και μετράει!). Έχει κερδίσει όλους ανεξαιρέτως τους μεγάλους τίτλους τόσο σε συλλογικό όσο και σε επίπεδο Εθνικής. Αν συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια στη Ρεάλ (ή στην Πριμέρα γενικότερα), μπορεί να απειλήσει το απλησίαστο ρεκόρ του Θούμπι. Από το 2008 ανακηρύσσεται συνεχώς κορυφαίος τερματοφύλακας στον κόσμο. Έχει κερδίσει ένα Zamora (2007/08).

5. JOSÉ ÁNGEL IRIBAR – 466 ΑΓΩΝΕΣ

(Athletic Bilbao)

Ο Ίκερ Κασίγιας πλησιάζει το βάθρο!

O Χοσέ Άνχελ Ιρίμπαρ γεννήθηκε το 1943 στην Γκιπούθκοα και υπήρξε ο κορυφαίος τερματοφύλακας στην ιστορία της Αθλέτικ, στην οποία αγωνίστηκε όλη του την καριέρα, από το 1962 μέχρι και το 1980. Έπαιξε σε 466 παιχνίδια της Πριμέρα και έμεινε γνωστός με το παρατσούκλι «el Txopo» δηλαδή η λεύκα, επειδή ήταν ψηλός και ξερακιανός. Σήμα κατατεθέν του ήταν τα μαύρα ρούχα και οι ερυθρόλευκες κάλτσες, ενώ υπήρξε ο βασικός γκολκίπερ της Εθνικής Ισπανίας από το 1964 μέχρι το 1976 με 49 συμμετοχές. Μεγαλύτερή του επιτυχία με τη «furia roja» ήταν η κατάκτηση του EURO του 1964. Αγαπήθηκε όσο λίγοι παίκτες από τους φίλαθλους της Μπιλμπάο, οι οποίοι συνήθιζαν να φωνάζουν στο «Σαν Μαμές»: «Iribar, Iribar, Iribar es cojonudo, como Iribar no hay ninguno!» (Ο Ιρίμπαρ είναι τρομερός, σαν τον Ιρίμπαρ δεν υπάρχει κανένας)! Κέρδισε ένα Zamora (1969/70).

6. SANTI CAÑIZARES – 420 ΑΓΩΝΕΣ

(Celta, Real Madrid & Valencia)

Ο Ίκερ Κασίγιας πλησιάζει το βάθρο!

Ο Σαντιάγο Κανιθάρες γεννήθηκε το 1969 στο Πουερτογιάνο και αρχικά πέρασε από τις ακαδημίες της Ρεάλ, ενώ στη συνέχεια δόθηκε δανεικός από τους «μερένγκες» στην Έλτσε και τη Μέριδα. Το 1992 μεταγράφηκε στη Θέλτα, με την οποία έκανε το ντεμπούτο του στην Πριμέρα και δυο χρόνια αργότερα επέστρεψε στη Ρεάλ, όπου παρέμεινε για μια τετραετία, κυρίως όμως ως αναπληρωματικός. Το 1998 πήρε μεταγραφή στη Βαλένθια για να καλύψει το κενό του Θουμπιθαρέτα και έμεινε εκεί για μια δεκαετία, μέχρι το τέλος της καριέρας του. Ο Κανιθάρες έπαιξε 46 φορές με την Εθνική Ισπανίας, πραγματοποιώντας το πιο ονειρικό ντεμπούτο (1993). Με αντίπαλο τη Δανία, πέρασε ως αλλαγή μετά την αποβολή του Θούμπι, έπιασε το πέναλτι των Δανών, κράτησε το μηδέν και συνέβαλλε τα μέγιστα στη νίκη-πρόκριση της «φούρια ρόχα» στο Μουντιάλ του 1994. Κέρδισε 4 Zamora (1992/93, 2000/01, 2001/02 & 2003/04).

7. CARMELO CEDRÚN – 416 ΑΓΩΝΕΣ

(Athletic Bilbao & Espanyol)

Ο Ίκερ Κασίγιας πλησιάζει το βάθρο!

Ο Καρμέλο Θεδρούν γεννήθηκε το 1930 στην Αμορεμπιέτα και αγωνίστηκε για 14 χρόνια στην Αθλέτικ (1950-64), έχοντας 334 συμμετοχές στην Πριμέρα. Με την Αθλέτικ κέρδισε ένα πρωτάθλημα (1955/56) και τρία Κύπελλα. Το 1964 έχασε τη θέση του από τον Ιρίμπαρ, έτσι άφησε το Μπιλμπάο και κατέβηκε στη Βαρκελώνη όπου για μια τριετία (1964-67) υπερασπίστηκε την εστία της Εσπανιόλ. Στη συνέχεια έπαιξε για μια σεζόν στις ΗΠΑ και τους Baltimore Bays και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Αγωνίστηκε σε 13 ματς με την Εθνική Ισπανίας. Ο γιός του, Αντόνι Θεδρούν, ακολούθησε ανάλογη πορεία και έκανε μεγάλη καριέρα ως τερματοφύλακας, πρώτα στην Αθλέτικ και μετά στη Σαραγόσα.

8. JOSÉ FRANCISCO MOLINA – 415 ΑΓΩΝΕΣ

(Albacete, Atlético Madrid, Deportivo & Levante)

Ο Ίκερ Κασίγιας πλησιάζει το βάθρο!

Ο Χοσέ Φρανθίσκο Μολίνα γεννήθηκε το 1970 στη Βαλένθια και ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες της ομώνυμης ομάδας. Το 1993 δόθηκε δανεικός στη Βιγιαρεάλ, ενώ ένα χρόνο αργότερα μεταγράφηκε στην Αλμπαθέτε, με την οποία έκανε το ντεμπούτο του στην Πριμέρα. Το 1995 αποκτήθηκε από την Ατλέτικο και στην πρώτη του χρονιά κέρδισε το νταμπλ. Στη Μαδρίτη έμεινε μέχρι το 2000 και στη συνέχεια ανηφόρισε στην Κορούνια και την Ντέπορ, όπου αγωνίστηκε για μια εξαετία (2000-06), κατακτώντας ένα Κύπελλο. Ολοκλήρωσε την καριέρα του στη Λεβάντε (2006/07). Το 2002 του διαγνώστηκε καρκίνος στα γεννητικά όργανα, αλλά κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα με επιθετικές χημειοθεραπείες και να επιστρέψει στο ποδόσφαιρο. Αγωνίστηκε 9 φορές με την Εθνική Ισπανίας. Κέρδισε ένα Zamora (1995/96).

9. LUÍS MIGUEL ARCONADA – 414 ΑΓΩΝΕΣ

(Real Sociedad)

Ο Ίκερ Κασίγιας πλησιάζει το βάθρο!

Ο Λουίς Μιγκέλ Αρκονάδα γεννήθηκε το 1954 στο Σαν Σεμπαστιάν και ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της Ρεάλ Σοθιεδάδ, με την πρώτη ομάδα της οποίας έκανε ντεμπούτο το 1974 στην Πριμέρα. Έμεινε πιστός σε όλη του την καριέρα στη Ρεάλ Σοθιεδάδ, όπου αγωνίστηκε για μια 15ετία (1974-89). Κέρδισε δυο συνεχόμενα πρωταθλήματα (1980/81 & 1981/82) και το ισπανικό Σούπερ Καπ (1982). Φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Ισπανίας σε 68 αγώνες και έφτασε με τη «φούρια ρόχα» μέχρι τον τελικό του EURO του 1984, όπου όμως έζησε την πιο άτυχη στιγμή της καριέρας του, όταν μετά από χλιαρό φάουλ του Πλατινί, του έφυγε η μπάλα από τα χέρια για να καταλήξει στην εστία του. Κέρδισε 3 συνεχόμενες χρονιές το Zamora (1980, 1981 & 1982).

10. CÉSAR SÁNCHEZ – 401 ΑΓΩΝΕΣ

(Valladolid, Real Madrid, Zaragoza, Valencia & Villarreal)

Ο Ίκερ Κασίγιας πλησιάζει το βάθρο!

Ο Θέσαρ Σάντσεθ γεννήθηκε το 1971 στην Κόρια του Κάθερες και ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της Βαγιαδολίδ. Έκανε το ντεμπούτο του στην Πριμέρα με την πρώτη ομάδα το 1992. Αγωνίστηκε οχτώ χρόνια στη Βαγιαδολίδ και το 2000 μετακινήθηκε στη Ρεάλ Μαδρίτης. Εκεί υπήρξε βασικός τις δυο πρώτες σεζόν, όμως ο τραυματισμός του στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ του 2002 και η εκπληκτική εμφάνιση του Κασίγιας που τον αντικατέστησε, τον άφησαν εκτός ενδεκάδας τα επόμενα τρία χρόνια, στα οποία έπαιξε μόνο στο ισπανικό Κύπελλο. Το 2005 πήγε στη Σαραγόσα, το 2008 για ένα χρόνο στην Τότεναμ και το 2009 επέστρεψε στην Ισπανία και τη Βαλένθια (2009-11). Τελευταία του ομάδα υπήρξε πέρυσι η Βιγιαρεάλ και στο ντεμπούτο του με τη φανέλα της, έφτασε τα 400 παιχνίδια στην Πριμέρα και έγινε ο πρώτος τερματοφύλακας στην ιστορία της Λίγκας που έπαιξε έχοντας συμπληρώσει τα 40 του χρόνια!

Πηγές: As & Marca

Βίντεο: Σκηνές από την καθημερινή προπόνηση του Ίκερ Κασίγιας (Real Madrid TV)

Βίντεο: Οι καλύτερες αποκρούσεις του Κασίγιας το 2012

Βίντεο: Highlights από την καριέρα του Κασίγιας

TAGS LA LIGA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ