LA LIGA

Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης: Pregame

Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης: Pregame

Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης θα βρεθούν απόψε αντιμέτωπες στο πρώτο clásico της σεζόν που θα διεξαχθεί στο «Καμπ Νόου» (19:00) και το Sport24.gr αναλύει τις ιδιαιτερότητες, τα στατιστικά, τους αριθμούς και την κρισιμότητα του αγώνα. Οι ρεπόρτερ της Μπάρσα (Σέρτζιο Σουλέ από την Mundo Deportivo) και της Ρεάλ (Χοσέ Λουίς Γκουτιέρεθ από την As) μεταφέρουν το κλίμα που επικρατεί στα δυο στρατόπεδα, την κατάσταση των ομάδων και την στρατηγική των πάγκων (φωτογραφίες & videos)

Το πρώτο clásico του φετινού πρωταθλήματος διεξάγεται απόψε Σάββατο (26/10) στις 19:00 στο «Καμπ Νόου» της Βαρκελώνης.

Το Sport24.gr και οι Ισπανοί ρεπόρτερ της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ σας μεταφέρουν την κατάσταση που επικρατεί στα δυο στρατόπεδα λίγες ώρες πριν την έναρξη του αγώνα.

Η καρδιά της ισπανικής Λίγκας χτυπάει απόψε στο «Καμπ Νόου». Σε ένα ματς που έρχεται, όπως και πέρυσι, αρκετά νωρίς στην Primera División, άρα δε θα κρίνει την έκβαση της φετινής κούρσας για τον τίτλο, η βαθμολογική διαφορά των 3 βαθμών είναι τέτοια που διατηρεί ανοιχτά όλα τα σενάρια: μια πιθανή επικράτηση της Μπαρτσελόνα θα δώσει σημαντικό αέρα στους «μπλαουγκράνα», ενώ οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα είτε θα διατηρήσει τους «μερένγκες» σε απόσταση βολής από τους μεγάλους αντιπάλους τους, είτε θα εξαφανίσει το πλεονέκτημα της Μπάρσα. Το ενδιαφέρον έτσι κι αλλιώς είναι δεδομένο, αφού τόσο η ουσία όσο και το γόητρο αποτελούν βασικά ζητούμενα στην αναμέτρηση.

Το φετινό ντέρμπι είναι γεμάτο ιδιαιτερότητες, αφού οι αλλαγές και στα δυο στρατόπεδα είναι και πολλές και σημαντικές. Οι καινούργιοι προπονητές, το αήττητο της Ρεάλ τα δυο τελευταία χρόνια, τα νέα πρόσωπα στα δυο ρόστερ, όλα αυτά είναι παράγοντες που έχουν διαμορφώσει μια ξεχωριστή πραγματικότητα. Το κατά πόσο θα επηρεάσουν την έκβαση του παιχνιδιού είναι κάτι που θα το ξέρουμε μετά τη λήξη του αγώνα. Ας περάσουμε όμως να δούμε ένα-ένα όλα αυτά τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τους δυο αντίπαλους ξεκινώντας από τα φετινά στατιστικά τους και τους αριθμούς στα πρόσφατα μεταξύ τους παιχνίδια.

1. ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΦΕΤΟΣ

Βρισκόμαστε στην 10η αγωνιστική και αντιμέτωπες θα βρεθούν η πρώτη της βαθμολογίας, Μπαρτσελόνα (25 βαθμοί) με την τρίτη Ρεάλ (22 βαθμοί). Οι σημερινοί αντίπαλοι έχουν αγωνιστεί 83 φορές σε καταλανικό έδαφος για την ισπανική Λίγκα. Οι «μπλαουγκράνα» έχουν κερδίσει 47 ματς, οι «μερένγκες» 19, ενώ 17 παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα. Τα γκολ είναι 165 – 97 υπέρ της Μπάρσα.

Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης: Pregame

Στο τελευταίο παιχνίδι με τη Μίλαν στο "Σαν Σίρο", η απόδοση της Μπαρτσελόνα κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα (22/10/2013)

Η Μπαρτσελόνα έχει δώσει φέτος 4 παιχνίδια στο «Καμπ Νόου» (Λεβάντε, Σεβίγια, Ρεάλ Σοθιεδάδ & Βαγιαδολίδ), πετυχαίνοντας ισάριθμες νίκες (18-4 τέρματα). Συνολικά μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα έχει 8 νίκες και μια ισοπαλία με συντελεστή τερμάτων 28-6. Από την άλλη, η Ρεάλ έχει δώσει 4 παιχνίδια μακριά από το «Μπερναμπέου» (Γρανάδα, Βιγιαρεάλ, Έλτσε & Λεβάντε), με τρεις νίκες και μια ισοπαλία (8-5 τέρματα). Συνολικά, οι «μερένγκες» μετράνε 7 νίκες, μια ισοπαλία και μια ήττα στη Λίγκα (19-9 τέρματα).

Με 8 νίκες στα πρώτα οχτώ ματς, η Μπαρτσελόνα έχει ήδη βελτιώσει το καλύτερο ξεκίνημά της σε πρωτάθλημα. Θα μπορούσε να ισοφαρίσει το απόλυτο ρεκόρ που ανήκει στη Ρεάλ Μαδρίτης από τη σεζόν 1968/69 με 9 νίκες στις πρώτες 9 αγωνιστικές, αλλά σκόνταψε το περασμένο Σάββατο στην Παμπλόνα, μένοντας στο 0-0 με την Οσασούνα. Η ήττα όμως παράλληλα της Ατλέτικο Μαδρίτης από την Εσπανιόλ, επέτρεψε στους «μπλαουγκράνα» να μείνουν μόνοι πρώτοι στην κορυφή της βαθμολογίας.

Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης: Pregame

Στο τελευταίο της παιχνίδι με την Γιουβέντους στο "Μπερναμπέου", η Ρεάλ δυσκολεύτηκε αρκετά για να φτάσει στη νίκη (23/10/2013)

Η Μπαρτσελόνα κατεβαίνει στο clásico μετά από δυο σερί ισοπαλίες, αμφότερες εκτός έδρας. Μία στην Πριμέρα (0-0 με την Οσασούνα) και μια στο Τσάμπιονς Λιγκ (1-1 με την Μίλαν). Αντίθετα η Ρεάλ Μαδρίτης πηγαίνει στη Βαρκελώνη μετά από δυο σερί νίκες, αμφότερες εντός έδρας. Μία στην Πριμέρα (2-0 επί της Μάλαγα) και μια στο Τσάμπιονς Λιγκ (2-1 επί της Γιουβέντους).

2. Η ΡΕΑΛ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΗΣ ΜΠΑΡΣΑ

Κοιτώντας τα πρόσφατα παιχνίδια των δυο «αιωνίων» του ισπανικού ποδοσφαίρου, καταλήγουμε εύκολα στο εξής συμπέρασμα: η Ρεάλ έχει πάρει τον αέρα της Μπαρτσελόνα. Οι «μπλαουγκράνα» σε ότι αφορά το πρωτάθλημα, έχουν να κερδίσουν τους «μερένγκες» εδώ και δυο χρόνια, από τον Δεκέμβριο του 2011 (1-3 μέσα στο «Μπερναμπέου»). Η Ρεάλ έχει να χάσει από την Μπάρσα μέσα στο «Καμπ Νόου» (πάντα για το πρωτάθλημα) εδώ και τρία χρόνια, από το εφιαλτικό 5-0 του Νοεμβρίου του 2010 στο πρώτο clásico του Μουρίνιο.

Στις δυο τελευταίες επισκέψεις τους στη Βαρκελώνη για την Πριμέρα Ντιβισιόν, οι παίκτες της Ρεάλ έχουν μια νίκη (1-2 τον Απρίλιο του 2012) και μια ισοπαλία (2-2 τον Οκτώβριο του 2012). Όμως, αν προσθέσουμε όλα τα ματς που έχουν δώσει οι δυο αντίπαλοι σε όλες τις διοργανώσεις, τότε βλέπουμε ότι η κυριαρχία της Ρεάλ είναι σχεδόν απόλυτη. Στη διάρκεια της περσινής σεζόν (2012/13) παίχτηκαν 6 clásicos και η Ρεάλ έχασε μόνο στο πρώτο από αυτά, τον Αύγουστο του 2012 στον πρώτο τελικό του ισπανικού Σούπερ Καπ (3-2 στο «Καμπ Νόου»).

Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης: Pregame

Φάση στην εστία της Μπαρτσελόνα από το τελευταίο clásico που παίχτηκε στο "Καμπ Νόου". Η Ρεάλ κέρδισε 1-3 και πήρε την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου (26/2/2013)

Η ήττα αυτή δεν στοίχισε στους «μερένγκες», αφού στη ρεβάνς της Μαδρίτης κέρδισαν 2-1 και κατέκτησαν το τρόπαιο. Στη συνέχεια είχαμε το 2-2 στο «Καμπ Νόου» για το πρωτάθλημα, το 1-1 στο «Μπερναμπέου» για τον πρώτο ημιτελικό του ισπανικού Κυπέλλου, το 1-3 μέσα στο «Καμπ Νόου» για τον επαναληπτικό ημιτελικό του Κυπέλλου και τέλος, το 2-1 μέσα στο «Μπερναμπέου» για το πρωτάθλημα. Η Ρεάλ μετράει λοιπόν 5 σερί ματς χωρίς ήττα απέναντι στη Μπαρτσελόνα, με τρεις νίκες και δυο ισοπαλίες.

Το συμπέρασμα είναι ότι η Ρεάλ, παρά το γεγονός ότι κέρδισε μόνο ένα Σούπερ Καπ στην περσινή περίοδο, έχει κάνει δύσκολη τη ζωή της πρωταθλήτριας Μπαρτσελόνα, όπου και αν τη βρίσκει στον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Από τον Απρίλιο του 2012, όταν ο Μουρίνιο άλωσε για πρώτη φορά το «Καμπ Νόου», οι δυο ομάδες έχουν τα εξής αποτελέσματα στα μεταξύ τους παιχνίδια.

1. Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης 1-2 (πρωτάθλημα, 21/4/2012)

2. Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης 3-2 (Σούπερ Καπ, 23/8/2012)

3. Ρεάλ Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα 2-1 (Σούπερ Καπ, 29/8/2012)

4. Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης 2-2 (πρωτάθλημα, 7/10/2012)

5. Ρεάλ Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα 1-1 (Κύπελλο, 30/1/2013)

6. Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης 1-3 (Κύπελλο, 26/2/2013)

7. Ρεάλ Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα 2-1 (πρωτάθλημα, 2/3/2013)

---------------------------------------------------------------------------------

- ΣΥΝΟΛΟ: Ρεάλ 4 νίκες / Μπάρσα 1 νίκη / 2 ισοπαλίες

Τέρματα: Ρεάλ 14 / Μπάρσα 10

- ΣΤΟ «ΚΑΜΠ ΝΟΟΥ»: Ρεάλ 2 νίκες / Μπάρσα 1 νίκη / 1 ισοπαλία

Τέρματα: Ρεάλ 9 / Μπάρσα 7

3. ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΓΚΟΥΣ

Το καλοκαίρι που μας πέρασε ολοκληρώθηκαν δυο σημαντικοί προπονητικοί «κύκλοι» και για τις δυο ομάδες. Στη Ρεάλ Μαδρίτης έκλεισε το κεφάλαιο Μουρίνιο. Ο Πορτογάλος τεχνικός μετά από τρία χρόνια, στα οποία κέρδισε ένα Κύπελλο, ένα Πρωτάθλημα και ένα ισπανικό Σούπερ Καπ, αποτυγχάνοντας όμως να φέρει στη Μαδρίτη το δέκατο Πρωταθλητριών, άφησε τους «μερένγκες» και επέστρεψε στην Αγγλία και την Τσέλσι. Η αναχώρησή του μάλλον έφερε ανακούφιση στην πλειοψηφία των φίλων της Ρεάλ που είχαν κουραστεί από τα καμώματα του «Special One», τις κατά καιρούς προκλητικές συμπεριφορές του και την μικρή συγκομιδή του σε τίτλους, αλλά και στον Φλορεντίνο Πέρεθ που είχε βαρεθεί να προσπαθεί συνεχώς να δικαιολογεί την επιλογή του και να σκορπάει ένα καράβι λεφτά στο συμβόλαιο του Ζοζέ χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.

Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης: Pregame

Ο Κάρλο Αντσελότι διαδέχτηκε τον Ζοζέ Μουρίνιο στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης.

Η επιλογή του Κάρλο Αντσελότι, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, φαντάζει η πλέον ενδεδειγμένη. Ο Ιταλός είναι χαμηλών τόνων, λάτρης της πειθαρχίας και με τεράστια εμπειρία, χωρίς τα ξεσπάσματα και τα συμπλέγματα του προκατόχου του. Είναι ένας καταξιωμένος προπονητής, ξέρει να κρατάει ισορροπίες μέσα στην ομάδα και διαθέτει την ικανότητα και τις γνώσεις για να οδηγήσει τη Ρεάλ ξανά στην κορυφή. Φυσικά και αυτός θα κριθεί σε βάθος χρόνου από τα αποτελέσματα, αλλά προς το παρόν προσφέρει την απαραίτητη ηρεμία στα αποδυτήρια που λίγους μήνες πριν θύμιζαν βόμβα έτοιμη να εκραγεί.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο είχαμε το οριστικό τέλος της εποχής Γουαρδιόλα, της πιο πετυχημένης περιόδου στην ιστορία της Μπαρτσελόνα. Μετά την τετραετία του Πεπ και το δωδεκάμηνο του Τίτο, δυο θητείες που στην ουσία ήταν μία, αφού εφαρμόστηκε ακριβώς η ίδια φιλοσοφία μέσα και έξω από το γήπεδο, ήρθε η ώρα για τους «μπλαουγκράνα» να γυρίσουν σελίδα, κάνοντας μια επιλογή που ξένισε πολλούς. Ο Τάτα Μαρτίνο είναι ένας προπονητής που έσπασε την παράδοση πολλών χρόνων: δεν είναι αυτό που λένε οι Ισπανοί «άνθρωπος του σπιτιού» (δεν προέρχεται δηλαδή από τα σπλάχνα του συλλόγου), αλλά δεν είναι ούτε και Ολλανδός. Ξεφεύγει δηλαδή και από τα δυο μοντέλα με τα οποία λειτούργησαν οι Καταλανοί τα τελευταία 25 χρόνια (με μοναδικές, βραχύβιες εξαιρέσεις αυτές των Ρόμπσον και Άντιτς).

Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης: Pregame

Ο Τάτα Μαρτίνο διαδέχτηκε τον Τίτο Βιλανόβα στον πάγκο της Μπαρτσελόνα.

Ο Μαρτίνο ανήκει στη σχολή Μπιέλσα, θέλει η ομάδα του να πιέζει ψηλά, να έχει την κατοχή και να κάνει γρήγορο transition, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια τις μακρινές μπαλιές στο παιχνίδι των «μπλαουγκράνα». Είναι δίκαιος, εφαρμόζει το rotation με έναν τρόπο που δείχνει να ικανοποιεί απόλυτα τους παίκτες της Μπάρσα και βρίσκεται σε διαρκή επαφή μαζί τους. Έχει παίξει ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο και έχει δείξει πολλά καλά στοιχεία ως προπονητής τόσο στην Παραγουάη όσο και στην Newell’s Old Boys. Σε σχέση με τους Γουαρδιόλα και Βιλανόβα είναι πιο πολύ του αποτελέσματος, όμως τακτικά είναι ανοιχτόμυαλος και δεν διστάζει να διαφοροποιήσει το στιλ της ομάδας όποτε χρειάζεται, προσαρμόζοντας όσες παραμέτρους κρίνει ότι είναι απαραίτητο. Ο ερχομός του έφερε «νέο αέρα» σε μια περίοδο που ο σύλλογος τον χρειαζόταν, ειδικά από τη στιγμή που ο Τίτο δεν μπορούσε να συνεχίσει λόγω του γνωστού προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει.

4. ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Οι δυο «αιώνιοι» πραγματοποίησαν μεταγραφές το περασμένο καλοκαίρι, θέλοντας να ενισχύσουν τα ρόστερ τους. Η Μπαρτσελόνα αρκέστηκε σε μια και μόνο κίνηση, αποκτώντας τον Νεϊμάρ από την Σάντος έναντι 57 εκατομμυρίων ευρώ. Θα ήταν το γεγονός του καλοκαιριού αν δεν ολοκληρωνόταν με επιτυχία το σίριαλ του Γκάρεθ Μπέιλ, αφού ο 21χρονος Βραζιλιάνος θεωρείται ως ο πλέον ταλαντούχος παίκτης της Νότιας Αμερικής. Οι «μπλαουγκράνα» πέτυχαν και επικοινωνιακή νίκη, αφού η Σάντος είχε αποκαλύψει πως πρόταση για την απόκτηση του Νεϊμάρ (και μάλιστα με περισσότερα χρήματα) είχαν καταθέσει και οι άνθρωποι της Ρεάλ.

Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης: Pregame

Ο Νεϊμάρ υπήρξε η μοναδική μεταγραφή που πραγματοποίησε η Μπαρτσελόνα.

Ο Φλορεντίνο, πιστός στις εμμονές του, άνοιξε το καλοκαίρι το «βασιλικό» χρηματοκιβώτιο και σκόρπισε απίστευτα ποσά δεξιά και αριστερά. Οι τρεις σημαντικότερες μεταγραφές της Ρεάλ, ο Μπέιλ (Τότεναμ), ο Ίσκο (Μάλαγα) και ο Ιγιαραμέντι (Ρεάλ Σοθιεδάδ), κόστισαν συνολικά περισσότερα από 160 εκατομμύρια ευρώ! Ο Ίσκο ξεκίνησε θεαματικά τη σεζόν κάνοντας πολύ καλά παιχνίδια, όμως στη συνέχεια έπεσε. Είναι μόλις 21 ετών και σίγουρα αποτελεί σημαντική επένδυση για τον σύλλογο της Μαδρίτης. Ο Ιγιαραμέντι είχε κάποια προβλήματα τραυματισμού, τα ξεπέρασε και σιγά-σιγά προσπαθεί να προσαρμοστεί στο καινούργιο περιβάλλον και στις (πολύ υψηλότερες) απαιτήσεις της νέας του ομάδας.

Ο Γκάρεθ Μπέιλ είναι από μόνος του ξεχωριστή περίπτωση. Χωρίς να είναι η πρώτη επιλογή του Φλορεντίνο (οι κακές γλώσσες λένε πως αυτή ήταν ο Νεϊμάρ), ο Βρετανός έγινε η ακριβότερη μεταγραφή όλων των εποχών, αφού η Ρεάλ ξόδεψε 101 εκατομμύρια για να τον αποκτήσει! Για να μην δυσαρεστηθεί ο Κριστιάνο (ο οποίος στο μεταξύ ανανέωσε, έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης και ως εκ τούτου δεν τρέχει πλέον κάστανο), ο Πέρεθ υποστήριξε πως πλήρωσε 91 και όχι 101, το σίγουρο πάντως είναι ότι πρώτον, ο Μπέιλ δεν αξίζει αυτά τα λεφτά και δεύτερον, ότι το πάρτι που έκαναν οι άνθρωποι της Τότεναμ πρέπει να είναι από τα μεγαλύτερα στην ιστορία! Αν μάλιστα το ρεπορτάζ της Marca περί δισκοκήλης βγει αληθινό στο μέλλον, τότε θα μιλάμε για το κάζο του αιώνα. Πάντως, για να μην είμαστε άδικοι, θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε τί θα προσφέρει στον σύλλογό του ο Γκάρεθ και αν θα καταφέρει να κάνει απόσβεση του μυθικού ποσού που δόθηκε για την αγορά του.

Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης: Pregame

Ο Γκάρεθ Μπέιλ υπήρξε η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Κόστισε στη Ρεάλ 101 εκατομμύρια ευρώ.

Πέρα από τις προσθήκες και την ενίσχυση των δυο ομάδων, υπάρχουν και οι αποχωρήσεις. Θα σταθούμε στις δυο πιο σημαντικές, μία για κάθε ομάδα. Η Μπαρτσελόνα δεν έχει πια στο ρόστερ της τον Νταβίδ Βίγια, ο οποίος το καλοκαίρι μεταγράφηκε στην Ατλέτικο Μαδρίτης έναντι του ποσού των 2 (πέντε υπό προϋποθέσεις) εκατομμυρίων ευρώ. Οι φίλαθλοι των «μπλαουγκράνα» δεν είδαν με καλό μάτι την αποχώρηση του «Guaje» και αρχικά υπήρξε αρκετή γκρίνια προς τη διοίκηση για τη συγκεκριμένη επιλογή.

Στο άλλο στρατόπεδο, η απώλεια του Μεζούτ Εζίλ προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις, αφού ο Γερμανός που κατέληξε στην Άρσεναλ έναντι 50 εκατομμυρίων ευρώ, ήταν ο καλύτερος δημιουργικός παίκτης της Ρεάλ και ο πρώτος σε ασίστ την τριετία που αγωνίστηκε στη Μαδρίτη. Ο ίδιος ο Ρονάλντο εξέφρασε δημόσια τη δυσαρέσκειά του για την παραχώρηση του συμπαίκτη του δηλώνοντας: «είμαι πολύ θυμωμένος με αυτή την κίνηση, δεν την καταλαβαίνω». Η πώληση του Εζίλ έγινε προφανώς για να μπουν χρήματα στο ταμείο της Ρεάλ, το οποίο άδειασε μετά την αγορά του Μπέιλ και υπάρχει η φήμη, σύμφωνα με την οποία, όταν ο Αντσελότι ρωτήθηκε από τον Πέρεθ ποιον θα ήθελε να κρατήσει, τον Ντι Μαρία ή τον Εζίλ, εκείνος επέλεξε τον Αργεντίνο.

5. ΠΩΣ ΣΚΟΡΑΡΟΥΝ ΟΙ ΔΥΟ ΟΜΑΔΕΣ

Στο ξεκίνημα του φετινού πρωταθλήματος, η Μπαρτσελόνα έχει την καλύτερη επίθεση με 28 τέρματα (3.1 τέρματα ανά παιχνίδι), ενώ η Ρεάλ ακολουθεί στην τρίτη θέση της λίστας με 19 (2.1 τέρματα ανά παιχνίδι). Οι «μπλαουγκράνα» έχουν πετύχει 18 γκολ στα τέσσερα εντός έδρας ματς που έχουν δώσει (4.5 τέρματα ανά παιχνίδι), ενώ οι «μερένγκες» έχουν πετύχει 8 γκολ στα τέσσερα εκτός έδρας ματς που έχουν παίξει (2 τέρματα ανά παιχνίδι). Η Μπαρτσελόνα, παρά τα αμυντικά της προβλήματα, έχει δεχτεί τα λιγότερα τέρματα μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα, μόλις 6, ενώ η Ρεάλ έχει δεχτεί 9.

Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης: Pregame

Μέσι και Κριστιάνο συνεχίζουν να είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές των ομάδων τους.

Φυσικά και φέτος, η μεγάλη δύναμη πυρός των δυο ομάδων είναι οι Μέσι και Κριστιάνο. Οι δυο τους μοιράζονται τη δεύτερη θέση στον πίνακα των σκόρερ της Λίγκας (πίσω από τον Ντιέγκο Κόστα), έχοντας πετύχει 8 τέρματα έκαστος (ο Μέσι σε 7 ματς, ο Κριστιάνο σε 9). Τα 28 τέρματα των «μπλαουγκράνα» έχουν επιτευχθεί από συνολικά 10 παίκτες. Πίσω από τον Μέσι ακολουθούν οι Πέδρο (5) και Αλέξις (4). Τα 19 τέρματα των «μερένγκες» έχουν σημειωθεί από συνολικά 7 παίκτες. Πίσω από τον Ρονάλντο ακολουθούν ο Ίσκο (4) και ο Μπενζεμά (2).

Στο δημιουργικό κομμάτι, από την Μπαρτσελόνα, οι κορυφαίοι στις ασίστ είναι ο Νεϊμάρ (5), ο Φάμπρεγας (4) και ο Μέσι (3). Από τη Ρεάλ, οι κορυφαίοι στις ασίστ είναι ο Ντι Μαρία (2), ο Κριστιάνο (2) και ο Μπενζεμά (2). Στα μέχρι τώρα 9 παιχνίδια του πρωταθλήματος κανείς παίκτης από τις δυο ομάδες δεν έχει αποβληθεί.

6. ΣΕΡΤΖΙΟ ΣΟΥΛΕ, ΡΕΠΟΡΤΕΡ ΤΗΣ «MUNDO DEPORTIVO»

Το Sport24.gr μίλησε με τον Σέρτζιο Σουλέ, ρεπόρτερ της Μπαρτσελόνα στην «Mundo Deportivo». Ο Καταλανός δημοσιογράφος μας μετέφερε το κλίμα που επικρατεί στο στρατόπεδο των «μπλαουγκράνα» και μας έδωσε την πρόβλεψή του για την αρχική ενδεκάδα που θα κατεβάσει στο γήπεδο ο Χεράρδο Μαρτίνο.

«Το κλίμα που επικρατεί, θα έλεγα πως είναι μάλλον περίεργο. Οι παίκτες θεωρούν πως έκαναν μια καλή εμφάνιση απέναντι στη Μίλαν και πως το 0-0 στην Παμπλόνα ήταν απλώς μια παρένθεση και εμφανίζονται αρκετά αισιόδοξοι για το clásico. Το θέμα είναι πως ο κόσμος και ο Τύπος δεν συμφωνούν με αυτές τις δηλώσεις, πιστεύοντας ότι στο ματς του Σαν Σίρο η Μπαρτσελόνα κυμάνθηκε σε αρκετά μέτρια επίπεδα. Έτσι λοιπόν, το ντέρμπι είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ομάδα να πείσει τους φιλάθλους της ότι πράγματι βρίσκεται σε καλό δρόμο».

«Σε ότι αφορά τη σύνθεση της ενδεκάδας, ο Τάτα λογικά θα στηριχτεί στο δίδυμο Πικέ – Πουγιόλ ή Μαστσεράνο στο κέντρο της άμυνας. Ο Βαλντές θα είναι στην εστία, ο Άλβες δεξιά και ο Αντριάνο αριστερά. Από εκεί και μετά, υπάρχουν κάποια ερωτηματικά. Μέσι και Νεϊμάρ είναι σίγουροι μπροστά, το θέμα είναι ποιος θα βρεθεί μαζί τους στην προωθημένη γραμμή. Ο Σεσκ ως κρυφό σέντερ φορ ή ο Αλέξις που έχει ξεκινήσει πολύ καλά τη σεζόν; Αν παίξουν και οι δυο, τότε ο Ινιέστα θα μείνει εκτός ενδεκάδας, αλλά και αυτό φαίνεται πολύ δύσκολο να γίνει. Ο Αντρές δεν είναι στην καλύτερη κατάστασή του, αλλά η συγκυρία είναι περίεργη, αφού βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση του συμβολαίου του και η μη χρησιμοποίησή του από την αρχή σίγουρα θα τον δυσαρεστήσει».

Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης: Pregame

Η ενδεκάδα της Μπαρτσελόνα στον πρόσφατο αγώνα της για το πρωτάθλημα με τη Βαγιαδολίδ. Οι αλλαγές που θα υπάρξουν στο αποψινό σχήμα θα είναι πολλές.

«Ο Τάτα είναι δεδομένο ότι προτιμάει τον Αλέξις μπροστά, όμως ο Σεσκ είναι κολλητός του Μέσι και αυτό ίσως παίξει ρόλο στην τελική επιλογή. Μετά υπάρχει και το πρόβλημα της δεξιάς μεριάς, αφού ο Άλβες προωθείται και από εκείνη τη μεριά κατεβαίνει ο Κριστιάνο που δεν επιτρέπεται να βρίσκει ελεύθερους χώρους εκεί. Ο Μέσι συνηθίζει να συγκλίνει προς το κέντρο, οπότε είναι ένα σοβαρό ζήτημα αυτό, αφού ολόκληρη η δεξιά πλευρά θα είναι ουσιαστικά αφύλαχτη.. Πάντως θεωρώ ότι η Μπαρτσελόνα θα κερδίσει. Η ποιότητα που έχει μπροστά με το δίδυμο Μέσι – Νεϊμάρ είναι ασυναγώνιστη. Θυμήσου μόνο το πάρτι του Νεϊμάρ με τον Αρμπελόα στον τελικό του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών».

«Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν, σε ότι αφορά την πιθανή αρχική ενδεκάδα, πιστεύω ότι το σχήμα θα είναι το εξής: Βαλντές, Άλβες, Πουγιόλ ή Μαστσεράνο, Πικέ και Αντριάνο στην άμυνα, Μπουσκέτς, Τσάβι και Ινιέστα στο κέντρο και Μέσι, Νεϊμάρ και Σεσκ μπροστά».

7. ΧΟΣΕ ΛΟΥΙΣ ΓΚΟΥΤΙΕΡΕΘ, ΡΕΠΟΡΤΕΡ ΤΗΣ «AS»

Το Sport24.gr μίλησε και με τον Χοσέ Λουίς Γκουτιέρεθ, ρεπόρτερ της Ρεάλ Μαδρίτης στην «As». Ο Ισπανός δημοσιογράφος μας μετέφερε το κλίμα που επικρατεί στο στρατόπεδο των «μερένγκες» και μας έδωσε την πρόβλεψή του για την αρχική ενδεκάδα που θα κατεβάσει στο γήπεδο ο Κάρλο Αντσελότι.

«Η Ρεάλ δε βρίσκεται σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση. Ο Αντσελότι πειραματίζεται ακόμα προσπαθώντας να φτιάξει αυτό που έχει στο μυαλό του. Οι εμφανίσεις της ομάδας δεν πείθουν, όμως υπάρχει ένας παίκτης ο οποίος έχει πάρει όλους τους υπόλοιπους από το χέρι και τους πηγαίνει. Προφανώς αναφέρομαι στον Κριστιάνο που βρίσκεται σε εκπληκτική κατάσταση. Αυτός είναι και η μεγάλη ελπίδα της Ρεάλ για κάτι καλό στο Καμπ Νόου. Όσο το κέντρο της ομάδας ψάχνεται, ο Τσάμπι Αλόνσο δεν παίζει και ο Μπέιλ ψάχνει να βρει τη φόρμα του, όλοι θα κοιτάζουν τον Πορτογάλο».

Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης: Pregame

Η ενδεκάδα της Ρεάλ στο ματς με την Γιουβέντους. Και εδώ θα υπάρξουν αρκετές αλλαγές.

«Το ντέρμπι σίγουρα δεν θα κρίνει τον τίτλο. Όμως, φτάνοντας πλέον στο ένα τέταρτο της Λίγκας, είναι ένα κομβικό παιχνίδι για τη Ρεάλ. Και δεν πρόκειται τόσο για το αποτέλεσμα, όσο για την εικόνα που θα δείξει στη διάρκεια του αγώνα. Αν ας πούμε, χάσει, αλλά έχει ευκαιρίες, προσωπικότητα μέσα στο γήπεδο, αυτοματισμούς, ποιότητα, κανείς δεν θα γκρινιάξει. Το θέμα είναι να φύγει από τη Βαρκελώνη, έχοντας αποκομίσει κάποια θετικά πράγματα. Είναι λοιπόν περισσότερο ένα ματς ψυχολογίας, κυρίως για το άμεσο μέλλον. Ο στόχος είναι να βγει από αυτό η Ρεάλ με ενισχυμένο το ηθικό της».

«Σε ότι αφορά την αρχική ενδεκάδα, οι εννιά από τις έντεκα θέσεις είναι σίγουρες. Στο τέρμα ο Ντιέγο Λόπεθ, στην άμυνα οι Αρμπελόα, Πέπε, Ράμος και Μαρσέλο ή Κοεντράο. Μπροστά από την αμυντική τετράδα ο Κεντίρα και ένας εκ των Ιγιαραμέντι (που είχε μερικές μυϊκές ενοχλήσεις μετά το ματς με την Γιούβε) ή Μόντριτς. Σέντερ φορ ο Μπενζεμά και πίσω του οι Κριστιάνο, Μπέιλ και Ντι Μαρία».

8. Ο ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Όπως συνηθίζεται στα clásicos, έτσι και στο σαββατιάτικο παιχνίδι η μετάδοση θα είναι πραγματικό υπερθέαμα! Τα δυο συνδρομητικά κανάλια GOL Televisión (που ανήκει στην εταιρεία Mediapro) και Canal+ Liga (που ανήκει στην εταιρεία PRISA TV) διαχειρίζονται αποκλειστικά τα δικαιώματα της LFP (Πριμέρα & Σεγούντα Ντιβισιόν) και είναι υπεύθυνα από κοινού για την παραγωγή του σήματος που θα ταξιδέψει και στις πέντε ηπείρους. Όπως και πέρυσι, το clásico θα μεταδοθεί και σε 3D μετά τη συνεργασία της Canal+ Liga και της Samsung.

Στην όλη «επιχείρηση» της μετάδοσης θα πάρουν μέρος 300 περίπου επαγγελματίες και 10 κινητές μονάδες, δυο εκ των οποίων θα είναι τεχνολογίας HD. Για την κάλυψη του αγώνα θα υπάρχουν 36 κάμερες, εκ των οποίων οι 3 θα στέλνουν εικόνες αποκλειστικά στους συνδρομητές του GOL Televisión. 22 κάμερες θα βρίσκονται δίπλα στον αγωνιστικό χώρο, με τις 2 από αυτές να είναι τοποθετημένες στην ευθεία κάθε εστίας. Θα υπάρχουν επίσης: Μια κάμερα «High Speed» για φάσεις που λόγω ταχύτητας δεν τις προλαβαίνει το μάτι. Μια κάμερα «Steadycam» για τις στημένες φάσεις. Μια κάμερα «Beauty» για λήψεις από ψηλά.

Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης: Pregame

36 θα είναι οι κάμερες που θα χρησιμοποιηθούν για την τηλεοπτική κάλυψη του αγώνα.

Επίσης θα χρησιμοποιηθεί η εφαρμογή «Epsio», που βγάζει τη γραμμή της ευθείας για τις αμφισβητούμενες περιπτώσεις οφσάιντ. Υπολογίζεται ότι θα παρακολουθήσουν ζωντανά τον αγώνα περισσότεροι από 400 εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο. 138 χώρες (!) θα έχουν ζωντανή εικόνα και άλλες 30 μαγνητοσκοπημένη. Τέλος, σε ότι αφορά αποκλειστικά τους συνδρομητές του GOL Televisión, θα έχουν πρόσβαση στο «Mediacoach», μια εφαρμογή πληροφορικής τελευταίας γενιάς με λεπτομερή στατιστική ανάλυση που διατίθεται σε όλους τους προπονητές της LFP.

Ο Τύπος, γραπτός και ηλεκτρονικός, θα εκπροσωπηθεί από έναν τεράστιο αριθμό επαγγελματιών που θα βρεθούν στο «Καμπ Νόου» για να καλύψουν τον αγώνα. Έχουν διαπιστευτεί 705 συνολικά δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και τεχνικοί από 30 κράτη και 146 μέσα ενημέρωσης: 73 γραπτού Τύπου, 33 τηλεοπτικά κανάλια, 22 πρακτορεία ειδήσεων και 18 ραδιοφωνικοί σταθμοί.

Πηγές: Marca, Mundo Deportivo, As & Sport

Βίντεο: Highlights από το πιο πρόσφατο clásico. Πρόκειται για τη νίκη με 2-1 της Ρεάλ Μαδρίτης επί της Μπαρτσελόνα μέσα στο «Μπερναμπέου» για το περσινό πρωτάθλημα (2-3-2013)

Βίντεο: Highlights από το τελευταίο clásico που διεξήχθη στο «Καμπ Νόου». Πρόκειται για τον επαναληπτικό ημιτελικό του ισπανικού Κυπέλλου, όπου η Ρεάλ κέρδισε 1-3 και πήρε την πρόκριση για τον τελικό (26-2-2013)

TAGS LA LIGA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ