LA LIGA

Φιέστες και δράματα…

Φιέστες και δράματα…

Το ισπανικό πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε με μια τελευταία αγωνιστική που είχε απ’ όλα. Φιέστες και πανηγύρια, αλλά και δράματα και υποβιβασμούς. Το Sport24.gr συγκέντρωσε σε 24 φωτογραφικά κλικ το κοντράστ των ομάδων που είτε πέτυχαν τον στόχο τους, είτε δεν τα κατάφεραν. Από την κορυφή και τη διεκδίκηση της Ευρώπης, μέχρι την ουρά και τη μάχη για την παραμονή (φωτογραφίες)

Η Πριμέρα Ντιβισιόν της περιόδου 2012-13 ολοκληρώθηκε το Σάββατο (1/6), αφήνοντας πίσω της ανάμικτα συναισθήματα.

Δείτε σε 24 φωτογραφίες τη χαρά και το δράμα, όπως αυτά εκφράστηκαν στα ισπανικά γήπεδα την τελευταία «μέρα του πολέμου».

Η ισπανική Λίγκα ολοκληρώθηκε το Σάββατο 1η Ιουνίου με τα ματς της τελευταίας αγωνιστικής. Κάποιες ομάδες ήταν αδιάφορες, αφού δεν υπήρχε κάτι για να διεκδικήσουν, όμως οι 12 από τις 20 ξεκίνησαν τα παιχνίδια τους με συγκεκριμένους στόχους. Στην κορυφή η Μπαρτσελόνα ήταν ήδη πρωταθλήτρια, η Ρεάλ δεύτερη και η Ατλέτικο Μαδρίτης είχε εξασφαλίσει την τρίτη θέση και το Τσάμπιονς Λιγκ. Στη μέση της βαθμολογίας, Εσπανιόλ, Αθλέτικ, Βαγιαδολίδ, Γρανάδα και Οσασούνα είχαν χάσει το «τρένο» της Ευρώπης, έχοντας εξασφαλίσει φυσικά την παραμονή τους.

Στην άλλη μεριά τώρα, ο απόλυτος πανικός! Στην επικίνδυνη ζώνη, Ντεπορτίβο, Θέλτα, Σαραγόσα και Μαγιόρκα είχαν μπροστά τους 90 λεπτά για να αποφύγουν τον υποβιβασμό. Και στις πάνω θέσεις και τι δεν είχαμε! Τη μάχη ανάμεσα σε Βαλένθια και Ρεάλ Σοθιεδάδ για την τέταρτη θέση που οδηγεί στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ. Την Μάλαγα που ήθελε να τερματίσει όσο πιο ψηλά γινόταν, για να αποφύγει έναν προκριματικό γύρο στο Europa League (στην περίπτωση που δικαιωθεί από το CAS και μπορέσει να παίξει στην Ευρώπη την επόμενη σεζόν).

Την Μπέτις που ήθελε να εξασφαλίσει την έβδομη θέση, ώστε να μην εξαρτάται από τις αποφάσεις του CAS, αλλά και γιατί η Ράγιο που καραδοκούσε, είχε την ισοβαθμία. Η Ράγιο, για να έχει ελπίδες να πιάσει την Μπέτις και να μην χρειαστεί να περιμένει την απόφαση του CAS για τη Μάλαγα (περιμένοντας από την πλευρά της ότι θα δικαιωθεί η ίδια, αφού στην περίπτωση που τερμάτιζε σε «ευρωπαϊκή» θέση, θα έκανε και αυτή προσφυγή στο CAS). Και από πίσω, τις Σεβίγια, Χετάφε και Λεβάντε που ήθελαν να πιάσουν την ένατη θέση, αφού αυτή υπό προϋποθέσεις (μη δικαίωση των Μάλαγα και Ράγιο από το CAS) θα μπορούσε να τους δώσει το τελευταίο εισιτήριο για την Ευρώπη. Χαμός!

Φιέστες και δράματα…

Η Μπαρτσελόνα κατέκτησε το φετινό πρωτάθλημα.

Ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε τα συναισθήματα παικτών και φιλάθλων στα ισπανικά γήπεδα, που ανάλογα με τα αποτελέσματα, κινήθηκαν ανάμεσα στη χαρά και το δράμα. Το Sport24.gr συγκέντρωσε 24 χαρακτηριστικές φωτογραφίες, στις οποίες αποτυπώνεται το κοντράστ των αντιδράσεων μετά την ολοκλήρωση της αγωνιστικής. Πριν όμως περάσουμε στις εικόνες, ας δούμε πώς διαμορφώθηκε ο βαθμολογικός πίνακας της Πριμέρα μετά και την ολοκλήρωση της 38ης και τελευταίας αγωνιστικής. Κατά σειρά, η θέση της ομάδας, η ομάδα, οι βαθμοί, οι νίκες, οι ισοπαλίες, οι ήττες και τα γκολ (υπέρ και κατά).

ΘΕΣΗ

ΟΜΑΔΑ

Β.

Ν.

Ι.

Η.

ΓΚΟΛ

01.

Μπαρτσελόνα

100

32

4

2

115-40

02.

Ρεάλ Μαδρίτης

85

26

7

5

103-42

03.

Ατλέτικο Μαδρ.

76

23

7

8

65-31

04.

Ρεάλ Σοθιεδάδ

66

18

12

8

70-49

05.

Βαλένθια

65

19

8

11

67-54

06.

Μάλαγα

57

16

9

13

53-50

07.

Μπέτις

56

16

8

14

57-56

08.

Ράγιο Βαγεκάνο

53

16

5

17

50-66

09.

Σεβίγια

50

14

8

16

58-54

10.

Χετάφε

47

13

8

17

43-57

11.

Λεβάντε

46

12

10

16

40-57

12.

Αθλέτικ

45

12

9

17

44-65

13.

Εσπανιόλ

44

11

11

16

43-52

14.

Βαγιαδολίδ

43

11

10

17

49-58

15.

Γρανάδα

42

11

9

18

37-54

16.

Οσασούνα

39

10

9

19

33-50

17.

Θέλτα

37

10

7

21

37-52

18.

Μαγιόρκα

36

9

9

20

43-72

19.

Ντεπορτίβο

35

8

11

19

47-70

20.

Σαραγόσα

34

9

7

22

37-62

- Οι πρώτες τρεις, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Ατλέτικο Μαδρίτης, προκρίνονται απευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

- Η τέταρτη Ρεάλ Σοθιεδάδ θα αγωνιστεί στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ.

- Οι επόμενες τρεις, Βαλένθια, Μάλαγα και Μπέτις, θα αγωνιστούν στο Europa League.

- Όπως γράψαμε και πριν, η Μάλαγα περιμένει την απόφαση του CAS, για να μάθει αν θα της αφαιρεθεί η τιμωρία του ενός έτους που της έχει επιβληθεί από την UEFA. Στην περίπτωση που δεν δικαιωθεί, τότε το ευρωπαϊκό της εισιτήριο περνάει στην όγδοη Ράγιο. Επειδή όμως και η Ράγιο είναι τιμωρημένη από την UEFA λόγω χρεών, αν η Μάλαγα δεν δικαιωθεί, τότε και εκείνη με τη σειρά της θα προσφύγει στο CAS. Αν δεν δικαιωθεί ούτε η Ράγιο, το περίφημο εισιτήριο θα περάσει στην ένατη, δηλαδή την Σεβίγια. Μύλος!

- Μαγιόρκα, Ντεπορτίβο και Σαραγόσα υποβιβάζονται στην Segunda División.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Φιέστες και δράματα…

Ο Μέσι κέρδισε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στη φετινή Πριμέρα Ντιβισιόν με 46 τέρματα.

- Καλύτερη επίθεση: 115 (Μπαρτσελόνα)

- Καλύτερη άμυνα: 31 (Ατλέτικο Μαδρίτης)

- Χειρότερη επίθεση: 33 (Οσασούνα)

- Χειρότερη άμυνα: 72 (Μαγιόρκα)

- Περισσότερες νίκες: 32 (Μπαρτσελόνα)

- Περισσότερες νίκες εντός: 18 (Μπαρτσελόνα)

- Περισσότερες νίκες εκτός: 14 (Μπαρτσελόνα)

- Περισσότερες ισοπαλίες: 12 (Ρεάλ Σοθιεδάδ)

- Περισσότερες ήττες: 22 (Σαραγόσα)

- Λιγότερες νίκες: 8 (Ντεπορτίβο)

- Pichichi (πρώτος σκόρερ): Μέσι / 46 / Μπαρτσελόνα ( 45 σύμφωνα με τη Marca που απονέμει το βραβείο)

- Zamora (καλύτερος τερματοφύλακας): Κουρτουά / Ατλέτικο Μαδρίτης (28 γκολ σε 36 παιχνίδια, 0.78 γκολ ανά παιχνίδι)

ΟΙ ΦΙΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΡΑΜΑΤΑ ΣΕ 24 ΚΛΙΚ

1. Όλο το πάθος, η ένταση, η χαρά και η συγκίνηση σε μια φωτογραφία. Η Θέλτα έχει σωθεί και οι φίλαθλοι πανηγυρίζουν την παραμονή μαζί με τον Άσπας που έχει ξεσπάσει σε λυγμούς. Η μαγεία του ποδοσφαίρου...

Φιέστες και δράματα…

2. Ένας special αποχαιρετισμός, αν και απευθύνθηκε μόνο στους φανατικούς Ultras Sur.

Φιέστες και δράματα…

3. Το παιχνίδι της Ρεάλ διακόπηκε μετά την "εισβολή" των φωτογράφων στον αγωνιστικό χώρο για να τραβήξουν τα τελευταία κλικ στον Ζοζέ Μουρίνιο.

Φιέστες και δράματα…

4. Ο πιο συγκινητικός αποχαιρετισμός όμως ήταν αυτός του Ερίκ Αμπιντάλ. Ο Γάλλος αποθεώθηκε από το "Καμπ Νόου" στην τελευταία του παρουσία ως παίκτης της Μπαρτσελόνα.

Φιέστες και δράματα…

5. Ο Γκονσάλο Ιγκουαΐν πέτυχε το τελευταίο του γκολ με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης και δεν το πανηγύρισε...

Φιέστες και δράματα…

6. Αντίθετα με τον Ιγκουαΐν, ο Νταβίδ Βίγια φρόντισε να πανηγυρίσει το δικό του τελευταίο τέρμα απέναντι στη Μάλαγα. Ο "γουάχε" γνώρισε την αποθέωση από την κερκίδα του "Καμπ Νόου".

Φιέστες και δράματα…

7. Άλλος ένας που κατά πάσα πιθανότητα αγωνίστηκε χθες για τελευταία φορά στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου" με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, ήταν ο Άνχελ Ντι Μαρία.

Φιέστες και δράματα…

8. Μια μεγάλη προσωπικότητα του ισπανικού ποδοσφαίρου, ο Χουάν Κάρλος Βαλερόν, έπαιξε το τελευταίο του παιχνίδι με τη φανέλα της Κορούνια. Μετά από 13 χρόνια στην Ντέπορ, η μοίρα θέλησε να συνδυαστεί η αποχώρησή του με τον υποβιβασμό της ομάδας του...

Φιέστες και δράματα…

9. Παρά την πίκρα τους από τον υποβιβασμό, οι φίλαθλοι της Ντεπορτίβο επιφύλαξαν ένα αποθεωτικό αντίο στον Βαλερόν, ο οποίος εδώ συγκινημένος, ανταποδίδει την αγάπη του κόσμου προς το πρόσωπό του.

Φιέστες και δράματα…

10. Ο Μανόλο Χιμένεθ απαρηγόρητος στη συνέντευξη Τύπου μετά τον υποβιβασμό της Σαραγόσα.

Φιέστες και δράματα…

11. Ένταση έξω από τη "Ρομαρέδα" μετά τη λήξη του αγώνα της Σαραγόσα με την Ατλέτικο και τον υποβιβασμό των γηπεδούχων στη Σεγούντα Ντιβισιόν.

Φιέστες και δράματα…

12. Οι Χάβι Μάρκεθ και Αντόνιο Λόπεθ της Μαγιόρκα, απαρηγόρητοι μετά τον υποβιβασμό της ομάδας τους στη Σεγούντα, μετά από 16 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην Πριμέρα.

Φιέστες και δράματα…

13. Το πανό των φίλων της Μαγιόρκα στην κερκίδα του "Ιμπεροστάρ" στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα: "Σέρα, Μανθάνο και παίκτες, είσαστε ένοχοι"...

Φιέστες και δράματα…

14. Οι παίκτες της Ρεάλ Σοθιεδάδ πανηγυρίζουν την κατάκτηση της τέταρτης θέσης που τους δίνει το εισιτήριο για τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ δίπλα τους, ο Νέλσον Ολιβέιρα είναι απαρηγόρητος για τον υποβιβασμό της Ντέπορ.

Φιέστες και δράματα…

15. Η Ντέπορ έπεσε, όμως η Γαλίθια θα έχει μια ομάδα του χρόνου στην Πριμέρα, αφού η Θέλτα σώθηκε. Εδώ οι φίλαθλοί της γιορτάζουν την παραμονή μέσα στο "Μπαλαΐδος".

Φιέστες και δράματα…

16. Ακόμα μια αποχώρηση που προκάλεσε αίσθηση. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε, μετά από ένα επιτυχημένο εξάμηνο στη Βαλένθια, ανακοίνωσε ότι δε θα συνεχίσει την επόμενη περίοδο στον πάγκο των "νυχτερίδων". Όλα δείχνουν Μπιλμπάο...

Φιέστες και δράματα…

17. Ο Νεγρέδο ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στη νίκη της Σεβίγια επί της Βαλένθια με 4-3. Με το καρέ τερμάτων που πέτυχε, έσβησε το όνειρο της Βαλένθια για το Τσάμπιονς Λιγκ.

Φιέστες και δράματα…

18. Ο Σολδάδο ήταν για ένα ακόμα παιχνίδι εκπληκτικός, όμως τα δυο του γκολ δεν ήταν αρκετά για τη Βαλένθια, η οποία πάντως πλήρωσε τα τραγικά λάθη του διαιτητή της συνάντησης, Κλος Γκόμεθ.

Φιέστες και δράματα…

19. Η Σεβίγια αποχαιρέτησε τον κόσμο της με μια νίκη που την έφερε στην ένατη θέση, η οποία μπορεί - υπό προυποθέσεις - να οδηγήσει στην Ευρώπη.

Φιέστες και δράματα…

20. Ο Αντρές Παλόπ, λίγο πριν κλείσει τα 40 του χρόνια, αποφάσισε να κρεμάσει τα γάντια του. Ο κορυφαίος τερματοφύλακας στην ιστορία της Σεβίγια γνώρισε την αποθέωση από το κοινό του "Σάντσεθ Πιθχουάν" και από τους συμπαίκτες του.

Φιέστες και δράματα…

21. Παρόμοιες στιγμές γνώρισε από τον κόσμο και από τους παίκτες της Σεβίγια ο Χεσούς Νάβας, ο οποίος θα συνεχίσει αλλού την καριέρα του από την ερχόμενη περίοδο.

Φιέστες και δράματα…

22. Η Ράγιο τερμάτισε στην όγδοη θέση και θα περιμένει να δει τί θα γίνει με την υπόθεση της Μάλαγα και κατόπιν με τη δική της.

Φιέστες και δράματα…

23. Η Μπέτις, μετά από μια πολύ καλή χρονιά, τερμάτισε έβδομη και θα πάρει μέρος του χρόνου στο Europa League.

Φιέστες και δράματα…

24. Η Γρανάδα είχε εξασφαλίσει την παραμονή της εδώ και δυο εβδομάδες. Αποχαιρέτησε τη φετινή σεζόν με νίκη 2-0 επί της αδιάφορης Χετάφε.

Φιέστες και δράματα…
TAGS LA LIGA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ