LA LIGA

Atlético vs Barça, η ιστορία

Atlético vs Barça,  η ιστορία

Το Sport24.gr παρουσιάζει την ιστορία των αναμετρήσεων ανάμεσα στην Ατλέτικο Μαδρίτης και τη Μπαρτσελόνα. Αποτελέσματα, στατιστικά, φωτογραφίες και video.

Η Ατλέτικο υποδέχεται τη Μπαρτσελόνα (11/1) στο ντέρμπι κορυφής της Πριμέρα Ντιβισιόν.

Το Sport24.gr παρουσιάζει την ιστορία των αναμετρήσεων ανάμεσα στις δυο πρωτοπόρους του ισπανικού πρωταθλήματος.

Το βράδυ του Σαββάτου (11/1, 9 ώρα Ελλάδας) θα αναμετρηθούν στο «Βιθέντε Καλντερόν» οι δυο πρωτοπόροι του ισπανικού πρωταθλήματος. Ατλέτικο Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα συγκατοικούν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα και από το αποτέλεσμα του μεταξύ τους αγώνα θα κριθεί ο πρωταθλητής χειμώνα, αφού βρισκόμαστε πλέον στην 19η αγωνιστική και ολοκληρώνεται ο πρώτος γύρος της φετινής Primera División.

Το Sport24.gr παρουσιάζει την ιστορία των αναμετρήσεων ανάμεσα στους αποψινούς αντιπάλους, δίνοντας τη βαρύτητα στα παιχνίδια που έχουν διεξαχθεί στο πρωτάθλημα με γηπεδούχο την Ατλέτικο Μαδρίτης. Εκτός από τους αριθμούς και τα στατιστικά, μπορείτε να δείτε 36 φωτογραφίες από παλαιότερους αγώνες ανάμεσα στους «κολτσονέρος» και τους «μπλαουγκράνα», ξεκινώντας από το 1925 και φτάνοντας μέχρι την περσινή σεζόν, μαζί με βίντεο από ιστορικά ματς των δυο μονομάχων.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Atlético vs Barça,  η ιστορία

Μέχρι σήμερα, οι δυο αντίπαλοι έχουν παίξει 76 φορές στο πρωτάθλημα με γηπεδούχο την Ατλέτικο. Οι «ροχιμπλάνκος» έχουν κερδίσει τα 37, οι «μπλαουγκράνα» τα 21, ενώ 18 ματς έχουν λήξει ισόπαλα. Το ζευγάρι Ατλέτικο – Μπαρτσελόνα είναι ένα από τα πιο παραγωγικά σε επίτευξη γκολ σε όλη την ιστορία της Primera División. Οι δυο ομάδες σε αυτά τα 76 παιχνίδια έχουν πετύχει συνολικά 251 τέρματα (137 η Ατλέτικο, 114 η Μπάρσα), μέσος όρος δηλαδή 3.3 γκολ σε κάθε ματς. Είναι αξιοσημείωτο ότι σε αυτά τα 76 ματς μόνο μια φορά, το 2003, είχαμε λευκή ισοπαλία, ενώ αντίθετα, 27 φορές έχουν σημειωθεί από 4 γκολ και πάνω!

Atlético vs Barça,  η ιστορία

Από το 2004 και μετά, δηλαδή την τελευταία δεκαετία, δεν έχει υπάρξει ισοπαλία, με τις δυο ομάδες να έχουν από 4 νίκες η καθεμία. Η Μπαρτσελόνα έχει κερδίσει τα τρία τελευταία παιχνίδια και μάλιστα με το ίδιο σκορ, 1-2. Η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη της Ατλέτικο είναι το 5-2 της περιόδου 1997/98, ενώ η μεγαλύτερη νίκη της σε διαφορά είναι το 4-0 της περιόδου 1942/43. Από την άλλη μεριά, η μεγαλύτερη νίκη των «μπλαουγκράνα» είναι το εντυπωσιακό 0-6 τη σεζόν 2006/07. Αναλυτικά:

- Ατλέτικο: 37 νίκες / 21 ήττες / 18 ισοπαλίες (137-114)

- Μπαρτσελόνα: 21 νίκες / 37 ήττες / 18 ισοπαλίες (114-137)

- ΣΥΝΟΛΟ: 76 ματς (37 / 21 / 18)

ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΟΠΛΑ

Atlético vs Barça,  η ιστορία

Τα δυο σημαντικότερα επιθετικά όπλα των αποψινών αντιπάλων είναι φυσικά οι Ντιέγκο Κόστα και Λέο Μέσι. Ο Βραζιλιάνος βρίσκεται στη δεύτερη θέση των σκόρερ με 19 τέρματα, ένα λιγότερο από τον Κριστιάνο. Διανύει την καλύτερη χρονιά του στον εκτελεστικό τομέα, όμως δεν έχει πετύχει ποτέ του γκολ απέναντι στη Μπαρτσελόνα, την οποία έχει αντιμετωπίσει 6 φορές συνολικά στο πρωτάθλημα (με Ατλέτικο, Ράγιο και Βαγιαδολίδ), χάνοντας σε όλες.

Atlético vs Barça,  η ιστορία

Οπωσδήποτε θα θέλει να διακόψει σήμερα αυτό το αρνητικό σερί, πετυχαίνοντας το πρώτο του τέρμα εναντίον των «μπλαουγκράνα». Είναι αξιοσημείωτο πως ο Ντιέγκο Κόστα έχει σκοράρει φέτος σε όλα τα ματς της Ατλέτικο στο «Βιθέντε Καλντερόν» (13 τέρματα σε 9 αγώνες). Από την άλλη μεριά, ο Μέσι έχει πετύχει μέχρι στιγμής 20 γκολ εναντίον της Ατλέτικο σε όλες τις διοργανώσεις, 8 εκ των οποίων μέσα στο «Βιθέντε Καλντερόν». Πρόκειται για την ομάδα εναντίον της οποίας ο Αργεντίνος έχει πετύχει τα περισσότερα τέρματα στην καριέρα του! Ο Λέο επιστρέφει από τραυματισμό και αναμένεται να αγωνιστεί ως αλλαγή.

Μέσα στο ημερολογιακό 2013 ο Μέσι έχει πετύχει 47 γκολ σε 48 παιχνίδια (με Μπάρσα και Εθνική), ενώ ο Κόστα έχει σκοράρει 36 τέρματα σε 52 παιχνίδια, όλα με την Ατλέτικο. Οι δυο τους βρίσκονται στην τρίτη και όγδοη θέση αντίστοιχα των κορυφαίων σκόρερ του 2013 από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα, μια λίστα στην οποία πρώτος είναι ο Κριστιάνο με 71 γκολ σε 61 παιχνίδια. Ο Μέσι έχει πετύχει 8 γκολ στο φετινό πρωτάθλημα και έχει να σκοράρει από την 7η αγωνιστική εναντίον της Αλμερία.

ΟΙ ΠΑΓΚΟΙ

Atlético vs Barça,  η ιστορία

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των δυο αντιπάλων, που αμφότεροι έχουν στον πάγκο τους προπονητή από την Αργεντινή. Απόψε κρίνεται ο τίτλος του πρωταθλητή χειμώνα και η Ατλέτικο για να τον κερδίσει, πρέπει οπωσδήποτε να νικήσει. Θα είναι πάντως η πρώτη φορά που ένας Αργεντίνος τεχνικός κερδίζει τον άτυπο αυτό τίτλο, μετά τον Χόρχε Βαλντάνο και τη Ρεάλ Μαδρίτης τη σεζόν 1994/95. Για την Ατλέτικο αυτό θα συμβεί για πρώτη φορά στην ιστορία της, ενώ για τη Μπαρτσελόνα έχει να συμβεί από το 1959 και τον Ελένιο Ερέρα.

Οι Τάτα Μαρτίνο και Τσόλο Σιμεόνε έχουν παρελθόν! Πριν λίγες μέρες, σε μια συνέντευξή του, ο προπονητής της Ατλέτικο αποκάλυψε πως σε ένα ματς μεταξύ της Newell’s Old Boys και της Vélez, στις 29 Ιανουαρίου του 1988, όπου αγωνίζονταν και οι δυο (ο Τάτα 26 ετών και ο Τσόλο 17), ο Σιμεόνε έκανε θέατρο σε μια φάση μετά από μία αγκωνιά του Τάτα που δεν βρήκε στόχο, με αποτέλεσμα ο διαιτητής να αποβάλλει με απευθείας κόκκινη κάρτα τον τεχνικό της Μπαρτσελόνα! Το κορυφαίο είναι ότι δέκα λεπτά αργότερα, ο Σιμεόνε αποβλήθηκε επίσης, με δεύτερη κίτρινη!

ΑΤΛΕΤΙΚΟ - ΜΠΑΡΣΑ ΣΕ 36 ΚΛΙΚ

Atlético vs Barça,  η ιστορία

1. Η πρώτη συνάντηση στην ιστορία των δυο ομάδων διεξήχθη στις 16 Απριλίου του 1925 στο γήπεδο Les Corts της Βαρκελώνης για τα ημιτελικά του ισπανικού Κυπέλλου.

Atlético vs Barça,  η ιστορία

2. Μια από τις μεγαλύτερες νίκες της Ατλέτικο επί της Μπαρτσελόνα σημειώθηκε στις 15 Νοεμβρίου του 1942 στο γήπεδο Metropolitano της Μαδρίτης. Τελικό σκορ 4-0 υπέρ των "ροχιμπλάνκος".

Atlético vs Barça,  η ιστορία

3. Ένα από τα θεαματικότερα ματς ανάμεσα στις δυο ομάδες διεξήχθη στις 23 Νοεμβρίου του 1941 στο γήπεδο Metropolitano της Μαδρίτης με την Ατλέτικο να κερδίζει 5-4!

Atlético vs Barça,  η ιστορία

4. Φάση από αγώνα της Ατλέτικο με τη Μπαρτσελόνα στο "Βιθέντε Καλντερόν" τη δεκαετία του '70.

Atlético vs Barça,  η ιστορία

5. Χαβιέρ Ιρουρέτα (αριστερά) και Λουίς Αραγονές (δεξιά) σε αγώνα της Ατλέτικο με την Μπαρτσελόνα στις αρχές της δεκαετίας του '70.

Atlético vs Barça,  η ιστορία

6. Ο Μιγκέλ Ρέινα (πατέρας του Πέπε Ρέινα) σε αγώνα της Ατλέτικο με τη Μπαρτσελόνα στο "Βιθέντε Καλντερόν" στα μέσα της δεκαετία ς του '70.

Atlético vs Barça,  η ιστορία

7. Φάση από αγώνα της Ατλέτικο με τη Μπαρτσελόνα στο "Βιθέντε Καλντερόν" τη δεκαετία του '70.

Atlético vs Barça,  η ιστορία

8. Φάση από αγώνα της Ατλέτικο με τη Μπαρτσελόνα στο "Βιθέντε Καλντερόν" στο ξεκίνημα της δεκαετίας του '80.

Atlético vs Barça,  η ιστορία

9. Ο Ούγκο Σάντσες διεκδικεί την μπάλα στον αέρα με τον Μιγκέλι σε αγώνα της Ατλέτικο με την Μπαρτσελόνα το 1983.

Atlético vs Barça,  η ιστορία

10. Λασπομαχία κάτω από κατακλυσμό στο "Βιθέντε Καλντερόν". Δεξιά ο Ουρμπάνο και πίσω του στο βάθος ο Γκάρι Λίνεκερ. Στο κέντρο ο Μανόλο και αριστερά, με τη μπάλα, ο Αλεμάο (1988)

Atlético vs Barça,  η ιστορία

11. Ο Ρόμαν Κοσέτσκι επελαύνει υπό την επιτήρηση του Κούμαν. Σε εκείνο το παιχνίδι η Ατλέτικο είχε ανατρέψει το 0-3 νικώντας 4-3, με τον Πολωνό στράικερ να πετυχαίνει 2 γκολ (8/10/1994)

Atlético vs Barça,  η ιστορία

12. Ο Χοσέ Λουίς Καμινέρο σε μονομαχία με τον Χοσέ Μάρι Μπακέρο από αγώνα της Ατλέτικο με την Μπαρτσελόνα στα μέσα της δεκαετίας του '90.

Atlético vs Barça,  η ιστορία

13. Κίκο (αριστερά) και Αμπελάρδο από αγώνα της Ατλέτικο με την Μπαρτσελόνα στα μέσα της δεκαετίας του '90.

Atlético vs Barça,  η ιστορία

14. Ο Τσάπι Φερέρ (στο έδαφος) από αγώνα της Ατλέτικο με την Μπαρτσελόνα στα μέσα της δεκαετίας του '90.

Atlético vs Barça,  η ιστορία

15. Ο Μπιθκαΐνο χαιρετάει τον Πεπ Γουαρδιόλα μετά τη λήξη αγώνα της Ατλέτικο με την Μπαρτσελόνα, ενώ πίσω τους διακρίνεται ο σημερινός προπονητής των "κολτσονέρος", Τσόλο Σιμεόνε (1995)

Atlético vs Barça,  η ιστορία

16. Πεπ Γουαρδιόλα, Τσόλο Σιμεόνε και Μιγκέλ Άνχελ Ναδάλ περιμένουν τη μπάλα από κάποιο στημένο (1996)

Atlético vs Barça,  η ιστορία

17. Οι παίκτες της Ατλέτικο πανηγυρίζουν ένα γκολ τους εναντίον της Μπαρτσελόνα μέσα στο "Βιθέντε Καλντερόν". Διακρίνεται ο Μπερντ Σούστερ με τα ξανθά μαλλιά και ο Μικέλ Σολέρ αριστερά, ενώ ο παίκτης της Μπαρτσελόνα είναι ο Χουάν Κάρλος (1992)

Atlético vs Barça,  η ιστορία

18. Ο Ρομάριο υπήρξε ένας από τους "εφιάλτες" της Ατλέτικο στα μεταξύ τους παιχνίδια. Εδώ σε μια προσπάθειά του απέναντι στον Ντιέγο, ενώ παρακολουθούν τη φάση δεξιά ο Χουάνμα Λόπεθ και αριστερά ο Σολοθάμπαλ (1994)

Atlético vs Barça,  η ιστορία

19. Τη σεζόν 1997-98 ο Ριβάλντο είχε πετύχει ένα εκπληκτικό γκολ από το κέντρο του γηπέδου, το οποίο πανηγυρίζει εδώ. Τελικά όμως, η Ατλέτικο είχε φύγει νικήτρια από το "Βιθέντε Καλντερόν".

Atlético vs Barça,  η ιστορία

20. Ο Ρονάλντο έχει σκοράρει εναντίον της Ατλέτικο και "αφιερώνει" μια άσεμνη χειρονομία στην κερκίδα του "Βιθέντε Καλντερόν" (13/4/1997)

Atlético vs Barça,  η ιστορία

21. Ποπέσκου και Μπιθκαΐνο μονομαχούν, ενώ παρακολουθούν τη φάση δεξιά οι Καμινέρο, Ζιοβάνι και Πίτσι και αριστερά ο "δικός μας" Μιλίνκο Πάντιτς (1996)

Atlético vs Barça,  η ιστορία

22. Ο Σαμουέλ Ετό σε μια προσπάθειά του σε αγώνα της Ατλέτικο με τη Μπαρτσελόνα στο "Βιθέντε Καλντερόν" (1/3/2008)

Atlético vs Barça,  η ιστορία

23. Ο Τιερί Ανρί κερδίζει φάουλ σε αγώνα της Ατλέτικο με τη Μπαρτσελόνα στο "Βιθέντε Καλντερόν" (1/3/2008)

Atlético vs Barça,  η ιστορία

24. Ο φωτεινός πίνακας στο "Βιθέντε Καλντερόν" δείχνει το τελικό σκορ 4-3 υπέρ των "κολτσονέρος" (1/3/2009)

Atlético vs Barça,  η ιστορία

25. Ροναλντίνιο και Ραούλ Γκαρθία μονομαχούν σε αγώνα της Ατλέτικο με τη Μπαρτσελόνα στο "Βιθέντε Καλντερόν" (1/3/2008)

Atlético vs Barça,  η ιστορία

26. Πεπ Γουαρδιόλα και Τσόλο Σιμεόνε πριν την έναρξη του αγώνα (26/2/2012)

Atlético vs Barça,  η ιστορία

27. Μέσι και Αγουέρο, συμπαίκτες στην Αργεντινή, αντίπαλοι στο "Βιθέντε Καλντερόν" (1/3/2009)

Atlético vs Barça,  η ιστορία

28. Ιμπραχίμοβιτς και Μέσι πανηγυρίζουν ένα γκολ του Σουηδού στο "Βιθέντε Καλντερόν" (14/2/2010)

Atlético vs Barça,  η ιστορία

29. Ο Μαραντόνα παρακολουθεί αγώνα μεταξύ της Ατλέτικο και της Μπαρτσελόνα από το προεδρικό πάλκο του "Βιθέντε Καλντερόν" (6/1/2009)

Atlético vs Barça,  η ιστορία

30. Ο Ντιέγο Φορλάν παραβιάζει την εστία του Βαλντές (14/2/2010)

Atlético vs Barça,  η ιστορία

31. Φαλκάο, Βαλντές και Αμπιντάλ μονομαχούν για τη μπάλα (26/2/2012)

Atlético vs Barça,  η ιστορία

32. Το δολοφονικό μαρκάρισμα του Ουιφαλούσι στον Μέσι (19/9/2010)

Atlético vs Barça,  η ιστορία

33. Ο Νταβίδ Βίγια έχει σκοράρει εναντίον της παλιάς του ομάδας στο ισπανικό Σούπερ Καπ στο "Βιθέντε Καλντερόν" και πανηγυρίζει το γκολ (21/8/2013)

Atlético vs Barça,  η ιστορία

34. Ροναλντίνιο, Ετό και οι υπόλοιποι παίκτες της Μπαρτσελόνα πανηγυρίζουν ένα γκολ στην μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη των "μπλαουγκράνα" επί της Ατλέτικο. Τελικό σκορ 0-6! (20/5/2007)

Atlético vs Barça,  η ιστορία

35. Ο Μέσι δέχεται την κίτρινη κάρτα σε αγώνα της Ατλέτικο με τη Μπαρτσελόνα στο "Βιθέντε Καλντερόν" (26/2/2012)

Atlético vs Barça,  η ιστορία

36. Οι παίκτες της Ατλέτικο σχηματίζουν το pasillo για να τιμήσουν τους πρωταθλητές παίκτες της Μπαρτσελόνα στο ματς της περσινής σεζόν.

Πηγές: As, Marca, Mundo Deportivo

Βίντεο: Ατλέτικο - Μπαρτσελόνα 1-2 (13/5/2013)

Βίντεο: Ατλέτικο - Μπαρτσελόνα 4-3 (1/3/2009)

Βίντεο: Ατλέτικο - Μπαρτσελόνα 4-3 (30/10/1993)

Βίντεο: Ατλέτικο - Μπαρτσελόνα 5-2 (10/5/1998). Δείτε στο 1:20 το φανταστικό γκολ του Ριβάλντο από το κέντρο του γηπέδου!

Βίντεο: Ατλέτικο - Μπαρτσελόνα 0-6 (20/5/2007)

TAGS LA LIGA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ