ΣΚΩΤΙΑ

Ρέιντζερς: Ο παράδεισος των προπονητών

Ρέιντζερς: Ο παράδεισος των προπονητών

Την ώρα που στην Ελλάδα, οι προπονητές αλλάζουν σαν τα... πουκάμισα, η Ρέιντζερς στην Σκωτία μπορεί να θεωρηθεί ως ο παράδεισος των τεχνικών καθώς σε 138χρόνια ιστορίας μετράει μόλις 11 "τιμονιέρηδες" στον πάγκο της εκ των οποίων μάλιστα δύο εξ' αυτών είχαν δύο θητείες.

Η διοίκηση της Ρέιντζερς πρόσφατα ανακοίνωσε ότι ο παλιός θρύλος της ομάδας, ο Άλι ΜακΚόιστ θα αναλάβει τη θέση του πρώτου προπονητή στην ομάδα το καλοκαίρι, όντας τα τελευταία χρόνια βοηθός του Γουόλτερ Σμιθ.

Και αν στην Ελλάδα χάνουμε το μέτρημα στις αλλαγές προπονητών όχι μόνο σε μία σεζόν αλλά και στην ιστορία ενός συλλόγου, οι φίλοι της ομάδας της Γλασκώβης δεν δυσκολεύονται καθόλου για να απαντήσουν πόσους τεχνικούς έχουν στην ιστορία του συλλόγου.

Ο αριθμός με βάση και το έτος ίδρυσης του συλλόγου, μοιάζει εξωπραγματικός αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινός. Μόλις 11 προπονητές έχουν κάτσει στον πάγκο των "Τζερς" από το 1873 όταν και ιδρύθηκε ο σύλλογος και εκ των οποίων δύο αυτών είχαν δύο θητείες με τις αλλαγές να είναι 13 έως σήμερα.

Ο Άλι ΜακΚόιστ το καλοκαίρι θα γίνει μόλις ο 12ος και η 14η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία της ομάδας.

Και όλα αυτά ενώ από πλευράς τίτλων, γίνεται αναφορά για μία από τις πιο επιτυχημένες ομάδες στον κόσμο όπου οι απαιτήσεις των φιλάθλων είναι πολύ μεγάλες και σε κάθε σεζόν η κατάκτηση ενός τροπαίου κρίνεται απαραίτητη.

Άλλωστε με 53 πρωταθλήματα στην χώρα της, έχει στη συλλογή της περισσότερα από κάθε άλλη στον κόσμο. Παράλληλα μετράει 27 Λιγκ Καπ Σκωτίας, περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα στην χώρα της και 33 Κύπελλα και είναι ένας από τους λίγους συλλόγους με περισσότερα από 100 τρόπαια.

Ακόμη έχει κατακτήσει το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης το 1972 και ήταν φιναλίστ το 1961 και το 1967 στην ίδια διοργάνωση. Εξάλλου το 2008 συμμετείχε στον τελικό του Κυπέλλου UEFA.

Oι πρώτοι "τιμονιέρηδες"

Ο Γουίλιαμ Γουίλτον ήταν ο πρώτος μάνατζερ στην ιστορία της Ρέιντζερς όντας στη συγκεκριμένη θέση από το 1899 έως το 1920.

Έχοντας αγωνιστεί στον σύλλογο ως ποδοσφαιριστής στην συνέχεια είχε πολλούς ρόλους στην ομάδα μαζί με αυτόν του προπονητή.

Επί θητείας του η Ρέιντζερς κατέκτησε τον τίτλο με...100% επιτυχία καθώς μετρούσε 18 νίκες σε ισάριθμους αγώνες.

Διάδοχος του ήταν ο Μπιλ Στραθ ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ έμεινε στον σύλλογο για 34 χρόνια,από το 1920 έως το 1954 έχοντας πολλούς ρόλους στην ομάδα.

Ο Στραθ είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους προπονητές στην ιστορία του ποδοσφαίρου της Σκωτίας. Συγκεκριμένα οδήγησε την Ρέιντζερς σε 18 πρωταθλήματα Σκωτίας,άλλα 7 πρωταθλήματα στη διάρκεια του πολέμου, 2 Λιγκ Καπ και 19 Κύπελλα Γλασκώβης.

Ο Σκοτ Σάιμον ήταν ο τρίτος προπονητής στην ιστορία της Ρέιντζερς από το 1954 έως το 1967. Έχοντας καριέρα ως ποδοσφαιριστής της ομάδας, ανέλαβε τη θέση του τεχνικού το 1954 και οδήγησε τον σύλλογο της Γλασκώβης σε 6 συνεχόμενα πρωταθλήματα.

Παράλληλα οδήγησε τους "Τζερς" δύο φορές σε ευρωπαϊκό τελικό το 1961 και το 1967. Μάλιστα εκείνη την χρονιά αποχώρησε από την ομάδα καθώς δεν δέχτηκε να αναλάβει τη θέση του γενικού διευθυντή.

Ο Ντέιβιντ Γουάιτ που ήταν βοηθός του προηγούμενου τεχνικού της Ρέιντζερς,Σκοτ Σάιμον, ήταν ο τέταρτος προπονητής που ανέλαβε τα ηνία του συλλόγου αλλά η παρουσία του έμελλε να είναι σύντομη σε σχέση με το παρελθόν καθώς έκατσε μόλις για δύο χρόνια στον πάγκο(1967-1969).

Άλλωστε επί θητείας του η ομάδα για πρώτη φορά δεν κατέκτησε κάποιο τρόπαιο.Μετά τον αποκλεισμό από την Γκόρνικ της Πολωνίας από τη συνέχεια του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1969, η διοίκηση του έδειξε την πόρτα της εξόδου.

Ευρωπαϊκό τρόπαιο με Γουόντλ

Ο Γουίλιαμ Γουόντλ το 1969 έγινε ο νέος προπονητής της Ρέιντζερς μετά την απόλυση του Ντέιβιντ Γουάιτ. Και αν η ομάδα δεν κατέκτησε κανένα πρωτάθλημα στα τρία χρόνια που βρισκόταν στον πάγκο της, την οδήγησε στο Κύπελλο Σκωτίας το 1971 δίνοντας τέλος σε μία περίοδο έξι χρόνων χωρίς τίτλο για την ομάδα.

Παράλληλα όμως το όνομα του έμεινε γραμμένο με χρυσά γράμματα στην ιστορία των "Τζερς" καθώς το 1972 τους οδήγησε στον πρώτο τους ευρωπαϊκό τίτλο, το Κύπελλο Κυπελλούχων με τη νίκη με 3-2 επί της Ντιναμό Μόσχας στον τελικό που διεξήχθη στην Βαρκελώνη.

Μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1972, έδωσε τη θέση του στον βοηθό του, Τζακ Γουάλας και ανέλαβε άλλες θέσεις στον σύλλογο όπως του γενικού διευθυντή μεταξύ άλλων.

Ο Τζακ Γουάλας ως διάδοχος του Γουόντλ έμεινε στον πάγκο της Ρέιντζερς από το 1972 έως το 1976. Τη σεζόν 1974-1975 κατάφερε να δώσει τέλος σε μία κυριαρχία της Σέλτικ επί 9 συνεχόμενα χρόνια στην Σκωτία, κατακτώντας το πρωτάθλημα.

Εξάλλου τις περιόδους 1975-1976 και 1977-1978 οδήγησε την Ρέιντζερς στο τρεμπλ στην χώρα της(πρωτάθλημα, Κύπελλο και Λιγκ Καπ).

Παρά τις πολλές επιτυχίες το 1978 παραιτήθηκε από την τεχνική ηγεσία του συλλόγου με τις φήμες να κάνουν λόγο για διαφωνία του με την διοίκηση αναφορικά με τις μεταγραφές.

Ο Τζον Γκρέγκ είχε τη δική του πενταετία στον πάγκο της Ρέιντζερς από το 1978 έως το 1983.Ως ποδοσφαιριστής ήταν αρχηγός της ομάδας που κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1972.

Στην πρώτη του σεζόν έφτασε έως τα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με την ομάδα που ήταν προπονητής και απέκλεισε την κάτοχο του τίτλο, Γιουβέντους πριν αποκλειστεί από την Κολωνία.

Οδήγησε την Ρέιντζερς σε 2 Κύπελλα και 2 Λιγκ Καπ Σκωτίας ενώ ήταν υπεύθυνος για την απόκτηση του μετέπειτα πρώτου σκόρερ στην ιστορία της ομάδας, του Άλι ΜακΚόιστ.

Τελικά τον Οκτώβριο του 1983 παραιτήθηκε λόγω της κακής πορείας που είχε εκείνη τη σεζόν η ομάδα

Διάδοχος του ήταν ο Τζακ Γουάλας που επέστρεψε στην τεχνική ηγεσία της ομάδας μετά την πρώτη του θητεία από το 1972 έως το 1976. Η πορεία όμως δεν ήταν καλή με δύο μόλις Λιγκ Καπ Σκωτίας στην συλλογή του και τον Απρίλιο του 1986 αποχώρησε.

Παίκτης-προπονητής ο Σούνες

Ο Γκρέιαμ Σούνες το 1986 έγινε αρχικά ο πρώτος παίκτης-προπονητής στην ιστορία της Ρέιντζερς. Η πενταετής του θητεία ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη και ονομάστηκε ως "επανάσταση του Σούνες" καθώς τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε κυριαρχία της Σέλτικ ενώ και η Αμπερντίν με την Νταντί είχαν φτάσει σε τίτλους στην Σκωτία.

Τρία πρωταθλήματα Σκωτίας και τρία Λιγκ Καπ ήταν ο απολογισμός πριν αποχωρήσει για να αναλάβει τα ηνία της Λίβερπουλ το 1991.

Η δυναστεία του Σμιθ

Ο Γουόλτερ Σμιθ ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Ρέιντζερς και "έχτισε" τη δική του δυναστεία. Συγκεκριμένα οδήγησε τους "Τζερς" σε επτά συνεχόμενα πρωταθλήματα και με τις επιδόσεις του στην πρώτη του θητεία έγινε ο πρώτος προπονητής σε επιτυχίες στην ιστορία του συλλόγου μετά τον Μπιλ Στραθ.

Την περίοδο 1992-1993 έκανε το τρεμπλ στην Σκωτία κατακτώντας εκτός από το πρωταθλήμα,το Κύπελλο και το Λιγκ Καπ ενώ πρόσθεσε στη συλλογή της ομάδας στην πρώτη του θητεία εκτός από τα επτά πρωταθλήματα, τρία Κύπελλα και τρία Λιγκ Καπ Σκωτίας. Το 1998 αποχώρησε για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Έβερτον.

Ο πρώτος ξένος προπονητής

Διάδοχος του ήταν ο Ολλανδός Ντιρκ Άντβοκαατ ο οποίος έγινε και ο πρώτος ξένος προπονητής στην ιστορία της Ρέιντζερς.

Στην προηγούμενη σεζόν η ομάδα έμεινε χωρίς τίτλο για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια και ο Ολλανδός τελικά την οδήγησε στο τρεμπλ(πρωτάθλημα,Κύπελλο και Λιγκ Καπ). Την δεύτερη σεζόν η Ρέιντζερς κατέκτησε το πρωτάθλημα στη Σκωτία με 21 βαθμούς διαφορά ενώ συμμετείχε και στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Την τρίτη χρονιά όμως η πορεία δεν ήταν επιτυχημένη και τον Δεκέμβριο του 2001 παραιτήθηκε αναλαμβάνοντας στην συνέχεια την Εθνική ομάδα της Ολλανδίας.

Η πενταετία του ΜακΛις

Ο Άλεξ ΜακΛις επισημοποίησε την επιστροφή της θέσης του προπονητή σε...Σκωτσέζικα χέρια και πάλι για την Ρέιντζερς.

Την πρώτη σεζόν κατέκτησε το Κύπελλο Σκωτίας και το Λιγκ Καπ. Επί θητείας του οι "Τζερς" πανηγύρισαν δύο πρωταθλήματα και πέντε Κύπελλα Σκωτίας.Παράλληλα την περίοδο 2005-2006 οδήγησε την Ρείντζερς στη φάση των "16" του Τσάμπιονς Λιγκ.

Στο τέλος της σεζόν 2005-2006 ωστόσο ανακοινώθηκε ότι η συνεργασία των δύο πλευρών δεν θα συνεχιστεί την επόμενη χρονιά.

Λε Γκουέν ο πιο αποτυχημένος

Η διοίκηση της Ρέιντζερς αποφάσισε την επόμενη χρονιά να επενδύσει αρκετά χρήματα με την πρόσληψη του Γάλλου, Πολ Λε Γκουέν ο οποίος σπουδαίο βιογραφικό ως τεχνικός της Λιόν και υπέγραψε τριετές συμβόλαιο.

Η παρουσία του όμως έμεινε ως η πλέον αποτυχημένη και η πιο σύντομη στην ιστορία του συλλόγου καθώς τον Ιανουάριο του 2007 ανακοινώθηκε η λύση της συνεργασίας των δύο πλευρών μετά την κακή πορεία της ομάδας.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι με δύο νίκες, έξι ισοπαλίες και δύο ήττες στις δέκα πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος Σκωτίας είχε το χειρότερο ξεκίνημα στην ιστορία της ομάδας μετά τη σεζόν 1978-1979.

Η επιστροφή του Σμιθ

Η Ρέιντζερς χρειαζόταν πλέον μία αξιόπιστη λύση για τον πάγκο της και στράφηκε στον πρώην προπονητή της, Γουόλτερ Σμιθ ο οποίος τελικά αποχώρησε από τον πάγκο της Εθνικής Σκωτίας όπου βρισκόταν έχοντας ως βοηθό του τον Άλι ΜακΚόιστ.

Στο υπόλοιπο της σεζόν οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση του Λιγκ Καπ. Την επόμενη σεζόν η πορεία στο Κύπελλο UEFA ήταν ονειρική και η ομάδα έφτασε έως τον τελικό, τον πρώτο μετά από 36χρόνια όπου ηττήθηκε από τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης στο Μάντσεστερ.

Το 2009 η Ρέιντζερς κατέκτησε το πρωτάθλημα αλλά και το Κύπελλο Σκωτίας ενώ και την περασμένη σεζόν κατέκτησε τον τίτλο ξανά αλλά και το Λιγκ Καπ.

Η ώρα του ΜακΚόιστ

Ενόψει της νέας σεζόν έχει ήδη γίνει γνωστό από τον Φεβρουάριο ότι ο μέχρι τώρα βοηθός του Γουόλτερ Σμιθ στον πάγκο, θα αναλάβει τη θέση του πρώτου προπονητή στην ομάδα.

Πρόκειται για τον παίκτη που έχει γράψει ξεχωριστή ιστορία στην ομάδα καθώς στα 15 χρόνια που αγωνίστηκε είναι ο πρώτος σκόρερ με 355 τέρματα(1983-1998).

Οι φίλοι της Ρέιντζερς περιμένουν από τον ποδοσφαιριστή που θαύμασαν στον αγωνιστικό χώρο να πετύχει και στον νέο του ρόλο ως πρώτος προπονητής και το σίγουρο είναι πως θα κάνουν....υπομονή.

TAGS ΣΚΩΤΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ