ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Ο Κάρλος Σαίνιο στο Sport24.gr

Ο Κάρλος Σαίνιο στο Sport24.gr
INTIME SPORTS

Ο υπεύθυνος ακαδημιών της Πόρτο στη Λισαβόνα, Κάρλος Σαϊνιο μιλάει για τον φίλο του Φερνάντο Σάντος, τους Μπόας, Πασιένσια, εξηγεί τις διαφορές ελληνικού και πορτογαλικού ποδοσφαίρου, ενώ τάσσεται υπέρ της παραμονής του Ζεσουάλντο Φερέιρα.

Στις 5 Αυγούστου 2002 ο Κάρλος Σαϊνιο αποτελούσε το τελευταίο θερινό μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού εκείνης της σεζόν μετά τους Έρικ Λίνκαρ και Παντελή Κωσνταντινίδη.

Ο Πορτογάλος αμυντικός χαφ, παρότι πέρασε μόλις μία σεζόν στην Ελλάδα δείχνει να μην ξεχνά το «τριφύλλι».

Αντιθέτως εκπλήσσει με τις τις γνώσεις του, όντας ενήμερος για τα τωρινά δρώμενα στον Παναθηναϊκό αλλά και το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Έχοντας συνεργαστεί για τουλάχιστον 8 χρόνια με τον Φερνάντο Σάντος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα, τον ομοσπονδιακό τεχνικό της Ελλάδας με τον οποίο συνεχίζει να διατηρεί επαφή.

Παράλλα, αναφέρεται με εγκωμιαστικά σχόλια για τον Ζεσουάλντο Φερέιρα, ενώ μιλάει στο Sport24.gr και για τους δύο ανερχόμενους τεχνικούς της Πορτογαλίας, Ντομίνγκος Πασιένσια και Αντρέ Βίλας Μπόας. Επίσης εξηγεί γιατί οι ελληνικοί σύλλογοι δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν στο επίπεδο των πορτογαλικών ομάδων.

Ο 36χρονος Σαίνιο πλέον εργάζεται ως υπέυθυνος ακαδημιών της Πόρτο στη Λισαβόνα. Πρόκειται για τη σχολή ποδοσφαίρου Dragon Force, την οποία οι «Δράκοι του Οπόρτο» έχουν επεκτείνει σε Βισέου, Γκρίζο και Μπράγκα.

Ο Κάρλος Σαίνιο στο Sport24.gr
INTIME SPORTS

Η εκτίμηση στον Φερνάντο Σάντος

Ο άλλοτε άσος του Παναθηναϊκού δεν φείδεται εγκωμίων για τον Φερνάντο Σάντος με τον οποίο συνδέονται με στενή φιλία εδώ και πολλά χρόνια.

" Γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική πραγμάτικοτητα. Ήταν η πλέον ενδεδειγμένη επιλογή για τον πάγκο της εθνικής Ελλάδας και πιστεύω, πως θα πρέπει να τον στηρίξει η ομοσπονδία προκειμένου να δείξει το έργο του. Επίσης ξέρουν την δουλειά του και οι Έλληνες ποδοσφαιριστές, οπότε νομίζω πως ήταν ο κατάλληλος για τον πάγκο της Ελλάδας".

Ο Σαίνιο χαρακτηρίζει τον Πορτογάλο τεχνικό, εξαιρετικό χαρακτήρα και εργασιομανή.


" Εξακολουθώ να έχω επικοινωνία μαζί του. Γνωριζόμαστε πολύ καλά, άλλωστε ως ποδοσφαιριστής συνεργάστηκα μαζί του για 8 χρόνια. Εκτός από την Πόρτο (σ.σ.:1998-2001) και τον Παναθηναϊκό, τον είχα προπονητή και στην Εστρέλα Αμαδόρα (1994-1998) για μία τετραετία.

Είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος, δίκαιος με όλους, σοβαρός στη δουλειά του και εργασιομανής που προσπαθεί να βγάλει τον καλύτερο εαυτό κάθε ποδοσφαιριστή. Στο γήπεδο ξεχνάει τα πάντα και απαιτεί το καλύτερο από κάθε ποδοσφαιριστή, δίνοντας σωστές συμβουλές. Εκτός γηπέδου, μετά την προπόνηση είναι φίλος με όλους".

Ο Κάρλος Σαίνιο στο Sport24.gr
INTIME SPORTS

"Πρέπει να κρατήσει ο Παναθηναϊκός τον Φερέιρα"

Ο άλλοτε παίκτης της Σαραγόσα τάσσεται υπέρ της παραμονής του Ζεσουάλντο Φερέιρα στον Παναθηναϊκό, θεωρώντας πως εάν έχει την ευκαιρία να προετοιμάσει τον σύλλογο από το καλοκαίρι θα έρθουν καλύτερες μέρες στο "τριφύλλι¨".

"Θεωρώ τον Ζεσουάλντο Φερέιρα πολύ καλό προπονητή. Ξέρει από ποδόσφαιρο κάτι που έδειξε και με την δουλειά του στην Πόρτο. Νομίζω, θα είναι καλό για τον Παναθηναϊκό να του δώσει την ευκαιρία να παραμείνει στον πάγκο του για να κριθεί από το ξεκίνημα της σεζόν. Πιστεύω στη δουλειά του και εάν τελικά παραμείνει θα είναι προς όφελος του Παναθηναϊκού.

Γιατί ΠΑΟ και Ολυμπιακός δεν μπορούν να γίνουν... Πόρτο

Πόρτο και Μπράγκα κατάφεραν να φτάσουν μέχρι το τέλος του δρόμου στο Europa League εκπροσωπώντας με το καλύτερο τρόπο το πορτογαλικό ποδόσφαιρο. Γιατί οι ελληνικές ομάδες δεν μπορούν να μιμηθούν τα κατορθώματα τους; Ο Κάρλος Σαϊνιο έχει την απάντηση.

" Η διαφορά είναι πως στην Πορτογαλία δεν διώχνουν τους προπονητές μετά από ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη πίεση και άγχος που μεταδίδεται στους παίκτες και τον προπονητή. Με λίγα λόγια δεν υπάρχει σταθερότητα και ηρεμία όπως συμβαίνει εδώ προκειμένου ο προπονητής να δείξει έργο.

Αυτή πιστεύω είναι η μεγάλη διαφορά στη νοοτροπία. Βέβαια χρειάζεται και λίγη τύχη όπως συνέβη στην περίπτωση της Μπράγκα. Για παράδειγμα ο Κάρλος Φρέιτας, ο οποίος έχει καλό όνομα στην Πορτογαλία με εντυπωσιακά αποτελέσματα σε όσες ομάδες συνεργάστηκε στον Παναθηναϊκό δεν μπόρεσε να δείξει το ίδιο. Ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό για εκείνον".

NEWSPORTS       21/9/99
¦OPTO - O¤YM¦IAKOª.NINIA¢Hª.
NEWSPORTS 21/9/99 ¦OPTO - O¤YM¦IAKOª.NINIA¢Hª. NEWSPORTS 21/9/99 ¦OPTO - O¤YM¦IAKOª.NINIA¢Hª.

Ο Μπόας και ο Ντομίνγκος Πασιένσια

Ο αρχιτέκτοντας του φετινού τρεμπλ της Πόρτο, Αντρέ Βίλας Μπόας αναγορεύεται ως ο νέος Μουρίνιο. Ο Σαίνιο διαφωνεί.

" Όχι, θεωρώ πως ο Αντρέ Βίλας Μπόας είναι διαφορετικής νοοτροπίας σε σχέση με τον Μουρίνιο. Έχει τη δική του φιλοσοφία και δείχνει πως μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά. Λόγω ηλικίας είναι σε θέση να φτάσει τους τίτλους του Μουρίνιο, όμως επαναλαμβάνω πρόκειται για κάτι διαφορετικό.

Όσον αφορά τον Ντομίνγκος Πασιένσια, με τον οποίο είμαστε φίλοι, η δουλειά του αποδεικνύει πως επίσης πρόκειται για έναν αξιόλογο προπονητή. Τον είχα συμπαίκτη στην Πόρτο και γνωρίζω πως πρόκειται για έναν πολύ σοβαρό χαρακτήρα".

Η φιλία με τους Νικοπολίδη και Κοτσόλη

Ο πρώην μέσος της Πόρτο αναπολεί την εποχή που αγωνιζόταν στον Παναθηναϊκό, ενώ τονίζει πως συνεχίζει να έχει επαφή με τους Αντώνη Νικοπολίδη και Στέφανο Κοτσόλη.

" Ήταν φανταστικά στον Παναθηναϊκό και είμαι πολύ λυπημένος που τα πράγματα πήγαν στραβά και δεν μπόρεσα να μείνω στην ομάδα. Τότε ήταν πρόεδρος ο Φιλιππίδης και δεν συμφωνήσαμε στην διάρκεια του συμβολαίου που μου προταθηκε.

Εκπληκτική ατμόσφαιρα, φανταστική οπαδοί πέρασα υπέροχα και είναι κρίμα που δεν κατακτήσαμε το πρωτάθλημα. Ακόμη έχω επαφή με τον Αντώνη Νικοπολίδη με τον οποίο επικοινωνώ συχνά, τον Στέφανο Κοτσόλη αλλά και τον Λίνκαρ. Μαθαίνω τα νέα του Παναθηναϊκού και δεν ξεχνώ την ομάδα».

Ο Σαϊνιο γνωρίζει άριστα την πορτογαλική αγορά. Μάλιστα σπεύδει να τονίσει πως εάν ο Παναθηναϊκός ζητούσε την αρωγή του, θα συνεργαζόταν με μεγάλη χαρά.

" Εδώ και αρκετό καιρό είμαι υπεύθυνος των Ακαδημιών της Πόρτο στην Λισαβόνα. Γίνεται πολύ καλή δουλειά με τα παιδιά και είμαι ευχαριστημένος. Μία πρόταση από τον Παναθηναϊκό ασφαλώς και δεν θα με άφηνε ασυγκίνητο. Γνωρίζω καλά την αγορά της Πορτογαλίας και θα μπορούσα να φανώ χρήσιμος εάν μου το ζητούσαν ως σκάουτερ".

Τέλος, εξέφρασε την λύπη του για την κρίσιμη καμπή που διέρχεται η Ελλάδα λόγω των οικονομικής κρίσης.

" Και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα. Λυπάμαι πολύ για αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα φανταστικό μέρος που έχω στην καρδιά μου αλλά δυστυχώς οι πολίτες είναι εκείνοι που πληρώνουν τα λάθη και δυσκολεύονται. Η Ελλάδα είναι μία ωραία χώρα και αξίζει σίγουρα κάτι καλύτερο".

TAGS ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ