ΚΟΣΜΟΣ

Οι... Ιταλοί ξανάρχονται!

Οι... Ιταλοί ξανάρχονται!

Το φιλικό Γερμανία-Ιταλία στο Ντόρτμουντ είναι ξεχωριστό καθώς πρόκειται για αναβίωση του ημιτελικού του Μουντιάλ 2006, όπου είχε επικρατήσει η "σκουάντρα ατζούρα" με δύο γκολ στην παράταση. Διαβάστε για τον μοναδικό survivor των Ιταλών από εκείνο το ματς αλλά και την τρομερή παράδοσή τους κόντρα στα "πάντσερ" (vds)!

Τελικά αυτοί που λένε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται ίσως έχουν δίκιο, καθώς 4,5 χρόνια μετά την ιστορική σύγκρουση της Γερμανίας με την Ιταλία στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 στο Ντόρτμουντ, οι δύο πιο επιτυχημένες ευρωπαϊκές εθνικές ομάδες διασταυρώνουν και πάλι τα ξίφη τους στο πλαίσιο διεθνούς φιλικής αναμέτρησης.

Το... ωραίο της υπόθεσης είναι πως το ντέρμπι θα λάβει χώρα στο "Signal Iduna Park" του Ντόρτμουντ, στο ίδιο ακριβώς γήπεδο όπου οι Φάμπιο Γκρόσο και Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο είχαν στήσει αψίδα θριάμβου για την ομάδα του Μαρτσέλο Λίπι βυθίζοντας σε θλίψη τους οικοδεσπότες Γερμανούς, αλλά και το ότι υπάρχει ένας μόνο άνθρωπος που συνδέει αυτά τα δύο παιχνίδια!

Ο λόγος για τον Τζανλουίτζι Μπουφόν, ο οποίος παίρνει φανέλα βασικού για το αποψινό ματς ύστερα από ένα μακρύ διάστημα απουσίας από τα γήπεδα λόγω τραυματισμού, και θα είναι κάτω από τα γκολπόστ για να θυμίζει στους συμπατριώτες του το ιταλικό έπος στη Γερμανία, το οποίο ήταν η ηχηρή απάντηση των διεθνών στο καλοκαίρι του... calciopoli.

Όπως προαναφέραμε, ο Μπουφόν είναι ο τελευταίος επιζών της "χρυσής φουρνιάς" του 2006, με τα υπόλοιπα μέλη της αποψινής ενδεκάδας να είναι διαφορετικά σε σύγκριση με τους "εκλεκτούς" του Λίπι σε εκείνον τον ημιτελικό.

Η τετράδα της άμυνας αποτελούταν τότε από τους Τζαμπρότα (δεξιά), Καναβάρο, Ματεράτσι (κέντρο άμυνας) και Γκρόσο (αριστερά), ενώ απόψε θα μπουν στη μάχη οι Κασάνι, Ρανόκια, Μπονούτσι και Κιελίνι.

Στον χώρο το κέντρου οι Πίρλο, Γκατούζο, Περότα και Καμορανέζι έχουν παραχωρήσει τη θέση τους στους Τιάγκο Μότα (ντεμπούτο για τον Βραζιλιάνο με ιταλικές ρίζες), Ντε Ρόσι, Μοντολίβο και Μάουρι, ενώ το δίδυμο Τότι-Τόνι έχει... αντικατασταθεί από τον Αντόνιο Κασάνο και τον Τζαμπάολο Πατσίνι.

Στην άκρη του πάγκου, ο Μαρτσέλο Λίπι έχει παραδώσει -οριστικά πλέον- τη σκυτάλη στον Τσέζαρε Πραντέλι, ενώ πέρα από τον Μπουφόν εκείνος που φέρνει άρωμα... κούπας στους γείτονες Ιταλούς είναι και ο υπαρχηγός της Ρόμα, Ντανιέλε Ντε Ρόσι, ο οποίος ήταν τότε στην 18αδα.

Όσον αφορά στους μεγάλους χαμένους εκείνου του ματς, Γερμανούς, οι παίκτες που συνεχίζουν και τώρα να αποτελούν κομμάτι της εθνικής ομάδας είναι έξι: Μίροσλαβ Κλόζε, Λούκας Ποντόλσκι, Μπάστιαν Σβάινσταϊγκερ, Φίλιπ Λαμ, Περ Μέρτεσακερ και Άρνε Φρίντριχ.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων στον ημιτελικό του Μουντιάλ 2006:

Γερμανία (Γιούργκεν Κλίνσμαν): Λέμαν, Φρίντριχ, Κελ, Κλόζε (111' Νόιβιλ), Μπάλακ, Λαμ, Μέρτεσακερ, Μπορόβσκι (73' Σβάινσταϊγκερ), Σνέιντερ (83' Οντόνκορ), Ποντόλσκι, Μέτσελντερ

Ιταλία (Μαρτσέλο Λίπι): Μπουφόν, Γκρόσο, Καναβάρο, Γκατούζο, Τόνι (74' Τζιλαρντίνο), Τότι, Καμορανέζι (91' Ιακουίντα), Τζαμπρότα, Περότα (104' Ντελ Πιέρο), Πίρλο, Ματεράτσι

Πέρα πάντως από το "ντέζα βου" που θα ζήσουν όσοι παρακολουθήσουν το αποψινό φιλικό στο Βέστφαλεν, αυτό που αξίζει να σημειωθεί αναφορικά με αυτό το ζευγάρι είναι η τρομερή παράδοση που έχουν οι Ιταλοί κόντρα στους Γερμανούς, από τους οποίους δεν έχουν ηττηθεί ποτέ σε επίσημο αγώνα!

Τις πέντε φορές που έχουν αναμετρηθεί σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου τα δύο ποδοσφαιρικά μεγαθήρια, δύο ματς έχουν λήξει ισόπαλα ενώ στα υπόλοιπα τρία νικητές ήταν οι Ιταλοί.

Και τί μάτς... Το ένα ήταν ο τελικός του 1982 (με τον μνημειώδη πανηγυρισμό του Ταρντέλι) και τα άλλα δύο οι ημιτελικοί του 1970 (κατά πολλούς το κορυφαίο ματς στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου) και του 2006 (οι Ιταλοί νίκησαν τους Γερμανούς μέσα στο σπίτι τους, οπως είχαν κάνει και οι Ολλανδοί στον ημιτελικό του Euro 1988).

Αναλυτικά τα πέντε ραντεβού τους.

4 Ιουλίου 2006 (ημιτελικός Μουντιάλ, Ντόρτμουντ): Γερμανία-Ιταλία 0-2 (παράταση)

11 Ιουλίου 1982 (τελικός Μουντιάλ, Μαδρίτη): Ιταλία-Γερμανία 3-1

14 Ιουνίου 1978 (2ος γύρος, Μπουένος Άιρες): 0-0

17 Ιουνίου 1970 (ημιτελικός Μουντιάλ, πόλη του Μεξικού): Ιταλία-Γερμανία 4-3 (στην παράταση)

31 Μαΐου 1962 (Φάση ομίλων, Σαντιάγο): 0-0

Όσον αφορά σε επίπεδο Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, οι δύο ομάδες έχουν κοντραριστεί δύο φορές χωρίς να υπάρξει νικητής (1988, 1996) με τα "πάντσερ" να έχουν να λένε ότι με την "λευκή" ισοπαλία στη φάση των ομίλων στο Euro 1996, προκρίθηκαν ως πρώτοι στον όμιλό τους αφήνοντας εκτός τους Ιταλούς που ήθελαν μόνο νίκη.

Όσο για τα φιλικά ματς, και εδώ η πλάστιγγα γέρνει υπέρ της "σκουάντρα ατζούρα" καθώς σε σύνολο 22 αγώνων, έχει 50% επιτυχία (11 νίκες), με τους Γερμανούς να έχουν πάρει 7 ροζ φύλλα αγώνα και 4 ματς να έχουν λήξει ισόπαλα.

Ένα είναι πάντως το σίγουρο: σε μία βραδιά που όλη η Ευρώπη παίζει μπάλα, το φιλικό Γερμανία-Ιταλία δεν έχει καμία σχέση με τα άλλα. Η συνέχεια επί της οθόνης...

Γερμανία vs Ιταλία (ημιτελικός 2006):

Ιταλία vs Γερμανία (τελικός 1982)

Ιταλία-Γερμανία (2ος γύρος, 1978):

Ιταλία-Γερμανία (ημιτελικός 1970)

TAGS ΚΟΣΜΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ