ΚΟΣΜΟΣ

Καταζητείται!

Καταζητείται!

To Sport24.gr αποκαλύπτει τον ρόλο του φερόμενου ως "βαρόνου του παράνομου" στοιχήματος, Νταν Ταν, ο οποίος καταζητείται από την Interpol! Τα πισώπλατα μαχαιρώματα μεταξύ μελών του κυκλώματος παράνομων στοιχημάτων που συγκλονίζουν το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Το χαμένο στοίχημα του 1,5 εκατ. δολαρίων και η απόδραση!

Την περασμένη Δευτέρα η Europol ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 680 ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις θεωρούνται ύποπτες για προσυνεννοημένα αποτελέσματα.

Συνολικά τα φερόμενα ως στημένα παιχνίδια στην Ευρώπη ανέρχονται σε 380, ενώ τα υπόλοιπα 300 αφορούν την Αφρική, την Ασία και τη Νότια & Κεντρική Αμερική.

Πρόκειται μάλιστα για ματς κορυφαίων διοργανώσεων (Μουντιάλ, Euro, Τσάμπιονς Λιγκ) τα οποία βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών.

Ο Ντέκλαν Χιλ, δημοσιογράφος-ερευνητής αλλά και συγγραφέας του βιβλίου "The Fix: Soccer and Organised Crime" είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο Sport24.gr αναλύοντας τους τρόπους με τους οποίους στήνονται οι αγώνες καλεί την Interpol να προχωρήσει στη σύλληψη του 48χρονου Ταν Σιτ Ενγκ γνωστού και ως Νταν Ταν τον οποίο θεωρεί εγκέφαλο του παγκόσμιου κυκλώματος αναφορικά με τα στημένα ματς.

"Γνωρίζουμε πως είναι ο υπεύθυνος. Πρόκειται για έναν τύπο που συνέβαλε προκειμένου να στηθούν ποδοσφαιρικά ματς σε 50 χώρες.

Το λέει η φινλανδική αστυνομία, η ουγγρική, η γερμανική και η ιταλική", τόνισε ο Χιλ για να συμπληρώσει:

"Στην εισαγγελεία της Κρεμόνα υπάρχει ένας φάκελος που περιλαμβάνει αναφορά 800 σελίδων σχετικά με το τελευταίο σκάνδαλο με παράνομα στοιχήματα που έπληξε την Ιταλία.

Δεν κατονομάζεται απλά , αλλά υπάρχουν και άλλα στοιχεία όπως η ημερομηνία γέννησης του, οι τηλεφωνικές κλήσεις του, οι συνομιλίες για το που βρισκόταν αλλά και το περιεχόμενο των συζητήσεων του".

Την ίδια στιγμή η στάση της αστυνομίας της Σιγκαπούρης εγείρει ερωτηματικά καθώς δεν έχει κινητοποιηθεί για τον εντοπισμό του Νταν Ταν παρά τον ντόρο που έχει προκληθεί.

Καταζητείται!

"Οι αρχές της Σιγκαπούρης συνεργάζονται με τις αντίστοιχες της Ιταλίας μέσω της Ιnterpol στην προσπάθεια που επιχειρείται για τις έρευνες αναφορικά με το παράνομο διεθνές συνδικάτο με στημένους αγώνες στους οποίους εμπλέκεται ένας πολίτης με καταγωγή από την Σιγκαπούρη.

Έχουμε παράσχει τις πληροφορίες που μας ζητήθηκαν από την Ρώμη για τον Νταν Ταν Σιτ Ενγκ" αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αστυνομία της Σιγκαπούρης.

Καταζητείται!

Το αξιοπερίεργο είναι πως ο Ντα Ταν δεν έχει συληφθεί, ούτε του έχουν αποδοθεί κατηγορίες στην Σιγκαπούρη. Ο ίδιος παραμένει άφαντος αποφεύγοντας να σχολιάσει τα όσα του αποδίδονται. Τον αποκαλούν "αόρατη αράχνη".

Οι φωνές εκείνων που ισχυρίζονται πως στην Σιγκαπούρη συγκαλύπτουν τον Νταν Ταν και δεν κινούν τις διαδικασίες έκδοσης του λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων πληθαίνουν. Ο Ντέκλαν Χιλ μάλιστα προτείνει ως μέτρο πίεσης να αποκλείσει η FIFA την χώρα από κάθε ποδοσφαιρική διοργάνωση!

Καταζητείται!

Σε αντίθεση με τους Μάριο Τσβρτακ, Γιόσιπ Τσβρτακ, Άντε Σάπινα, Μίλε Σάπινα και Γουίλσον Ραζ Περουμάλ κατόρθωσε να περάσει απαρατήρητος διατηρώντας χαμηλό προφίλ όλα αυτά τα χρόνια. .

Ο Άντε Σάπινα συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5,5 ετών το 2011. Το ίδιο συνέβη και με τον Μάριο Τσβρτακ. Ο Περουμάλ συνελήφθη επίσης το 2011 και παραμένει έγκλειστος στην Ουγγαρία.

Το μεγαλύτερο οργανωμένο δίκτυο στημένων αγώνων δραστηριοποιήθηκε στην Ασία. Ουσιαστικά το συγκεκριμένο γκρουπ κατέστρεψε ουκ ολίγα πρωταθλήματα στη συγκεκριμένη ήπειρο την δεκαετία του '90 καθιστώντας τα εντελώς αναξιόπιστα και διεφθαρμένα.

CAPION CORRECTION - GERMAN COURT REQUESTS THAT THE FACE OF THE DEFENDANTS MUST BE MADE UNRECOGNISABLE  ---  FROM CP029 TO CP034 

Defendant Marijo Cvrtak, accused of organised fraud, waits for the start of the so far biggest European football match-fixing scandal trial in Bochum, western Germany on March 21, 2011. Six defendants, aged between 29 to 47, are charged with organised fraud in many cases for having betted on the outcome of soccer matches and manipulated 47 games of various European leagues. AFP PHOTO / POOL / ROBERTO PFEIL   +++ GERMAN COURT REQUESTS THAT THE FACE OF THE DEFENDANTS MUST BE MADE UNRECOGNISABLE
CAPION CORRECTION - GERMAN COURT REQUESTS THAT THE FACE OF THE DEFENDANTS MUST BE MADE UNRECOGNISABLE --- FROM CP029 TO CP034 Defendant Marijo Cvrtak, accused of organised fraud, waits for the start of the so far biggest European football match-fixing scandal trial in Bochum, western Germany on March 21, 2011. Six defendants, aged between 29 to 47, are charged with organised fraud in many cases for having betted on the outcome of soccer matches and manipulated 47 games of various European leagues. AFP PHOTO / POOL / ROBERTO PFEIL +++ GERMAN COURT REQUESTS THAT THE FACE OF THE DEFENDANTS MUST BE MADE UNRECOGNISABLE AFP

Ήταν θέμα χρόνου να επεκταθούν οι δρασττηριότητες τους και στην Ευρώπη. Οι Περουμάλ, Τσβρτακ και Σάπινα ήταν οι κύριοι σύνδεσμοι στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ο Περουμάλ εγκαταστάθηκε στην Φινλανδία, χρησιμοποιώντας την Ροβανιέμι εκεί δηλαδή όπου κατοικεί ο... σύγχρονος Άγιος Βασίλης ως άρμα για την υλοποίηση των σχεδίων του.

Οι Τσβρτακ και Σάπινα χάρη στις γνωριμίες τους ήλεγχαν ουκ ολίγους ποδοσφαιριστές, όπως για παράδειγμα έναν αμυντικό της ουγγρικής Ντέμπρετσεν.

Οι αδερφοί Σάπινα είχαν συναλλαγές με τους Ασιάτες. Ο Περουμάλ από την πλευρά του γνωρίζει τον Νταν Ταν από το 1992.

Καταζητείται!
AFP

" Ο Ταν ξεκίνησε τις πράνομες δραστηριότητες του στις αρχές της δεκαετίας του '90 στον ιππόδρομο και το ποδόσφαιρο.

Είχε καταδικαστεί στο παρελθόν στη Σιγκαπούρη. Το 1994 εγκατέλειψε την χώρα για να σωθεί. Δεν μπορούσε να πληρώσει 1.500.000 δολάρια σε ένα χαμένο στοίχημα που έπαιξε στο Μουντιάλ της Αμερικής" ισχυρίστηκε ο Περουμάλ.

Ο τελευταίος πιάστηκε στην Φινλανδία με πλαστό διαβατήριο. Θεωρεί πως τον κατέδωσε ο Νταν Ταν. Πλέον αναζητεί εκδίκηση.

Ο φερόμενος ως "ιθύνων νους" των στημένων αγώνων, επέστρεψε στην πατρίδα του. Σταδιακά εξελίχθηκε σε άνθρωπο-κλειδί αναφορικά με τα σκάνδαλα που αμαύρωσαν το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Ο πρώην αρχηγός της Αταλάντα, Κριστιάνο Ντόνι αλλά και ο Μπέπε Σινιόρι που πέρασε από τον Ηρακλή βρέθηκαν στη δίνη του κυκλώνα σε υπόθεση με στημένα ματς. Εικάζεται πως οι Ασιάτες έχουν άμεση εμπλοκή...

TAGS ΚΟΣΜΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ