ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία-Βραζιλία, ένα ματς με πολλή ιστορία

Ιταλία-Βραζιλία, ένα ματς με πολλή ιστορία

Σε φιλικό στη Γενεύη θα αναμετρηθούν οι δύο πιο επιτυχημένες, βάση τίτλων, εθνικές ομάδες στον κόσμο. Θα θυμηθούμε τις σημαντικότερες αναμετρήσεις τους, τους παίκτες που τις σημάδεψαν με την εμφάνισή τους, αλλά και πως ένας αγώνας οδήγησε σε ιδέα για γνωστή διαφήμιση! (videos)

Σε φιλική αναμέτρηση, στη Γενεύη, θα αναμετρηθούν η Ιταλία και η Βραζιλία. Οι δύο ομάδες θα βρεθούν αντιμέτωπες για 15η φορά στην ιστορία τους, με την Βραζιλία να μετράει 7 νίκες, την Ιταλία 5, ενώ 2 ματς έχουν λήξει ισόπαλα.

Η Βραζιλία μετράει 5 κατακτήσεις παγκοσμίου κυπέλλου, ενώ η Ιταλία 4. Παίκτες όπως ο Πελέ, ο Πάολο Ρόσι και ο Ρομπέρτο Μπάτζιο, έχουν σημαδέψει κάποιες απ' αυτές τις αναμετρήσεις, γράφοντας τη δική τους ιστορία.

Ο Πελέ και η παρέα του

Ξεκινώντας την αναδρομή στο παρελθόν, με χρονική σειρά, Ιταλία και Βραζιλία, βρέθηκαν αντιμέτωπες στο τελικό του Μουντιάλ του 1970. Τότε η Βραζιλία είχε ίσως την καλύτερη ομάδα της ιστορίας της, με παίκτες όπως τον Πελέ, τον Ριβελίνο και τον Κάρλος Αλμπέρτο.

Το Μουντιάλ του '70 ήταν και το τελευταίο του Πελέ, ο οποίος την πήρε απ' το χέρι και την έφτασε στον τελικό. Απ΄την άλλη η Ιταλία των Μπονινσένια, Ρίβα και Ριβέρα, με πολύ καλή παρουσία επίσης φτάνει στον τελικό. Εκεί, η επιθετική γραμμή των Βραζιλιάνων έκανε ότι ήθελε την άμυνα των Ιταλών. Το τελικό 4-1 δείχνει την εικόνα την αναμέτρησης.

Αυτή ήταν και η τρίτη κούπα που σήκωνε ο Πελέ, ένα επίτευγμα που δεν το έχει καταφέρει κανένας άλλος.

Ο κορυφαίος Ρόσι

Το 1982, Βραζιλία και Ιταλία, μπορεί να μην αναμετρήθηκαν στον τελικό της διοργάνωσης, αλλά το παιχνίδι για τα προημιτελικά που έδωσαν, θα μείνει αξέχαστο. Το ματς έληξε με 3-2 υπέρ των Ιταλών και ήταν μια προσωπική παράσταση του Πάολο Ρόσι.

Ο Ιταλός, με δικό του χατ-τρικ, χάρισε στην Ιταλία την πρόκριση, αφήνοντάς την Βραζιλία εκτός συνέχειας. Η Ιταλία δεν μπορούσε να μην κατακτήσει την διοργάνωση αυτή, έχοντας αφήσει εκτός την μεγάλη Βραζιλία του Ζίκο, όπως και την Αργεντινή του Ντιέγκο Μαραντόνα.

Με 6 γκολ στη διοργάνωση αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ, ενώ την ίδια χρονιά πήρε και το βραβείο του καλύτερου παίκτη στον κόσμο.

Το πέναλντι του Μπάτζιο

Το πιο πρόσφατο ματς μεταξύ των δύο σε τελική φάση παγκοσμίου κυπέλλου, είναι ο αξέχαστος τελικός του 1994 στις ΗΠΑ. Παρέλαση αστέρων κι από τις δυο ομάδες. Απ' τη μια η Βραζιλία με τους Ρομάριο, Καφού, Μπεμπέτο και το νεαρό τότε Ρονάλντο, κι από την άλλη η Ιταλία με τους Αντόνιο Κόντε, Ρομπέρτο Μπάτζιο, Φράνκο Μπαρέζι.

Τον αγώνα δεν θα τον θυμούνται πολλοί, για την κανονική του διάρκεια (έληξε ισόπαλος με 0-0), όσο για την διαδικασία των πέναλντι. Το τελευταίο πέναλντι που θα έκρινε την αναμέτρηση, ανέλαβε να το εκτελέσει ο Μπάτζιο, με τον Ιταλό να αστοχεί και την Βραζιλία να σηκώνει τελικά την κούπα.

Το χαμένο πέναλντι, στοίχειωσε τον Ιταλό για αρκετά χρόνια, όπως έχει δηλώσει. Άλλωστε όλοι τον θυμούνται στο Μουντιάλ αυτό, για το πέναλντι που έχασε κι όχι για το γεγονός, ότι σχεδόν μόνος του οδήγησε την Ιταλία στον τελικό, ενώ λίγοι θυμούνται ότι και οι Μπαρέζι και Ντοναντόνι είχαν χάσει κι αυτοί πέναλντι πιο πριν.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 στην Γαλλία απέναντι στην Χιλή όμως, εξιλεώθηκε. Η “Σκουάντρα ατζούρα” ήθελε 1 βαθμό για να προκριθεί και έχανε με 1-0. Ο Μπάτζιο κέρδισε πέναλντι και πήρε την μπάλα να το εκτελέσει. Με τον τερματοφύλακα της Χιλής , Χερμάν Ταπία να τον βρίζει για να προσπαθήσει να τον κάνει να χάσει την συγκέντρωση του, εκτέλεσε το πέναλντι και την έστειλε την μπάλα στο βάθος της εστίας. "Αυτό που έχει σημασία είναι να το πιστέψεις".

Μετά από αυτό το πέναλντι το ουίσκι, Johnny Walker πήρε την ιστορία του Ιταλού και την έκανε διαφήμιση που ήτανε η αρχή για την καμπάνια του, “Keep Walking”.

Όπως είχε πει και ένας σχολιαστής άλλωστε τότε, "οι μεγαλύτεροι παίκτες στον κόσμο, έχουν χάσει πέναλντι".

TAGS ΚΟΣΜΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ