ΚΟΣΜΟΣ

Η αυτοκρατορία του Μέντες

Η αυτοκρατορία του Μέντες

Ο Πορτογάλος Ζορζ Μέντες είναι ο μάνατζερ που κινεί τα περισσότερα χρήματα στην παγκόσμια ποδοσφαιρική αγορά. Η εταιρεία του (Gestifute) κατέχει 536 εκατομμύρια ευρώ σε δικαιώματα παικτών. Διαβάστε στο Sport24.gr ποιες είναι οι 10 μεγαλύτερες εταιρείες μάνατζερ στον κόσμο. (φωτογραφίες & video)

Ο Ζορζ Μέντες είναι ο κορυφαίος μάνατζερ παικτών και προπονητών τα τελευταία χρόνια στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Διαβάστε στο Sport24.gr τη λίστα με τις 10 σημαντικότερες εταιρείες μάνατζερ στον κόσμο και τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Ο Ζορζ Μέντες είναι ο σύγχρονος «Μίδας» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Είναι ο «γκαλάκτικο» των μάνατζερ, όπως τον αποκαλεί η ισπανική «Marca». Στα χέρια του εναποθέτουν το παρόν και το μέλλον τους κορυφαίοι παίκτες και προπονητές, γνωρίζοντας ότι οι ικανότητές του θα τους διασφαλίσουν τα μεγαλύτερα δυνατά συμβόλαια με τις ομάδες τους.

Στην κορυφή η Gestifute

Η εταιρεία Gestifute, ιδιοκτησίας του 47χρονου επιχειρηματία από την Πορτογαλία, βρίσκεται στην κορυφή των γραφείων εκπροσώπησης παικτών σε ότι αφορά τα κεφάλαια που διαθέτει σε σχέση με τους πελάτες της. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της έρευνας που διενεργήθηκε από την Futebol Finance και αναφέρεται στα γραφεία μάνατζμεντ του ποδοσφαίρου με τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία.

Η εταιρεία του Μέντες, η οποία εκπροσωπεί συνολικά 83 παίκτες και προπονητές, κατέχει σήμερα 536 εκατομμύρια ευρώ σε δικαιώματα και φυσικά βρίσκεται στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας. Ακολουθεί η αγγλική Stellar Football, η οποία, παρά το γεγονός ότι εκπροσωπεί υπερδιπλάσιους πελάτες (συνολικά 209), διαθέτει τα μισά περιουσιακά στοιχεία από την Gestifute, ύψους 274 εκ. ευρώ.

Η αυτοκρατορία του Μέντες

Ο Ζορζ Μέντες στην επίσημη παρουσίαση του Ζοζέ Μουρίνιο από τη Ρεάλ Μαδρίτης (2010)

Συνολικά, οι πρώτες 10 εταιρείες εκπροσώπησης παικτών και προπονητών στον κόσμο, φτάνουν τα 2.5 δισεκατομμύρια ευρώ σε δικαιώματα, αριθμός που δείχνει την τεράστια δύναμη που έχουν αποκτήσει στον χώρο του ποδοσφαίρου οι μάνατζερ. Στη λίστα της πρώτης δεκάδας, εκτός από την πορτογαλική Gestifute, υπάρχουν 3 αγγλικές εταιρείες, 3 γερμανικές, μία ισπανική, μια βραζιλιάνικη και μία γαλλική.

Από τον Νούνο στους Μουρίνιο και CR7!

Σε ότι αφορά τον Μέντες, η ιστορία του έχει – έμμεση – σχέση με τον... Παναθηναϊκό, αφού πρώτος του πελάτης υπήρξε ο περσινός προπονητής των τερματοφυλάκων του «τριφυλιού», Νούνο Σιμόες Εσπίριτο Σάντο! Ο Μέντες ξεκίνησε καριέρα ποδοσφαιριστή στην Πορτογαλία, όμως πολύ γρήγορα τα παράτησε, αφού καμιά ομάδα δεν τον δεχόταν στο ρόστερ της!

Ο Ζορζ δεν πτοήθηκε και ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις, ανοίγοντας μια αλυσίδα βίντεο κλαμπ στη βόρεια Πορτογαλία, ενώ στη συνέχεια επέκτεινε τις δραστηριότητές του στη νυχτερινή ζωή, έχοντας τη διαχείριση αρκετών μπαρ και ντισκοτέκ. Σε μια από αυτές, ένα βράδυ τον συνάντησε ο Νούνο, τότε παίκτης της Γκιμαράες και τον ρώτησε αν θα ήθελε να τον εκπροσωπήσει.

Η αυτοκρατορία του Μέντες

Ο Μέντες μαζί με τον Μουρίνιο και τον προπονητή της Ράγιο, Χοσέ Ραμόν Σαντοβάλ, σε εκδήλωση της Marca (2011)

Ο Μέντες δέχτηκε και λίγο αργότερα, το 1996, πραγματοποίησε την πρώτη του συμφωνία, στέλνοντας τον Νούνο στην Ντεπορτίβο Λα Κορούνια. Κάπως έτσι ξεκίνησε η καριέρα του μεγαλύτερου αυτή τη στιγμή μάνατζερ στον κόσμο, ο οποίος πλέον έχει στην ατζέντα του διάσημους πελάτες, όπως ο Μουρίνιο, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι, ο Φαλκάο, ο Ρικάρντο Καρβάλιο, ο Νάνι και ο Κουαρέσμα!

Συμφωνίες από χρυσάφι!

Ο Μέντες, που εκπροσωπεί τον Ζοζέ Μουρίνιο από το 2004, έχει καταφέρει τρεις διαδοχικές φορές να κλείσει συμφωνίες που έκαναν τον πελάτη του τον πιο ακριβοπληρωμένο προπονητή στον κόσμο: το 2004 από την Πόρτο στην Τσέλσι, το 2008 στην Ίντερ και το 2010 από την Ίντερ στη Ρεάλ Μαδρίτης. Ας δούμε τώρα τις 6 ακριβότερες μεταγραφικές κινήσεις παικτών που έχει κάνει η Gestifute μέχρι σήμερα.

1. ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ (2009)

(Από την Μαν. Γιουνάιτεν στη Ρεάλ Μαδρίτης / 94 εκ. ευρώ)

2. ΦΑΛΚΑΟ (2011)

(Από την Πόρτο στην Ατλέτικο Μαδρίτης / 45 εκ. ευρώ)

3. ΑΝΤΕΡΣΟΝ (2007)

(Από την Πόρτο στην Μαν. Γιουνάιτεντ / 31.5 εκ. ευρώ)

4. ΠΕΠΕ (2007)

(Από την Πόρτο στη Ρεάλ Μαδρίτης / 30 εκ. ευρώ)

5. ΚΟΕΝΤΡΑΟ (2011)

(Από την Μπενφίκα στη Ρεάλ Μαδρίτης / 30 εκ. ευρώ)

6. ΝΑΝΙ (2007)

(Από την Σπόρτινγκ Λισσαβόνας στην Μαν. Γιουνάιτεντ / 25 εκ. ευρώ)

Ο Μέντες προσέρχεται στην εκδήλωση για την απονομή του χρυσού παπουτσιού στον Κριστιάνο Ρονάλντο (2011)

Η αυτοκρατορία του Μέντες

Οι 10 μεγαλύτερες εταιρείες μάνατζερ στον κόσμο

(αριθμός πελατών & αξία δικαιωμάτων σε εκ. ευρώ)

1. Gestifute (Πορτογαλία) – 83 πελάτες / 536 εκατομμύρια ευρώ

(Cristiano Ronaldo, Mourinho, Falcao)

2. Stellar Football (Αγγλία) – 206 πελάτες / 274 εκ. ευρώ

(Ashley Cole, Peter Crouch)

3. Base Soccer Agency (Αγγλία) – 114 πελάτες / 239 εκ. ευρώ

(Aaron Lennon, Jack Wilshere)

4. Bahía Internacional (Ισπανία) – 68 πελάτες / 223 εκ. ευρώ

(Fernando Torres, Jesús Navas, Pedro)

5. Europe Sports Group (Βραζιλία) – 264 πελάτες / 220 εκ. ευρώ

(Ganso, André Santos)

6. SEM Group (Αγγλία) – 94 πελάτες / 213 εκ. ευρώ

(Fàbregas, Song, Ferdinand)

7. Mondial Promotion (Γαλλία) – 80 πελάτες / 212 εκ. ευρώ

(Drogba, Malouda)

8. ProSoccer24 (Γερμανία) – 55 πελάτες / 184 εκ. ευρώ

(Reyes, Oscar Cardozo)

9. Firsteleven ISM (Γερμανία) – 55 πελάτες / 181 εκ. ευρώ

(Yaya Touré, Hazard, Fred)

10. Sportstotal (Γερμανία) – 80 πελάτες / 179 εκ. ευρώ

(Mario Gotze, Kroos)

Πηγή: Marca

Βίντεο: Η βράβευση του Ζορζ Μέντες από την Globe Soccer ως κορυφαίου μάνατζερ στον κόσμο για το 2010. Ο Μέντες κέρδισε την ίδια διάκριση και το 2011.

TAGS ΚΟΣΜΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ