ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Τεράστιο σκάνδαλο ντόπινγκ στο Ολλανδικό ποδόσφαιρο!

Τεράστιο σκάνδαλο ντόπινγκ στο Ολλανδικό ποδόσφαιρο!

Φωτιά άναψε στο Ολλανδικό ποδόσφαιρο βιβλίο δημοσιογράφου με τίτλο: «Voetbal Mysteries. Opgelost», δηλαδή «Ποδοσφαιρικά μυστήρια. Λύθηκαν». Αποκάλυψε σκάνδαλο για τους Οράνιε με μαρτυρίες γιατρών και ποδοσφαιριστών εκείνης της εποχής! Εμπλοκή και της Σεντ Ετιέν του... Πλατινί!

Ο μύθος του Ολλανδικού μοντέλου και του απόλυτου ποδοσφαίρου απειλείται να καταριφθεί, μετά από την προσπάθεια του δημοσιογράφου Χουίντο Ντέρκσεν, ο οποίος μάζεψε μαρτυρίες από τους ανθρώπους εκείνης της εποχής και με αποκορύφωμα των γιατρό της Ολλανδικής Ομοσπονδίας, τα έβγαλε όλα σε βιβλίο!

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι γιατροί και οι ποδοσφαιριστές εκείνης της εποχής, το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό για τους φίλους των Οράνιε... Το ολλανδικό ποδόσφαιρο ήταν φουλ στην ντόπα!

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας GOAL που αναπαράγει την είδηση από την παρουσίαση του βιβλίου, η εθνική Ολλανδίας που έφτασε στον τελικό του Μουντιάλ το 1974 και το 1978 ήταν ντοπαρισμένη. Η Φέγενορντ και ο Αγιαξ στους τελικούς του Διηπειρωτικού του 1970 και του 1972 με Εστουντιάντες και Ιντεπεντιέντε αντίστοιχα ήταν φουλ στην ντόπα. Η μεγάλη Τβέντε στα τέλη της δεκαετίας του '70 ήταν ντοπαρισμένη.

Ο 43χρονος δημοσιογράφος μίλησε με ποδοσφαιριστές, γιατρούς και προπονητές και έγραψε το βιβλίο του. Ανάμεσά τους ο επί 31 χρόνια γιατρός της ολλανδικής ομοσπονδίας και υπεύθυνος για τις εθνικές ομάδες, Φριτς Κέσελ. Από το 1968 έως το 1999 ο Κέσελ ήταν γιατρός των «οράνιε».

«Σε αυτό το βιβλίο ο Κέσελ παραδέχεται για πρώτη φορά ότι γνώριζε για το ντόπινγκ γενικά στο ολλανδικό ποδόσφαιρο και ειδικά για την εθνική ομάδα που έφτασε στους τελικούς του Μουντιάλ το 1974 και το 1978. Ξεκαθαρίζει, όμως, ότι ποτέ δεν έδωσε αυτός ντόπα στους ποδοσφαιριστές» αποκάλυψε ο Ντέρκσεν σε συνέντευξη που έδωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας, το NOS, για το βιβλίο του, την στιγμή που 12 χρόνια νωρίτερα ο γιατρός της Ομοσμπονδίας το είχε διαψεύσει κατηγορηματικά.

Η Ολλανδική βιομηχανία της... ντόπας

«Πολλοί Ολλανδοί ποδοσφαιριστές ντοπάρονταν σε εβδομαδιαία βάση. Από τη δεκαετία του '50 υπήρχαν χάπια και τα χρησιμοποιούσαν οι ποδοσφαιριστές της DOS (πρωταθλήτρια Ολλανδίας το 1958). Τη δεκαετία του '70 υπήρξε εκτεταμένη χρήση αμφεταμινών στον Αγιαξ, τη Φέγενορντ και την Τβέντε. Τη δεκαετία του '80, ύστερα από ένα κρίσιμο ματς με την Αλκμααρ, αρκετοί ποδοσφαιριστές της Φέγενορντ λιποθύμησαν στα αποδυτήρια δίχως προφανή αιτία.

Η Φέγενορντ και ο Αγιαξ έπαιξαν στους τελικούς του Διηπειρωτικού με Εστουντιάντες και Ιντεπεντιέντε προφανώς ντοπαρισμένοι» ανέφερε ο Ντέρκσεν στη συνέντευξή του, διαβάζοντας κομμάτια από το βιβλίο του.

«Πριν από το ματς με τη Ρεάλ Μαδρίτης το 1965 ο γιατρός Μαξ Αμπαρμπάνελ μου έριξε ένα χάπι στο τσάι. Αργότερα κατάλαβα ότι ήταν αμφεταμίνη» είπε ο Κράι που αντιλήφθηκε ότι και στη θητεία του στην DOS τα χάπια που έπαιρνε δεν ήταν βιταμίνες.

Οι αμφιταμίνες που έγιναν... βιταμίνες και τα καρδιακά προβλήματα

Στο βιβλίο μιλάει και ο επί 12 χρόνια (1960-1972) μασέρ του Αγιαξ, Σάλο Μίλερ, που αποκαλύπτει ότι ο τότε γιατρός του Αγιαξ, Τζον Ρόλινκ, έδινε στους ποδοσφαιριστές χάπια που τους έλεγε ότι είναι βιταμίνες, αλλά ήταν αμφεταμίνες.

Ο Ρεπ λέει στον συγγραφέα ότι εκτός από την εποχή που ήταν στον Αγιαξ χάπια έπαιρνε και όταν έπαιζε στη Σεντ Ετιέν. «Πριν από ένα ματς με την Αϊντχόφεν για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 1979 όλοι οι ποδοσφαιριστές πήραμε χάπια. Στα πρώτα πέντε λεπτά κερδίζαμε 3-0 (τελικό σκορ 6-0). Δεν είναι μυστήριο το ντόπινγκ εκείνη την εποχή. Ολοι κατάπιναν χάπια» τόνισε ο Ρεπ. Σε εκείνη τη Σεντ Ετιέν έπαιζε ο νυν πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί.

Ο Ρεπ στα 40 του χρόνια σε ματς προς τιμήν του Εουσέμπιο στη Λισσαβώνα κατέρρευσε και οι γιατροί του βρήκαν πρόβλημα στην καρδιά. Αρκετοί Ολλανδοί ποδοσφαιριστές εκείνης της εποχής είχαν καρδιακά προβλήματα σε νεαρή ηλικία: Νίκο Ράιντερς, Γιαν Γέουρινχ, Ντικ φαν Ντάικ, Γιόχαν Νέεσκενς.

Ο ποδοσφαιριστής-θρύλος της Τβέντε, ο Επι Ντροστ, πέθανε σε ηλικία 50 ετών το 1995, προδομένος από την καρδιά του. Στο βιβλίο αποκαλύπτεται ότι ο Ντροστ έπαιρνε χάπια πριν από κάθε ματς της Τβέντε (μαζί με άλλους), δίχως να το γνωρίζει ο προπονητής Κέις Ράιφερς.

Μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης δεν υπήρξε καμία επίσημη αντίδραση είτε από τους συλλόγους είτε από την Ολλανδική Ομοσπονδία.

TAGS ΟΛΛΑΝΔΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ