ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Κλοπ, ο άνθρωπος στον οποίο υποκλίνεται η Ευρώπη

Dortmund's head coach Juergen Klopp celebrates during the UEFA Champions League group D first-leg football match Borussia Dortmund vs Ajax Amsterdam in the western German city of Dortmund on September 18, 2012.  AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ        (Photo credit should read PATRIK STOLLARZ/AFP/GettyImages)
Dortmund's head coach Juergen Klopp celebrates during the UEFA Champions League group D first-leg football match Borussia Dortmund vs Ajax Amsterdam in the western German city of Dortmund on September 18, 2012. AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ (Photo credit should read PATRIK STOLLARZ/AFP/GettyImages) AFP/GETTY IMAGES

Με αφορμή την πρόκριση της Ντόρτμουντ στον τελικό του Champions League το Sport24.gr ακτινογραφεί τον Γιούργκεν Κλοπ. Διαβάστε για τον ρόλο του πατέρα του στην καριέρα του, για το πώς δημιούργησε την Ντόρτμουντ, τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για εκείνον και τις τακτικές που ακολουθεί.

Από την προηγούμενη εβδομάδα όλη η Ευρώπη μιλάει για την Ντόρτμουντ, το δικό του δημιούργημα.

Το 4-1 επί της Ρεάλ Μαδρίτης και τελικά το εισιτήριο για τον τελικό, το οποίο σφραγίστηκε με την ήττα στο "Μπερναμπέου", ήταν ο πλέον εντυπωσιακός τρόπος για να συστηθεί η Ντόρτμουντ σε όσους δεν την ήξεραν ή δεν της είχαν δώσει ως τώρα σημασία παρά τα δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα Γερμανίας και το περσινό νταμπλ, το πρώτο στην ιστορία της.

Όλα αυτά ήταν και η απόδειξη πως στους εξαιρετικούς προπονητές θα πρέπει πλέον να περιλαμβάνεται και το όνομα του Γιούργκεν Κλοπ. Το έργο του στην Μπορούσια μόνο εντυπωσιακό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, ενώ ενδείξεις για το ταλέντο του υπήρχαν από τότε που εργαζόταν στη Μάιντς. Δεν ήταν, άλλωστε, τυχαίο που αρκετές ομάδες έσπευσαν να πάρουν έναν προπονητή που παραιτήθηκε από μία ομάδα της δεύτερης κατηγορίας επειδή δεν κατάφερε να την επαναφέρει στην Bundesliga, στην οποία την είχε οδηγήσει και στο παρελθόν.

Η δική του Ντόρτμουντ

Όταν ο Κλοπ πήγε στην Ντόρτμουντ το καλοκαίρι του 2008 η ομάδα προσπαθούσε να συνέλθει από τα οικονομικά προβλήματα και είχε τερματίσει 13η. Ο Γερμανός τεχνικός θεώρησε πως θα έπρεπε να τη χτίσει από την αρχή με τους δικούς του παίκτες και ακριβώς αυτό έκανε. Ρόμπερτ Κόβατς και Κρίστιαν Βορνς έφυγαν και στη συνέχεια τους διαδέχτηκαν οι Νέβεν Σούμποτιτς και Ματς Χούμελς. Επιπλέον, ανέβασε σταδιακά τους Μαρσέλ Σμέτζερ, Μάριο Γκέτσε και Νουρί Σαχίν, ενώ επέλεξε να κρατήσει επί της ουσίας έμπειρους παίκτες, τον Σεμπάστιαν Κελ, αρχηγό της ομάδςα, και τον Ρόμαν Βάιντεφελερ.

Το πλάνο ήταν να βασιστεί σε νεαρούς και φιλόδοξους παίκτες, οι οποίοι θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν απόλυτα στις απαιτήσεις του. Έτσι άρχισε να αποκτά ταλαντούχους ποδοσφαιριστές κυρίως από την γερμανική και την πολωνική αγορά και συνέθεσε μία ομάδα που μπορούσε να παίξει ακριβώς όπως ήθελε, γρήγορο ποδόσφαιρο, με αλλαγές θέσεων στην επίθεση, ασφυχτικό πρέσινγκ και εξαιρετική μεταφορά μπάλας από την άμυνα στην επίθεση.

Οι έξυπνες αγορές

Μπορεί να φτιαχτεί ομάδα με λίγα χρήματα; Η απάντηση είναι θετική αν αναλογιστεί κανείς πόσα ξόδεψε η Ντόρτμουντ τα τελευταία χρόνια για να αποκτήσει ποδοσφαιριστές που τώρα κοστίζουν εκατομμύρια. Για τον Σίνζι Καγκάβα, ο οποίος πήγε με 20 εκατομμύρια ευρώ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, χρειάστηκαν 300.000, ενώ η Ντόρτμουντ έβγαλε τα διπλά χρήματα από τον Λούκας Μπάριος τον οποίο αγόρασε με 4 εκατομμύρια ευρώ. Για τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι χρειάστηκαν 4,5 εκατομμύρια ευρώ, ο Λούκας Πίστσεκ αποκτήθηκε ελεύθερος, ενώ μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο Μάρκο Ρόις, τον οποίο είχε αφήσει λανθασμένα ο σύλλογος να φύγει.

Οι μέθοδοι προπόνησης

Δε θα μπορούσε να είναι τόσο ξεχωριστός και να μην κάνει ιδιαίτερες προπονήσεις. Αρχικά έχει δύο άμεσους συνεργάτες, τους Ζέλικο Μπούβατς και Πέτερ Κράβιετς, και δύο υπεύθυνους για τη φυσική κατάσταση των παικτών. Ο ένας είναι ο Φλοριάν Βάνγκλερ, ενώ ο άλλος μέχρι πέρυσι ήταν ο Όλιβερ Μπάρτλετ. Όλοι τους είναι παρόντες στις προπονήσεις. Οι εντολές δίνονται από τους δύο γυμναστές ενώ ο Κλοπ μαζί με τους άλλους δύο προπονητές (Μπούβατς και Κράβιετς) παρατηρούν τις ασκήσεις και βγάζουν συμπεράσματα.

Το μενού της προπόνησης περιλαμβάνει αρχικά ζέσταμα με διάφορες ασκήσεις και σπριντ, τα οποία κρατούν μισή ώρα. Στη συνέχεια συνήθως οι παίκτες τρέχουν. Στις διακοπές υπάρχουν ατομικές οδηγίες για τον κάθε παίκτη, ενώ κάθε μέρα δίνει οδηγίες για συγκεκριμένο πρόγραμμα προπόνησης, το οποίο στέλνει με μήνυμα στους προσωπικούς γυμναστές των παικτών.

Ωστόσο, δύο είναι τα στοιχεία που χρίζουν εξαιρετικής μνείας. Το ένα είναι το ευρέως γνωστό πλέον στη Γερμανία Life Kinetik, ένας τρόπος προπόνησης που απαιτεί πολλές ασκήσεις με μπάλες τόσο με τα πόδια όσο και με τα χέρια και το κεφάλι. Σε συνέντευξή του επ' αυτού ο Κλοπ είχε δηλώσει: "Είναι μία μέθοδος, την οποία κάνουμε μαζί με τον σκιέρ Φέλιξ Νόιρετερ. Χρειάζεται συντονισμός, συγκέντρωση και αντίληψη. Φαίνεται πως δεν έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο. Προπονούμαστε σε πάρα πολλά αλλά και στη σχέση αντίληψης και της κίνησης".

Ένας ακόμη πιο πρωτοποριακός τρόπος προπόνησης είναι το "Footbonaut". Οι παίκτες μπαίνουν σ' ένα κλουβί, οι μπάλες τους έρχονται με διαφορετική ταχύτητα ανά δέκα δευτερόλεπτα κι εκείνοι πρέπει να τις κοντρολάρουν και να τις στείλουν στο σωστό κουτί. Σύμφωνα με μία πηγή μετά από 15 λεπτά σ' αυτό το κλουβί ένας παίκτης έχει κάνει τουλάχιστον τις ίδιες πάσες με αυτές που δίνεις σ' έναν αγώνα.

Μέχρι και τραγούδια υπάρχουν...

Είναι μία από τις πιο δημοφιλείς μορφές στη Γερμανία. Δε λατρεύεται μόνο από τους οπαδούς της Ντόρτμουντ και εκείνους της Μάιντς, αλλά και από πολλούς ακόμα. Η επιβεβαίωση έρχεται μέσα από τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για τον 45χρονο. Ο Μάτσε Κνοπ, ένας πολύ γνωστός Γερμανός κωμικός έχει γράψει μέχρι και τραγούδι για τον προπονητή της Ντόρτμουντ, αλλά δεν είναι ο μόνος. Για τον Κλοπ υπάρχει ένα ακόμη κομμάτι από τον Μπαρόν βον Βόρσιγκ.

Η συμβολή του πατέρα του

"Όταν έχασα τον πατέρα μου ήθελα να ξέρω γιατί μου τον πήραν. Ήταν σχεδόν άρρωστος στην τελευταία μέρα του στη δουλειά" είχε δηλώσει με πικρία ο Γιούργκεν Κλοπ σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν έναν χρόνο. Ο χαμός του πατέρα του του κόστισε πολύ, καθώς η σχέση τους ήταν πολύ καλή. Μπορεί εκείνος να ήταν αυστηρός αλλά ταυτόχρονα είχε τον τρόπο του να του δείχνει την αγάπη του και να τον έχει κοντά του.

Οι δυο τους περνούσαν μαζί τις Κυριακές προκειμένου να βελτιωθεί ο γιος στο ποδόσφαιρο, ενώ μαζί έκαναν και άλλα αθλήματα όπως σκι και τένις. "Ήταν πολύ δύσκολο να τον ευχαριστήσεις" είχε πει ο Κλοπ, στον οποίο ο πατέρας του δε χαριζόταν ποτέ, ούτε όταν έπαιζαν τένις. Ωστόσο, σύμφωνα με τη γυναίκα του "οι δυο τους είχαν τις ίδιες φιλοδοξίες", κάτι που επιβεβαιώθηκε από την καριέρα του Γιούργκεν Κλοπ.

Λίγο πριν φύγει από τη ζωή λόγω της επάρατης νόσου ο πατέρας Κλοπ είχε πει στον γιο του ότι θα μπορούσε να γίνει ένας πολύ καλός προπονητής κι εκείνος δεν τον απογοήτευσε. Φυσικά ο νυν τεχνικός της Ντόρτμουντ θα ήθελε να έχει ακόμα κοντά τον πατέρα του, όμως, είναι δεδομένο ότι εκείνος από κάπου θα βλέπει τον γιο του να διαπρέπει και να είναι κοντά στην κατάκτηση της κορυφής, υπόσχεση που του είχε δώσει.

TAGS ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ