ΓΑΛΛΙΑ

Η συνέντευξη του Σισέ στο Canal+

Lazio's French forward Djibril Cisse gestures at supporters on December 14, 2011 during a Europa league group D football match against SCP Sporting at the Olympic stadium in Rome . AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI (Photo credit should read ALBERTO PIZZOLI/AFP/Getty Images)
Lazio's French forward Djibril Cisse gestures at supporters on December 14, 2011 during a Europa league group D football match against SCP Sporting at the Olympic stadium in Rome . AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI (Photo credit should read ALBERTO PIZZOLI/AFP/Getty Images) AFP/GETTY IMAGES

Διαβάστε τα όσα είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Σισέ στο Canal+. Τα χρόνια στην Οσέρ, το κεφάλαιο Λίβερπουλ, η Εθνική Γαλλίας, το ωραιότερο του γκολ.

Το Canal+ φιλοξένησε ένα ειδικό αφιέρωμα στον Τζιμπρίλ Σισέ με τίτλο "INCASABLE" δηλαδή ο "Άθραυστος", διάρκειας 62 λεπτών. Τα όσα είπε ο Γάλλος για τον Παναθηναϊκό, τον Μαρινάκη, τον Πατέρα και την ζωή του στην Ελλάδα μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ.

Στις παρακάτω γραμμές ακολουθεί η υπόλοιπή του συνέντευξη. Τα χρόνια στην Οσέρ, το κεφάλαιο Λίβερπουλ, η Εθνική Γαλλίας, το ωραιότερο του γκολ.

Η ατμόσφαιρα ενός μεγάλου ντέρμπι στην Ρώμη. Αυτό το συναίσθημα που μεταφέρουν οι οπαδοι, οι οποίοι γεμίζουν από επιθυμία για νίκη την ώρα που από οπαδούς που γεμίζουν από χαρά όταν τα δίχτυα κουνιόνται.

Ο Τζιμπρίλ Σισέ ακολουθεί αυτού του είδους τα συναισθήματα από τότε που ξεκίνησε να πετύχαινει γκολ στην πόλη που μεγάλωσε, στην Άρλ, πριν από 25 χρόνια. Από τότε τίποτα δεν άλλαξε. Αυτά τα δυνατά σουτ που σπάνε τα πάντα στο πέρασμα τους. Από την Οσέρ στην Λίβερπουλ, στην Μάρσέιγ, στην Σάντερλαντ, στον Παναθηναϊκό και τώρα στην Λάτσιο. Και πάντα αυτός ο πυρετός που τον καταλαμβάνει όταν το γήπεδο παίρνει φωτιά μετά από μία μεγάλη νίκη.

Δώδεκα χρόνια καριέρας σε τέσσερις χώρες με περισσότερα από διακόσια γκολ σε πέντε διαφορετικές ομάδες είναι και πάλι μπροστά στα φώτα ενός μεγάλου πρωταθλήματος και είναι έτοιμος να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια. Ακόμα και να πείσει τον Λοράν Μπλαν ότι αξίζει μία θέση στο EURO2012. Ο Σίσε, περισσότερο από ποτέ, δείχνει ζωντανός.

"Δεν είναι ωραίο όλο αυτό; Δεν είναι ωραίο; Νίκη στο πρώτο ντέρμπι" λέει ο ίδιος πανηγυρίζοντας ημίγυμνος με τον Μίροσλαβ Κλόζε μετά το τέλος του αγώνα με την Ρόμα.

Τα χρόνια της Οσέρ

Ο χρόνος γυρίζει πίσω και η τηλεόραση δείχνει τον Τζιμπρίλ Σισέ να μπαίνει για πρώτη φορά σε αγώνα της Οσέρ. "Αυτός είναι ο Τζιμπρίλ Σισέ, προϊόν των υποδομών της Οσέρ, ο οποίος ανακαλύπτει σήμερα την Α' Κατηγορία" ακούγεται η φωνή του εκφωνητή.

"Θυμάμαι καλά μία ευκαιρία που είχα. Ένα σουτ που έκανα μέσα από την περιοχή, κόντραρε και πήγε κόρνερ" θυμάται ο ίδιος.

Δύο εβδομάδες μετά την υπογραφή του επαγγελματικού του συμβολαίου, ο Τζιμπρίλ Σισέ ανακαλύπτει την Α' Κατηγορία για λίγα λεπτά και μετά γυρνάει στη δευτερη ομάδα. Στην Οσέρ έχουν, πάντα, το συνήθειο να περιμένουν για να ανοίξουν ένα καλό μπουκάλι. Ο ίδιος ανυπόμονος, ο Σισέ μπήκε στον κόσμο των μεγάλων την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Μάλιστα πέτυχε και το πρώτο του γκολ στο γήπεδο της Μετς.

"Έπειτα από μία πάσα του Ζενσάν βρέθηκα αριστερά. Έκανα μία ντρίμπλα στον Καστεντέτς και έξω από την περιοχή του Μοντραγκόν έκανα ένα πολύ δυνατό σουτ που κατέληξε στα δίχτυα παρα το γεγονός ότι ο Μοντραγκόν την ακούμπησε. Έτσι νικήσαμε 2-1" θυμάται ο Τζιμπρίλ.

Με 25 παιχνίδια και 8 γκολ δεν τα πάει άσχημα στην πρώτη του χρονιά. Βασικός στην Οσέρ και σκόρερ της Εθνικής Γαλλίας U21 στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής. Τελειώνει τη διοργάνωση με έξι τέρματα όντας στην 3η θέση της σχετικής λίστας. Ένα δύσκολο καλοκαίρι για το νεαρό επιθετικό και ο Γκι Ρου ξέρει καλά ότι θα πρέπει να τον ξεκουράσει πριν την έναρξη του πρωταθλήματος.

"Όταν ήρθε στην προετοιμασία είχαμε ακόμα 21 ημέρες μέχρι την έναρξη της σαιζόν. Επρεπε να του δώσουμε 21 ημέρες για να αλλάξει πνευματική κατάσταση, να ξεκουραστεί και ταυτόχρονα να διατηρήσει την πείνα του. Να κρατησει την επιθυμία του παιχνιδιού. Εγώ, λοιπόν, του έδωσα είκοσι ημέρες, αλλά αυτός ήρθε πιο νωρίς" λέει ο τότε προπονητής του στην Οσέρ, Γκι Ρου.

"Δεν είναι αλήθεια" είναι η χαμογελαστή απάντηση του Σισέ και συνεχίζει "Για εμένα είναι καλό αυτό που λέει. Μου φτιάχνει μία πολύ καλή εικόνα, αλλά δεν είναι αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι ήμουν με τον αδερφό μου και κάποιους φίλους μου σε ένα ρεστοράν στην Αρλ και τότε χτύπησε το τηλέφωνο. Ήταν ο Ρου και μου είπε ότι έπρεπε να γυρίσω λίγο πιο νωρίς γιατί κάποιος παίκτης είχε χτυπήσει. Νομίζω ο Εστεβές. Μου είπε, λοιπόν, ότι πρέπει να γυρίσω. Μόλις είχε περάσει μία εβδομάδα, αλλά αυτός ήταν που με πήρε τηλέφωνο."

"Δε θυμάμαι πολύ καλά, αλλά ξέφυγε από κάποιες ασκήσεις μέσα στο πρόγραμμα της επιστροφής του, αλλά από την άλλη μεριά έκανα καλά παιχνίδια στα φιλικά και κέρδισε αμέσως τη θέση του. Είναι αλήθεια ότι εκείνη την σαιζόν, στο πρώτο ματς πέτυχε και τα τέσσερα γκολ κόντρα στην Ρεν" προσθέτει ο Γκι Ρου.

"Τέσσερα γκολ στην Ρεν, ένα κόντρα στην Παρί και ένα γκολ, μία ημέρα πριν τα γενέθλια μου, εκτός εδρας με την Λοριάν όπου και νικήσαμε" του θυμίζει ο Σισέ σε αυτον τον έμμεσο διάλογο που είχαν οι δύο τους μέσω της κάμερας.

Πραγματικά το ξεκίνημα του Σισέ στην αγωνιστική περίοδο είναι εξαιρετικό. Φθάνει τα επτά γκολ τις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές του Σαμπιονά. Αυτό, πάντως, που χαίρεται περισσότερο είναι το τέρμα που σημειώνει κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν του Ροναλντίνιο.

"Σε εκείνο το παιχνίδι ήταν η πρώτη φορά που είδα τον Ροναλντίνιο. Παίζαμε και κοντά στο γήπεδο. Ήταν ένας σουπερ σταρ εκείνη την εποχή. Ήθελα πάρα πολύ να "μετρηθώ" μαζί του" παραδέχεται ο Σισέ.

"Από την πρώτη στιγμή ήθελε να κυριαρχήσει. Να του δείξει ότι "αυτό είναι το γήπεδο μου" εκείνη την ημέρα" παραδέχεται ο συμπαίκτης του στην Οσέρ, Ολιβιέ Καπό.

"Ήθελα να είμαι ο καλύτερος, το νο1.Αυτό, όμως, δεν το επιλέγουμε εμείς. Το κάνει ο Θεός για εμάς" λέει χαμογελώντας ο Σισέ.

"Όταν συναντηθήκαμε στην Μαρσέιγ ήρθε προς το μέρος μου με ένα τουπέ. Μου είπε ότι όταν είχατε έρθει στο Οσέρ και σας έβαλα γκολ, ήμουν ακόμα στις υποδομές της ομάδας. Τότε του απάντησα ότι κι εγώ δεν είμαι φαν του και πως το μόνο που κάνει είναι να τρέχει γρήγορα" δηλώνει αστειευόμενος ο Σαμίρ Νασρί, συμπαίκτης του Σισέ στην Μαρσέιγ.

Τα νιάτα της Οσέρ κάνουν πάταγο στο πρωτάθλημα. Καπό, Λασούερ και Φαντιγκά γύρω από ένα πρότυπο προπονητή-πατέρα χτίζουν τα πάντα πάνω στον Σισέ. Στην Οσέρ όλοι δουλεύουν γι' αυτόν και δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

"Έχει το καλύτερο δεξί πόδι στον κόσμο. Με το κεφάλι, όμως, είναι σαν να σε χτυπάει πυγμάχος με ντιρέρκτ ενώ το αριστερό πόδι που μοιάζει με κανονιά." είναι το σχόλιο του Γκι Ρου για τα αγωνιστικά προσόντα του Σισέ.

"Ο Γκι Ρου ήταν σαν πατέρας μου. Ήξερε ακριβώς ποια κουμπιά έπρεπε να πατήσει για να με κάνει να αντιδράσω. Όταν μου το είχε πει αυτό, θυμάμαι πως μετά από 2-3 ματς πέτυχα δύο γκολ με κεφαλιές σ' ένα εντός έδρας παιχνίδι. Μετά από αυτό ήμουν ασταμάτητος. Σκόραρα συνέχεια με κεφαλιές" τον συμπληρώνει ο Τζιμπρίλ.

"Θυμάμαι κι εγώ μία κεφαλιά με αντίπαλο Ρεν που έστειλε την μπάλα στη γωνία. Είναι αλήθεια ότι είναι πολύ καλός με το κεφάλι" τονίζει ο Σαμίρ Νασρί.

Το ωραιότερο γκολ

(Στο βίντεο παίζουν τώρα πλάνα από έναν ακόμα με την Ρεν και ένα καταπληκτικό γκολ του Σισέ με μία φωτοβολίδα από τα δεξιά που αφήνει τον τερματοφύλακα άγαλμα.)

"Ο Σισέ έχει την μπάλα και σουτάρει πολύ δυνατά. Τι γκολ από τον Σισέ, τι γκολ!!!" ακούγεται η φωνή του εκφωνητή.

"Για εμένα είναι το πιο ωραίο γκολ που έχω βάλει" ήταν το σχόλιο του Γάλλου επιθετικού και προσθέτει "Ήταν ένα γκολ που είχε τα πάντα. Δύναμη στο σουτ, την έμπνευση να σουτάρω από εκεί. Ήταν σχεδόν αδύνατο να σκοράρω από εκεί. Όμως, ακόμα και από την κάμερα φαίνεται η ταχύτητα της μπάλας"

"Ο τερματοφύλακας ούτε που του είδε" λέει και ο Σαμίρ Νασρί.

"Ήμουν σε καταπληκτική κατάσταση και γεμάτος αυτοπεποίθηση σε εκείνο το παιχνίδι. Θα μπορούσα να έχω σουτάρει και από τα αποδυτήρια. Πάλι θα πήγαινε μέσα" επισημαίνει ο Σισέ.

"Εγώ έχω στη μνήμη μου μία φάση που ξεκινάει μπροστά από τον πάγκο μου από τον Φαντιγκά. Αυτός κάνει μία βαθιά μπαλιά χωρίς να βλέπει διότι νιώθει ότι εκεί είναι ο Τζιμπρίλ. Στο γήπεδο ακούσαμε τη δύναμη του σουτ, την νιώσαμε. Ηταν ένα καταπληκτικό γκολ" υποστηρίζει ο Γκι Ρου που έχει άλλη άποψη για το καλύτερο γκολ του Σισέ.

"Είναι ωραίο γκολ, αλλά είμαι μέσα στην περιοχή και το εναέριο σουτ που επιχειρώ είναι ένα σουτ που το έχω ζυγίσει προηγουμένως αν και αποφασίζω πολύ γρήγορα. Σε τέτοιες φάσεις αν αποφασίσω να σουτάρω, θα σουτάρω. Τέλος" "απαντάει" ο Σισέ.

"Αυτό το είδος του σουτ δεν είναι πάντα τέλειο, αλλά είναι αποτελεσματικό. Πάει απευθείας στην αντίπαλη εστία και αυτό το κάνει αποτελεσματικό" λέει ο Γιάν Λασούερ, το "μυαλό" εκείνης της ομάδας της Οσέρ.

"Ήταν ένας τρόπος για γκολ που είχα αντιγράψει από τον Ζαν Πιερ Παπέν. Για εμένα δεν υπήρχε καλύτερος σε αυτό" επιστρέφει ο Σισέ.

"Κάποιες φορές "έπιανε" τους αντίπαλους αμυντικούς και προπονητές να είναι αφελείς. Όταν έπαιζαν εναντίον του θα έπρεπε να περιμένουν αυτά τα σουτ οι τερματοφύλακες, αλλά λίγοι το έκαναν" σχολιάζει ο Ολιβιέ Καπό.

Η Ναντ προσπάθησε να το αποτρέψει με μία άμυνα που πίεζε ψηλά και ασφυκτικά και με ένα τερματοφύλακα έτοιμο να βγει εκτός περιοχής για να αποτρέψει μία μπαλιά στον κενό χώρο. Στο τέλος, όμως, το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο.

"Κάθε Σαββατοκύριακο γινόταν το ίδιο. Όλες οι ομάδες ετοίμαζαν κάτι για να μας σταματήσουν. Εμείς απλά δίναμε την μπάλα στον Τζιμπρίλ και αυτός σκόραρε. Ήταν πάρα πολύ γρήγορος" το νέο σχόλιο του Καπό.

Στο τρέξιμο ο Σισέ ήταν ένα θηρίο. Εάν είχε αποφασίσει να διαλέξει τα σπριντ από το ποδόσφαιρο, θα άνηκε στην ράτσα των σπουδαίων σπρίντερ.

"Όλα τα ματς με την Οσέρ ήταν ίδια. Ξέραμε ότι μπορεί να σουτάρει δυνατά, αλλά ήταν και απίστευτα γρήγορος. Ότι κι αν δοκιμάζαμε για να αμυνθούμε εκείνη την εποχή, ήταν άχρηστο" δήλωνει μπροστά στην κάμερα ο μετέπειτα συμπαίκτης του στην Μαρσέιγ, Γκαέλ Ζιβέ.

"Η ταχύτητα του ήταν κάτι το απίστευτο. Θα μπορούσες να ξεκινήσεις δέκα μέτρα μπροστά του, θα σε έφθανε,θα επιτάχυνε και στο τέλος θα ήσουν εκατό μέτρα πίσω του" επιβεβαίωνει και ο Σαμίρ Νασρί.

Οι σχέσεις του με τον Γκι Ρου

Ο Τζιμπρίλ Σισέ ήταν το αγαπημένο παιδί του προπονητή του. Ανάμεσα στους δύο υπήρχε μία πολύ ιδιαίτερη σχέση.

(Στο βίντεο παρουσιάζεται ένα περιστατικό με τον Σισέ να κάνει δηλώσεις και τον Γκι Ρου να παρεμβαίνει και να του λέει ότι έκανε ένα καλό παιχνίδι δεν χρειάζεται να κάνει και δηλώσεις. Τον διώχνει από την κάμερα χαμογελώντας προς τον ρεπόρτερ και ο Σισέ υπακούει τυφλά.)

"Εκείνο τον καιρό δεν καταλάβαινα πολλά. Δεν ήμουν συνηθισμένος να με προστατεύουν με αυτό τον τρόπο. Αλλά όταν κοιτάω τώρα είναι αλήθεια ότι έκανε μικρά κόλπα για να με προστατέψει και, την ίδια ώρα, να μπαίνω και να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό" δηλώνει ο Σισέ.

"Ήμουν πατρικός απέναντι του. Το ίδιο πατρικός, όμως, ήμουν κι έπρεπε να ήμουν με όλους" απαντάει ο Ρου και συνεχίζει "Σήμερα, πάντως, δε νομίζω ότι θα τον ενοχλήσει ή θα ενοχλήσει κάποιους εάν πω ότι τον συμπαθούσα περισσότερο από άλλους. Δεν ήταν το αγαπημένο μου παιδι και δεν έβγαινε κάτι τέτοιο στην συμπεριφορά μου. Μέσα μου, όμως, ήξερα ότι τον προτιμούσα από άλλους. Ένιωθα μια βαθιά συμπάθεια γι' αυτόν από το πρώτο λεπτό".

"Πιστεύω σήμερα ότι ήμουν ο αγαπημένος του παίκτης. Τότε, πάντως, δεν το είχα αντιληφθεί" λέει ο Γάλλος στράικερ.

"Ο Τζιμπρίλ είχε πάντα ένα πρόβλημα με το αυτοκίνητο. Στο σπίτι, όμως, είχε τρία αυτοκίνητα. Εάν αργούσε να έρθει, υποστήριζε ότι δεν χτύπησε το ξυπνητήρι του. Ο προπονητής, πάντως, δεν του έλεγε τίποτα" επισημαίνει γελώντας ο Καπό.

"Μία φορά ήθελα να πάω στο Παρίσι και ο προπονητής μου είχε πει να μην πάω. Εγώ, όμως, πήγα. Κάθε λίγο με έπαιρνε τηλέφωνο και με ρώταγε που είμαι. Του έλεγα ότι είμαι σπίτι μου, δεν με πίστεύε, όμως. Ακόμα και την στιγμή που μπήκα σ' ένα συγκεκριμένο μαγαζί με πήρε τηλέφωνο. Το ορκίζομαι στα παιδιά μου, μόλις είχα μπει. Ήξερε τα πάντα και απλά μου είπε να γυρίσω νωρίς" αφηγείται ο Σισέ.

"Πάντα μας επιτηρούσε. Στην προπόνηση, μετά την προπόνηση, στο σπίτι μας ακόμα και όταν είχαμε ρεπό, αυτός μας επιτηρούσε" προσθέτει ο Καπό.

"Είναι αλήθεια ότι εφάρμοζα αστυνομικές μεθόδους. Είχα φίλους, γνωστούς, γείτονες που μου έλεγαν τα πάντα" παραδέχεται ο Γκι Ρου.

"Κάθε φορά που κάποιος έβγαινε εκτός πόλης, τον ειδοποιούσαν" λέει ο Σισέ.

"Δεν επιτρεπόταν σε κανένα παίκτη να βγει στον αυτοκινητρόδρομο. Εκτός κι αν ήμουν εγώ μαζί του" "ξαναχτυπά" ο Γκι Ρου.

"Εγώ ήξερα ότι υπήρχαν αυστηρές ποινές εάν μας έπιανε. Δεν είχε πρόβλημα να μας αφήσει και εκτός αγώνα. Εγώ, όμως, έμπαινα στο αυτοκίνητο μου και πήγαινα στο Παρίσι" ομολογεί ο Σισέ.

"Αγαπούσε πολύ τον Τζιμπρίλ, όπως μας αγαπούσε όλους. Προτιμούσε, όμως, να μην τον μαλώνει πολύ γιατί ήταν αυτός που έβαζε τα γκολ" τονίζει ο Καπό.

"Η σχέση που είχαμε ήταν αυτή του πατέρα με τον γιο. Αυτό, ακριβώς, ήταν" δηλώνει ο Τζιμπρίλ.

"Δεν ξέρω τι λένε, αλλά μαζί μου πέτυχε μία φορά 24 και άλλη μία 26 γκολ στο πρωτάθλημα" γελάει ο Γκι Ρου.

Τι να ζητήσει κανείς περισσότερο; Με τη φανέλα της Οσέρ τελειώνει δύο φορές πρώτος σκορερ στο πρωτάθλημα. Πετυχαίνει συνολικά 90 γκολ σε 160 ματς σε όλες τις διοργανώσεις.

"Η Οσέρ είναι το μέρος όπου όλα ξεκίνησαν. Έχει έμαθα τα πάντα, εκεί γνώρισα τα πάντα. Τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στην καριέρα μου στο ποδόσφαιρο" δεν διστάζει να πει ο ίδιος ο Σισέ

Στο τελευταίο του παιχνίδι στο "Αμπέ Ντεσάν" με αντίπαλο την Ναντ και απέναντι στον Μικαέλ Λαντρό, ένα από τα αγαπημένο του θύματα, ο Σισέ θα πετύχει δύο γκολ.

"Το δεύτερο μου γκολ ήταν ένα με ψηλοκρεμαστό πλασέ στην κίνηση. Ένα ωραίο δώρο αποχαιρετισμού" θυμάται ο Γάλλος στράικερ.

(Παίζουν πλάνα από το τέλος του αγώνα, όπου αποχαιρετάει τους οπαδούς της Οσέρ. Εκείνοι τον αποθεώνουν και ο ίδιος αποχωρεί δακρυσμένος)

Το κεφάλαιο Λίβερπουλ

Λίγους μήνες μετά την μεταγραφή του στην Λίβερπουλ, θα τον χτυπήσει η ατυχία. Σε μία αναμέτρηση με την Μπλάκμπερν θα υποστεί κάταγμα κνήμης περόνης στο αριστερό πόδι.

"Δε θυμάμαι πολλά. Ότι έτρεχα δίπλα στον αντίπαλο μου. Εκείνος με ακούμπησε στο πόδι του. Δεν ξέρω τι έγινε. Απλά άκουσα το πόδι μου να σπάει. Ο γιατρός μου είπε ότι δε θα έπαιζα άλλο μέσα στην χρονιά, αλλά του απάντησα ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Έτσι, λοιπόν κι έγινε" λέει ο Σισέ.

(Παίζουν πλάνα από τον αγώνα της επιστροφής του κόντρα στην Γιουβέντους για το Τσάμπιονς Λιγκ όπου μπαίνει αλλαγή στη θέση του Μίλαν Μπάρος, μετά από 164 ημέρες απουσίας)

"Στην πρώτη φάση, ο Καναβάρο μου έκανε ένα τάκλιν. Δεν ένιωσα κανένα πόνο και είπα στον εαυτό μου ότι όλα είναι εντάξει" θυμάται ο πρώην αρχηγός του Παναθηναϊκού.

Όπως το είχε υποσχεθεί στον γιατρό του, ο Σισέ θα γυρίσει πριν το τελος της αγωνιστικής περιόδου για να ζήσει μία μεγάλη στιγμή. Τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με την Μίλαν στην Κωνσταντινούπολη. Έναν από τους πιο ωραίους τελικούς στην ιστορία. Ο Σισε είναι εκεί, τον ζει και, κυρίως, τον κερδίζει.

Ο Σισέ, σε δύο χρόνια παρουσίας στην Λίβερπουλ, θα πετύχει 24 γκολ. Κάποια από αυτά θα είναι κρίσιμα, όπως αυτό κόντρα στην Γουεστ Χαμ στο Γουέμπλεϊ. Είναι και πάλι σε πολύ κατάσταση, αλλά ο προπονητής του Ράφα Μπενίτεθ δεν τον συμμπεριλαμβάνει στα πλάνα του.

"Δεν είναι περίεργο να μην είσαι στα πλάνα ενός προπονητή. Έτσι, λοιπόν, έφυγα" σχολιάζει ο Σισέ.

"Όταν μάθαμε ότι δεν ήταν πολύ ικανοποιημένος με την κατάσταση στην Λίβερπουλ και επειδή εμείς τότε είχαμε ανάγκη από έναν επιθετικό, τα πράγματα έγιναν πολύ γρήγορα. Το όνομα του ήταν μονόδρομος" θυμάται ο τότε πρόεδρος της Μαρσέιγ, Πάπε Ντιουφ.

Η Εθνική Γαλλίας

Την ώρα που η Μαρσέιγ μιλάει με την Λίβερπουλ, ο Σισέ παίζει ένα φιλικό παιχνίδι με την Κίνα πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας. Όμως, νέο χτύπημα της μοίρας, και πάλι κάταγμα κνήμης-περόνης. Αυτή τη φορά στο δεξιό πόδι.

"Στις δέκα η ώρα έπρεπε να μπω στο αεροπλάνο και να πάω στην Γερμανία και τελικά πήγα στο νοσοκομείο." λέει ο Σισέ και προσθέτει "Η φάση ήταν ακριβώς η ίδια με αυτη στο Μπλάκμπερν. "

Η υπόθεση της Εθνικής Γαλλίας ποτέ δεν ήταν εύκολη για τον Σισέ. Μία κόκκινη κάρτα σε αγώνα των Ελπίδων θα τον κρατήσει εκτός ομάδας για το EURO2004. Τέσσερα χρόνια θα αποτελεί μέλος των κομμένων του Ντομενέκ για το EURO και το 2010 θα ζήσει από μέσα το πιο μεγάλο φιάσκο στην ιστορία των "μπλε".

"Έτσι είνα η ζωή. Κάποια πράγματα δεν πάνε ποτέ καλά. Εγώ, όμως, έχω το όνειρο μου. Δεν πρόκειται να συνεχίσει αυτό. Έχω τον στόχο μου να γυρίσω στην Εθνική" δηλώνει μπροστά στην κάμερα ο Σισέ.

Η αποθεραπεία του και η Μαρσέιγ

Το 2006 επιστρέφει σ' ένα μέρος που θεωρεί σχεδόν σπίτι του. Το κέντρο αποθεραπείας στο Σαν Ραφάελ και το φυσικοθεραπευτή φίλο του Ζαν Ζορζ Σελιέ.

"Δουλέψαμε με μεγάλη αποφασιστικότητα. Αυτό που ήθελα να τον κάνω να πιστέψει ότι αυτός ο δεύτερος τραυματισμός δε θα τον άφηνε ανάπηρο" τονίζει ο Σελιέ.

Μετά το τέλος της αποθεραπείας του, ο Σισέ θα παρουσιαστεί στους οπαδούς της νέας του ομάδας, της Μαρσέιγ, γνωρίζοντας την αποθέωση.

"Όταν τον πρωτογνωρίζεις, σου δίνει την εντύπωσει ενός περίεργου ανθρώπου. Η αλήθεια είναι ότι ένας καταπληκτικός άνθρωπος" δηλώνει ο Αθλητικός Διευθυντής της Μαρσέιγ, Ζοζέ Ανιγκό.

"Η πραγματική του εικόνα είναι πολύ μακριά από αυτή που παρουσιάζει. Είναι ένας άνθρωπος απόλυτα φιλικός, απόλυτα κοινωνικός, που ξέρει να φτιάχνει καλή ατμόσφαιρα σε μία ομάδα" συμπληρώνει ο Πάπε Ντιουφ.

"Γελάω κάθε φορά που τον αντιμετωπίζουν ως εξωγήινο" προσθέτει ο Νασρί.

(Στο βίντεο παίζουν πλάνα από την πρώτη του συμμετοχή με τη φανέλα της Μαρσέιγ ως αλλαγή σε ματς στο "Βελοντρόμ" με αντίπαλο την Μονακό.)

Ο "εξωγήινος Σισέ" περίμενε πολύ καιρό για να κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο πρωτάθλημα με την Μαρσέιγ. Από την πρώτη στιγμή, όμως, που πατάει το πόδι του δείχνει ότι "διψάει" ακόμα για ποδόσφαιρο, για γκολ. Το πρώτο του γκολ με τους Μαρσεγέζους θα έρθει δύο εβδομάδες αργότερα κόντρα στην Σεντ Ετιέν.

Ο Σισέ θα λάμψει σε μερικά παιχνίδια και η ευφορία ότι ο τραυματισμός του ανήκει στο παρελθόν είναι μεγάλη. Υπάρχει, όμως, μία πτώση στην απόδοσή του και αμέσως οι οπαδοί της Μαρσέιγ τα ξέχασαν όλα.

"Έπρεπε να έχουν στο μυαλό τους ότι προερχόταν από ένα πολύ σοβαρό τραυματισμό. Ήταν λογικό, λοιπόν, μετά από δύο πολύ καλά παιχνίδια να έρθουν και κάποια που δεν ήταν το ίδιο καλός. Μαζί με αυτά ήρθαν και οι αμφιβολίες" δηλώνει ο Σαμίρ Νασρί.

"Εγώ ήξερα ότι πως ήταν η κατάσταση στην Μαρσέιγ. Ήξερα, όμως, ότι εάν πετύχαινα κι άλλα γκολ, η κατάσταση θα άλλαζε" λέει ο ίδιος.

Με τον Σισέ πάντα έτσι ήταν τα πράγματα. Υπήρχε μία κατάσταση δύσκολη, μία περίοδος αμφιβολίας. Όταν, όμως, ερχόταν το πρώτο γκολ ακολουθούσαν και πολλά άλλα. Από την εποχή της Οσέρ, έτσι συνέβαινε. Έτσι λειτουργεί ο Σισέ.

Σε έξι μήνες θα πετύχει οκτώ γκολ και θα μπει στην επόμενη αγωνιστική περίοδο με τις μηχανές στο φουλ. Παρά το γκολ, όμως, με την Παρί Σεν Ζερμέν θα παρασυρθεί από το χαοτικό ξεκίνημα της Μαρσέιγ στο πρωτάθλημα.

"Μπήκαμε στο Σαμπιονά με καταστροφικό τρόπο. Ο Έρικ Γκέρετς θεωρούσε ότι ο Τζιμπρίλ είναι ο σταρ μας και πως αυτός, ό,τι και να γινόταν θα έβαζε γκολ. Αυτό, όμως, γύρισε ανάποδα στον Τζιμπρίλ διότι ο Γκέρετς του ζητούσε πράγματα από τον πάγκο που ο Τζιμπρίλ δεν ήταν συνηθισμένος να κάνει" τονίζει ο Νασρί.

"Ειναι ένας παίκτης που μπορεί να κάνει πολλά πράγματα στην επίθεση. Δε νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί επιθετικοί πιο δυνατοί από αυτόν. Από την άλλη μεριά, όμως, υπήρχαν κάποια πράγματα που δε λειτουργούσαν και έπρεπε να τον αφήσω στον πάγκο για κάποια παιχνίδια" υποστηρίζει ο Γκέρετς.

"Τα πράγματα είναι απλά. Παίζουν πάντα οι καλύτεροι. Κι όταν είσαι ο καλύτερος τότε πρέπει να παίζεις" λέει ο Σισέ.

Έπειτα από αυτά, ο Σισέ θα γίνει αντικείμενο κριτικής από τον κόσμο, ο οποίος δεν ήταν πάντα ικανοποιημένος από τον ποδοσφαιριστή. Είτε από ατυχία είτε από οποιοδήποτε λόγο δεν μπορεί να σκοράρει. Έτσι χάνονται οι ευκαιρίες.

"Ο Τζιμπρίλ είναι ένας πολύ εκφραστικός τρόπος. Όταν δεν σκοράρει, χειρονομεί, εκρήγνειται, αντιδρά υπερβολικά. Του έλεγα πάντα ότι πρέπει να ηρεμήσει και ότι θα καταφέρει να βάλει γκολ. Θα του δίνω συνέχεια την μπάλα" υπογραμμίζει ο Νασρί.

"Είναι ένας παίκτης που ζητάει πολλά από τους άλλους όπως το κάνει και με τον ίδιο του τον εαυτό. Εάν η μπάλα δεν πήγαινε εκεί που ήθελε, τρελαινόταν" σχολιάζει ο Μπρούνο Σεϊρού, συμπαίκτης του στην Μαρσέιγ.

"Αυτός είναι ο χαρακτήρας του Τζιμπρίλ. Δεν αλλάζει. Όταν, όμως, θα μπει στα αποδυτήρια μετά το τέλος του αγώνα δε θυμάται τίποτα από όσα έχει πει στους συμπαίκτες του στο γήπεδο" προσθέτει ο Γκέρετς για να συνεχίσει "Ήμουν σίγουρος, όμως, ότι θα επιστρέψει. Όλοι οι μεγάλοι σκόρερ που όλοι τους τη ζωή έβαζαν γκολ, κάποια στιγμή ήρθε μία περίοδος που δεν μπορούσαν να σκοράρουν"

"Είναι πολύ δυνατός χαρακτήρας. Κάθε φορά που έμπαινε στο ματς ήθελε να αποδείξει ότι αυτός αξιζε να παίζει" λέει ο Γκαέλ Ζιβέ.

Κι όπως κάθε φορά, η ιστορία θα επαναληφθεί. Σε μία αναμέτρηση εκτός έδρας με αντίπαλο την αγαπημένη του Ρεν, θα γίνει το κλικ. Θα σκοράρει μετά από δέκα αγωνιστικές χωρίς γκολ κι όλα θα αλλάξουν. Με τον Νιάνγκ εκτός ομάδας, ο Σισέ είναι ο σκόρερ της Μαρσέιγ. Ο ίδιος το ξέρει και όλα πλέον εξαρτώνται από τον ίδιο.

"Για εμένα δεν άλλαξε κάτι. Την ίδια αυτοπεποίθηση είχα. Πάντα έτρεχα γρήγορα και πάντα σούταρα δυνατά" λέει ο ίδιος.

"Όσο κι αν ο ίδιος είναι υπερήφανος για να το παραδεχτεί, θεωρώ ότι τώρα είναι πολύ καλύτερος παίκτης σε σχέση με ό,τι ήταν πριν. Τώρα πια κρατάει καλύτερα την μπάλα, ξέρει να κινείται καλύτερα στους χώρους, είναι πολύ καλύτερος" προσθέτει ο ίδιος.

Έπειτα από όλα αυτά, τα πράγματα θα πάρουν την σειρά τους. Ο Σισέ θα βάλει μπροστά τις μηχανές και θα τελειώσει την αγωνιστική περίοδο με 16 γκολ. Θα είναι καθοριστικός για την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ακόμη μία φορά ο Σισέ θα τα έχει καταφέρει.

Η κόντρα με τον Γκέρετς

Στην επομένη αγωνιστική περίοδο ο Σισέ θα έπρεπε να είναι ο βασικός επιθετικός της Μαρσέιγ με βάση τα πεπραγμένα του την προηγούμενη περίοδο.

"Θεωρητικά θα ήταν" παραδέχεται ο Γκέρετς.

Ο Σισέ ξεκινάει καλά στα φιλικά και σκοράρει έξι φορές. Ξέρει, όμως, ότι δεν υπολογίζει από τον Γκέρετς για την σαιζόν που ετοιμάζεται να ξεκινήσει. Φαίνεται στο πρόσωπό του.

Τη δεύτερη αγωνιστική η Μαρσέιγ παίζει εντός έδρας με την Οσέρ και αυτός είναι στον πάγκο. Μπαίνει στο γήπεδο δέκα λεπτά πριν το τέλος για να αλλάξει τον αγώνα, αλλά στο μυαλό του όλα έχουν ήδη τελειώσει.

"Όταν ο Τζιμπρίλ Σισέ δεν είναι ικανοποιημένος, δεν είναι καλά ψυχολογικά. Τότε δεν πρόκειται να σε βοηθήσει στο γήπεδο. Στο μυαλό του πίστευε ότι αυτός πρέπει να παίζει, να σκοραρει και πως εγώ δεν μπορούσα να του δώσω αυτή την εγγύηση" τονίζει ο Γκέρετς.

"Δεν υπήρχε καμία επικοινωνία, καμία εξήγηση για όλα αυτά που γίνονταν. Δεν είχαμε καμία τύχη μαζί" "απαντάει" ο Σισέ.

"Δεν έχω πρόβλημα να πω ότι μπορεί να έκανα κι εγώ λάθη. Νομίζω, όμως, ότι από την πρώτη σαιζόν της συνεργασίας μας ήμουν ξεκάθαρος. Εγώ ως προπονητής ήμουν εκεί για να ηγηθώ της ομάδας και να ικανοποιήσουμε τους οπαδούς μας. Υπήρχαν, όμως, και παίκτες με περισσότερα προσόντα από αυτον όπως ο Νιάνγκ" επισημαίνει ο Γκέρετς.

Η πιθανή επιστροφή

Ο Σισε αποχώρησε από την Λίγκα το 2008, ο ίδιος, όμως, υποστηρίζει ότι κάποια στιγμή θα γυρίσει για να παίξει και πάλι στην Μαρσέιγ ή στην Οσέρ. Για ένα και μόνο λόγο. Γιατί θέλει να ανέβει στην κορυφή της λίστας των μεγάλων σκόρερ.

"Θα το ήθελα πολύ γιατι έχω πετύχει 94 γκολ στην καριέρα μου στην Γαλλία και δε θέλω να σταματήσω και να μου λένε ότι μου λείπουν 6 γκολ για να φθάσω τα 100. Αυτό θα ήθελα να το κάνω σε μία ομάδα που μου είναι πολύ αγαπητή. Είτε αυτή είναι η Οσέρ είτε η Μαρσέιγ. Πιθανότατα στην Οσέρ γιατί εκεί ξεκίνησαν όλα." λέει ο ίδιος.

TAGS ΓΑΛΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ