ΕΥΡΩΠΗ

Μοιράζει λεφτά η ΟΥΕΦΑ

Μοιράζει λεφτά η ΟΥΕΦΑ

Η ΟΥΕΦΑ υπολογίζει ότι τα έσοδα της για την σεζόν 2013-14 από το Τσάμπιονς Λιγκ θα φθάσουν το 1 δις 340 εκατ. ευρώ. Τι θα μοιράσει στις ομάδες.

Τα έσοδα της από την διοργάνωση του Τσάμπιονς Λιγκ, κυρίως, και του Σούπερ Καπ δευτερευόντως, για την προσεχή σεζόν ανακοίνωσε η ΟΥΕΦΑ. Η νικήτρια ομάδα του Τσάμπιονς Λιγκ θα καρπωθεί 37.4 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογίζεται τα έσοδα από το market pool.

Το 75% από τα έσοδα της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας προέρχονται από τηλεοπτικά δικαιώματα και εμπορικές συμφωνίες. Οι ομάδες θα μοιραστούν το ποσό των 530 εκατ. ευρώ από αυτές τις συμφωνίες ενώ το 25% που απομένει θα παραμείνει στην ΟΥΕΦΑ για να καλύψει τις ανάγκες της σε οργανωτικό και διοικητικό επίπεδο όσο και τις υποχρεώσεις της απέναντι στις ομοσπονδίες, τους συλλόγους και τις ευρωπαϊκές λίγκες.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι περαιτέρω έσοδα της θα διανεμηθούν το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών και πάλι στις ομάδες.

Οι σύλλογοι θα καρπωθούν το ποσό των 500 εκατ. για συμμετοχή τους στους ομίλους, τους βαθμούς που θα μαζέψουν και την πορεία τους στην διοργάνωση ενώ 409 εκατ. ευρώ θα είναι το market pool.

Κάθε σύλλογος που θα συμμετάσχει στο Τσάμπιονς Λιγκ θα καρπωθεί τουλάχιστον 8.6 εκατ. ευρώ. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπάγερν Μονάχου είχε έσοδα 55.046 εκατ. ευρώ την περασμένη σεζόν. Το ποσό αυτό χωρίζεται σε έσοδα ύψους 35. 9 εκατ. για την συμμετοχή της, τους βαθμούς συγκομιδής και τα μπόνους τόσο στο γκρουπ όσο και στην φάση των νοκ άουτ φάσεων συμπεριλαμβανομένου και του τελικού και 19.4 εκατ. ευρώ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και το market pool.

To περίεργο είναι ότι η Γιουβέντους, που έφθασε μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης είχε έσοδα περισσότερα από τις δύο γερμανικές ομάδες που έφθασαν στον τελικό καθώς είχε έσοδα ύψους 65.3 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα στο Γιουρόπα Λιγκ θα φθάσουν τα 225 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 168.75 θα δοθούν στις ομάδες που συμμετέχουν στην διοργάνωση ενώ θα προστεθούν και άλλα 40 εκατ. από το Τσάμπιονς Λιγκ και την ΟΥΕΦΑ.

Τα ποσά θα διανεμηθούν ως εξής: 125.5 εκατ. θα δοθούν σε πάγια έσοδα των ομάδων και 83.5 από έσοδα του market pool.

H OYΕΦΑ μοίρασε το ποσό των 209 εκατ. ευρώ στις ομάδες την περασμένη σεζόν με την νικήτρια του Γιουρόπα Λιγκ Τσέλσι, να λαμβάνει το ποσό των 14.7 εκατ. ευρώ. Η Φενέρμπαχτσέ που έφθασε μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης είχε έσοδα ύψους 11.2 εκατ. ευρώ.

Η νικήτρια του τελικού του Σούπερ Καπ Ευρώπης που θα διεξαχθεί στην Πράγα θα πάρει 3 εκατ. ευρώ ενώ η φιναλίστ 2.2 εκατ. ευρώ.

TAGS ΕΥΡΩΠΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ