ΕΥΡΩΠΗ

Η απλή μέθοδος των τριών!

Η απλή μέθοδος των τριών!

Το Sport24.gr αναλύει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων σε επίπεδο κορυφής, μέσα από την απόσταση σε βαθμούς του πρώτου και του τρίτου κάθε λίγκας. Τί αποτελέσματα προκύπτουν, σε ποιες χώρες «στριμώχνονται» οι ομάδες στην κορυφή και σε ποιες η διαφορά είναι χαώδης. Στο βάθρο του «διπολισμού» η Ελλάδα.

Μια συνηθισμένη μέθοδος για να βρούμε το πόσο ανταγωνιστικό είναι ένα πρωτάθλημα σε επίπεδο κορυφής, είναι η απόσταση πρώτου και τρίτου.

Το Sport24.gr εφάρμοσε την «απλή μέθοδο των τριών» στα σημαντικότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και σας παρουσιάζει τα αποτελέσματα.

Σε ένα πρωτάθλημα ξεκινούν – πρακτικά – όλοι μαζί από την ίδια αφετηρία. Πριν αρχίσει μια διοργάνωση υπάρχουν – θεωρητικά – τα φαβορί που θα παλέψουν για τον τίτλο. Στην πορεία όμως είναι που επιβεβαιώνονται ή διαψεύδονται τα όποια προγνωστικά έχουν δοθεί στην αρχή. Μια παράμετρος που δίνει – επιπλέον – αξία σε μια λίγκα είναι η ανταγωνιστικότητα. Αυτήν μπορούμε να τη συναντήσουμε σε διάφορα επίπεδα.

Όμως το επίπεδο το οποίο δίνει τη μεγαλύτερη αίγλη σε ένα πρωτάθλημα είναι αυτό της διεκδίκησης του τίτλου. Πόσες ομάδες παλεύουν για το πρωτάθλημα, όχι στα χαρτιά αλλά στην πραγματικότητα. Όλοι μας μπορούμε να ορίζουμε φαβορί και αουτσάιντερ, όμως οι αριθμοί είναι αυτοί – και μόνο αυτοί – που λένε την αλήθεια. Σε κάθε λίγκα υπάρχουν οπωσδήποτε δυο «μονομάχοι», όλα τα πρωταθλήματα ξεκινούν από αυτό το μίνιμουμ.

Όσο περισσότεροι – πραγματικοί – διεκδικητές προστεθούν στην εξέλιξη, τόσο πιο ανταγωνιστική χαρακτηρίζεται η λίγκα σε επίπεδο κορυφής. Ξεκινώντας λοιπόν με το δεδομένο της παρουσίας των «δυο» στο κυνήγι του τίτλου, ο πιο απλός τρόπος για να διαπιστώσουμε – καταρχήν – αν υπάρχει και επιπλέον μονομάχος, είναι να δούμε τη βαθμολογική απόσταση του πρώτου από τον τρίτο.

Έχοντας πλέον συμπληρωθεί ο πρώτος γύρος των σημαντικότερων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, το δείγμα της έρευνας είναι αντιπροσωπευτικό και πραγματικό, αφού ήδη έχει γίνει η απαραίτητη «διόρθωση» στις τάσεις του ποδοσφαιρικού «χρηματιστηρίου», μιας και στο ξεκίνημα υπάρχουν σχεδόν πάντοτε οι ομάδες «εκπλήξεις» που έρχονται από το πουθενά, πραγματοποιώντας εντυπωσιακές εμφανίσεις στις πρώτες αγωνιστικές.

Με το μισό των περισσότερων πρωταθλημάτων της Ευρώπης ήδη συμπληρωμένο, οι ομάδες που διεκδικούν με αξιώσεις τους τίτλους βρίσκονται ψηλά στη βαθμολογία και πρωταγωνιστούν. Ας δούμε λοιπόν ποιες λίγκες έχουν πραγματικά το προνόμιο της «πολυφωνίας» και ποιες είναι «καταδικασμένες» στον διπολισμό. Ξεχωρίσαμε 20 πρωταθλήματα από όλη την Ευρώπη και προσθέσαμε σε αυτά και τη δική μας Super League.

ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ, ΤΡΙΤΟΣ ΔΕΝ ΧΩΡΕΙ!

Η απλή μέθοδος των τριών!

Σέλτικ και Ρέιντζερς αποτελούν παραδοσιακά το μεγαλύτερο "δίπολο" του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Από τα 21 συνολικά πρωταθλήματα, στο ένα τρίτο, δηλαδή στα 7, η διαφορά μεταξύ πρώτου και τρίτου είναι διψήφια. Πρόκειται για τις Σκωτία (+18), Ισπανία (+16), Ελλάδα (+13), Σερβία (+12), Κροατία (+11), Ελβετία (+11) και Τσεχία (+10). Οι Σκωτσέζοι έχουν δημιουργήσει εδώ και δεκαετίες το πλέον διπολικό πρωτάθλημα της Ευρώπης, με τις Σέλτικ και Ρέιντζερς να μονοπωλούν κάθε χρόνο τον τίτλο. Η διαφορά των δυο ομάδων φέτος βρίσκεται στον ένα βαθμό, από εκεί και μετά όμως... το χάος.

Και αν η πρωτιά των «χάιλαντερς» στη λίστα των 21 δεν αποτελεί καμία έκπληξη, η «κατάντια» της Πριμέρα Ντιβισιόν που ακολουθεί στη δεύτερη θέση των «δίπολων», δείχνει τον στραβό δρόμο που έχει πάρει η ισπανική λίγκα, αποτέλεσμα κυρίως της «αποικιακής» λογικής της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα στο μοίρασμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Οι χρονιές – όχι και τόσο μακρινές – που το πρωτάθλημα ξεκινούσε με πρόσθετους – και πραγματικούς – διεκδικητές ομάδες όπως η Βαλένθια, η Ντέπορ, η Ατλέτικο ή η Σεβίγια, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Η απλή μέθοδος των τριών!

Βαλένθια και Ατλέτικο διεκδικούσαν τον τίτλο της Πριμέρα μέχρι πριν μερικά χρόνια. Πλέον η τρίτη θέση είναι το ταβάνι.

Η Πριμέρα έχει πάψει να είναι ανταγωνιστική σε επίπεδο κορυφής. Πίσω από τις Ρεάλ και Μπαρτσελόνα μπορεί να γίνεται ο τρελός χαμός για τις θέσεις της Ευρώπης και την παραμονή, όμως το «κερασάκι» της τούρτας έχει πλέον χαθεί για τα καλά. Το βάθρο στα «δίπολα» κλείνει με την Ελλάδα και τη μίζερη Super League. Η διαφορά του πρώτου Παναθηναϊκού από τον τρίτο ΠΑΟΚ βρίσκεται στους 13 βαθμούς και δεν καλύπτεται ούτε με σφαίρες.

Το πρόσθετο πρόβλημα με το πρωτάθλημά μας, είναι ότι δεν προσφέρει ανταγωνιστικές εικόνες σε κανένα άλλο επίπεδο, εκτός από τη μονομαχία των «αιωνίων» για τον τίτλο και το «μαλλιοτράβηγμα» στην ουρά για τη σωτηρία, όπου όμως το θέαμα είναι μηδενικό. Τα play off που υποτίθεται ότι θα ανέβαζαν τον δείκτη του ενδιαφέροντος, έχουν αποδειχθεί μια πανοραμική σαχλαμάρα και μια ευκαιρία για τους φίλους των εκάστοτε πρωταθλητών να κάνουν καζούρα στους υπόλοιπους, που απλά... σιχτιρίζουν.

- ΣΚΩΤΙΑ σε 24 ματς (+18)

1. Σέλτικ 59

2. Ρέιντζερς 58

3. Μάδεργουελ 41

- ΙΣΠΑΝΙΑ σε 20 ματς (+16)

1. Ρεάλ Μαδρίτης 52

2. Μπαρτσελόνα 45

3. Βαλένθια 36

Η απλή μέθοδος των τριών!

Ο τίτλος της Super League τείνει να γίνει αποκλειστική υπόθεση των δυο "αιωνίων" του ελληνικού ποδοσφαίρου.

- ΕΛΛΑΔΑ σε 19 ματς (+13)

1. Παναθηναϊκός 48

2. Ολυμπιακός 43

3. ΠΑΟΚ 35

"Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΛΕΠΟΥΣ"

Στον αντίποδα πάντως, υπάρχουν πρωταθλήματα που στην κορυφή γίνεται πραγματικός πανικός! Το πιο τρανό παράδειγμα φυσικά είναι αυτό της Γερμανίας με τρεις ομάδες ισόβαθμες στην πρώτη θέση της Bundesliga (Μπάγερν, Ντόρτμουντ & Σάλκε με 40) και την Γκλάντμπαχ σε απόσταση αναπνοής με 39! Το γερμανικό ποδόσφαιρο βρίσκεται γενικότερα σε περίοδο ακμής, τόσο σε θέμα προσέλευσης και πληρότητας των γηπέδων όσο και σε οικονομική ευρωστία.

- ΓΕΡΜΑΝΙΑ σε 19 ματς (0)

1. Μπάγερν 40

2. Ντόρτμουντ 40

3. Σάλκε 40

Η απλή μέθοδος των τριών!

Στην Bundesliga γίνεται φοβερή μάχη για τον τίτλο. Εκτός από την Ντόρτμουντ (φωτο), το πρωτάθλημα διεκδικούν με τις ίδιες πιθανότητες οι Μπάγερν, Σάλκε και Γκλάντμπαχ.

Ανάλογη εικόνα έχουμε και στην Ιταλία με τις Γιουβέντους (44), Μίλαν (43) και Ουντινέζε (41) να βρίσκονται μέσα σε 3 βαθμούς, και την Λάτσιο (39) να ακολουθεί σε απόσταση βολής. Τρομερή μάχη υπάρχει και στο πρωτάθλημα της Ολλανδίας, όπου επίσης οι διαφορές ανάμεσα στην πρώτη τριάδα είναι ελάχιστες. Αϊντχόφεν, Τβέντε και Άλκμααρ διεκδικούν τον τίτλο μέσα σε δυο βαθμούς. Ίδια εικόνα και στην Αυστρία με 5 ομάδες να μάχονται για τον τίτλο μέσα σε μόλις 4 βαθμούς!

- ΙΤΑΛΙΑ σε 21 ματς (+3)

1. Γιουβέντους 44

2. Μίλαν 43

3. Ουντινέζε 41

Η απλή μέθοδος των τριών!

Γιουβέντους και Μίλαν απέχουν μόλις 3 και 2 βαθμούς αντίστοιχα από την Ουντινέζε.

- ΟΛΛΑΝΔΙΑ σε 19 ματς (+2)

1. Αϊντχόφεν 41

2. Τβέντε 39

3. Άλκμααρ 39

ΟΙ «ΓΚΡΙΖΕΣ» ΖΩΝΕΣ

Είδαμε τα «δίπολα» με τις μονομαχίες των δυο, είδαμε και τα πλέον ανταγωνιστικά πρωταθλήματα σε επίπεδο κορυφής, ας περάσουμε τώρα να δούμε και τις λίγκες που βρίσκονται στη μέση, εκεί δηλαδή όπου η βαθμολογία του τρίτου δεν είναι ούτε απαγορευτική για τη διεκδίκηση του τίτλου, αλλά ούτε και τόσο εύκολη υπόθεση. Καλύτερο παράδειγμα είναι αυτό της Πρέμιερ στην Αγγλία. Οι δύο Μάντσεστερ «τρώνε τα μουστάκια τους» ισόβαθμες στην κορυφή (54) και η Τότεναμ ακολουθεί στους 5 βαθμούς (49).

- ΑΓΓΛΙΑ σε 23 ματς (+5)

1. Μάντσεστερ Σίτι 54

2. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 54

3. Τότεναμ 49

Η απλή μέθοδος των τριών!

Η μονομαχία του Μάντσεστερ έχει ξεμείνει από ανταγωνιστές, όσο και αν πιέζει η Τότεναμ. Τσέλσι, Άρσεναλ και Λίβερπουλ βρίσκονται σε αγωνιστική πτώση.

Η Πρέμιερ αποτελούσε ένα από τα πλέον ανταγωνιστικά πρωταθλήματα σε επίπεδο κορυφής τα τελευταία χρόνια, όμως η αγωνιστική πτώση των Τσέλσι και Άρσεναλ μαζί με την μόνιμη παρακμή της Λίβερπουλ έχουν στερήσει από τους Άγγλους «μάχες» προηγούμενων σεζόν. Παρόμοια είναι τα πράγματα σε δυο ακόμα μεγάλα πρωταθλήματα, αυτά της Γαλλίας και της Πορτογαλίας. Στη Γαλλία, Παρί Σεν Ζερμέν (46) και Μονπελιέ (43) βρίσκονται στις δυο πρώτες θέσεις, με τη Λιλ να ακολουθεί στους 7 βαθμούς από την κορυφή (39).

Η απλή μέθοδος των τριών!

Η Παρί Σεν Ζερμέν είναι η νέα μεγάλη δύναμη του γαλλικού ποδοσφαίρου.

- ΓΑΛΛΙΑ σε 21 ματς (+7)

1. Παρί Σεν Ζερμέν 46

2. Μονπελιέ 43

3. Λιλ 39

Στην Πορτογαλία εμφανίζεται το all time classic δίπολο των Μπενφίκα (45) και Πόρτο (40), όμως η Μπράγκα (37) το πολεμάει όσο μπορεί. Πάνω κάτω η ίδια εικόνα παρουσιάζεται στα πρωταθλήματα της Τουρκίας (+6), του Βελγίου (+7), της Πολωνίας (+6), της Σουηδίας (+6) και της Ρωσίας (+7), ενώ στις λίγκες της Δανίας (+9) και της Νορβηγίας (+9), η βαθμολογική απόσταση βρίσκεται κοντά σε διψήφια νούμερα και πλησιάζει τις περιπτώσεις των «δίπολων».

Η απλή μέθοδος των τριών!

Μπενφίκα και Πόρτο αποτελούν το παραδοσιακό δίδυμο στη μονομαχία για τον τίτλο της Πορτογαλίας.

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΥ

1. ΣΚΩΤΙΑ +18

2. ΙΣΠΑΝΙΑ +16

3. ΕΛΛΑΔΑ +13

4. ΣΕΡΒΙΑ +12

5. ΕΛΒΕΤΙΑ +11

6. ΚΡΟΑΤΙΑ +11

7. ΤΣΕΧΙΑ +10

8. ΔΑΝΙΑ +9

9. ΝΟΡΒΗΓΙΑ +9

10. ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ +8

Η απλή μέθοδος των τριών!

Ρεάλ και Μπαρτσελόνα απέμειναν οι μοναδικοί πρωταγωνιστές της διεκδίκησης του τίτλου στην Πριμέρα

11. ΓΑΛΛΙΑ +7

12. ΡΩΣΙΑ +7

13. ΒΕΛΓΙΟ +7

14. ΤΟΥΡΚΙΑ +6

15. ΠΟΛΩΝΙΑ +6

16. ΣΟΥΗΔΙΑ +6

17. ΑΓΓΛΙΑ +5

18. ΙΤΑΛΙΑ +3

19. ΑΥΣΤΡΙΑ +2

20. ΟΛΛΑΝΔΙΑ +2

21. ΓΕΡΜΑΝΙΑ 0

Πηγή: Marca

TAGS ΕΥΡΩΠΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ