EUROPA LEAGUE

Ολυμπιακός - Μέταλιστ: 1-2

Ολυμπιακός - Μέταλιστ: 1-2
INTIME SPORTS

Ο Ολυμπιακός πλήρωσε τα δοκάρια, τους τραυματισμούς, την αστοχία και την επιπολαιότητά του να "καθαρίσει" τη Μέταλιστ καθώς προηγήθηκε στο πρώτο μέρος με 1-0, αλλά δέχθηκε δυο γκολ στο δεύτερο μέρος. Η Μέταλιστ πάγωσε το Καραϊσκάκη και πέρασε στους "8"

Οι "ερυθρόλευκοι" ήταν αγκαλιά με το εισιτήριο στα προημιτελικά του Europa League μέχρι το 81. Τότε, δηλαδή, που η Μέταλιστ κατάφερε πρώτα με τον Βιγιάγκρα (81') και μετά με τον Ντέβιντς (86΄) να κάνει το 1-0 (από το γκολ του Μαρκάνο στο 14) 1-2 και να παγώσει το Καραϊσκάκη.

Οι Ουκρανοί πέρασαν αυτοί στην επόμενη φάση και θα είναι την Παρασκευή το μεσημέρι στην κλήρωση της Νυόν, αφήνοντας τον Ολυμπιακό με την μπουκιά στο στόμα.

Μέχρι να φτάσουμε ως εκεί, ο Ολυμπιακός είχε δυο δοκάρια, αμέτρητες ευκαιρίες στο πρώτο ημίχρονο, για να "καθαρίσει" το παιχνίδι, έχασε δυο παίκτες με τραυματισμό (Ιμπαγάσα, Μανιάτη), έναν ακόμη που έπαιζε με μισό πόδι στο τέλος (Τοροσίδης) ενώ η Μέταλιστ έχασε πέναλτι καθώς το "σκαφτό" του Ντέβιντς μπλόκαρε ο Μέγκερι (στο 78).

Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η φετινή πορεία του Ολυμπιακού στην Ευρώπη. Οι περισσότεροι δεν μπορούν ακόμη να το χωνέψουν, γιατί όσα έγιναν στο Καραϊσκάκη ήταν η επιτομή του θρίλερ με "κακό τέλος" για την ελληνική ομάδα. Θα περάσει αρκετός καιρός για να καταλάβουν οι Πειραιώτες το μέγεθος της ευκαιρίας που έχασαν.

Προς το παρόν, βέβαια, δεν τους παίρνει να σκεφτούν τίποτε άλλο, εκτός από το ντέρμπι της Κυριακής. Ήταν όμως μια βραδιά που δύσκολα θα ξεχαστεί. Κι έμοιαζε αρκετά με εκείνο το βράδυ στο ΟΑΚΑ, όταν ο Κόντε είχε ισοφαρίσει για τη Γιουβέντους ...

Ταυτότητα αγώνα

Γήπεδο: "Γεώργιος Καραϊσκάκης"

Καιρός: Αίθριος

Διαιτητής: Οβίντιου Αλίν Χάντεγκαν (Ρουμανία)

Α' Βοηθός: Ζολτάν Σέκελι (Ρουμανία)

Β΄Βοηθός: Οκτάβιαν Σόβρε (Ρουμανία)

Τέταρτος διαιτητής: Σεμπάστιαν Κολτέσκου (Ρουμανία)

Βοηθητικοί διαιτητές: Αλεξάντρου Νταν Τούντορ (Ρουμανία), Κρίστιαν Μπαλάι (Ρουμανία)

Οι συνθέσεις των ομάδων

Ολυμπιακός (Ερνέστο Βαλβέρδε): Μέγιερι, Τοροσίδης, Α. Παπαδόπουλος, Μαρκάνο, Χολέμπας, Ορμπάιθ, Μανιάτης (58' Μανιάτης), Ιμπαγάσα (45' Μακούν), Μιραλάς, Φουστέρ, Τζιμπούρ.

Μέταλιστ (Μίρον Μάρκεβιτς): Ντισλιένκοβιτς-Βιγιάγκρα, Παπά Γκουεγιέ, Τορσιλιέρι, Πσενίτσνικχ-Τόρες, Κλέιτον Σαβιέρ, Μπλάνκο-Σόσα, Τάισον, Mάρλος (46' Ντέβιτς).

Γκολ: 14' Μαρκάνο - 81' Βιγιάκρα, 86' Ντέβιτς

Κίτρινες κάρτες: 57' Ορμπάιθ / 32' Βιγιάγκρα, 37' Μπλάνκο

Κόκκινες κάρτες:

Ανασκόπηση

Βαλβέρδε VS Μάρκεβιτς

Τη γνωστή ευρωπαϊκή ενδεκάδα παρέταξε ο Ερνέστο Βαλβέρδε, με εξαίρεση βέβαια τον Χολέμπας που πήρε τη θέση του τιμωρημένου Μέλμπεργκ, ενώ στο δίλημμα Ιμπαγάσα-Μακούν, ο Ισπανός απάντησε... Ιμπαγάσα! Στις υπόλοιπες θέσεις έπαιξαν οι: Μέγιερι (τερματοφύλακας), Τοροσίδης (δεξί μπακ), Α. Παπαδόπουλος (σέντερ μπακ), Μαρκάνο (σέντερ μπακ), Ορμπάιθ (αμυντικό χαφ), Μανιάτης (αμυντικό χαφ), Μιραλάς (δεξιά στην επίθεση), Φουστέρ (αριστερά στην επίθεση), Τζιμπούρ (σέντερ φορ).

Από την άλλη πλευρά, ο Μίρον Μάρκεβιτς έκανε την έκπληξη και άφησε στον πάγκο τον Ντέβιτς. Έπαιξε δηλαδή δίχως καθαρόαιμο επιθετικό και σέντερ φορ αγωνίστηκε ο Μάρλος, το νέο μεταγραφικό απόκτημα της Μέταλιστ. Προτίμησε δηλαδή μια πιο γρήγορη εντεκάδα.

Δύσκολο να βρεις λόγια για να περιγράψεις το καλύτερο φετινό ξεκίνημα των παικτών του Ερνέστο Βαλβέρδε. Να γράψουμε πως ήταν δαιμονισμένοι; Πως είχαν φτερά στα πόδια; Πως ήταν ασταμάτητοι και το μάτι τους γυάλιζε; Για να σας δώσουμε να καταλάβετε την εικόνα που είχε ο Ολυμπιακός στο πρώτο 20λεπτο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα παραπάνω κλισέ.

"Ερυθρόλευκο" ξεκίνημα, βγαλμένο από όνειρο

Οι "ερυθρόλευκοι" μπήκαν από το πρώτο δευτερόλεπτο με πολύ άγριες διαθέσεις, παρασυρόμενοι από τη δύναμη του κόσμο τους και έστησαν στο τοίχο τους αντιπάλους τους, που απλά παρακολουθούσαν ανήμποροι να αντιδράσουν, ενώ έκαναν το ένα λάθος πίσω από το άλλο, από την ασφυκτική πίεση που δέχτηκαν.

Έτσι λοιπόν, οι ευκαιρίες δεν άργησαν να έρθουν μπροστά από την εστία της Μέταλιστ και μάλιστα διαδέχονταν η μία την άλλη. Η πρώτη ήρθε στο 4' με τον Μιραλάς να σημαδεύει το δοκάρι, ενώ δύο λεπτά αργότερα (6'), ο Ιμπαγάσα προσπάθησε να σκοράρει με απευθείας εκτέλεση φάουλ, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ.

Οι Πειραιώτες συνέχισαν στον ίδιο ξέφρενο ρυθμό πήγαν να σκοράρουν στο 10' με γυριστό σουτ του Φουστέρ, ενώ ένα λεπτό αργότερα, η Μέταλιστ έγινε απειλητική για πρώτη και μοναδική φορά στο πρώτο μέρος, όμως ο Μέγιερι έδιωξε με το πόδι ένα τετ α τετ με τον Τάισον.

Ιβάν ο τρομερός... σκόρερ (1-0)

Κι ενώ όλα έδειχναν πως η ευκαιρία των Ουκρανών θα κόψει τον αέρα των γηπεδούχων, ήρθε ο Χολέμπας να ζαλίσει την άμυνα της Μέταλιστ και να βγάλει ασίστ στον Μαρκάνο, που με εξαιρετική κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα και τους φιλάθλους του Ολυμπιακού στα ουράνια! Οι Πειραιώτες πήραν κεφάλι στο σκορ χάρη στο κεφάλι του Ισπανού αμυντικού (δεύτερο συνεχόμενο γκολ μετά τον Άρη και τέταρτο συνολικά) και το "Γεώργιος Καραϊσκάκης" ήταν στο πόδι...

Το γκολ του Μαρκάνο λειτούργησε άκρως ευεργετικά για τους παίκτες του Ερνέστο Βαλβέρδε, που στο 17' είχαν την ευκαιρία να κάνουν το 2-0 όμως ο Τζιμπούρ ηττήθηκε στο τετ α τετ από τον πορτιέρο της Μέταλιστ, ενώ στο 21' ο Τοροσίδης σημάδεψε το δοκάρι και ο Ολυμπιακός δεν ανέβασε τελικά το δείκτη του σκορ.

Η κυριαρχία του Ολυμπιακού και η ατυχία του Ιμπαγάσα

Η συνέχεια ήταν ερυθρόλευκη, αφού παρά το γεγονός πως οι γηπεδούχοι έριξαν το ρυθμό τους, δεν απειλήθηκαν καθόλου μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους, ενώ συνέχισαν να δημιουργούν ευκαιρίες για να πετύχουν κι άλλα γκολ. Ούτε όμως ένα πλασέ του Φουστέρ στο 28', ούτε ένα σουτ του Μιραλάς στο 39' κατέληξαν στα δίχτυα και το 1-0 έμεινε μέχρι το τέλος του ημιχρόνου.

Μέσα σ' όλα τα καλά, ήρθε όμως και ένα κακό για τον Ολυμπιακό, αφού λίγο πριν το τέλος, ο Αριέλ Ιμπαγάσα, τραυματίστηκε, προσπάθησε να συνεχίσει, όμως δεν τα κατάφερε και ο Ζαν Μακούν τον αντικατέστησε στο 45'. Σημαντική απώλεια για τους "ερυθρολεύκους", ενόψει και του ντέρμπι.

Στην επανάληψη, ο Μάρκεβιτς προσπάθησε να διορθώσει το λάθος του και έβαλε στη θέση του Μάρλος (ήταν άφαντος για 45 λεπτά), τον Ντέβιτς. Έναν κανονικός σέντερ φορ. Από την άλλη, ο Βαλβέρδε δεν έκανε κάποια αλλαγή, αφού είδε πως η ομάδα του λειτούργησε μια χαρά και δεν υπάρχει λόγος να χαλάσει τη χημεία της.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, οι "ερυθρόλευκοι" δεν μπήκαν με την ίδια... τρέλα, γιατί πολύ απλά είχαν κάνει υπερπροσπάθεια και όσο περνούσαν τα λεπτά τους έβγαινε η κούραση. Παρόλα αυτά, είχαν δύο καλές στιγμές με τακουνάκι του Μακούν (47') και σουτ του Χολέμπας (53'), όμως σε γενικές γραμμές η Μέταλιστ είχε ισορροπήσει το ματς και έγινε πιο απειλητική.

Η Μέταλιστ αναθάρρησε, ο Μανιάτης αποχαιρέτησε

Στο 58' ο Ερνέστο Βαλβέρδε είδε ακόμη έναν παίκτη από τα χαφ να αποχωρεί τραυματίας και αναφερόμαστε στον Μανιάτη, τον οποίο αντικατέστησε ο Μοδέστο. Οι μέσοι του Ολυμπιακού άλλαξαν κατά τα 2/3 και τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα, αφού οι καινούργιοι (Μακούν, Μοδέστο) έπρεπε να αποκτήσουν ρυθμό.

Οι Ουκρανοί έπαιξαν το τελευταίο τους χαρτί, βγαίνοντας μαζικά στην επίθεση και ψάχνοντας ένα γρήγορο γκολ. Δημιούργησαν ευκαιρίες με τον Τάισον στο 64', τον Μπλάνκο στο 71' όπου η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι του Μέγιερι και τον Κλέιτον Σαβιέρ στο 76', όμως οι Πειραιώτες κρατούσαν με νύχια και με δόντια το μηδέν στην εστία τους.

Στο 77' ένα χέρι του Μοδέστο μέσα στην περιοχή έδωσε την ευκαιρία στην Μέταλιστ να ισοφαρίσει με πέναλτι, όμως ο Μέγιερι κέρδισε τον Ντέβιτς και το "Καραϊσκάκης" πήρε και πάλι φωτιά. Όλα όμως άλλαξαν μέσα σε λίγα λεπτά. Ο Ούγγρος επιθετικός από ήρωας έγινε μοιραίος, αφού δεν βγήκε σωστά και ο Βιγιάγκρα στο 81' τσίμπησε την μπάλα και την έστειλε στα δίχτυα.

Από τ΄όνειρο, στον εφιάλτη (1-2)

Ο εφιάλτης συνεχίστηκε για τους Πειραιώτες που είχαν μείνει από δυνάμεις... Στο 87΄έπειτα από εκτέλεση κόρνερ, ο Μέγιερι δεν βγήκε σωστά και ο Ντέβιτς έκανε το 1-2, που χάριζε την πρόκριση στην Μέταλιστ. Αλλαγή σκηνικού στο ματς και ο Βαλβέρδε έβαλε αμέσως τον Ντιόγκο στη θέση του Ορμπάιθ. Δεν είχε κι άλλη επιλογή...

TAGS EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ