EURO

Το προφίλ των Νήσων Φερόε

Το προφίλ των Νήσων Φερόε

Διαβάστε το προφίλ των Νήσων Φερόε αντιπάλου της εθνικής ομάδας στον 6ο όμιλο για τα προκριματικά του Euro 2016.

Οι Νήσοι Φερόε αποτελούν τον "φτωχό συγγενή" του 6ου ομίλου. Στην 172η στην κατάταξη της FIFA βρίσκεται η ομάδα του Όλι Γιόχανσεν, που νικάει σπάνια διαθέτοντας μόλις τρεις ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε συλλόγους του εξωτερικού.

Ταυτότητα

Θέση στην κατάταξη της FIFA:172
Γήπεδο:Τόρσβολουρ (6.040 θέσεις)
Προπονητής:Λαρς Όλσεν
Αρχηγός:Γιόνας Τορ Νες
Περισσότερες συμμετοχές: Όλι Γιοχάνεσεν (83)
Πρώτος σκόρερ: Ρόγκβι Γιάκομπσεν (10)

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία των Νήσων Φερόε υφίσταται από το 1930 όμως πέρασαν 58 χρόνια για να αναγνωριστεί από την FIFA και 60 από την UEFA.

Οι "ψαράδες" πέτυχαν την πρώτη νίκη τους κόντρα στον Καναδά το 1989. Επίσης σημείωσαν μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου σε εθνικό επίπεδο υπερισχύοντας με 1-0 της Αυστρίας στις 12 Σεπτεμβρίου 1990 (Προκριματικά Euro 1992).

Παράλληλα απέσπασαν ισοπαλία από την Βόρεια Ιρλανδία. Τα θετικά αποτελέσματα συνεχίστηκαν στα προκριματικά του Euro 2000 όπου έφεραν ισοπαλία με Λιθουανία, Βοσνία και την Σκωτία στα προκριματικά του Euro 2004.

Οι υπόλοιπες νίκες στην ιστορία της εθνικής ομάδας επιτεύχθηκαν απέναντι στο Σαν Μαρίνο (προκριματικά Euro 1996), επί της Μάλτας (προκριματικά Μουντιάλ 1998) δύο φορές (2-1), κόντρα σε Λουξεμβούργο δύο φορές (2-0, 1-0), και Εσθονία για τα προκριματικά του Euro 2012! Έκτοτε η ομάδα του Λαρς Όλσεν δεν έχει νιώσει τη χαρά της νίκης.

Στις 2 Ιουνίου 2007 οι Νήσοι Φερόε ηττήθηκαν δύσκολα από την Ιταλία (Προκριματικά Euro 2008). Στο πάγκο της εθνικής ομάδας κάθεται από τις 8 Νοεμβρίου 2011, ο πρώην αρχηγός και πρωταθλητής Ευρώπης με την Δανία το 1992, Λαρς Όλσεν. Στο ρόστερ υπάρχουν μόλις τρεις ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε συλλόγους του εξωτερικού.

Πρόκειται για τον γκολκίπερ της Μάδεργουελ, Νίλσεν, τον μπακ της νορβηγικής Μπρίνε, Μπάλντβινσον, και τον 19χρονο στόπερ της Μίντιλαντ, Σόνι Νάτεσταντ.

Πήρε μέρος στο Γ' όμιλο των προκριματικών για το Μουντιάλ 2014 με αντιπάλους Γερμανία, Σουηδία, Αυστρία, Ιρλανδία, Καζακστάν όπου τερμάτισε στην τελευταία θέση με απολογισμό 0-1-9. Μοναδική ισοπαλία κόντρα στο Καζακστάν (1-1).

Το αστέρι της ομάδας

Ο 27χρονος γκολκίπερ Γκούναρ Νίλσεν θεωρείται το αστέρι των Νήσων Φερόε. Πρόκειται για έναν από τους ελάχιστους ποδοσφαιριστές του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας που κάνει καριέρα εκτός συνόρων με τη φανέλα της Μάδεργουελ, όπου φέτος μετρά 11 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις.

Παρουσία στα Euro

Δεν έχει καταφέρει να προκριθεί ποτέ σε τελική φάση Euro.

Τι θα κάνει στον όμιλο

Ο αντικειμενικός στόχος των Νησιών Φερόε είναι να αποφύγει την τελευταία θέση του ομίλου κάτι που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο. Εάν καταφέρει να σημειώσει νίκη θα συνιστά επιτυχία.

TAGS EURO EURO 2016
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ