EURO

Το προφίλ της Ουγγαρίας

Διαβάστε το προφίλ της Ουγγαρίας, η οποία θα βρεθεί στο δρόμο της Εθνικής Ελλάδος στον 6ο προκριματικό όμιλο του Euro 2016.

Μία παλιά γνώριμη έφερε η κληρωτίδα στο δρόμο της Εθνικής από το 2ο γκρουπ δυναμικότητας. Ο λόγος για την Ουγγαρία, η οποία φέρνει γλυκόπικρες αναμνήσεις στην ελληνική ομάδα, καθώς έχει πετύχει εις βάρος της σπουδαίες νίκες, ενώ έχει υποστεί και τη μεγαλύτερη σε έκταση ήττα στην ιστορία της.

Συγκεκριμένα, το 1938, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, η Ελλάδα ηττήθηκε με 1-11 στη Βουδαπέστη, στο πλαίσιο των προκριματικών του παγκοσμίου κυπέλλου. Ωστόσο, έχουν ακολουθήσει εξαιρετικά αποτελέσματα κόντρα στους Μαγυάρους, με αξιομνημόνευτο το ματς της 31ης Μαρτίου του 1993, όταν η ελληνική ομάδα πέρασε με 1-0 από τη Βουδαπέστη με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Στράτου Αποστολάκη και έκανε το πρώτο βήμα για το Μουντιάλ του 1994 (με τη Ρωσία ήταν το δεύτερο).

Για να φτάσουμε στις πιο πρόσφατες αναμετρήσεις, εκείνες του 2007, με την Ελλάδα να νικά δύο φορές, έχοντας μάλιστα εξασφαλίσει την πρόκριση στο Euro 2008 πριν το τελευταίο ματς του ομίλου στη Βουδαπέστη.

Ταυτότητα

Θέση στην κατάταξη της FIFA: 44

Γήπεδο: "Φέρεντς Πούσκας" (56.000 θέσεων)

Προπονητής: Ατίλα Πίντερ

Αρχηγός: Ζόλταν Γκέρα

Περισσότερες συμμετοχές: Γιόζεφ Μπόζικ (101)

Πρώτος σκόρερ: Φέρεντς Πούσκας (84)

Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις

Η αίγλη του παρελθόντος και συγκεκριμένα των δεκαετιών του '50 και του '60 έχει περάσει προ πολλού για τους Μαγυάρους, που πλέον βρίσκονται στην 44η θέση στην κατάταξη της FIFA, ενώ απουσιάζουν τα πραγματικά μεγάλα ονόματα από το τωρινό ρόστερ της ομάδας. Ο Ατίλα Πίντερ έχει ανανεώσει αρκετά την ομάδα, έχοντας κρατήσει ελάχιστους από τους... παλιούς, όπως τον Γκάμπορ Κίραλι, τον Τάμας Χάιναλ, τον Ίμρε Σάμπιτς και τον Ζόλταν Γκέρα.

Το αστέρι της ομάδας

Ο Μπάλας Τζούτζακ είναι ο "υπαρχηγός" των Ούγγρων και από το 2008 ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους ποδοσφαιριστές των Μαγυάρων. Ήταν και η χρονιά που έκανε το... ξεπέταγμα με τη φανέλα της Αϊντχόφεν, αναγκάζοντας τρία χρόνια αργότερα την Ανζί να δαπανήσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει. Ο 27χρονος μέσος αγωνίζεται πλέον στην Ντινάμο Μόσχας, ενώ με το εθνόσημο μετρά 58 συμμετοχές και 14 γκολ.

Παρουσία στα Euro

Ένα μοναδικό επίτευγμα έχει να παρουσιάσει η Ουγγαρία όσον αφορά στις συμμετοχές της σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Έχει καταφέρει να δώσει το "παρών" μόλις δύο φορές, το 1964 και το 1972, όταν και κατέλαβε την 3η και την 4η θέση αντίστοιχα.

Θα παλέψει για την απευθείας πρόκριση

Ήταν με διαφορά η πιο αδύναμη ομάδα από το 2ο γκρουπ δυναμικότητας, πιο αδύναμη ακόμα και από ομάδες του 3ου γκρουπ. Με τη Ρουμανία είναι σχεδόν ισοδύναμες και μεταξύ τους λογικά θα παιχθεί η απευθείας πρόκριση μέσω της 2ης θέσης.

TAGS EURO EURO 2016
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ