EURO

Το προφίλ της Ουγγαρίας

Το προφίλ της Ουγγαρίας

Η Ουγγαρία δεν είναι ομάδα που φοβίζει, αλλά είναι επικίνδυνη και ταχύτατη επιθετικά, έχει άπειρο αλλά ταλαντούχο προπονητή και το σημαντικότερο είναι πως παίζει κόντρα στην Ελλάδα το σπουδαιότερο ματς των τελευταίων 30 ετών! (videos)

Έτσι όπως τα κατάφερε η Ελλάδα με τον Κλάουντιο Ρανιέρι στον πάγκο, καλείται να παίξει... τελικό στην 5η αγωνιστική των προκριματικών του EURO 2016 κόντρα στην Ουγγαρία στην Βουδαπέστη.

Ποια είναι όμως η Ουγγαρία; Είναι υπολογίσιμη δύναμη στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο; Θα πρέπει να μας τρομάζει ή απλά θα πρέπει να την σεβαστούμε;

Έχοντας βέβαια χάσει από τους Νήσους Φαρόε στο "Καραϊσκάκης" η ελληνική ομάδα έμαθε καλά πως αν δεν σεβαστεί τον οποιοδήποτε θα έχει πρόβλημα, ενώ η Ουγγαρία βέβαια δεν είναι του επιπέδου των Νήσων Φερόε.

Το προφίλ της Ουγγαρίας

Δεν υπάρχει λόγος για φόβο

Σε καμία περίπτωση η Ουγγαρία δεν είναι ομάδα η οποία μπορεί να φοβίσει έναν σοβαρό αντίπαλο, έναν αντίπαλο που έχει στόχο να παίζει κάθε φορά στα τελικά του EURO και του Μουντιάλ.

Κάποτε οι Ούγγροι είχαν σπουδαία ομάδα, έχουν παίξει άλλωστε δύο φορές σε τελικό του Μουντιάλ (1938, 1954), όμως έχουν να παίξουν σε Παγκόσμιο Κύπελλο από το 1986 και σε EURO από το 1972.

Ο λόγος που έχουν να πάνε σε μεγάλη διοργάνωση εδώ και 30 χρόνια είναι πολύ απλά διότι δεν το άξιζαν.

Το επίπεδό τους σίγουρα δεν είναι για τους 32 του πλανήτη, όμως ο Πλατινί έκανε 24 τις ομάδες του EURO και μέχρι στιγμής η Ελλάδα τους κάνει να ελπίζουν.

Έχουν 7 βαθμούς μετά από 4 ματς, σοκαρίστηκαν στην πρεμιέρα στην Βουδαπέστη από την Βόρειο Ιρλανδία, καθώς προηγήθηκαν και ηττήθηκαν (1-2), όμως εν συνεχεία πήραν βαθμό στην Ρουμανία (1-1) και νίκησαν με 1-0 στους Νήσους Φαρόε και την Φινλανδία, εντός έδρας (στην κεντρική photo ο Ζόλταν Γκέρα πανηγυρίσει το γκολ στο 84').

Η βαθμολογία

1. Ρουμανία 10 (6-1)

2. Βόρειος Ιρλανδία 9 (6-3)

3. Ουγγαρία 7 (4-3)

4. Φινλανδία 4 (4-5)

5. Νήσοι Φαρόε 3 (2-6)

6. Ελλάδα 1 (1-5)

Το προφίλ της Ουγγαρίας

Τελικός και για τους Ούγγρους

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, αυτό το ματς είναι τελικός και για τους Ούγγρους. Με νίκη αφήνουν την Ελλάδα 9 βαθμούς πίσω και "αγκαλιάζουν" την 3η θέση που οδηγεί στα μπαράζ, αυξάνοντας φυσικά τις ελπίδες τους για μία από τις 2 πρώτες που οδηγούν απευθείας στα τελικά (ο καλύτερος 3ος πάει και αυτός απευθείας στα τελικά).

Αυτό το ματς είναι ίσως το πιο σημαντικό για την εθνική Ουγγαρίας τις τελευταίες 3 δεκαετίες, καθώς μία ήττα σε μεγάλο βαθμό θα σημαίνει πως ούτε τώρα θα πάνε στα τελικά μεγάλης διοργάνωσης.

Μία νίκη όμως θα δώσει το σύνθημα για γιορτή και πραγματική ελπίδα για κάτι σπουδαίο, όμως και η ισοπαλία είναι σημαντική για την Ουγγαρία, έτσι δεν θα πρέπει να ξαφνιαστούμε αν την δούμε να έχει το μυαλό στην άμυνα.

Όπως άλλωστε θα δούμε παρακάτω, έχει την ταχύτητα στα πλάγια για να βγάλει αντεπιθέσεις και να πληγώσει έτσι με αυτόν τον τρόπο τον Σέρχιο Μαρκαριάν στο ντεμπούτο του στον ελληνικό πάγκο.

Το προφίλ της Ουγγαρίας

Καταλήγει στο 4-5-1 ο Ντάρνταϊ

Στην πρεμιέρα με την Βόρειο Ιρλανδία έπαιξε 3-6-1 με τους Τζούτζακ και Ρούντολφ πίσω από τον Νίκολιτς, (απουσίαζε ο Σάλαι), ενώ στα υπόλοιπα ματς έπαιξε με 4 στην άμυνα.

Από τον Σεπτέμβρη του 2014 ομοσπονδιακός τεχνικός είναι ο Παλ Ντάρνταϊ, μεγάλη δόξα της Χέρτα, ο οποίος στα 38 του ανέλαβε την θέση χωρίς προηγούμενη εμπειρία, ενώ από τις 5 Φεβρουαρίου είναι προπονητής και της Χέρτα ως υπηρεσιακός!

Με την Ουγγαρία γενικά... ψάχνεται προσπαθώντας να πάρει το καλύτερο από το ρόστερ που έχει, το οποίο βέβαια δεν είναι και σπουδαίο.

Κόντρα στους Νήσους Φαρόε έπαιξε 4-4-2 με τους Νίκολιτς και Σάλαι στην επίθεση, όμως τον περασμένο Νοέμβρη στη νίκη επί της Φινλανδίας και εν συνεχεία στο φιλικό με την Ρωσία (ήττα με 1-2) έπαιξε 4-5-1 με τον Σάλαι στην κορυφή.

Αυτό είναι και το σύστημα που παίζει πάντα και με την Χέρτα και αυτό λογικά θα είναι το σύστημα που θα πρέπει να περιμένουμε και κόντρα στην Ελλάδα.

Το προφίλ της Ουγγαρίας

Η πιθανή 11άδα της Ουγγαρίας

Στο τέρμα ο Ντάρνταϊ αναμένεται να εμπιστευτεί την εμπειρία του 38άχρονου, Γκάμπορ Κίραλι. Ο μόνος λόγος για να μην δώσει φανέλα βασικού στον... συνομήλικό του, είναι το γεγονός πως δεν παίζει βασικός στην Φούλαμ, όμως πιθανότατα θα στηριχθεί στην εμπειρία του.

Το προφίλ της Ουγγαρίας

Πάντως, στην θέση αυτή είναι ο μεγαλύτερος προβληματισμός του και είναι χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο που βλέπετε δεξιά, με τρεις τερματοφύλακες, Γκάμπορ Κίραλι, Άνταμ Μπόγκνταν (27, Μπόλτον) και Ντένες Ντίμπους (24, Φερεντσβάρος).

Στην άμυνα σίγουρος είναι ο Γιούχας και αναμένεται να έχει παρτενέρ τον Λανγκ, δεξί μπακ να παίξει ο Φιόλα και αριστερά ο Κάνταρ.

Στο κέντρο θα είναι ο γνωστός μας, Ντάνιελ Τόζερ, μαζί με τον Έλεκ (ή ο Χάιναλ) και μπροστά τους ο έμπειρος, Ζόλταν Γκέρα.

Εξτρέμ θα είναι δεξιά ο Κρίστιαν Σίμον και αριστερά το μεγάλο αστέρι, Μπάλας Τζούτζακ και στην κορυφή της επίθεσης ο Άνταμ Σάλαι.

Ο Μπάλας Τζούτζακ...

Το προφίλ της Ουγγαρίας

Η ταχύτητα του Σίμον και τα 2 αστέρια

Ο 23άχρονος εξτρέμ, Κρίστιαν Σίμον, τον Ιανουάριο πήγε από την Ούιπεστ στην Μόναχο 1860. Μπορεί να έχει παίξει στην Γερμανία από τότε μόνο 3 φορές (με ένα γκολ), όμως ο Ντάρνταϊ τον θέλει στην 11άδα, καθώς ποντάρει πολλά στην ταχύτητά του.

Ο Σίμον είναι γρήγορος, πολύ γρήγορος και θα πρέπει να τον προσέξουν πολύ οι Έλληνες αμυντικοί.

Βέβαια, το μεγάλο αστέρι είναι ο Μπάλας Τζούτζακ, το άλλο εξτρέμ της ομάδας, επίσης αρκετά ταχύς. Ο 28άχρονος χρησιμοποιεί και τα δύο πόδια με άνεση και θα μπορούσε να έχει κάνει σπουδαία καριέρα αν δεν επέλεγε τα λεφτά των Ρώσων.

Από το 2008 μέχρι το 2011 έκανε σπουδαία πράγματα με την Αϊντχόφεν, έχοντας γεμάτες σεζόν με 11, 14 και 16 γκολ, αντίστοιχα.

Εν συνεχεία μαγεύτηκε από τα χρήματα της Ανζί, η οποία το 2011 τα μοίραζε με τις... σακούλες και πήρε στην Ρωσία. Μετά από 6 μήνες πήγε στη Ντινάμο Μόσχας και τον πρώτο χρόνο δεν πέτυχε ούτε ένα γκολ, ενώ από τότε στις επόμενες 3 σεζόν, έχει συνολικά σκοράρει μόλις 11 φορές.

Όπως και να έχει είναι καλός παίκτης, ο σπουδαιότερος Ούγγρος και χρειάζεται προσοχή, όπως και ο στράικερ της Χόφενχαϊμ, Άνταμ Σάλαϊ.

Ο τελευταίος έκανε καλή σεζόν στην Μάιντς το 2012/13, πήρε μεταγραφή στην Σάλκε, αλλά δεν... έπιασε και πλέον παίζει στην Χόφενχαϊμ, όπου δεν έχει κερδίσει βασικού (20 συμμετοχές, 10 στην 11άδα, έχει πετύχει 4 γκολ).

Το τελευταίο φιλικό με την Ρωσία

Ουγγαρία - Ρωσία 1-2

Τα 4 ματς της Ουγγαρίας στα προκριματικά

Ουγγαρία - Φινλανδία 1-0

Νήσοι Φαρόε - Ουγγαρία 0-1

Ρουμανία - Ουγγαρία 1-1

Ουγγαρία - Β.Ιρλανδία 1-2

TAGS EURO EURO 2016
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ