EURO

Κριστιάνο Ρονάλντο: Ο εκτελεστής του τρόμου

Κριστιάνο Ρονάλντο: Ο εκτελεστής του τρόμου

Αν οι αμοιβές ήταν σε άμεση εξάρτηση με το hairstyle και τα γενικότερα θέματα αισθητικής, οι Έλληνες θα ήμασταν από τους πιο πλούσιους κατοίκους του πλανήτη. Προφανώς και δεν είναι αυτοί οι λόγοι που κάνουν τον Cristiano Ronaldo τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη. Ξεκάθαρα ωστόσο, έχει ψυχολογικό στις εκτελέσεις φάουλ και πέναλτι.

Ο Αλέξανδρος Λοθάνο -λες και το ήξερε!- σου εξήγησε ωραία το Σάββατο 18/6 πως ο Cristiano Ronaldo είναι από αυτούς τους τύπους που όταν ήμασταν παιδιά δεν θέλαμε να βλέπουμε μπροστά μας . Ξέρεις. Εκείνα που γίνονταν εξόχως εκνευριστικά όταν έχαναν, ενώ γκρίνιαζαν ακόμα και όταν νικούσαν. Αυτά που... δεν αντέχονταν. Υπάρχει βέβαια, και μια άλλη "ανάγνωση" στο ζητηματάκι: δεν τα θέλαμε, γιατί ήταν... εκνευριστικά καλά.

Οι εκατομμύρια haters που έχει ο Πορτογάλος (πρώτος σε διεθνείς συμμετοχές, αφού το Σάββατο 18/6 "έφαγε" την πρωτιά από τον Luis Figo) έκαναν πάρτι στα social networks, όταν αστόχησε σε πέναλτι στο 79ο λεπτό του ματς με την Αυστρία, για να μείνει η Πορτογαλία χωρίς νίκη στο Euro 2016 . Παρ' ότι θεωρώ δεδομένο πως αποκλείεται να μην είδες πώς κατάφερε να αστοχήσει αυτή τη φορά, να στο δείξω μία πριν προχωρήσω.

Και τώρα θα σου θυμίσω ότι αυτός ο τύπος έχει σκοράρει 500 γκολ, σε 650 αγώνες που έχει δώσει στην καριέρα του. Προφανώς, λοιπόν κάτι κάνει καλά για να είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής που κυκλοφορεί στον πλανήτη, βάσει της λίστας που δημοσίευσε το Forbes για το έτος 2016, με τα έσοδα του να 'χουν φτάσει τα 88 εκατομμύρια δολάρια. Τα 56.000.000 δολ. είναι ο μισθός και τα bonuses και οι χορηγίες προσθέτουν άλλα 32 εκατ. δολ., στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Όχι, φίλε μου. Δεν έχει φτάσει σε αυτούς τους αριθμούς, γιατί έχει ωραίο μαλλί (παρεμπιπτόντως, δεν έχει tattoos γιατί δίνει συχνά αίμα), καλή αισθητικό και γιατί ντύνεται ωραία. Αν ήταν τόσο απλά τα πράγματα, οι μισοί Έλληνες θα ήταν εκατομμυριούχοι. Πριν αντιδράσεις, να σου πω ότι και ένα από τα πιο εύστοχα σχόλια που έγιναν στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και τον αφορούσαν, ήταν το " έζησε ο Ronaldo των 500 γκολ σε 650 ματς της καριέρας του, να "ακούσει" να τον λένε "loser" οι άνθρωποι της χώρας που έμεινε έξω (από το Euro 2016), με δυο ήττες από τα Νησιά Φερόε".

Tώρα, μπορείς να λυσσάξεις. Εκτός και αν έχεις 1-2 λεπτά, να διαβάσεις και κάτι ακόμα. Για αρχή, τι ισχύει και τον αφορά για τις εκτελέσεις φάουλ που έχει κάνει στα Euro και τα World Cup της ζωής του. Μια στιγμή, να σου πω ότι σε αυτά τα ματς έχει κάνει 95 σουτ συνολικά, τα περισσότερα από κάθε άλλο παίκτη, με τον Thierry Henry να ακολουθεί στη λίστα, έχοντας 41. Σε ό,τι αφορά το χάλι του στις εκτελέσεις, ο δεύτερος πιο άστοχος είναι ο Gheorghe Hagi με 0 γκολ, σε 27 ανάλογες προσπάθειες. Στην άλλη άκρη της λίστας, είναι ο Gareth Bale (66.6%).

Κριστιάνο Ρονάλντο: Ο εκτελεστής του τρόμου


Ως αρχηγός της Πορτογαλίας, προσπαθεί να τα κάνει όλα και η μπάλα περνά από τα πόδια του, περισσότερες φορές. Δες τι έγινε μόνο στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα με την Αυστρία. Τα πράσινα βελάκια αντιστοιχούν στα σουτ που είχαν πορεία προς το στόχο, τα κόκκινα εκείνα που... δεν ακούμπησαν και τα κίτρινα τις προσπάθειες που περιορίστηκαν από τους αντιπάλους.

Κριστιάνο Ρονάλντο: Ο εκτελεστής του τρόμου

Έως τώρα, στο Euro 2016 έχει κάνει 20 σουτ. Μακράν τα περισσότερα από κάθε άλλο παίκτη και... από εννέα ομάδες. Όχι να σου πω.

Παίκτης Ομάδα Σουτ
Cristiano Ronaldo Πορτογαλία 20
Gareth Bale Oυαλία 9
Alvaro Morata Ισπανία 9
Olivier Giroud Γαλλία 9
Nani Πορτογαλία 8
Arkadiusz Milik Πολωνία 8

Θα σου έλεγα πως προφανώς και οι προπονητές που επιμένουν να του δίνουν τις εκτελέσεις, έχουν... ένα θέμα με το παραδεχθούν την αλήθεια. Αλλά αν δεν τις δώσεις στον καλύτερο παίκτη σου, πού θα τις δώσεις; Μια από τις αλήθειες της ζωής του είναι πως βρίσκεται σε αυτή τη θέση, κάθε 70 λεπτά συμμετοχής. Άρα, πρόκειται για συχνό φαινόμενο. Τέτοιο που θα έπρεπε να έχει αναπτύξει μια κάποια συνέπεια. Ε, δεν μπορεί. Τι να κάνουμε;

Μια από τις συνέπειες αυτής της εγγενούς αδυναμίας είναι η δημιουργία videos με κάποιες από τις χειρότερες εκτελέσεις του. Απόλαυσε.

Θα μπορούσες να σκεφτείς πως κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στα πέναλτι, που είναι και το σημερινό μας θέμα. Και μη μου πεις πως δεν σκέφτηκες τα χειρότερα, όταν πήγε να εκτελέσει το τελευταίο στο φετινό τελικό του Champions League. Βέβαια, εκεί βρήκε στόχο, προς ανακούφιση των απανταχού φιλάθλων της Real Madrid, αλλά... και του ιδίου.

Να σου πω όμως, και τα ποσοστά του από την άσπρη βούλα, μέσα στα χρόνια, στο σύνολο των ματς που έχει δώσει με την εθνική, αλλά και το σύλλογο του. Είσαι έτοιμος;

Σεζόν Εύστοχα Άστοχα Ποσοστό
2015-16 8 5 61.5%
2014-15 14 3 82.2%
2013-14 10 1 90.9%
2012-13 7 1 87.5%
2011-12 15 2 88.2%
2010-11 9 0 100%
2009-10 4 1 80%
2008-09 6 0 100%
2007-08 6 2 75%
2006-07 5 1 83.3%
2005-06 2 0 100%

Ναι, φέτος έχει το χειρότερο ρεκόρ της καριέρας του από τα έντεκα βήματα. Κινδυνεύει δε, να γίνει κάτοχος του χειρότερου ποσοστού ακριβείας (βλ. σουτ που χρειάζονται την επέμβαση του τερματοφύλακα). Μέχρι το ματς με την Ουγγαρία, την Τετάρτη 23/6, βρίσκεται στο 40% σε 20 σουτ... και κυνηγά τους Arkadiusz Milik (42.86% στα 8 σουτ), Nani (50% στα 8 σουτ), Wayne Rooney (60% στα 6 σουτ) και Mario Mandzukic (60% στα 7 σουτ). Προφανώς και δεν προλαβαίνει -προς το παρόν- τους Bogan Stancu και Gareth Bale, οι οποίοι έχουν 75% με τον πρώτο να 'χει κάνει 5 σουτ και τον δεύτερο 9.

Football Cult: Δείτε τα νέα υπέροχα σχέδια των footshirts

TAGS EURO EURO 2016
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ