EURO

Η επανάσταση των "μικρών"

Η επανάσταση των "μικρών"

Ο "Δαυίδ" του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου έχει ψηλώσει και δημιουργεί προβλήματα στον "Γολιάθ". Τέσσερις διεθνείς από Σαν Μαρίνο, Λουξεμβούργο, Λιχτενστάιν και Γιβραλτάρ μιλούν στο Sport24.gr.

Το Sport24.gr εντόπισε τέσσερις ποδοσφαιριστές από τις θεωρητικά μικρές εθνικές ομάδες της Ευρώπης (Λουξεμβούργο, Σαν Μαρίνο, Γιβραλτάρ και Λιχτενστάιν) οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι γι' ακόμη περισσότερες εκπλήξεις, τονίζοντας πως η διαφορά μεγάλων - μικρών έχει μειωθεί αλλά όχι αρκετά, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Δεν ήταν μόνο η ήττα της Εθνικής Ελλάδας από την αντίστοιχη των Νήσων Φερόε, αλλά υπήρξαν και άλλες εκπλήξεις των θεωρητικά μικρών ομάδων, στα τελευταία χρονικά ματς για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του Euro 2016, που έκαναν αίσθηση.

Η νεοσύστατη εθνική ομάδα του Γιβραλτάρ μπορεί να μην μπόρεσε να διεκδικήσει κάτι περισσότερο από την πρωταθλήτρια κόσμου, Γερμανία, αλλά κατάφερε να μη διασυρθεί, αυτή του Σαν Μαρίνο κατάφερε να πάρει τον πρώτο της βαθμό στην ιστορία των προκριματικών μετά από πολύ καιρό, με την ισοπαλία απέναντι στην Εσθονία, το Λιχτενστάιν κατάφερε να περάσει μέσα από τη Μολδαβία και να φύγει με τους τρεις βαθμούς, ενώ το Λουξεμβούργο γνώρισε, εντός έδρας, την ήττα από την Ουκρανία με 3-0.

Τεχνική και φυσική κατάσταση

Το Sport24.gr μίλησε με τον τερματοφύλακα του Γιβραλτάρ, Τζέιμι Ρόμπα, το μέσο του Σαν Μαρίνο Λορέντσο Γκασπερίνι, το μέσο του Λιχτενστάιν Ιβάν Κιντάνς και το μέσο του Λουξεμβούργου, Λαρς Γκέρσον, που πλέον και μετά τα τελευταία αποτελέσματα δεν αισθάνονται οι φτωχοί συγγενείς της Γηραιάς Ηπείρου. Τι κάνουν όμως, όταν παίζουν με τους θεωρητικά μεγάλους;

Οι περισσότεροι είμαστε εργάτες ή φοιτητές που έχουμε πάθος για το ποδόσφαιρο και μερικές φορές μετά τη δουλειά πηγαίνουμε για μπάλα

Λαρς Γκέρσον (Λουξεμβούργο): "Προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε και την παραμικρή ευκαιρία που μας δίνεται, αλλά είναι αλήθεια δεν είμαστε και πολύ αποτελεσματικοί, ακόμη, δεν έχουμε δηλαδή αυτά που απαιτούνται για να να μπορούμε να διεκδικήσουμε κάτι παραπάνω."

Η επανάσταση των "μικρών"

Ιβάν Κιντάνς (Λιχτενστάιν): "Είναι μεγάλη ακόμη η διαφορά με τις μεγάλες δυνάμεις. Κυρίως θα εστιάσω στην εμπειρία. Και θα αναφερθώ σε ένα παιχνίδι με τη δική σου χώρα, την Ελλάδα. Αντιμετώπισα τον Σαμαρά και όταν τον είδα να ακουμπά την μπάλα, είπα αυτόν τον παίκτη δεν τον έχω, είναι περισσότερο ψυχολογικό. Κυρίως, λόγω της έλλειψης παραστάσεων από την πλευρά μας."

Η επανάσταση των "μικρών"

Λορέντσο Γκασπερόνι (Σαν Μαρίνο): "Η μεγαλύτερη δυσκολία στα παιχνίδια με τους μεγάλος αντιπάλους είναι ότι υστερούμε σε τεχνική πρωτίστως και μετά σε επίπεδο φυσικής κατάστασης.

Η επανάσταση των "μικρών"

Στην εθνική μας, λίγοι είναι οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Οι περισσότεροι είμαστε εργάτες ή φοιτητές που έχουμε πάθος για το ποδόσφαιρο και μερικές φορές μετά τη δουλειά πηγαίνουμε για μπάλα, το βλέπουμε κάτι σαν διασκέδαση."

Τζέιμι Ρόμπα (Γιβραλτάρ): "Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην περίπτωσή μας είναι ότι δεν έχουμε πολλούς επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Οι περισσότεροι από εμάς είναι ερασιτέχνες. Οι περισσότερες μεγάλες ομάδες έχουν να επιλέξουν από μία γκάμα ποδοσφαιριστών, ύψιστου επαγγελματικού επιπέδου."

Η επανάσταση των "μικρών"

Πόσο έχει μειωθεί η απόσταση...;

Το μεγάλο ερώτημα είναι το εάν και κατά πόσο έχει μειωθεί η απόσταση μεταξύ των παραδοσιακών μεγάλων δυνάμεων της Γηραιάς Ηπείρου και των παραδοσιακά μικρών. Οι τέσσερις διεθνείς από Γιβραλτάρ, Λιχτενστάιν, Σαν Μαρίνο και Λουξεμβούργο διχάζουν μέσω των απαντήσεών τους στο Sport24.gr:

Η απόσταση θα έχει μειωθεί πραγματικά, όταν θα μπορούμε να διεκδικήσουμε την πρόκριση, επί ίσοις όροις

Λαρς Γκέρσον (Λουξεμβούργο): "Η απόσταση έχει μειωθεί και όσο πάει και μειώνεται. Οι μικρές ομάδες έχουν πλέον καταλάβει ότι πρέπει να στηριχθούν σε νεαρούς ποδοσφαιριστές και ειδικά εδώ στο Λουξεμβούργο, αυτό παίρνει σάρκα και οστά. Όλο και περισσότεροι ποδοσφαιριστές πηγαίνουν να παίξουν σε πρωταθλήματα του εξωτερικού, και αυτό είναι ένα δείγμα γραφής.

Η επανάσταση των "μικρών"

Μπορεί Σαν Μαρίνο, Λιχτενστάιν και Νήσοι Φερόε να μην θριάμβευσαν έναντι μεγαθηρίων, αλλά για εμένα αυτό αποτελεί απόδειξη ότι η απόσταση, έστω και σε ελάχιστο, μειώνεται."

Ιβάν Κιντάνς (Λιχτενστάιν): "Σίγουρα έχει μειωθεί η απόσταση γιατί οι "εκπλήξεις" είναι περισσότερες, αλλά από την άλλη έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσουμε σαν χώρα. Η απόσταση θα έχει μειωθεί πραγματικά, όταν θα μπορούμε να διεκδικήσουμε την πρόκριση, επί ίσοις όροις."

Η επανάσταση των "μικρών"

Λορέντσο Γκασπερόνι (Σαν Μαρίνο): "Νομίζω ότι η διαφορά δεν έχει μειωθεί, είναι πάντα η ίδια, ειδικά από τεχνικής σκοπιάς. Σε θέματα οργάνωσης μπορείς μικρές χώρες όπως το Σαν Μαρίνο, να έχουν βελτιωθεί, αλλά ακόμη έχουμε πολύ χαμένο έδαφος να καλύψουμε."

Η επανάσταση των "μικρών"

Τζέιμι Ρόμπα (Γιβραλτάρ): "Η διαφορά είναι ακόμη μεγάλη. Πολύ μεγάλη, πραγματικά."

Σε 15-20 χρόνια, έως και ποτέ....

Τώρα οι τέσσερις προαναφερθέισες δεν έχουν υποκειμενικές ή αντικειμενικές ελπίδες πρόκρισης. Μπορούν να έχουν στο μέλλον; Και αν ναι σε πόσα χρόνια;

Δεν νομίζω ότι το Γιβραλτάρ θα προκριθεί ποτέ σε τελική φάση, αφού είμαστε μία τόσο μικρή χώρα

Λαρς Γκέρσον (Λουξεμβούργο): "Είναι μία δύσκολη ερώτηση. Τώρα που προκρίνονται τρεις ομάδες σίγουρα οι πιθανότητες, είναι περισσότερες.

Spain's David Silva (C) and Luxembourg's Lars Gerson fight the ball during the Group C Euro 2016 qualifying football match between Luxembourg and Spain at the Josy Barthel stadium in Luxembourg , on October 12, 2014. AFP PHOTO/EMMANUEL DUNAND        (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)
Spain's David Silva (C) and Luxembourg's Lars Gerson fight the ball during the Group C Euro 2016 qualifying football match between Luxembourg and Spain at the Josy Barthel stadium in Luxembourg , on October 12, 2014. AFP PHOTO/EMMANUEL DUNAND (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images) AFP/GETTY IMAGES

Τα τελευταία τρία χρόνια, βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, παίζουμε θετικό ποδόσφαιρο, παίζουμε πιο επιθετικά. Εάν καταφέρουμε και μπούμε στο 5ο γκρουπ της κληρωτίδας, αντί για το 6ο, σίγουρα οι πιθανότητες θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες."

Ιβάν Κιντάνς (Λιχτενστάιν): "Δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις. Τα βήματα είναι σταδιακά, και έτσι είναι το φυσιολογικό. Πιστεύω σε 15-20 χρόνια θα είμαστε σε καλύτερη μοίρα, αλλά δεν μπορώ να πω ότι θα είμαστε σε θέση να προκριθούμε κιόλας."

Η επανάσταση των "μικρών"

Λορέντσο Γκασπερόνι (Σαν Μαρίνο): "Δεν ξέρω πότε θα μπορούμε να μιλάμε γι΄αυτό. Είναι ένα όνειρο και τα όνειρα είναι για να πραγματοποιούνται. Ζω γι΄αυτό το όνειρο, αν και νομίζω θα μας πάρει καιρό για να το ζήσουμε."

Η επανάσταση των "μικρών"

Τζέιμι Ρόμπα (Γιβραλτάρ): "Δεν νομίζω ότι το Γιβραλτάρ θα προκριθεί ποτέ σε τελική φάση, αφού είμαστε μία τόσο μικρή χώρα. Νομίζω ότι τα επόμενα χρόνια θα βελτιωθούμε στην ανταγωνιστικότητα και δημιουργήσουμε προβλήματα στους μεγάλους, αλλά απέχουμε έτη φωτός από το να μιλάμε για πρόκριση."

Η επανάσταση των "μικρών"
© BONGARTS/GETTY IMAGES

Δεν φτάνει ή άμυνα...

Η άμυνα είναι ο συνήθης τρόπος προσέγγισης των, όταν βρίσκονται αντιμέτωπες με τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, αλλά και όχι μόνο. Φτάνει; Αρκεί; Οι τέσσερις διεθνείς συμφωνούν μέσα από το Sport24.gr, ότι αυτό δεν είναι αρκετό και αξιολογούν ποια άλλα στοιχεία παιχνιδιού απαιτούνται:

Εθνικές όπως της Σκωτίας και της Ιρλανδίας, παίζουν επί 90 λεπτά άμυνα απέναντι στις μεγάλες ομάδες

Λαρς Γκέρσον (Λουξεμβούργο): "Απέναντι σε ένα μεγάλο αντίπαλο, δεν έχουμε πολλές πιθανότητες να πάρουμε κάτι καλό. Αλλά φέραμε 1-1 με την Ιταλία τον περασμένο Μάιο, οπότε τίποτα δεν είναι απίθανο. Θέλει τύχη πρώτα και ύστερα πειθαρχία στην άμυνα σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα."

Portugal's Cristiano Ronaldo, right, shoots against Luxembourg's Ben Payal, left, and Lars Gerson, right, during their World Cup 2014 Group F qualifying soccer match in Luxembourg, Friday, Sept. 7, 2012. (AP Photo/Virginia Mayo)
Portugal's Cristiano Ronaldo, right, shoots against Luxembourg's Ben Payal, left, and Lars Gerson, right, during their World Cup 2014 Group F qualifying soccer match in Luxembourg, Friday, Sept. 7, 2012. (AP Photo/Virginia Mayo) AP

Ιβάν Κιντάνς (Λιχτενστάιν): "Η καλή άμυνα είναι το πρώτο στοιχείο. Αλλά, δεν φτάνει. Αν θες το κάτι παραπάνω πρέπει να σκοράρεις και κυρίως, πρέπει να εκμεταλλευθείς τις λιγοστές ευκαιρίες που θα δημιουργήσεις, οπότε όλα είναι απαραίτητα."

Η επανάσταση των "μικρών"

Λορέντσο Γκασπερόνι (Σαν Μαρίνο): "Η άμυνα είναι το πρώτο στοιχείο, αλλά όχι το μοναδικό. Μας λείπουν πολλά, όπως για παράδειγμα πρέπει να βελτιώσουμε την κυκλοφορία της μπάλας και τα ποσοστά της κατοχής της."

Η επανάσταση των "μικρών"

Τζέιμι Ρόμπα (Γιβραλτάρ): "Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την άμυνα, αν αναλογιστείς ότι είμαστε μία πάρα πολύ μικρή χώρα. Κατά τη γνώμη μου δεν είναι κακό, αν σκεφτεί κανείς ότι εθνικές όπως της Σκωτίας και της Ιρλανδίας, παίζουν επί 90 λεπτά άμυνα απέναντι στις μεγάλες ομάδες."

Η επανάσταση των "μικρών"
© GETTY IMAGES

Στόχος επετεύχθη...

Για να μη βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος, τα προκριματικά του Euro2016 βρίσκονται σε εξέλιξη. Μπορεί οι πιθανότητες πρόκρισης, μετά τις πρώτες αγωνιστικές να είναι μικρές, αλλά το ερώτημα που έθεσε το Sport24.gr στους ερωτηθέντες, ποιος είναι ο αντικειμενικός τους στόχο σε αυτή τη φάση:

Λαρς Γκέρσον (Λουξεμβούργο): "Ο στόχος μας είναι να πάρουμε περισσότερους από έξι βαθμούς στο τέλος, από ότι δηλαδή τα περασμένα προκριματικά. Μέχρι τώρα έχουμε έναν, άρα θα δούμε τι μπορούμε να πετύχουμε. Θα μπορούσαμε να νικήσουμε τη Λευκορωσία και τα Σκόπια, αλλά λόγω ατυχίας πήραμε μόλις ένα βαθμό σε αυτά τα δύο παιχνίδια."

Η επανάσταση των "μικρών"

Ιβάν Κιντάνς (Λιχτενστάιν): "Ο στόχος με τη νίκη, ήδη επετεύχθη. Οπότε από εδώ και πέρα, ο,τι καλύτερο πετύχουμε είναι υπέρ μας. Τώρα που μας έχει φύγει λίγο από το άγχος, τα πράγματα είναι καλύτερα και μπορούν να γίνουν ακόμη καλύτερα."

Η επανάσταση των "μικρών"

Λορέντσο Γκασπερόνι (Σαν Μαρίνο): "Στόχος μας είναι σε κάθε αγώνα να σκοράρουμε τουλάχιστον ένα γκολ σε κάθε αγώνα. Μπορεί τα στατιστικά να μην είναι υπέρ μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μπαίνουμε στο γήπεδο με σκυμμένο το κεφάλι.

Η επανάσταση των "μικρών"

Για παράδειγμα για εμάς, δεν υπάρχει θετικό ή αρνητικό ρεκόρ. Αν δίναμε σημασία στους αριθμούς, δεν θα είχαμε καμία πίστη γι΄αυτό που κάναμε. Είναι πολύ σπουδαίο να αντιπροσωπεύεις την πατρίδα σου και να έχει πίστη για κάτι θετικό, μετά από 60 συνεχόμενες ήττες."

Τζέιμι Ρόμπα (Γιβραλτάρ): "Στόχος σε αυτά τα προκριματικά, είναι να πάρουμε τουλάχιστον ένα βαθμό. Είναι πολύ δύσκολο εάν λάβεις υπόψιν ότι για να παίξουμε στα προκριματικά παίρνουμε ειδικά άδεια από την κυβέρνηση και μερικοί από εμάς έχουν εξαντλήσει αυτές τις άδειες.

NUREMBERG, GERMANY - NOVEMBER 14: Goalkeepers Manuel Neuer (L) of Germany and Jamie Robba of Gibraltar shake hands after the EURO 2016 Qualifier between Germany and Gibraltar and Grundig-Stadion on November 14, 2014 in Nuremberg, Germany.  (Photo by Alex Grimm/Bongarts/Getty Images)
NUREMBERG, GERMANY - NOVEMBER 14: Goalkeepers Manuel Neuer (L) of Germany and Jamie Robba of Gibraltar shake hands after the EURO 2016 Qualifier between Germany and Gibraltar and Grundig-Stadion on November 14, 2014 in Nuremberg, Germany. (Photo by Alex Grimm/Bongarts/Getty Images) BONGARTS/GETTY IMAGES

Οι φίλαθλοι είναι ενθουσιασμένοι με την ύπαρξη και μόνο της εθνικής ομάδας και ας χάνουμε. Αλλά και προσωπικά, μου έχουν ανοίξει πολλές πόρτες επαγγελματικά με την ύπαρξη μου σε αυτά τα προκριματικά."

TAGS EURO EURO 2016
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ