EURO

Áfram Ísland: Έτσι έζησαν το όνειρο με την Αγγλία!

Áfram Ísland: Έτσι έζησαν το όνειρο με την Αγγλία!

Το νέο σύνθημα είναι "Áfram Ísland!", ελληνιστί "συνέχισε Ισλανδία"! Πράγμα που μάθαμε από τα media της χώρας, που ξεσπάθωσαν -τηρουμένων των αναλογιών και δεδομένων των συνθηκών-, μετά την πρόκριση στους "8" του Euro 2016. Κοπιάστε να δείτε τα best of.

Μετά την Πορτογαλία, σου είπαμε ποιοι είναι οι Ισλανδοί, για τον οδοντίατρο προπονητή, για τον σκηνοθέτη τερματοφύλακα, αλλά και για τα 15 χρόνια που μετρά ήδη το πλάνο που τους έφτασε στις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης . Τι άλλο έμεινε να ειπωθεί; Α, πολλά. Γιατί όταν ψάχνεις βρίσκεις. Εμείς ψάξαμε στα media της χώρας (icelandmonitor.mbl.is, icenews.is, icelandrerview.com, mbl.is, pressan.is, ruv.is, kvennabladid.is) και επιλέξαμε τα καλύτερα από όσα έγραψαν οι... ψαράδες (λέμε τώρα) για το θρίαμβο του έθνους τους. Θα ξεκινήσουμε με το πώς θα λέγονταν οι Βρετανοί αν ήταν Ισλανδοί και... θα το συνεχίσουμε από εκεί. Ετοιμάσου.

Αν οι Άγγλοι είχαν ισλανδικά ονόματα

Σε αυτό το κομμάτι γης (δηλαδή, γενικά στη Σκανδιναβία) το σύστημα έχει ως εξής: κάθε παιδί γεννιέται με default το "sson" στην κατάληξη του επιθέτου. Ο Eiður Guðjohnsen είναι μια από τις σπάνιες εξαιρέσεις του κανόνα. Πριν το "sson", υπάρχει το πρώτο όνομα του πατέρα του -ή ενίοτε της μητέρας του.

Πάμε λοιπόν, να δούμε πώς θα λέγονταν οι Άγγλοι αν ήταν Ισλανδοί. Για το δείγμα χρησιμοποιήθηκαν οι Joe Hart, Kyle Walker, John Stones, Chris Smalling, Danny Rose, Eric Dier, Dele Alli, Wayne Rooney, Daniel Sturridge, Jamie Vardy και Adam Lallana.

Áfram Ísland: Έτσι έζησαν το όνειρο με την Αγγλία!

"Αγγλία μπορείς να πας όπου στο διάβολο θες"

Ο κύριος που θα ακούσετε λέγεται Gudmundur Benediktsson (είναι γνωστός, ως "Gummi Ben")... και όχι, δεν έπαθε εγκεφαλικό. Είναι ο Ισλανδός sportscaster, ο οποίος εύλογα δίνει τα ρέστα του στο τέλος του ματς της Δευτέρας 27/6. Θα σας πω και τι λέει.

" Τελείωσε, τελείωσε! Δεν θα γυρίσουμε ποτέ σπίτι. Είδατε τι έγινε; Είδατε; Απίστευτο. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Βλέπω ένα μοναδικό όνειρο και δεν θέλω ποτέ να ξυπνήσω. Αγγλία, ζήσε όπως θες. Η Ισλανδία θα παίξει με τη Γαλλία την Κυριακή. Γαλλία-Ισλανδία! Οι Βρετανοί μπορείτε να γυρίσετε σπίτια σας. Να φύγετε από την Ευρώπη. Μπορείτε να πάτε όπου στο διάβολο θέλετε. Αγγλία 1 Ισλανδία 2 είναι το αποτέλεσμα στη Nice και το παραμύθι συνεχίζεται".

Οι συμπατριώτες του εκτόξευσαν το ποσοστό της τηλεθέασης στο τέλος του ματς με την Ουγγαρία στο 98.6%. Άρα, με την Αγγλία πρέπει να άγγιξαν την "κατοστάρα".

Η νύχτα "πέφτει" στο Παλέρμο, όχι στο Ρέκιαβικ

Η χώρα είχε εκλογές το Σάββατο 25/6, αλλά... απουσίαζε το +10% των ψηφοφόρων: ήταν στη Γαλλία, όπου πήγε και ο νέος πρόεδρος (ο πρώτος έπειτα 20 χρόνια -με τον 20ετη να παραιτείται έπειτα από την εμπλοκή του στο παγκόσμιο οικονομικό σκάνδαλο, γνωστό ως " Panama papers " αμέσως μετά την εκλογή του! Στην καταμέτρηση βρέθηκαν 30 ψήφοι που προτιμούσαν τον Lars Lagerback για πρόεδρο. Ναι, τον προπονητή, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω δεν ήταν υποψήφιος.

Εν πάση περιπτώσει, οι αρχές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα 27/6 πως το κέντρο του Reykjavik θα είναι κλειστό από τις 16.00 έως τις 22.30, προκειμένου να μπορεί να συγκεντρωθεί το πλήθος να παρακολουθήσει το ματς με την Αγγλία, στα matrix που είχαν τοποθετηθεί ειδικά για την περίσταση. Στο ίδιο δελτίο Τύπου προσφερόταν και η συμβουλή "να βάλετε ένα αδιάβροχο, όσοι πάτε, διότι αναμένεται να βρέξει".

Áfram Ísland: Έτσι έζησαν το όνειρο με την Αγγλία!

Εσύ γιατί δεν είδες σε κανένα video με πανηγυρισμούς Ισλανδών... σκοτάδι; Θα είναι γιατί αυτήν την περίοδο του χρόνου ο ήλιος "πέφτει" μετά τα μεσάνυχτα. Η φράση "pull an all nighter" (ξενυχτάω) δεν υπάρχει -κυριολεκτικά. Σε όλα τα μαγαζιά ακουγόταν το "We are the champions", ενώ πάνω στο τσακίρ κέφι, συνελήφθησαν δύο υπό κατάσταση μέθης, τους πήραν αίμα και τους άφησαν ελεύθερους, ενώ τέσσερις "πιάστηκαν" να οδηγούν μεθυσμένοι.

Ο πιο περιζήτητος εργένης

Ο Arnór Ingvi Traustason είναι ο μόνος άγαμος που υπάρχει στο ρόστερ των Ισλανδών. Και μέχρι να σκοράρει στα δίχτυα της Αυστρίας στο Stade de France στην... εκπνοή, τον ήξερε η μητέρα του και οι λίγες χιλιάδες κάτοικοι της πατρίδας του (μην επαναλαμβανόμαστε για το πόσο λίγοι είναι).

Έκτοτε, η φήμη του ξεπέρασε τα σύνορα, καθώς διασφάλισε τη δεύτερη θέση της χώρας του στη βαθμολογία του ομίλου και την πρόκριση στους "16". Στο θέμα μας: ο 23χρονος μέσος είναι από το Njarðvík -πόλη 4.400 κατοίκων- και την τελευταία αγωνιστική περίοδο έπαιζε στην Norrkoping. Του χρόνου θα τον βρείτε στην Rapid Wien.

Με τους Αυστριακούς, μπήκε ως αλλαγή και στην πρώτη επαφή δέχθηκε χτύπημα από αυτά που βάζουν το ιατρικό τιμ στον αγωνιστικό χώρο. Δεν "ένιωσε". Οι γονείς του ήταν στη Γαλλία για τα ματς με την Πορτογαλία και την Ουγγαρία, αλλά εγκατέλειψαν πριν την Αυστρία γιατί ο μικρότερος γιος τους είχε τουρνουά ποδοσφαίρου στα Westman Islands.

Είναι 1.83 και 74 κιλά, αν ενδιαφέρεσαι και έκανε το ντεμπούτο του με την εθνική ανδρών στις 13/11 του 2015, οπότε η Πολωνία νίκησε 4-2. Λίγους μήνες μετά, στις 29 Μαρτίου του 2016, σκόραρε και στο "Καραϊσκάκη": μείωσε σε 2-1, πριν η παρέα του επικρατήσει 2-3. Αν το ξέχασες, ναι έχουμε χάσει και από τους Ισλανδούς.

Μπορείς να αναζητήσεις τον παίκτη αυτόν στο Instagram (θα τον βρεις ως arnoringvi) και στο Twitter (@NoriTrausta). Παρεμπιπτόντως, όλοι οι διεθνείς είναι στα social networks και "ποστάρουν" καθημερινά πολλά και ενδιαφέροντα.

"Αφού τα καταφέραμε εμείς, γιατί όχι και τα Νησιά Φερόε;"

Πριν το πάρεις σαν χτύπημα... κάτω από τη μέση, να σου πω ότι οι Ισλανδοί ευχήθηκαν τα καλύτερα στους γείτονες τους, εξηγώντας πως από τη στιγμή που βρήκαν εκείνοι τον τρόπο να προκριθούν για πρώτη φορά σε μεγάλο τουρνουά ποδοσφαίρου, αλλά και να ξεχωρίσουν, μπορεί να το κάνει και ένα ακόμα πιο μικρό κράτος. Ας θυμηθούμε όμως, πώς προέκυψαν... οι παίκτες που συγκροτούν την εθνική.

Bέβαια, το συγκεκριμένο μικρό κράτος της Ισλανδίας είχε ξεκινήσει την... κατάκτηση της Αγγλίας χρόνια νωρίτερα. Έχει γίνει και η χαρά του hipster, με την Kim Kardashian να είναι μια από τις τελευταίες celebrities που επισκέφτηκε τον τόπο. Αλλά ας γυρίσουμε στο στρατηγικό πλάνο που αφορούσε τους Βρετανούς.

Η κατάκτηση της Αγγλίας ξεκίνησε... από τα ψυγεία

Το μετρό στο Λονδίνο είναι γεμάτο από διαφημίσεις της Icelandair (βλ. κύρια αεροπορική εταιρία της χώρας που κανόνισε απευθείας πτήση στη Γαλλία, για 835 ευρώ σε όσους θέλουν να παρακολουθήσουν τον προημιτελικό), το συγκρότημα Sigur Rós έκανε θραύση στο Glastonbury Festival -βλ. πέντε ημέρες γεμάτες σύγχρονη τέχνη, στο Somerset με 175.000 "πιστούς"-, ενώ το παραδοσιακό γιαούρτι Skyr έχει επίσης, μπει στα ψυγεία των Βρετανών. Προφανώς και όλα αυτά θα αλλάξουν τώρα...

Ο Βρετανός πρωταθλητής κόσμου στην κατηγορία "βαρέων βαρών" της πυγμαχίας, Tyson Fury ήταν στις Nice για το ματς με την Ισλανδία. Παραμονή του αγώνα, έκανε μια βόλτα και κερνούσε μπύρες όποιον συμπατριώτη του έβλεπε μπροστά του. Μετά, έβαλε στο Twitter το λογαριασμό, όπου ευχαρίστησε τους... φαν του. Τι έγραψε μετά το ματς; Έβρισε τη Sun για ένα δισέλιδο αφιέρωμα που του έκανε, στα... κεράσματα και ακολούθησε το WTF.

Το ζευγάρι που χορεύει από βαλς έως... τσιγκολελέτα μπροστά στους Ισλανδούς φαν είναι μέλη στην ομοσπονδία ποδοσφαίρου, αυτή που αποφάσισε να χτίσει τα δεκάδες -κλειστά και θερμαινόμενα- γήπεδα, για να βοηθηθεί ο αθλητισμός της χώρας. Και από ό,τι βλέπεις, το κοινό τους χειροκρότησε.

Áfram Ísland: Έτσι έζησαν το όνειρο με την Αγγλία!

Η ιστοσελίδα mbl.is αναζήτησε στο Google... τις αναζητήσεις του κόσμου, σχετικά με την εθνική ποδοσφαίρου της Ισλανδίας, μέσα στα χρόνια. Την αύξηση που παρατηρείται φέτος, τη λες και κατακόρυφη. Λες επίσης, και ότι η Björk που ήταν το μεγαλύτερο "εξαγώγιμο" προϊόν, απέκτησε ανταγωνισμό.

Αυτό που είδες από πάνω, είναι η οπτικοποίηση της φράσης "κραυγή πολέμου". Πρόκειται για παραδοσιακό σύνθημα των Vikings, με τίτλο "Huh!". Ουσιαστικά, επαναλαμβάνουν το λαρυγγικό άκουσμα ξανά και ξανά, στην προσπάθεια να τρομοκρατήσουν τον εχθρό.

TAGS EURO EURO 2016
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ