EURO

Τα 24 μυστικά του Euro!

Τα 24 μυστικά του Euro!
INTIME SPORTS

Λίγο πριν την πρώτη σέντρα, το Sport24.gr σας παρουσιάζει τα 24 μικρά και μεγάλα "μυστικά" που πρέπει να ξέρετε για την ιστορία του Euro. Νούμερα, ρεκόρ, παραδόσεις και ποδοσφαιρικοί θρύλοι στο... πιάτο σας!

Μία ακόμα χορταστική ποδοσφαιρική σεζόν σε όλη την Ευρώπη ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες όμως όσοι νομίζουν ότι είναι καιρός για... διακοπές, μπάνια και χαλάρωση μακριά από την "στρογγυλή Θεά" θα πρέπει να αναθεωρήσουν τάχιστα.

Σε λιγότερο από δύο 24ωρα γίνεται η πρώτη σέντρα στη Βαρσοβία για το 14ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της ιστορίας, με όλη την αφρόκρεμα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου να συγκεντρώνεται για έναν μήνα σε Πολωνία και Ουκρανία και τις 16 ομάδες φιναλίστ να ονειρεύονται ότι θα επιστρέψουν στη βάση τους μετά την 1η Ιουλίου (τελικός).

Πέρα πάντως από τους παίκτες, τα τεχνικά επιτελεία και τους παράγοντες, εξίσου μεγάλη προσμονή και λαχτάρα έχουν και οι ποδοσφαιρόφιλοι, που περιμένουν πως και πως για να γεμίσουν με υπέροχες εικόνες ποδοσφαιρικές αναμνήσεις που θα θυμούνται μία ζωή.

Όλα αυτά φυσικά αφορούν το παρόν και το μέλλον καθώς υπάρχει και το παρελθόν, το οποίο είναι εξίσου ένδοξο και λαμπρό. Σε αυτό έχουν συνεισφέρει άπειρες ομάδες και παίκτες από το 1960 και μετά που γεννήθηκε ο θεσμός, με την ιστορία να αποτελεί από μόνη της "μαγνήτη" για πολύ κόσμο ώστε να λατρέψει τη διοργάνωση.

Το Sport24.gr δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχο από το... παιχνίδι και σας παρουσιάζει έναν "πιλότο" ενόψει της έναρξης του Euro 2012, με 24 πράγματα που θα πρέπει να ξέρετε πριν παρακολουθήσετε τις ποδοσφαιρομάχες σε Ουκρανία και Πολωνία.

Νούμερα, ρεκόρ, παραδόσεις, θρύλοι και "παράξενα" του ποδοσφαίρου είναι στο πιάτο σας και περιμένουν να τα "ξεκοκκαλίσετε" λίγο πριν σερβιριστεί το "κυρίως πιάτο" που δεν είναι άλλο από την δράση και το θέαμα.

1. Από τα 27 παιχνίδια του Euro που έχουν οδηγηθεί στην παράταση, τα 15 έμειναν ισόπαλα και μετά τα 120 λεπτά. Ένα ματς επαναλήφθηκε, 13 πήγαν στα πέναλτι και ένα κρίθηκε με το στρίψιμο ενός νομίσματος.

Τα 24 μυστικά του Euro!

Νταβίδ Βίγια και Φερνάντο Τόρες πανηγυρίζουν στην πρεμιέρα της Ισπανίας στο Euro 2008

2. Πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος είναι ο Μισέλ Πλατινί, o οποίος πέτυχε και τα 9 γκολ στο Euro 84 που φιλοξένησε η Γαλλία, έχοντας μάλιστα δύο χατ-τρικ στη φάση των ομίλων (το πρώτο στο 5-0 επί του Βελγίου και το δεύτερο στο 3-2 επί της Γιουγκοσλαβίας). Στη 2η θέση βρίσκεται ο Άλαν Σίρερ με 7 τέρματα (πέντε εκ των οποίων στο Euro '96 που διοργάνωσε η Αγγλία), ενώ ακολουθούν με 6 τέρματα άλλοι πέντε παίκτες. Ο λόγος για τους Τιερί Ανρί, Πάτρικ Κλάιφερτ, Μίλαν Μπάρος, Νούνο Γκόμες και Ρουντ φαν Νίστελροϊ.

Τα 24 μυστικά του Euro!

Με 9 τέρματα στο Euro '84, ο Μισέλ Πλατινί πήρε... σπίτι του το τρόπαιο

3. Την κορυφή στη λίστα των παικτών με τις περισσότερες συμμετοχές σε τελική φάση Euro μοιράζονται οι Έντουιν Φαν Ντερ Σαρ (1996-2008) και Λιλιάν Τουράμ (1996-2008) που έχουν αμφότεροι 16 ματς στο ενεργητικό τους. Ακολουθούν με 14 παρουσίες οι Λουίς Φίγκο (1996-2004), Νούνο Γκόμες (2000-2008), Κάρελ Πομπόρσκι (1996-2004) και Ζινεντίν Ζιντάν (1996-2004).

Τα 24 μυστικά του Euro!

Το γκολ του Φαν Μπάστεν στον τελικό του 1988 αποτελεί ίσως το κορυφαίο highlight στην ιστορία του Euro

4. Εννέα είναι συνολικά οι ομάδες που έχουν πατήσει την... κορυφή στα 13 Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα που έχουν διεξαχθεί μέχρι τώρα. Αυτές είναι οι: Γερμανία (μοναδική με 3 κατακτήσεις), Γαλλία (2 κατακτήσεις), Ισπανία (2), Σοβιετική Ένωση (1), Τσεχοσλοβακία (1), Ιταλία (1), Ολλανδία (1), Δανία (1) και Ελλάδα (1).

Τα 24 μυστικά του Euro!

H Δανία έχει μόλις αποκλείσει την Ολλανδία στα ημιτελικά του Euro 92 και το θαύμα είναι κοντά...

5. Από τις δώδεκα εθνικές ομάδες που έχουν αγωνιστεί σε τελικό Euro, οι μόνες που απέτυχαν να σηκώσουν το τρόπαιο είναι Γιουγκοσλαβία, Βέλγιο και Πορτογαλία.

Τα 24 μυστικά του Euro!

Ο Άλαν Σίρερ πανηγυρίζει με τον Στιβ ΜακΜάναμαν (Euro '96)

6. Η Ισπανία έγινε η πρώτη ομάδα που σημείωσε διψήφιο αριθμό τερμάτων σε αγώνα για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Χάρη μάλιστα στο 12-1 επί της Μάλτα κατάφερε να κερδίσει το εισιτήριο για τα τελική φάση του Euro '84 υπερέχοντας στη διαφορά τερμάτων έναντι της Ολλανδίας.

Τα 24 μυστικά του Euro!

To αστέρι του Ζινεντίν Ζιντάν είχε ήδη ανατείλει από το 1996

7. Το μεγαλύτερο σκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης είναι το 13-0 (!) της Γερμανίας επί του Σαν Μαρίνο στις 6 Σεπτεμβρίου 2006, αναμέτρηση για τα προκριματικά του Euro 2008.

Τα 24 μυστικά του Euro!

Τρισευτυχισμένοι οι Ότο Ρεχάγκελ και Αντώνης Νικοπολίδης μετά την νίκη επί της Πορτογαλίας στον τελικό του Euro 2004

8. Πριν από το έπος της Ελλάδας στην Πορτογαλία υπήρχε και η απίστευτη "φωτοβολίδα" της Δανίας το 1992, με τον Πίτερ Σμάιχελ και την παρέα του να αναδεικνύονται πρωταθλητές Ευρώπης στα γήπεδα της Σουηδίας, νικώντας την Ολλανδία στον ημιτελικό και τη Γερμανία στον τελικό. Το εντυπωσιακό είναι φυσικά πως οι Δανοί ενημερώθηκαν πως θα παίξουν στα τελικά του Euro '92 στις 31 Μαΐου, ήτοι 10 ημέρες πριν την πρώτη σέντρα του τουρνουά. Και αυτό γιατί κλήθηκαν να πάρουν τη θέση της Γιουγκοσλαβίας, στην οποία είχε επιβληθεί εμπάργκο από κάθε αθλητική διοργάνωση εκείνη την περίοδο λόγω του πολέμου που μαινόταν στη χώρα.

Τα 24 μυστικά του Euro!

Τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στα γήπεδα Αυστρίας/Ελβετίας πήρε ο Νταβίδ Βίγια (4 τέρματα)

9. Η ονειρεμένη πορεία της Εθνικής Ελλάδας στο Euro 2004, χτίστηκε στην γρανιτένια άμυνά της. Συμπεριλαμβανομένων και των αγώνων στα προκριματικά πήρε επτά νίκες με σκορ 1-0, με την τελευταία να της χαρίζει μάλιστα το τρόπαιο της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Τα "θύματα" της ομάδας του Ότο Ρεχάγκελ ήταν οι: Ισπανία, Ουκρανία, Αρμενία, Βόρεια Ιρλανδία (προκριματικά), Γαλλία (προημιτελικά), Τσεχία (ημιτελικά), Πορτογαλία (τελικός).

Τα 24 μυστικά του Euro!
INTIME SPORTS

Οι Έλληνες διεθνείς καμαρώνουν με το βαρύτιμο τρόπαιο στα χέρια μετά το έπος στη Λισσαβώνα

10. Ο θρίαμβος της Ολλανδίας με 6-1 επί της Γιουγκοσλαβίας στα προημιτελικά του Euro 2000 παραμένει το μοναδικό παιχνίδι τελικής φάσης Euro στο οποίο μία ομάδα έχει στείλει έξι φορές τη μπάλα στα δίχτυα. Σκόρερ για τους "οράνιε" σε εκείνο το ματς ήταν οι Πάτρικ Κλάιφερτ (χατ-τρικ), Όφερμαρς (2 γκολ) και Γκοβεντάριτσα (αυτογκόλ).

Τα 24 μυστικά του Euro!

O κάπτεν της Ισπανίας, Ίκερ Κασίγιας, σηκώνει το τρόπαιο του πρωταθλητή Ευρώπης (2008)

11. Έξι ποδοσφαιριστές μοιράζονται το ρεκόρ των περισσοτέρων παρουσιών σε τελικές φάσεις Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ο λόγος για τους Λόταρ Ματέους (1980-2000), Πίτερ Σμάιχελ (1988-2000), Άρον Βίντερ (1988-2000), Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο (1996-2008), Έντουιν Φαν ντερ Σαρ (1996-2008) και Λιλιάν Τουράμ (1996-2008) που έχει πάρει μέρος ο καθένας τους σε 4 Euro.

Τα 24 μυστικά του Euro!

Ο Τζίτζι Ρίβα αποτελεί έναν από τους πιο εμβληματικούς παίκτες στην ιστορία της Εθνικής Ιταλίας

12. Ο Ράινερ Μπόνχοφ είναι ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία του Euro που έχει πάρει μέρος σε τρεις τελικούς. Αυτό το έκανε με τη φανέλα της Δυτικής Γερμανίας δηλώνοντας "παρών" στους τελικούς του 1972, του 1976 και του 1980, και κατακτώντας μάλιστα δύο εξ αυτών. Όσο για εκείνους που βρίσκονται ένα βήμα πίσω του έχοντας συμμετάσχει σε 2 τελικούς Euro, είναι 14 τον αριθμό.

Τα 24 μυστικά του Euro!

Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ συνομιλεί με τον τεχνικό της Εθνικής Γερμανίας, Χέλμουτ Σον (1972)

13. Το γρηγορότερο γκολ στην ιστορία της διοργάνωσης το έχει σημειώσει ο Ρώσος Ντμίτρι Κιριτσένκο κόντρα στην Εθνική Ελλάδας για τη φάση των ομίλων του Euro 2004. Χρειάστηκε μόλις 67 δευτερόλεπτα για να παραβιάσει την εστία του Αντώνη Νικοπολίδη, με το ευτύχημα για τη χώρα μας να είναι ότι κατάφερε να μειώσει σε 2-1 με τον Ζήση Βρύζα λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου και να πάρει έτσι το εισιτήριο για τα νοκ-άουτ παιχνίδια με τη γνωστή συνέχεια... Να σημειωθεί ότι τη 2η θέση στη σχετική λίστα κατέχει ο Σεργκέι Αλένικοβ σκοράροντας σε 2 λεπτά και 8 δευτερόλεπτα (Σοβιετική Ένωση-Αγγλία, Euro '88) και την 3η ο Άλαν Σίρερ με χρόνο 2 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα (Αγγλία-Γερμανία, Euro '96). Όσον αφορά στην 4η και 5η, εκεί συναντάμε αντίστοιχα τους Μάικλ Όουεν (σκόραρε σε 2'25''στο προημιτελικό Πορτογαλία-Αγγλία το 2004) και Χρίστο Στόιτσκοφ (σκόραρε στα 2'27'' στο Βουλγαρία-Ρουμανία για τη φάση των ομίλων του Euro '96).

×Copyright:
GEPA pictures
×Photographer:
Richiardi
×Name:
Dellas
×Rubric:
Sport
×Type:
Fussball
×Event:
EURO 2004, Europameisterschaft, EM, Portugal vs Griechenland, POR vs GRE
×Site:
Lissabon, Portugal
×Date:
04/07/04
×Description:
Traianos Dellas (GRE), Jubel, Pokal
×Archive:
DCSRC-0407043001
×RegDate:
05.07.2004
×Note:
9 MB - RL/BG - Achtung - Nutzungsrechte nur fuer oesterreichische Kunden! ATTENTION - COPYRIGHT ONLY FOR AUSTRIAN CLIENTS - Gemaess UEFA keine Nutzungsrechte fr Mobiltelefone, PDAs und MMS- Dienste - no MOBILE - no PDAs - no MMS
×Copyright: GEPA pictures ×Photographer: Richiardi ×Name: Dellas ×Rubric: Sport ×Type: Fussball ×Event: EURO 2004, Europameisterschaft, EM, Portugal vs Griechenland, POR vs GRE ×Site: Lissabon, Portugal ×Date: 04/07/04 ×Description: Traianos Dellas (GRE), Jubel, Pokal ×Archive: DCSRC-0407043001 ×RegDate: 05.07.2004 ×Note: 9 MB - RL/BG - Achtung - Nutzungsrechte nur fuer oesterreichische Kunden! ATTENTION - COPYRIGHT ONLY FOR AUSTRIAN CLIENTS - Gemaess UEFA keine Nutzungsrechte fr Mobiltelefone, PDAs und MMS- Dienste - no MOBILE - no PDAs - no MMS GEPA PICTURES

Ο Τραϊανός Δέλλας ήταν ο άνθρωπος που έστειλε την Ελλάδα στον τελικό με την χρυσή κεφαλιά του κόντρα στην Τσεχία στον ημιτελικό

14. Ο νεαρότερος παίκτης που έχει αγωνιστεί ποτέ σε αγώνα για τα τελικά του Euro παραμένει ο Έντσο Σίφο ο οποίος είχε συμμετάσχει το 1984 σε αναμέτρηση του Βελγίου κόντρα στη Γιουγκοσλαβία, όντας 18 χρόνων και 115 ημέρων. Στον αντίποδα, ο Λόταρ Ματέους συνιστά τη γηραιότερη... παρουσία στο θεσμό έχοντας αγωνιστεί κόντρα την Πορτογαλία το 2000, σε ηλικία 39 ετών και 91 ημερών.

Τα 24 μυστικά του Euro!

Χάρη στο εύστοχο χτύπημα αλά... Πανένκα, η Τσεχοσλοβακία κατέκτησε το Ευρωπαϊκό το 1976

15. Ο Ελβετός Γιόχαν Βονλάντεν είναι ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία του Euro, πετυχαίνοντας γκολ στη Γαλλία (φάση ομίλων 2004), σε ηλικία 18 ετών και 141 ημερών. Ο πιο μεγάλος σε ηλικία παίκτης που έχει βρει το δρόμο προς τα δίχτυα είναι ο Νενέ στο Πορτογαλία-Ρουμανία του 1984, όταν είχε σκοράρει σε ηλικία 34 ετών και 213 ημερών.

Τα 24 μυστικά του Euro!

Οι Γερμανοί διεθνείς πανηγυρίζουν το δεύτερο Euro στην ιστορία της "Νάσιοναλμαντσαφτ" (1980)

16. Μέχρι στιγμής, τρεις είναι οι εθνικές ομάδες από την Ευρώπη που έχουν καταφέρει να κάνουν το back to back, να κατακτήσουν δηλαδή δύο συνεχόμενους τίτλους σε μεγάλες διοργανώσεις. Αυτές είναι η Δυτική Γερμανία (νικήτρια στο Euro '72 και στο Παγκόσμιο Κύπελλο 1974), η Γαλλία (Mundial 1998-Euro 2000) και η Ισπανία (Euro 2008, Mundial 2010), με τη "φούρια ρόχα" να θέλει να γράψει ιστορία και να γίνει η μοναδική εθνική ομάδα της "Γηραιάς Ηπείρου"που θα έχει κατακτήσει τρεις σερί φορές μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση.

Τα 24 μυστικά του Euro!

Ο Μισέλ Πλατινί πήρε από το χεράκι την Γαλλία και την οδήγησε στην πρώτη μεγάλη κούπα στην ιστορία των "τρικολόρ"

17. Φέτος είναι η τρίτη φορά που δύο χώρες αναλαμβάνουν από κοινού τη διοργάνωση. Πριν από τις Πολωνία/Ουκρανία είχε προηγηθεί το δίδυμο των Κάτω Χωρών, Ολλανδία και Βέλγιο (2000) για να ακολουθήσουν Αυστρία και Ελβετία (2008).

Τα 24 μυστικά του Euro!

Η πορτοκαλί ποδοσφαιρική μηχανή που σάρωσε τα πάντα στο διάβα της στο Euro '88 στα γερμανικά γήπεδα

18. Σε αντίθεση με το Μουντιάλ όπου υπάρχουν παραδείγματα εθνικών ομάδων με δύο σερί κατακτήσεις (Ιταλία: 1934 και 1938, Βραζιλία: 1958-1962), στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος δεν υπάρχει ομάδα που να έχει καταφέρει να υπερασπιστεί επάξια τον τίτλο της. Αυτό το καλοκαίρι είναι η σειρά της πρωταθλήτριας Ευρώπης (αλλά και κόσμου) Ισπανίας να σπάσει την "κατάρα" που ακολουθεί από το 1964 και μετά τους εκάστοτε πρωταθλητές Ευρώπης.

Τα 24 μυστικά του Euro!

Λίγο πριν ξεκινήσει τη συλλογή τίτλων με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Σμάιχελ θριάμβευσε με την Εθνική Δανίας

19. Τα πρώτα πέντε τουρνουά Euro (από το 1960 μέχρι και το 1976) διεξάγονταν με τη συμμετοχή τεσσάρων ομάδων στην τελική φάση, ενώ από το 1980 οι ομάδες που διεκδικούσαν το βαρύτιμο τρόπαιο στα τελικά έγιναν οκτώ. Ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε στο Ευρωπαΐκό της Αγγλίας το 1996 (16 ομάδες) ενώ από την επόμενη διοργάνωση (2016) θα έχουμε για πρώτη φορά 24 ομάδες στην τελική φάση.

Τα 24 μυστικά του Euro!

Ο Πολ Γκασκόιν σε μονομαχία με τον Μεχμέτ Σολ στο Αγγλία-Γερμανία του Euro '96 (ημιτελικός)

20. Στην αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής μεταξύ της Ιρλανδίας και της Κροατίας στο "Municipal Stadium Poznan", ο Τζοβάνι Τραπατόνι θα γίνει ο γηραιότερος προπονητής που θα έχει καθήσει σε πάγκο ομάδας σε τελική φάση Euro, όντας 73 ετών και 83 ημερών. Ο άνθρωπος από τον οποίο θα πάρει το ρεκόρ είναι ο Ότο Μπάριτς που κάθησε σε ηλικία 71 ετών και 2 ημερών στον πάγκο της Κροατίας στην ήττα της με 4-2 από την Αγγλία στη φάση των ομίλων του Euro 2004. Η συγκεκριμένη λίστα έχει πάντως και ελληνικό χρώμα, με τον Ότο Ρεχάγκελ να είναι 69 ετών και 215 ημερών στον τελευταίο αγώνα της Εθνικής Ελλάδας στο Euro 2008 με αντίπαλο την Ισπανία.

×Copyright:
GEPA pictures
×Photographer:
Richiardi
×Name:
Zagorakis
×Rubric:
Sport
×Type:
Fussball
×Event:
EURO 2004, Europameisterschaft, EM, Portugal vs Griechenland, POR vs GRE
×Site:
Lissabon, Portugal
×Date:
04/07/04
×Description:
Eusebio (POR), Theodoros Zagorakis (GRE), Jubel
×Archive:
DCSRC-0407043003
×RegDate:
05.07.2004
×Note:
9 MB - RL/BG - Achtung - Nutzungsrechte nur fuer oesterreichische Kunden! ATTENTION - COPYRIGHT ONLY FOR AUSTRIAN CLIENTS - Gemaess UEFA keine Nutzungsrechte fr Mobiltelefone, PDAs und MMS- Dienste - no MOBILE - no PDAs - no MMS
×Copyright: GEPA pictures ×Photographer: Richiardi ×Name: Zagorakis ×Rubric: Sport ×Type: Fussball ×Event: EURO 2004, Europameisterschaft, EM, Portugal vs Griechenland, POR vs GRE ×Site: Lissabon, Portugal ×Date: 04/07/04 ×Description: Eusebio (POR), Theodoros Zagorakis (GRE), Jubel ×Archive: DCSRC-0407043003 ×RegDate: 05.07.2004 ×Note: 9 MB - RL/BG - Achtung - Nutzungsrechte nur fuer oesterreichische Kunden! ATTENTION - COPYRIGHT ONLY FOR AUSTRIAN CLIENTS - Gemaess UEFA keine Nutzungsrechte fr Mobiltelefone, PDAs und MMS- Dienste - no MOBILE - no PDAs - no MMS GEPA PICTURES

Αθάνατοι...

21. Ο νεότερος τεχνικός στην ιστορία του Euro είναι ο Σρέτσκο Κάτανετς ο οποίος έχει κοουτσάρει την Εθνική Σλοβενίας στο Euro 2000 σε ηλικία 36 ετών και 333 ημερών. Δεύτερος στη σχετική λίστα είναι ο νυν πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, ο οποίος ήταν στο τιμόνι της Γαλλίας στο Euro '92 (36 ετών και 355 ημερών), ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι Φρανκ Ράικαρντ (Ολλανδία, 2000 - 37 ετών και 255 ημερών), Μιρτσέα Λουτσέσκου (Ρουμανία, 1984 - 38 ετών και 321 ημερών) και Σλάβεν Μπίλιτς (Κροατία, 2008 - 39 ετών και 271 ημερών).

Τα 24 μυστικά του Euro!

Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ σηκώνει -ως αρχηγός της Γαλλίας- το τρόπαιο στον ουρανό του "Ντε Κάιπ" (2000)

22. Στα 13 προηγούμενα τουρνουά, έχουν επιτευχθεί συνολικά 8 χατ-τρικ από 7 διαφορετικούς παίκτες. Πρόκειται για τους Ντίτερ Μίλερ (ημιτελικά Euro '76, Γιουγκοσλαβία-Γερμανία 2-4 στην παράταση), κλάους Άλοφς (φάση ομίλων στο Euro '80, Δυτική Γερμανία-Ολλανδία 3-2), Μισέλ Πλατινί (φάση ομίλων στο Euro '84, Γαλλία-Βέλγιο 5-0 και Γαλλία-Γιουγκοσλαβία 3-2), Μάρκο Φαν Μπάστεν (φάση ομίλων στο Euro '88, Aγγλία-Ολλανδία 1-3), Σέρτζιο Κονσεϊσάο (φάση ομίλων στο Euro 2000, Πορτογαλία-Γερμανία 3-0), Πάτρικ Κλάιφερτ (προημιτελικά στο Euro 2000, Ολλανδία-Γιουγκοσλαβία 6-1) και Νταβίδ Βίγια (φάση ομίλων στο Euro 2008, Ισπανία-Ρωσία 4-1).

Τα 24 μυστικά του Euro!

Ο Άγγελος Χαριστέας παίρνει την σημαντικότερη κεφαλιά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου...

23. Μπορεί η Γερμανία να έχει το... όνομα όσον αφορά στην εθνική ομάδα με το "ψυχρό αίμα" που είναι αλάνθαστη από την άσπρη βούλα στις μεγάλες διοργανώσεις, όμως άλλη ομάδα έχει τη... χάρη στο Euro. O λόγος για την Τσεχία (άλλοτε Τσεχοσλοβακία) η οποία είναι η μοναδική ομάδα με το απόλυτο των επιτυχιών σε ματς που έχουν κριθεί στα πέναλτι και η οποία μάλιστα δεν έχει αστοχήσει σε κανένα χτύπημα, έχοντας "20 στα 20". Η αρχή έγινε στον τελικό του Euro '76 όταν νίκησε τη Δυτική Γερμανία με 5-3 στα πέναλτι χάρη στην αξέχαστη σκαφτή εκτέλεση του Αντονίν Πανένκα (για τους Δυτικογερμανούς είχε αστοχήσει ο Χένες στο δικό τους τελευταίο πέναλτι) και πήρε το τρόπαιο, τέσσερα χρόνια αργότερα ήρθε η νίκη με 9-8 επί της Ιταλίας (αστόχησε για τη "σκουάντρα ατζούρα" ο Κολοβάτι) και η κατάκτηση της 3ης θέσης στο Euro '80, ενώ το... χατ-τρικ ολοκληρώθηκε στο Euro '96 με την επικράτηση με 6-5 επί της Γαλλίας στα ημιτελικά (μοιραίος για τους "πετεινούς" ο Πεδρός).

Τα 24 μυστικά του Euro!

Ο Φερνάντο Τόρες νικάει τον Λέμαν και χαρίζει στους Ισπανούς το 2ο Euro, πρώτο μετά το 1964

24. To 2004 ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και του Παγκοσμίου Κυπέλλου όπου οι ομάδες που αναμετρήθηκαν στον εναρκτήριο αγώνα αντάμωσαν ξανά στον μεγάλο τελικό! Ο λόγος φυσικά για το ζευγάρι της (διοργανώτριας του εκείνου του Euro) Πορτογαλίας με την Ελλάδα, με την "γαλανόλευκη" να φεύγει θριαμβεύτρια από το γήπεδο και τις δύο φορές. Στο ματς της πρεμιέρας στο "Estadio do Dragao", η ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ έκανε την πρώτη μεγάλη έκπληξη επικρατώντας με 2-1 χάρη στα τέρματα των Καραγκούνη και Μπασινά (πέναλτι), ενώ στον τελικό που διεξήχθη στο "Estádio da Luz", η Εθνική νίκησε με 1-0 χάρη στο γκολ του Άγγελου Χαριστέα και αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Οι δύο αυτές νίκες σημειώθηκαν μάλιστα μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, με την πρεμιέρα να λαμβάνει χώρα στις 12 Ιουνίου του 2004 και τον τελικό στις 4 Ιουλίου.

Fussball : Euro 2004 in Portugal , Finale / Spiel 31 , Lissabon , 01.07.04
Portugal - Griechenland ( POR - GRE )
Kapitaen Theodoros ZAGORAKIS mit dem Pokal, Jubel Team GRE
Foto:BONGARTS/Martin Rose
Fussball : Euro 2004 in Portugal , Finale / Spiel 31 , Lissabon , 01.07.04 Portugal - Griechenland ( POR - GRE ) Kapitaen Theodoros ZAGORAKIS mit dem Pokal, Jubel Team GRE Foto:BONGARTS/Martin Rose BONGARTS

Σήκωσέ το, το τιμημένο...

TAGS EURO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ