ΑΓΓΛΙΑ

Ο... Άγγλος Λιονέλ Μέσι

Ο... Άγγλος Λιονέλ Μέσι
Φίνλεϊ

Με αφορμή την επέτειο των γενεθλίων του Σερ Τομ Φίνεϊ, ενός εκ των καλύτερων Άγγλων παικτών, το Sport24.gr παραθέτει κάποια γεγονότα από τη ζωή του και αναφέρεται στη σύγκριση με τον Λιονέλ Μέσι.

Γενέθλια έχει σήμερα ο Σερ Τομ Φίνεϊ, ο οποίος συμπληρώνει 90 χρόνια ζωής.

Μπορεί σε πολλούς το όνομά του να μη λέει κάτι, όμως, ο 90χρονος είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες που έχει βγάλει το αγγλικό ποδόσφαιρο.

Ο Φίνεϊ γεννήθηκε στο Πρέστον στις 5 Απριλίου του 1922 και έπρεπε να περιμένει να τελειώσει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος για να κάνει το ντεμπούτο του. Ως τότε είχε αγωνιστεί μόνο ως επίτιμος προσκεκλημένος σε αγώνα της Σαουθάμπτον με την Άρσεναλ (τον Δεκέμβριο του 1942) και με τις ένοπλες δυνάμεις.

Ωστόσο, με το πέρας του πολέμου η Πρέστον του έδωσε την ευκαιρία κι εκείνος δεν την άφησε να περάσει ανεκμετάλλευτη. Έδειξε αμέσως το αστείρευτο ταλέντο του και μόλις 28 μέρες μετά το ντεμπούτο του κλήθηκε στην εθνική Αγγλίας. Με τη φανέλα με το εθνόσημο πέτυχε 30 γκολ σε 76 εμφανίσεις, έπαιξε σε τρία Παγκόσμια Κύπελλα και κατάφερε να έχει το ρεκόρ του πρώτου σκόρερ, μέχρι να το σπάσει τον Οκτώβριο του 1963 ο Σερ Μπόμπι Τσάρλτον.

Σε συλλογικό επίπεδο έμεινε σε όλη του την καριέρα στην Πρέστον, με την οποία δεν κατόρθωσε να πανηγυρίσει κάποιον τίτλο. Παρόλα αυτά ο γνωστός και ως “υδραυλικός” της Πρέστον έμεινε ανεξίτηλα χαραγμένος στη μνήμη όλων όσων υποστήριζαν την ομάδα. Του λόγου το αληθές, στις 31 Ιουλίου του 2004 έξω από το εθνικό μουσείο ποδοσφαίρου, το οποίο βρίσκεται στο Πρέστον, ο Πίτερ Χόντγκινσον έφτιαξε ένα μνημείο για τον άνδρα που αγωνίστηκε 433 φορές και πέτυχε 187 τέρματα με τους “λευκούς κρίνους".

Εν τω μεταξύ, με αφορμή τα γενέθλιά του ο Τόμι Ντόχερτι, πρώην προπονητής, μίλησε στo BBC για τον Φίνεϊ, τον οποίο παρομοίασε με τον Μέσι στην προσπάθειά του να δείξει την αξία του: “Ο Λιονέλ Μέσι είναι ένας νεαρός Τομ Φίνεϊ. Μου θυμίζει πολύ τη συμπεριφορά του με τον τρόπο που παίζει. Ποτέ δε θα τον δείτε να μπλέκει σε καυγάδες ή να κριτικάρει κάποιον, όπως ο Φίνλεϊ. Για μένα ο Μέσι είναι η αναβίωση του Φίνεϊ. Ήταν πραγματικό διαμάντι. Αν ήμουν μάνατζερ και μπορούσα να αγοράσω όποιον ποδοσφαιριστή θα ήθελα, θα αγόραζα τον Φίνλεϊ”.

TAGS ΑΓΓΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ