ΑΓΓΛΙΑ

Έτσι παίρνεις μεταγραφή

Έτσι παίρνεις μεταγραφή

Μαθήματα για το πώς μπορεί ένας παίκτης να πιέσει προκειμένου να πάρει μεταγραφή έδωσε ο Ρόμπι Σάβατζ. Διαβάστε τα 11 κόλπα που έκανε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της καριέρας του, προκειμένου να φύγει από τον σύλλογο στον οποίο ανήκε.

Θες να πάρεις μεταγραφή και η ομάδα σου δε σε αφήνει; Έχεις φτάσει σε οριακό σημείο κι εκείνοι ισχυρίζονται πως δεν πρόκειται να σε πουλήσουν; Ο Ρόμπι Σάβατζ έχει τη λύση!

Ο Ουαλός διεθνής, ο οποίος πέρασε από τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Κρου, Λέστερ, Μπέρμιγχαμ, Μπλάκμπερν, Ντέρμπι και Μπράιτον, δίνει μαθήματα για το πώς να πάρεις μία μεταγραφή.

Στην Αγγλία, άλλωστε, το θέμα είναι ιδιαίτερα επίκαιρο με τους Λουίς Σουάρες, Γκάρεθ Μπέιλ και Γουέιν Ρούνεϊ να συγκαταλέγονται στη συγκεκριμένη κατηγορία. Για όλους αυτούς και όποιον άλλο θέλει ο Σάβατζ αποκάλυψε μέσω του BBC 11 τρόπους για να πιέσεις για μεταγραφή, τους οποίος μάλιστα εφάρμοσε κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Δείτε τους αναλυτικά:

Έτσι παίρνεις μεταγραφή

Έχεις μούτρα

Το να είσαι συνεχώς κακοδιάθετος μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στους συμπαίκτες σου και σε όλο τον σύλλογο. Όταν έχεις μούτρα αλλάζει όλη σου η συμπεριφορά και "ρίχνεις" και τους υπόλοιπους. Το συναντούσα συνέχεια αυτό ως παίκτης και κάποιες φορές ήμουν από τους χειρότερους παραβάτες γιατί δεν μπορούσα να κρύψω τα συναισθήματά μου. Όταν είμαι δυσαρεστημένος είναι εμφανές. Η διάθεσή μου άλλαζε αμέσως.

Σταματάς να επικοινωνείς

Το να είσαι πολύ ήσυχος είναι εξίσου αποτελεσματικό. Πρόκειται για μία τακτική που υιοθετούσα σε κάποιες περιπτώσεις. Συνήθως είμαι χαρούμενος, επομένως αν σταματούσα να επικοινωνώ με τους υπόλοιπους ο κόσμος καταλάβαινε ότι κάτι συνέβαινε. Δε μιλούσα σε κανέναν. Προπονιόμουν κανονικά, αλλά έφευγα αμέσως μετά. Δεν έμενα για φαγητό με τους συμπαίκτες μου, εξαφανιζόμουν.

Ψεύτικος τραυματισμός

Το να προσποιείσαι ότι είσαι τραυματίας είναι πιθανότατα ο πιο δημοφιλής τρόπος για να ξεκαθαρίσεις σε έναν σύλλογο πως δεν είσαι χαρούμενος. Έχω δει αρκετούς μυστήριους τραυματισμούς στην εποχή μου. Παλιά ήταν πάρα πολύ εύκολο να προσποιηθείς έναν τραυματισμό, αλλά τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Αν τραυματισθείς συνήθως πρέπει να σε δει ένας φυσιοθεραπευτής και να κάνεις εξετάσεις εντός μίας ώρας. Δεν μπορείς να ξεγελάσεις τον κόσμο τόσο εύκολα, δε γίνεται να προσποιείσαι ότι έχεις ενοχλήσεις και αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει για πολύ. Όταν προσποιείσαι ότι έχεις τραυματιστεί δεν υπάρχει λόγος να παίζεις θέατρο, απλώς λες πως δεν είσαι καλά.

Δημιούργησε ιστορίες για τις εφημερίδες

Κάποιοι παίκτες έχουν φίλους στα ΜΜΕ και χρησιμοποιούν τις επαφές τους για να πάρουν τη μεταγραφή που θέλουν. Έχω τηλεφωνήσει σε ρεπόρτερ εφημερίδας και ήμουν κοντά στο να του ζητήσω να γράψουν ότι ενδιαφέρεται μία ομάδα για μένα ακόμα κι αν ήξερα πως δεν ίσχυε.

Με βοηθούσε να υπάρχει το όνομά μου και υπάρξει κάποιο ενδιαφέρον. Είναι πιο δύσκολο να το κάνεις στις μέρες μας αυτό, επειδή τα ΜΜΕ συχνά γνωρίζουν τι είναι αλήθεια και τι όχι. Ωστόσο, έπαιρνα κάποιες φορές τηλέφωνο ανθρώπους που ήξερα για να φτιάξουν μία ιστορία. Εννοείται πως πρέπει να είναι ρεαλιστική. Δεν υπήρχε λόγος να πουν ότι ενδιαφέρεται η Ρεάλ Μαδρίτης για μένα γιατί όλοι θα καταλάβαιναν πως αυτό είναι ψέμα.

Χρησιμοποιείς τα ΜΜΕ

Μπορείς να πας ένα βήμα πιο μακριά με τα ΜΜΕ και αν επιστρατεύσεις τις τηλεοπτικές εταιρίες. Όταν ήθελα να πιέσω κάποιον προπονητή κανόνιζα να συναντηθώ έξω από το προπονητικό κέντρο με ένα τηλεοπτικό συνεργείο τη μέρα που γνώριζα πως όλοι είχαν ρεπό. Ήθελα να δώσω την εντύπωση πως προπονιόμουν μόνος μου. Εκείνο το βράδυ που βγήκε στην τηλεόραση το ρεπορτάζ πίστευα πως είχα πετύχει τον στόχο μου. Δυστυχώς, ο προπονητής είδε αμέσως τα τεχνάσματά μου κι εγώ κατάλαβα πως είχα γελοιοποιηθεί.

Μειώνεις τον προπονητή σου

Πώς το κάνεις αυτό; Ο ένας τρόπος είναι να πας κατευθείαν στον πρόεδρο ή τον ιδιοκτήτη του συλλόγου, όταν θέλεις να συζητήσεις για το μέλλον σου. Ήταν κάτι που έκανα. Περιστασιακά δεν ήμουν στις πρώτες επιλογές του προπονητή κι έτσι πήγαινα στον πρόεδρο και του έλεγα πως θέλω να φύγω.

Είχα συμβόλαιο για δύο χρόνια και του είπα πως θα του χάριζα τον έναν χρόνο αν μ,ε άφηνε να φύγω. Τα νέα έγιναν γνωστά στον προπονητή, ο οποίος με περίμενε για να με υποδεχτεί το επόμενο πρωί. Δεν ήταν χαρούμενος.

Σε έναν άλλο σύλλογο, τηλεφώνησα στο σπίτι του προέδρου. Αυτό ήταν κάτι που απαγορευόταν, αλλά αισθανόμουν πως δεν έχω άλλη επιλογή. Ο πρόεδρος έδειξε μεγάλη κατανόηση, αλλά ο προπονητής με κάλεσε στο γραφείο του την επόμενη μέρα και μου είπε πως δε με υπολόγιζε πια.

Να τσακωθείς με συμπαίκτη σου

Είναι ακραίο, αλλά συμβαίνει. Σε μία ομάδα οι παίκτες ήξεραν ότι ήθελα να φύγω, αλλά κάποιος άρχισε να ενοχλείται από τις γελοιότητές μου. Υπήρξε κάποια αναταραχή στα αποδυτήρια. Μία μέρα είχα μία μικρή διαφωνία με τον τερματοφύλακα. Εκείνος ήρθε κοντά μου και με έπιασε από τον λαιμό. Εγώ σηκώθηκα, υπήρξε μία συμπλοκή κι εκείνος κατέληξε με ένα κόψιμο στο χείλος.

Να γκρινιάζεις στο τεχνικό επιτελείο

Οι φυσιοθεραπευτές, οι προπονητές, οι άνθρωποι που δουλεύουν στις καντίνες και οι γραμματείς μπορούν να αναφέρουν κάτι στον προπονητή, επομένως, αν θες να δημιουργήσεις ταραχή μπορείς να γκρινιάξεις σε αυτούς. Δε θα αργήσει πολύ να μάθει ο προπονητής πως νιώθεις.

Σε έναν σύλλογο καθόμουν στο δωμάτιο για τις φυσικοθεραπείες και άφησα να εννοηθεί πως θα ήθελα να πάω κάπου αλλού. Προσέθεσα πως ήμουν αισιόδοξος ότι θα γίνει η μεταγραφή και επέμενα πως δε θα παίξω την επόμενη εβδομάδα. Ο προπονητής με κάλεσε την επόμενη μέρα στο γραφείο του και μου ζήτησε εξηγήσεις.

Να είσαι κακή επιρροή

Κάθε παίκτης μπορεί να προκαλέσει όλεθρο στα αποδυτήρια ή έξω από το προπονητικό κέντρο. Πρέπει απλώς να έχεις κακή συμπεριφορά. Δεν έχει σημασία τι θα κάνεις, αν είναι κάτι αρνητικό γρήγορα θα αποκτήσεις κακή φήμη και ο προπονητής δε θα μπορεί να το αγνοήσει. Διαφορετικά θα αρχίσεις να επηρεάζεις και τους γύρω σου.

Μην προσπαθείς

Είναι δύσκολο να το κάνεις, αλλά ένας τρόπος να χάσεις την εμπιστοσύνη του προπονητή είναι αν δεν προσπαθείς στο 100%. Λέω ότι είναι δύσκολο επειδή δεν απογοητεύεις μόνο τον εαυτό σου έτσι, αλλά και τους συμπαίκτες σου, τους οπαδούς και την οικογένειά σου. Το έκανα μόνο μία φορά και δεν είμαι περήφανος για τις πράξεις μου. Ωστόσο, ένιωθα πως ήταν ο μόνος τρόπος για να φύγω. Τότε κατάλαβε ο προπονητής πως με είχε χάσει και πως δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για να με κρατήσει.

Να μάθουν οι άλλοι σύλλογοι πως θες να φύγεις

Το να μιλάς με άλλες ομάδες είναι παράνομο, αλλά γίνεται. Οι παίκτες και οι προπονητές το κάνουν. Είχα δύο προπονητές που με πήραν σπίτι μου ενώ είχα συμβόλαιο με κάποια ομάδα. Επίσης, έχω προσπαθήσει να πιέσω για μεταγραφή μιλώντας σε συλλόγους που ήθελα να πάω. Μία διακριτική συνομιλία με έναν παίκτη από κάποιον άλλο σύλλογο -ίσως ενώ είχαμε και οι δύο υποχρεώσεις με τις εθνικές μας ομάδες- ήταν ένας προφανής τρόπος για να ξεκαθαρίσεις στον σύλλογο πως ενδιαφέρεσαι να πας σε εκείνους.

TAGS ΑΓΓΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ