PREMIER LEAGUE

O ιδιόρρυθμος Πάολο Ντι Κάνιο

O ιδιόρρυθμος Πάολο Ντι Κάνιο

Έχει χαρακτηριστεί ως "βόμβα έτοιμη να εκραγεί", ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που ο προκλητικός του χαρακτήρας τον έφερε στο προσκήνιο. Ήταν όμως και ο προπονητής που αναγέννησε την Σουίντον. Αυτός είναι ο νέος τεχνικός που αναλαμβάνει την Σάντερλαντ, στην προσπάθειά της να παραμείνει στην Πρέμιερ Λιγκ.

Έτοιμη για όλα θα πρέπει να είναι από εδώ και στο εξής η διοίκηση της Σάντερλαντ, μετά την πρόσληψη του Πάολο Ντι Κάνιο, για τη θέση του προπονητή. Ο Ιταλός είναι γνωστός για τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του, από την εποχή που αγωνιζόταν ως ποδοσφαιριστής.

"Ακυρώστε τα ρεπό και τα ελεύθερα απογεύματά σας. Βάλτε τα μπαστούνια του γκολφ στο ντουλάπι και ξεχάστε τις οικογένειές σας". Αυτά θα μπορούσαν να είναι τα πρώτα λόγια του Ντι Κάνιο στους παίκτες της Σάντερλαντ.

Εάν οι αποφάσεις του ως προπονητής στη Σάντερλαντ, μοιάζουν μ' αυτές που έκανε με την Σουίντον, τότε θα υπάρχουν τριγμοί στο Στάδιο του Φωτός. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι εκκεντρικές του αποφάσεις, έστρεψαν τα βλέμματα πάνω του.

O ιδιόρρυθμος Πάολο Ντι Κάνιο

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όταν έγινε έξαλλος με τον τερματοφύλακα της ομάδας του Γουές Φοντέριγχαμ, κάνοντάς τον αλλαγή μετά από μόλις 20 λεπτά. Μάλιστα σε δηλώσεις του για την αλλαγή είπε: "Ήταν ένας από τους χειρότερους παίκτες που έχω δει ποτέ σε αγώνα ποδοσφαίρου. Είναι ένας παίκτης όπως όλοι οι άλλοι, γιατί να μην μπορούμε ν' αλλάξουμε έναν τερματοφύλακα; Επειδή έχει διαφορετική φανέλα;"

O ιδιόρρυθμος Πάολο Ντι Κάνιο

Η καριέρα του στη Σουίντον, άρχισε "εκρηκτικά" όταν μερικές εβδομάδες μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας, ήρθε στα χέρια με τον Λίον Κλαρκ, με αποτέλεσμα τον παίκτη να φεύγει από την ομάδα.

Τελειώνοντας την θητεία του με τον ίδιο τρόπο που την άρχισε, τράβηξε και πάλι τα φώτα πάνω του. Ο τυφώνας Ντι Κάνιο, λίγες μέρες μετά την παραίτησή του από την ομάδα, πήγε στο προπονητικό της κέντρο και κατέβασε από τους τοίχους όλες τις φωτογραφίες από την επιτυχημένη του θητεία στον σύλλογο.

Δεν δίστασε να πάρε το περιβραχιόνιο, από αρχηγό της ομάδας τον Πολ Κάντις, το περασμένο καλοκαίρι, λίγες βδομάδες μετά την άνοδο της Σουίντον στην Λιγκ 1. Πρόφαση ήταν η κακή συμπεριφορά του Σκωτσέζου.

Πρώην παίκτες του έχουν δηλώσει για την θητεία του Ντι Κάνιο, ότι ήταν μια "σωστή δικτατορία". Αυτή τη σεζόν, η ομάδα δεν είχε ένα ρεπό, για τρεις σερί μήνες. Ενώ οι προπονήσεις αποτελούνταν από ατελείωτες ώρες στο γυμναστήριο με βάρη και τρέξιμο.

Οι περισσότεροι σύλλογοι έχουν κανόνες σχετικά με την κατανάλωση ποτών από τους ποδοσφαιριστές ή για εξόδους πριν από τα παιχνίδια. Στη Σουίντον ο Ντι Κάνιο είχε επιβάλλει στους παίκτες του να είναι στο σπίτι από τη 1 το μεσημέρι της Πέμπτης, μετά την προπόνηση και επέβαλλε πρόστιμα αν τους έβλεπε κάποιος πουθενά αλλού, εκτός από το προπονητικό κέντρο.

Related content

Πρώην παίκτης του δήλωσε: "Αν σε κάποιον δεν άρεσε όλο αυτό, ή δεν υπάκουε σε κάποια εντολή, ήταν αυτόματα εκτός ομάδας. Επίσης, η προσοχή του στη διατροφή μας ήταν πολύ μεγάλη. Δεν μας επέτρεπε καν το βούτυρο στη φρυγανιά, ενώ και ότι πίναμε θα έπρεπε να είναι σε συγκεκριμένη θερμοκρασία".

Σίγουρα η άνοδος με την Σουίντον στην Λιγκ 1, την πρώτη του χρονιά δεν μπορεί να αγνοηθεί. Είναι προσωπικότητα των άκρων που είτε θα τον αγαπήσουν, είτε θα τον μισήσουν. Μέση οδός δεν υπάρχει για τον Ντι Κάνιο. Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα μπορέσει να "κάνει καλά", με τις προσωπικότητες της Πρέμιερ Λιγκ.

Δεν ήταν όμως, μόνο στα αποδυτήρια εκκεντρικός ο Ντι Κάνιο. Συχνά ερχόταν σε αντιπαραθέσεις με την διοίκηση του συλλόγου της Σουίντον, Χαρακτηριστική είναι η αιτία της παραίτησής του, ύστερα από έντονη διαφωνία με το συμβούλιο της ομάδας. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η πώληση του Ματ Ρίτσι στην Μπόρνμουθ, ομάδα με την οποία η Σουίντον μάχεται για τον προβιβασμό στην Championship, ενώ ένταση υπήρχε γενικά ανάμεσα στις δύο πλευρές από τη στιγμή που ο Ντι Κάνιο κατηγορούσε τη διοίκηση για υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν τελικά.

O ιδιόρρυθμος Πάολο Ντι Κάνιο
PHOTOGRAPH: PA WIRE/PA

Μάλιστα η παραίτησή του ήρθε λίγο πριν από ένα πολύ κρίσιμο ματς της Σουίντον, ενάντια στην Τρανμίρ. Ο Ιταλός, έβγαλε εκτός οικονομικού προϋπολογισμού τον σύλλογο, καθώς είχε ξεπεράσει το μεταγραφικό μπάτζετ κατά 600.000 λίρες, βάζοντας την ομάδα σε καθεστώς μεταγραφικού εμπάργκο. Στη συνέχεια ο Ντι Κάνιο, ζητούσε κι άλλα χρήματα για μεταγραφές, με την διοίκηση να μη συναινεί σε κάτι τέτοιο.

Μέλος της διοίκησης της Σουίντον, μετά την πρόσληψη του Ντι Κάνιο στη Σάντερλαντ, δήλωσε: "Υπήρξαν παράπλευρες απώλειες στον δρόμο για την άνοδο. Αυτό δεν ξέρω αν θα το ανεχτούν στη Σάντερλαντ. Στη Σουίντον έκλεψε την δημοσιότητα. Ναι μεν αναγέννησε το σύλλογο, αλλά με κάποιο κόστος".

Επίσης γνωστός είναι και για τα ακροδεξιά πολιτικά του "πιστεύω", δηλώνοντας σε παλαιότερη συνέντευξή του : "Ελάτε τώρα! Ναι, είμαι φασίστας και τι έγινε; Δεν είμαι ρατσιστής. Γιατί να μην λέω ότι είμαι ακροδεξιός; Είμαι τόσο δεξιός που δεν ψηφίζω, γιατί δεν με εκφράζει κανένα κόμμα. Πιστεύω στις πολιτικές ιδέες που προέρχονται από το παρελθόν. Αυτή είναι η ιδεολογία μου και κανείς δεν μπορεί να μου την αλλάξει".

Ο Πάολο Ντι Κάνιο, είναι τόσο παθιασμένος αλλά και ασταθής χαρακτήρας ως προπονητής, όσο ήταν και ως παίκτης. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την σπρωξιά στον διαιτητή Πολ Άλκοκ ή το φασιστικό χαιρετισμό του, αγωνιζόμενος με τη φανέλα της Λάτσιο.

O ιδιόρρυθμος Πάολο Ντι Κάνιο

Ο Ντι Κάνιο μέσα από δηλώσεις του:

Για την απόφασή του να γίνει προπονητής: "Ένα λιοντάρι δεν μπορεί να είναι σε κελί. Πρέπει να είναι στο γήπεδο"

Για το μεταγραφικό παζάρι: "Οι αγορές δεν τελείωσαν και πριν ξεκινήσει η σεζόν, μπορεί να φέρω κάνα δυο παίκτες ακόμα. Μου αρέσουν οι αγορές, ίσως να έπρεπε να ήμουν γυναίκα".

Για τον τον πρώην τεχνικό της Κρόουλι, Στιβ Έβανς: "Δεν έχω ξανακούσει ποτέ το όνομά του. Δεν έχω τίποτα να πω για ένα άτομο που είναι ανάμεσα στα εκατομμύρια κόσμου που μιλάνε για μένα., οπότε είμαι χαρούμενος γι΄αυτόν που του αφιερώθηκε μια γραμμή έστω στην εφημερίδα. Γέλαγα μπροστά σε 70.000 οπαδούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όταν σκόραρα, πιστεύετε πως μπορώ να στεναχωρηθώ για μερικές λέξεις;"

Για τους παίκτες του: "Είναι υποχρεωμένοι να ακούν τις εντολές μου, όποιος δεν το κάνει, είναι εκτός".

Για τους οπαδούς της Σουίντον μετά την αλλαγή του τερματοφύλακά του στο 20λεπτο: "Κάποιοι είπαν πως αν ο Γουές φύγει, θέλουν τα λεφτά από τα εισιτήρια τους πίσω. Τους λέω λοιπόν, ελάτε στο γραφείο μου και θα σας τα δώσω ο ίδιος τα λεφτά. Αλλά μην ξαναπατήσετε στο γήπεδο, πηγαίντε στο Όξφορντ, δεν έχουμε ανάγκη από τέτοιους οπαδούς".

O ιδιόρρυθμος Πάολο Ντι Κάνιο

Αν η θητεία του στη Σάντερλαντ θα είναι επιτυχημένη, μόνο ο χρόνος θα το δείξει. Ένα πράγμα όμως είναι σίγουρο, πως δεν θα είναι βαρετή. Σημειώνεται, πως η Σάντερλαντ βρίσκεται αυτή τη στιγμή έναν μόλις πόντο πάνω από την επικίνδυνη ζώνη, με τον Ντι Κάνιο να αναλαμβάνει τη δεύτερη αποστολή στην προπονητική του καριέρα στην Αγγλία μετά τη Σουίντον. Αναλυτικά η βαθμολογία των θέσεων 12 ως 20:

O ιδιόρρυθμος Πάολο Ντι Κάνιο

TAGS PREMIER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ