ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Ο Έλληνας προπονητής των τριών Ηπείρων

Ο Έλληνας προπονητής των τριών Ηπείρων

Έχοντας δουλέψει επτά χρόνια στην Αμερική και δεκαεννιά χρόνια στην Ευρώπη ο Τάσος Σιούλας δέχτηκε την πρόταση-πρόκληση που του έγινε να δουλέψει στην καλύτερη ακαδημία της Ινδίας με στόχο την ανάδειξη και την προώθηση των Ινδών ποδοσφαιριστών εκτός των στενών ορίων της χώρας. Το Sport24.gr βρήκε τον 53χρονο τεχνικό και σας παρουσιάζει την δουλειά του στην άλλη άκρη του κόσμου.

Η καριέρα του και το βιογραφικό του λένε πολλά σε όσους ασχολούνται ενεργά με τον χώρο του ποδοσφαίρου και γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις αλλά κυρίως την δουλειά που έχει κάνει στο παρελθόν με την ανάδειξη δεκάδων νέων ποδοσφαιριστών τόσο στην Ελλάδα όσο και εκτός Ελλάδας.

Ο λόγος για τον Τάσο Σιούλα τον 53χρονο πλέον προπονητή ο οποίος μετά από 25 χρόνια καριέρας σε Αμερική και Ευρώπη αποφάσισε να αποδεχτεί την πρόταση-πρόκληση και να δουλέψει στην Ινδία, στις καλύτερες ακαδημίες της χώρας, με στόχο τόσο την ανάδειξη όσο και την προώθηση Ινδών ποδοσφαιριστών εκτός των στενών ορίων της χώρας.

Το Sport24.gr σας παρουσιάζει τον Τάσο Σιούλα ο οποίος δηλώνει υπερήφανος που εκπροσωπεί την Ελλάδα και το ελληνικό ποδόσφαιρο σε μια χώρα στην άλλη άκρη του κόσμου.

Ποιος είναι όμως ο Τάσος Σιούλας; Πρόκειται για έναν Έλληνα προπονητή ποδοσφαίρου με ειδικότητα κυρίως στην ανάδειξη και την ανακάλυψη νέων ταλέντων ο οποίος από το 1987 έως 1994 δούλεψε στην Αμερική.

Το 1994 και μετά το μουντιάλ της Αμερικής επέστρεψε στην Ελλάδα και την Καλαμάτα όπου δούλεψε μέχρι το 2000 πριν αναλάβει την θέση του τεχνικού διευθυντή των ακαδημιών του Παναθηναϊκού.

Στο Τριφύλλι έμεινε έως το 2004 και πολλοί ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται τώρα στην Σούπερ Λιγκ όπως οι Τριποτσέρης, Γεωργίου, Στάθης, Βελλίδης, Σιόντης αλλά και πολλοί ακόμα επιλέχθηκαν από τον ίδιο και τους συνεργάτες του για να ενσωματωθούν τότε στην ακαδημία του Παναθηναϊκού σε ένα παιδομάζωμα από όλη την Ελλάδα.

Τα επόμενα τρία χρόνια (2004-2007) πήγε στον Αστέρα Τρίπολης και τη σεζόν 2007-08 δούλεψε στην Κύπρο και το ΑΠΟΕΛ από όπου αποχώρησε στο τέλος της χρονιάς.

Οι προκλήσεις ήταν πάντα στο αίμα του Τάσου Σιούλα και την σεζόν 2010-11 αποδέχτηκε την πρόταση της Ντέμπρετσεν από την Ουγγαρία και δούλεψε εκεί για μια σεζόν.

Μέχρι εκείνη την ημέρα όμως δεν γνώριζε ότι σε λίγο καιρό μπροστά του θα άνοιγε μια εντελώς νέα προοπτική. Μια πρόταση-πρόκληση να δείξει τις δυνατότητες του στην άλλη άκρη του κόσμου και συγκεκριμένα στην περιοχή Γκόα της Ινδίας.

Ένα γραφείο μάνατζερ από την Αμερική που έχει γραφείο και στην Ινδία και γνώριζε τις ικανότητες του Τάσου Σιούλα να ανακαλύπτει νέα ταλέντα ήρθε σε επαφή μαζί του και του πρότεινε τον Σεπτέμβριο του 2012 να δεχτεί να αναλάβει το πόστο του τεχνικού διευθυντή στις ακαδημίες της "SESA" στην Ινδία από τον Ιανουάριο του 2013.

Ο Έλληνας προπονητής των τριών Ηπείρων

Η "SESA" είναι μια ακαδημία που ιδρύθηκε το 1999 και ανήκει σε μια εταιρεία σιδηρομεταλλευμάτων με θυγατρική την κολοσσιαία εταιρεία "Vedanta" με έδρα το Λονδίνο και στην Ινδία έχει δυο ακαδημίες ποδοσφαίρου.

Την Junior για παιδιά ηλικίας 15 έως 18 ετών και την Senior για παιδιά ηλικίας 19 έως 21 ετών με τις δυο ακαδημίες να χρησιμοποιούν δυο διαφορετικές γηπεδικές εγκαταστάσεις σε απόσταση είκοσι χιλιομέτρων η μία από την άλλη.

Η Senior είναι μια ομάδα που παίζει στην Β Εθνική Ινδίας και στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της περιοχής της Γκόα όπου συμμετέχουν και τέσσερις ομάδες από το πρωτάθλημα της Α' Εθνικής.

Ο Έλληνας προπονητής των τριών Ηπείρων

Εκτός από την δουλειά του Τεχνικού Διευθυντή και στις δυο ομάδες ο Τάσος Σιούλας όποτε χρειάζεται και απαιτείται μετέχει και στο προπονητικό κομμάτι δείχνοντας τα μυστικά της στρογγυλής θεάς στους νεαρούς ποδοσφαιριστές αλλά και το τεχνικό επιτελείο των δυο ομάδων.

Ο 53χρονος προπονητής βρίσκεται στην Ινδία από τις αρχές του 2013 και η "SESA" είναι η πιο οργανωμένη και καλύτερη ακαδημία στην Ινδία από πλευράς εγκαταστάσεων. Μάλιστα ακόμα και οι Εθνικές ομάδες της Ινδίας κάνουν προετοιμασία στις εγκαταστάσεις των εν λόγω ακαδημιών.

Ο Έλληνας προπονητής των τριών Ηπείρων

Η Εθνική ομάδα της Ινδίας στις εγκαταστάσεις της "SESA"

Στις ακαδημίες της "SESA" φιλοξενούνται 65 παιδιά εσώκλειστα, από την περιοχή της Γκόα, και διαμένουν σε δυο διαφορετικές εγκαταστάσεις με ξενοδοχεία, γήπεδα και γυμναστήρια προκειμένου να τα έχουν όλα στην διάρκεια των προπονήσεων τους ενώ υπάρχει συνεργασία και με πολλές περιφερειακές ακαδημίες σε όλη την Ινδία.

Ο πρώτος και κύριος στόχος που έχουν οι άνθρωποι των ακαδημιών της "SESA" είναι η ανάδειξη και η προώθηση παικτών εκτός της Ινδίας καθώς ακόμα κανείς ποδοσφαιριστής από την ασιατική χώρα δεν έχει καταφέρει να αγωνιστεί εκτός συνόρων.

Δεν αποκλείεται βέβαια αυτό να αλλάξει το προσεχές διάστημα καθώς ένας 17χρονος επιθετικός από την Senior team, ο Τσικούντι Τσουκούμα θα δοκιμαστεί τις επόμενες μέρες στην Τσεχία ενώ έχει δεχθεί πρόσκληση για να δοκιμαστεί και στην Αμερική. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι όλη η υφήλιος ψάχνει να βρει έναν παίκτη από την Ινδία για εμπορικούς λόγους και όχι μόνο.

Ο Έλληνας προπονητής των τριών Ηπείρων

Το Sport24.gr βρήκε τον Τάσο Σιούλα με τον 53χρόνο προπονητή να μιλάει για το τι τον έκανε να πάρει την απόφαση να δουλέψει στην Ινδία, για τις συνθήκες που έχει συναντήσει εκεί, για το πως τα βγάζει πέρα όσον αφορά ακόμα και την καθημερινότητα αλλά και το τι άποψη έχουν οι Ινδοί για την Ελλάδα.

Τι κάνει ένας Έλληνας προπονητής στην Ινδία;
"Είμαι υπερήφανος που εκπροσωπώ το ελληνικό ποδόσφαιρο από αυτή την θέση που κατέχω στην τεράστια αυτή πληθυσμιακά χώρα και τιμά ιδιαίτερα και εμένα και τη χώρα μου".

Πως είπατε το ναι σε αυτή την πρόταση; Ήταν μια πρόκληση;
"Ακριβώς μια μεγάλη πρόκληση. Ένα μεγάλο γιατί; Γιατί σε αυτή την τεράστια χώρα δεν υπάρχει έστω ένα υποφερτό ποδόσφαιρο. Γιατί δεν παίζει ούτε ένας Ινδός παίκτης όχι στην Ευρώπη αλλά ούτε καν στην Ασία. Γιατί σε μια χώρα που αγαπούν το ποδόσφαιρο να μην υπάρχει ανάπτυξη όταν τεράστιες αθλητικές εταιρείες το επιθυμούν και το επιδιώκουν; Γιατί μια τεράστια αγορά να βρίσκεται σε λήθαργο; Γιατί, γιατί;;; Κάθε μέρα παίρνω απαντήσεις".

Ο Έλληνας προπονητής των τριών Ηπείρων

Υπάρχουν ταλέντα στην Ινδία, στην περιοχή όπου βρίσκεστε;
"Η περιοχή είναι πρώην πορτογαλική αποικία. Οι Πορτογάλοι έφυγαν το 1961. Υπάρχουν ταλέντα στις μικρές ηλικίες αλλά δεν υπάρχουν σύγχρονα αναπτυξιακά προγράμματα δομές και υποδομές. Σε γενικότερα πλαίσια θα μπορούσα να πω ότι οι Ινδοί δεν έχουν στο αίμα τους τον αθλητισμό".

Η δουλειά σας θεωρείται ότι αποδίδει;
"Αποδίδει αλλά θα περίμενα περισσότερη ανταποδοτικότητα. Στην περιοχή της Γκόα το ποδόσφαιρο έχει ανακηρυχθεί το Νο1 σπορ και μετά έρχεται το κρίκετ".

Ποιο είναι το επίπεδο του ποδοσφαίρου στην Ινδία;
"Το πρωτάθλημα της Α' Εθνικής είναι πολύ φτωχό σε οργάνωση. Όταν μιλάμε για ποδόσφαιρο στην Ινδία, μιλάμε για 13 ομάδες Α' Εθνικής, τέσσερις από την περιοχή της Γκόα, την μικρότερη γεωγραφικά και πληθυσμιακά περιοχή της Ινδίας ενώ υπάρχουν δυο οργανωμένες ακαδημίες η "SESA" και η "TATA" και τέλος".

Ο Έλληνας προπονητής των τριών Ηπείρων

Δύσκολη αποστολή δηλαδή;
"Ναι το γνωρίζω ότι η αποστολή μου δεν είναι εύκολη για πολλούς λόγους όπως προανέφερα αλλά πιστεύω ότι θα καταφέρω να πετύχουμε τον στόχο μας".

Πως είναι η διαβίωση στην Ινδία;
"Είμαι τυχερός στο θέμα της διαβίωσης γιατί βρίσκομαι στην πιο "in" περιοχή της Ινδίας με ραγδαία τουριστική ανάπτυξη. Εδώ υπάρχουν πεντάστερα ξενοδοχεία και υπάρχει και το καλύτερο εστιατόριο της Ινδίας το οποίο είναι φυσικά ελληνικό, το "Θάλασσα", που δεν με κάνει να νοσταλγώ την ελληνική κουζίνα".

Υπάρχουν καθημερινές δυσκολίες;
"Φυσικά καθημερινά υπάρχουν αρκετές δύσκολες στιγμές και είναι ανυπόφορο το οδήγημα, δεν τα έχω καταφέρει και ούτε το βλέπω να οδηγήσω εδώ. Υπάρχουν ασύλληπτες μοναδικές καθημερινές στιγμές που όμως τις ξεπερνάω".

Οδηγούν ανάποδα δηλαδή; Σαν την Αγγλία;
" Ναι και άναρχα. Δεν υπάρχουν κανονισμοί και προτεραιότητες συν τις αγελάδες που μπορεί να κυκλοφορούν στους δρόμους".

Ο Έλληνας προπονητής των τριών Ηπείρων

Πρόβλημα συνεννόησης;
"Όχι εδώ που είμαι σχεδόν όλοι μιλάνε Αγγλικά".

Στην Ινδία ποια άποψη έχουν για την Ελλάδα;
"Παρακολουθούν τα παγκόσμια δρώμενα βλέποντας κυρίως αγγλικό ποδόσφαιρο. Γνωρίζουν πολύ καλά για το 2004 και όλοι αναγνωρίζουν την ποδοσφαιρική μας αξία αλλά και την ανάπτυξη, ενώ έχω δει να φοράνε και φανέλες της Εθνικής μας και κυρίως του Καραγκούνη για σπάσιμο στους Πορτογάλους (σ.σ. η Γκόα ήταν αποικία των Πορτογάλων)".

Εσείς παρακολουθείτε την Εθνική Ελλάδος;
"Ναι φυσικά όπου και αν βρισκόμουν έβλεπα την Ελλάδα. Την Παρασκευή το βράδυ έκλαψα στην ανάκρουση του Εθνικού μας ύμνου. Μετά την νίκη δεν κοιμήθηκα από την χαρά μου. Θα ήθελα να ήμουν στο Καραϊσκάκη. Πήραμε ένα καλό αποτέλεσμα και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να περάσουμε"

TAGS ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ