ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Μόρας στο Sport24.gr: "Στη Γιούβε ο τίτλος, πολλές αλλαγές οι υπόλοιποι"

Μόρας στο Sport24.gr: "Στη Γιούβε ο τίτλος, πολλές αλλαγές οι υπόλοιποι"

Λίγο πριν την έναρξη της Serie A ο Βαγγέλης Μόρας μιλάει για την Ελλάς Βερόνα και το ιταλικό πρωτάθλημα. Διαβάστε ακόμα τι πιστεύει για τη μάχη του τίτλου μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ, τι λέει για το καλοκαιρινό φλερτ του με τον Παναθηναϊκό και για το νέο ξεκίνημα των ΑΕΚ και ΑΕΛ.

Το Σάββατο ανοίγει η αυλαία της Serie A με την Ελλάς Βερόνα, η οποία επιστρέφει στα σαλόνια μετά από 11 χρόνια, να υποδέχεται τη Μίλαν. Το συγκεκριμένο παιχνίδι θα έχει ελληνικό χρώμα αφού παίκτης της Ελλάς είναι από πέρυσι ο Βαγγέλης Μόρας.

Ο Έλληνας αμυντικός αγωνίζεται στην Ιταλία από το 2007 με εξαίρεση ένα μικρό πέρασμα από τη Σουόνσι και ήταν ο πλέον ικανός για να μιλήσει για το πρωτάθλημα που αρχίζει.

Το Sport24.gr επικοινώνησε με τον Μόρα, ο οποίος μίλησε τόσο για όσα πρέπει να περιμένουμε φέτος από την Ελλάς Βερόνα και το ιταλικό πρωτάθλημα γενικά όσο και από το ελληνικό. Διαβάστε αναλυτικά τι είπε:

Η άνοδος της Ελλάς Βερόνα ήταν μία πολύ σημαντική στιγμή για τον σύλλογο, αφού επιστρέφετε στη Serie A μετά από 11 χρόνια. Συγκαταλέγεται στις καλύτερες στιγμές της καριέρας σου αυτό το επίτευγμα;

Δε θα ήθελα να πω κάτι τέτοιο γιατί έχω ζήσει και την άνοδο με την Μπολόνια. Τότε ήταν η πρώτη φορά και το αισθανόμουν διαφορετικά. Και οι δύο ομάδες ανέβαιναν μετά από χρόνια και ήταν πολύ ωραίο που δώσαμε χαρά σε τόσο κόσμο. Αυτή τη φορά ήταν διαφορετικά, ήξερα που πηγαίνω και τι πρέπει να κάνω και ήξερα πως αν γίνουν όλα όσα έπρεπε, τότε θα ανεβούμε.

Πολλοί ξαφνιάστηκαν όταν αποφάσισες να πας σε ομάδα της Serie B. Γιατί επέλεξες την Ελλάς Βερόνα για να συνεχίσεις την καριέρα σου πέρυσι το καλοκαίρι;

Είχα προτάσεις από ομάδες της Serie A, επομένως, για μένα τα χρήματα ήταν ίδια. Δεν έχασα οικονομικά πηγαίνοντας σε μικρότερη κατηγορία. Θα μπορούσα να έχω πάει σε ομάδα Serie A, αλλά επέλεξα την Ελλάς λόγω του πώς ζουν εδώ το ποδόσφαιρο. Ο κόσμος αγαπάει πάρα πολύ την ομάδα εδώ. Δεν ήθελα να πάω κάπου που θα με αφήνει αδιάφορο το πλάνο της ομάδας.

Όπως κάθε ομάδα που ανεβαίνει έτσι κι εσείς έχετε στόχο την παραμονή, σωστά;

Όταν ανεβαίνεις ισχύει, το πρωτάθλημα είναι πολύ δύσκολο. Αν πας για κάτι παραπάνω μπορεί να το πληρώσεις. Είναι καλύτερο να ξέρεις τι περιμένεις από το να κοιτάς πιο ψηλά, γιατί στη δεύτερη περίπτωση δεν είσαι προετοιμασμένος όταν έρθουν τα δύσκολα. Το είδαμε με την Παλέρμο και την Τζένοα. Η Τζένοα έχει μπάτζετ για Ευρώπη, αλλά κάθε χρόνο δυσκολεύεται.

Μόρας στο Sport24.gr: "Στη Γιούβε ο τίτλος, πολλές αλλαγές οι υπόλοιποι"


Πανηγυρίζοντας στο "Μπεντεγκόντι" τη μαθηματική εξασφάλιση της ανόδου στη Serie A

Είναι δύσκολο ν' αλλάζεις φιλοσοφία ανεβαίνοντας κατηγορία; Από εκεί που έμπαινες για να νικήσεις, ήσουν το φαβορί και είχες την πίεση, τώρα τα πάντα είναι διαφορετικά. Εκτός κι αν έχετε αποφασίσει πως θα διατηρήσετε το ίδιο στυλ.

Αυτό δε γίνεται, δεν έχουμε επιλογή. Θα ήταν επιλογή μας μόνο αν υπήρχε ένας πρόεδρος που θα ξοδέψει πάρα πολλά για να κάνουμε πρωταθλητισμό. Ξοδέψαμε όσα μπορούσαμε και πάμε για κάτι άλλο. Το λέω συνέχεια στα παιδιά ότι φέτος πρέπει να συνηθίσουμε να χάνουμε. Πέρυσι σχεδόν σε κάθε παιχνίδι νικούσαμε. Φέτος δε θα είναι έτσι και πρέπει να το συνηθίσουμε. Θα έρθουν και τρεις-τέσσερις ήττες στη σειρά, αλλά εκεί δε θα πρέπει να λυγίσουμε.

Κάθε εβδομάδα το γήπεδο ήταν γεμάτο

Πώς σας αντιμετωπίζει ο κόσμος τώρα, μετά την άνοδο; Τι σου λένε για το τοπικό ντέμρπι με την Κιέβο;

Ο κόσμος της Ελλάς ταιριάζει πολύ με τα δικά μας δεδομένα. Ο άλλος μπορεί να κυκλοφορεί στον δρόμο με τη φανέλα της Ελλάς. Περιμένουν πώς και πώς τα παιχνίδια τώρα που ανεβήκαμε. Έχουν τρέλα. Κάθε Κυριακή το γήπεδο θα είναι γεμάτο. Σκέψου ότι είχαμε 13.000 διαρκείας πέρυσι. Όσο για το ντέρμπι, όλη η Βερόνα ασχολείται με τη την Ελλάς. Η Κιέβο δεν έχει οπαδούς. Είναι τιμή του τού προέδρου που έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο την ομάδα, αλλά μιλάμε για μία συνοικία. Στο γήπεδο 2.000 οπαδούς έχει συνήθως. Όλη η Βερόνα είναι Ελλάς.

Αποφασίσατε να κρατήσετε πολλούς παίκτες που αγωνίστηκαν πέρυσι ως δανεικοί ή που ήταν υπό καθεστώς ιδιοκτησίας. Το πλάνο ήταν να στηριχτεί η ομάδα σε αυτούς που την ανέβασαν;

Δεν ξέρω ακριβώς ποια είναι η φιλοσοφία, απλώς έχει σχέση με αυτό που σου είπα. Η ομάδα ξόδεψε όσα ήταν να ξοδέψει, δεν υπάρχουν πολλά χρήματα από εκεί και πέρα. Επιπλέον, έκριναν πως τα συγκεκριμένα παιδιά τους βοήθησαν. Θέλουν να επενδύσουν πολύ στα νέα παιδιά. Ασχολούνται πολύ και με τις ακαδημίες. Μπορεί να μη δούμε αμέσως όλα τα παιδιά, αλλά σταδιακά μέσα στα επόμενα χρόνια η ομάδα θα έχει πολλούς νεαρούς.

Το πρωτάθλημα αρχίζει με το δικό σας παιχνίδι κόντρα στη Μίλαν. Πώς προετοιμάζεστε γι' αυτή την αναμέτρηση; Έχεις πει τίποτα στους συμπαίκτες σου έχοντας μεγαλύτερη εμπειρία;

Αυτά τα παιχνίδια τα περιμένει ο καθένας. Δε χρειάζεται να τους πω κάτι εγώ ή κάποιος άλλος σε τέτοιους αγώνες. Όλοι θέλουν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό απέναντι σε τέτοιους αντιπάλους. Επικίνδυνα είναι τα παιχνίδια που παίζουμε με ισάξιους αντιπάλους μας στα οποία πρέπει να νικήσουμε. Σε εκείνα πρέπει να είμαστε πιο έτοιμοι.

BEIJING, CHINA - AUGUST 11: Marek Hamsik (#17) of SSC Napoli challenges Arturo Vidal (R) of Juventus FC during the Italian Super Cup 2012 match at China's National Stadium on August 11, 2012 in Beijing, China.  (Photo by Lintao Zhang/Getty Images)
BEIJING, CHINA - AUGUST 11: Marek Hamsik (#17) of SSC Napoli challenges Arturo Vidal (R) of Juventus FC during the Italian Super Cup 2012 match at China's National Stadium on August 11, 2012 in Beijing, China. (Photo by Lintao Zhang/Getty Images) GETTY IMAGES

Το επίπεδο πέρυσι ήταν κακό στη Serie A. Φέτος τι πρέπει να περιμένουμε; Υπήρξαν ομάδες που ενισχύθηκαν πολύ όπως οι Νάπολι και Φιορεντίνα, η Γιουβέντους έκανε καλές προσθήκες, αλλά από εκεί και πέρα δεν είδαμε και πολλά.

Πέρυσι το πρωτάθλημα ήταν κακό, φέτος νομίζω πως έχει αρχίσει να ανεβαίνει πάλι. Μίλαν και Ίντερ δεν είναι όπως παλιά, κυρίως στην Ίντερ αναφέρομαι βέβαια. Η Νάπολι ανέβασε τον πήχη ψηλά, η Γιουβέντους θα είναι ακόμα καλύτερη, ενώ η Φιορεντίνα πήρε παίκτες που δεν το περίμενες. Ωστόσο, όλες αυτές οι ομάδες έκαναν αλλαγές και πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν θα δέσουν.

Τις πρώτες αγωνιστικές για παράδειγμα μπορεί να μην είναι καλές. Η Μίλαν χρειάζεται δουλειά. Έχει πολύ καλούς παίκτες. Τι να πούμε, δηλαδή, να μιλήσουμε για τον Μπαλοτέλι ή τον Ελ Σαραουί; Απλώς με προβληματίζει που είναι καινούριες ομάδες. Το θετικό είναι ότι και πάλι αρχίζουν να δαπανούν χρήματα οι σύλλογοι. Μακάρι να συνεχιστεί αυτό και τα επόμενα χρόνια και να γίνει το ιταλικό πρωτάθλημα και πάλι πάρα πολύ δυνατό

Δεν υπάρχει περίπτωση να το χάσει η Γιουβέντους

Και φέτος θα είναι η χρονιά της Γιουβέντους; Προσωπικά θεωρώ πως είναι το μεγάλο φαβορί και πως μόνο η Νάπολι και ίσως ως έναν βαθμό η Φιορεντίνα μπορούν να την κοντράρουν.

Λογικά ναι, δεν υπάρχει περίπτωση να το χάσει η Γιουβέντους. Μόνο η Νάπολι μπορεί να την ανταγωνιστεί. Δεν ξέρω πώς θα μπορούσαν να παρουσιαστούν οι υπόλοιπες ομάδες. Έχουν γίνει πολλές αλλαγές και αυτό θα μπορούσε να τους κοστίσει, ειδικά τις πρώτες αγωνιστικές.

Υπάρχει κάποια ομάδα που θα μπορούσε να παρακολουθήσει κανείς ως ουδέτερος οπαδός; Δεν αναφέρομαι στους μεγάλους συλλόγους, οι οποίοι έχουν ούτως ή άλλως δικούς τους οπαδούς. Αξίζει να προσέξουμε κάποια άλλη ομάδα;

Αν έπρεπε να επιλέξω μία ομάδα θα έλεγα την Κατάνια. Μπορεί να μην πηγαίνει το μυαλό σου, αλλά παίζει πολύ καλό ποδόσφαιρο. Κυρίως λόγω Μοντέλα. Ακόμα και πέρυσι, δηλαδή, που είχε φύγει εκείνος η Κατάνια ήταν μία ομάδα που βασιζόταν ακριβώς στο δικό του μοντέλο. Δεν ξέρω πώς θα είναι φέτος, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια ήταν μία ομάδα που άξιζε να την βλέπεις.

Μόρας στο Sport24.gr: "Στη Γιούβε ο τίτλος, πολλές αλλαγές οι υπόλοιποι"

Τελικά ταιριάζει στον Έλληνα ποδοσφαιριστή το ιταλικό πρωτάθλημα; Εσύ κάνεις καριέρα εδώ και χρόνια στην Ιταλία, ενώ βλέπουμε συνεχώς και περισσότερους παίκτες να παίρνουν μεταγραφή.

Για έναν αμυντικό είναι το ιδανικό πρωτάθλημα. Όλη την εβδομάδα δεν κάνεις τίποτα άλλο, δουλεύεις στην άμυνα. Ο Έλληνας γενικά είναι πειθαρχημένος. Δεν ήταν πάντα, αλλά πλέον είναι. Εύχομαι να έρθουν κι άλλοι εδώ. Έχει να κάνει και με αυτό που είπαμε, δεν υπάρχουν πολλά χρήματα για να ξοδέψεις και ο Έλληνας ποδοσφαιριστής είναι φθηνός. Το ιταλικό ποδόσφαιρο δουλεύει την ταχύτητα, την τακτική και την πειθαρχία, στοιχεία που διαθέτουν οι Έλληνες ποδοσφαιριστές. Το ισπανικό για παράδειγμα χρειάζεται παίκτες που να έχουν τεχνική. Δε μας ταιριάζει εμάς, αλλά το ιταλικό είναι αλλιώς.

Μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ

Παρακολουθείς γενικά το πρωτάθλημά μας; Πώς τα βλέπεις φέτος στη μάχη του τίτλου μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ;

Γενικά δεν το παρακολουθώ, πέρυσι δηλαδή δεν είδα σχεδόν καθόλου. Δεν ξέρω αν ο ΠΑΟΚ μπορεί να κοντράρει τον Ολυμπιακό, ο οποίος γενικά τα τελευταία χρόνια παίζει χωρίς αντίπαλο. Είναι δύσκολο για μία ομάδα που χτίζεται τώρα όπως ο ΠΑΟΚ να πάει για πρωτάθλημα. Ωστόσο, αν το δούμε ψυχρά βάσει ρόστερ, τότε ο ΠΑΟΚ μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα.

Στην αρχή του καλοκαιριού ο Παναθηναϊκός ενδιαφέρθηκε για την απόκτησή σου. Τελικά εσύ παρέμεινες στην Ιταλία. Τι ακριβώς έγινε;

Τίποτα, υπήρξαν κάποιες συζητήσεις, αλλά μέχρι εκεί. Δε με κάλυπτε η πρόταση, αλλά οι σχέσεις μας παραμένουν πολύ καλές. Είναι ωραίο να μιλάς με ανθρώπους που τους εκτιμάς και σε εκτιμούν. Στο μέλλον ποτέ δεν ξέρεις.

Ποτέ δε βρέθηκα κοντά σε ελληνική ομάδα

Υπήρξε στιγμή που να βρέθηκες πολύ κοντά στην επιστροφή σου στην Ελλάδα; Γιατί σχεδόν κάθε καλοκαίρι συνδεόσουν με κάποια μεγάλη ομάδα.

Πολύ κοντά δε βρέθηκα ποτέ. Συζητήσεις γίνονταν κάθε καλοκαίρι που έμενα ελεύθερος, αλλά πολύ κοντά δε βρέθηκα ποτέ γιατί οι διαφορές πάντα ήταν τόσο μεγάλες που δεν το συνεχίζαμε. Εμένα, άλλωστε, ήταν πάντα προτεραιότητά μου το εξωτερικό.

Πώς βλέπεις τις δύο πρώην ομάδες σου ΑΕΚ και ΑΕΛ; Αμφότερες αποφάσισαν να μην αγωνιστούν στη Football League και να πέσουν στη Γ' Εθνική, προκειμένου να εξυγιανθούν;

Είναι ένας από τους λόγους που θα αρχίσω να παρακολουθώ και πάλι το ελληνικό ποδόσφαιρο. Χάρηκα και για τις δύο που επέλεξαν αυτόν τον δρόμο, γιατί έτσι θα καθαρίσουν και θα μπορέσουν να κάνουν μία νέα αρχή. Η ΑΕΚ έχει πλέον έναν ιδιοκτήτη που της εγγυάται 100% την επιτυχία. Όσο για την ΑΕΛ είναι θετικό που την ανέλαβε ο κ. Πλεξίδας. Θεωρώ πως και οι δύο σε δύο χρόνια θα βρίσκονται στην Α' Εθνική. Μακάρι να είναι έτσι.

Μακάρι να κλείσω την καριέρα μου στην ΑΕΛ

Για την ΑΕΛ ακούστηκε ότι σε προσέγγισαν για να τη βοηθήσεις σε αυτή τη δύσκολη στιγμή; Ισχύει; Γενικά τόσο εσύ όσο και άλλοι ποδοσφαιριστές όπως ο Φάνης Γκέκας έχετε δείξει πως θα θέλατε να τη βοηθήσετε.

Σε κάποια φάση με προσέγγισαν. Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα, εννοείται πως θα ήθελα να βοηθήσω την ΑΕΛ και τους το είπα. Δεν υπάρχει περίπτωση να έλεγα όχι στην ΑΕΛ, γίνεται αυτό; Εγώ μικρός ονειρευόμουν να παίξω εκεί. Αγωνίστηκα ίσως στα χειρότερα χρόνια της ομάδας και γι' αυτό θα ήθελα να επιστρέψω κάποια στιγμή. Μακάρι να έκλεινα εκεί την καριέρα μου.

Τέλος, θα ήθελα να μου κάνεις ένα σχόλιο και για την Εθνική Ελλάδας, η οποία κάνει τη δική της προσπάθεια για να περάσει στα τελικά του Mundial 2014. Για μεγάλο χρονικό διάστημα ήσουν μέλος του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, αλλά έχεις να αγωνιστείς από τον Ιούνιο του 2011 κόντρα στη Μάλτα. Υπήρξε κάποια εξήγηση από τον κ. Σάντος;

Δεν υπήρξε ποτέ κάποιο τηλεφώνημα. Αυτό είναι που με στενοχώρησε. Δεν έγινε κάτι. Θέλω να πιστεύω πως θα κοιτάξει προς τα εδώ, πως θα τον αναγκάσω δηλαδή με τις εμφανίσεις μου. Θέλω να πιστεύω πως θα παίζω, πως θα πάνε όλα καλά και από εκεί και πέρα θα είναι καθαρά δικό του θέμα. Δε θέλω να μπω στη διαδικασία να σκεφτώ πως είναι θέμα ηλικίας, 32 είμαι ακόμα. Όπως και να έχει για μένα η ηλικία δεν παίζει κανένα ρόλο, το θέμα είναι τι καταφέρνεις στο γήπεδο. Τι να πούμε δηλαδή για τον Καραγκούνη ότι είναι μεγάλος; Γι' αυτό ξαναλέω, το θέμα είναι τι κάνεις στο γήπεδο.

Από εκεί και πέρα για την Εθνική είμαι αισιόδοξος. Όλοι μας ευχόμαστε να τα πάει καλά ως οπαδοί, απλώς εγώ τυχαίνει να έχω διπλή ιδιότητα, να είμαι δηλαδή και οπαδός και παίκτης. Πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά και πως θα βρεθεί στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

TAGS ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ