ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Μαλεζάς στο Sport24.gr: "Ο Έλληνας ποδοσφαιριστής αξίζει πολλά"

Μαλεζάς στο Sport24.gr: "Ο Έλληνας ποδοσφαιριστής αξίζει πολλά"

Ο Στέλιος Μαλεζάς μιλάει στο Sport24.gr για την Φορτούνα Ντίσελντορφ, τους φετινούς της στόχους και εξηγεί τα άλματα προόδου του γερμανικού ποδοσφαίρου. Διαβάστε τι λέει για τον ΠΑΟΚ, που στοχεύει στο πρωτάθλημα, και το πώς αντιμετωπίζουν οι Γερμανοί τον Έλληνα ποδοσφαιριστή.

Τη δεύτερη χρονιά του στη Γερμανία διανύει ο Στέλιος Μαλεζάς, ο οποίος προσπαθεί να επιστρέψει μαζί με τη Φορτούνα Ντίσελντορφ στην Bundesliga.

Η σεζόν δεν άρχισε καλά για τον 28χρονο Έλληνα διεθνή, ο οποίος τραυματίστηκε. Ωστόσο, πλέον έχει ξεπεράσει το πρόβλημα που αντιμετώπιζε και έχει επιστρέψει ξανά στην αρχική ενδεκάδα.

Το Sport24.gr, το οποίο βρίσκεται κοντά στους Έλληνες του εξωτερικού κάνοντας και τον έλεγχο της εβδομάδας κάθε Δευτέρα, επικοινώνησε με τον πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ, ο οποίος μίλησε για το γερμανικό ποδόσφαιρο, την ομάδα του και την Εθνική Ελλάδας, ενώ δεν έκρυψε πως απολαμβάνει τη ζωή του στη Γερμανία και πως επιθυμεί να παραμείνει εκεί.

Έχεις παίξει στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια. Νιώθεις ότι έχεις αρχίσει να βρίσκεις τα πατήματά σου;

Ναι, είχα μείνει αρκετό καιρό έξω λόγω τραυματισμού. Δεν είναι εύκολο να βρεις ρυθμό αλλά πιστεύω πως σταδιακά θα έρθω στο 100%.

Ο στόχος φέτος είναι η άνοδος;

Εννοείται, γιατί όταν μία ομάδα έχει πέσει κατηγορία και έτσι όπως πέσαμε εμείς νομίζω ότι δεν υπάρχει κάποιος άλλος στόχος. Δεν ξεκινήσαμε καλά αλλά έχουμε βρει τώρα τα πατήματά μας και θα έρθουν σταδιακά και τα συνεχόμενα καλά αποτελέσματα.

"Δεν το περίμενα να είναι τόσο δυνατό και ποιοτικό πρωτάθλημα"

Το πρωτάθλημα είναι πάρα πολύ ανταγωνιστικό. Αυτή τη στιγμή είστε στην 6η θέση και η 15η Σαντχάουζεν έχει τρεις βαθμούς λιγότερους. Πώς το βλέπεις εσύ και ποιες διαφορές έχεις παρατηρήσει σε σχέση με την Bundesliga;

Έτσι είναι και δεν το περίμενα να είναι τόσο δυνατό και ποιοτικό πρωτάθλημα. Όλα τα αποτελέσματα είναι εφικτά και πιθανά και αυτό σε κάνει και καλύτερο σαν ποδοσφαιριστή και σαν άνθρωπο γιατί δεν υποτιμάς κανέναν. Όλοι μπορούν να πάρουν βαθμό από όλους.

Από εκεί και πέρα, η μόνη διαφορά που βλέπω είναι ότι οι ομάδες της Bundesliga μπορεί να έχουν πιο ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, αλλά όσον αφορά την ποιότητα του αγώνα, κάνεις τα ίδια χιλιόμετρα, μαρκάρεις πολύ καλούς αντιπάλους. Τα γήπεδα είναι εξίσου καλά, και γεμάτα. Δεν υστερεί σε πολλά η Bundesliga 2.

Τι θεωρείς ότι πήγε στραβά πέρυσι και η ομάδα υποβιβάστηκε;

Μακάρι να ξέραμε και να το βλέπαμε εκείνη τη στιγμή. Όταν είσαι απ’ έξω βλέπεις καλύτερα τα πράγματα απ’ όταν είσαι εντός και η ομάδα ψάχνει έστω και τον πόντο για να σωθεί. Αν σε πάρει η κατηφόρα…

Μαλεζάς στο Sport24.gr: "Ο Έλληνας ποδοσφαιριστής αξίζει πολλά"

Το γερμανικό ποδόσφαιρο κάνει συνεχώς βήματα προόδου. Μπάγερν Μονάχου και Ντόρτμουντ είναι στις καλύτερες ομάδες του κόσμου, ενώ η Bundesliga βγάζει πλέον 4 ομάδες στο Champions League. Ποιο είναι για σένα το μυστικό της επιτυχίας;

Οι Γερμανοί έχουν δουλέψει πάρα πολύ μετά από μία αποτυχία που είχαν στο Euro 2004. Μετά από εκείνη την αποτυχία κάθισαν να δουν τι φταίει και έφτασαν να έχουν ένα πρωτάθλημα που καμία ομάδα δε χρωστάει. Τα γήπεδα είναι ολοκαίνουρια και γεμάτα. Στηρίζουν τους παίκτες που προέρχονται από τις ακαδημίες και όταν δουλεύεις αυτό που κάνεις θα βγει.

"Εμείς φέτος έχουμε 35.000-40.000 κόσμο σε κάθε αγώνα"

Η Bundesliga είναι το πρωτάθλημα με τον μεγαλύτερο μέσο όρο εισιτηρίων, ενώ και στη δική σας κατηγορία ο κόσμος είναι δίπλα στην ομάδα του. Μίλησέ μας λίγο για την ατμόσφαιρα.

Η ατμόσφαιρα είναι απίστευτη. Εμείς φέτος έχουμε 35.000-40.000 κόσμο σε κάθε αγώνα. Αυτό και μόνο που το σκέφτεσαι είναι εντυπωσιακό ειδικά αν είσαι Έλληνας. Το να προσφέρεις στον φίλαθλο όλων των ειδών τις ανέσεις είναι καλό και μετά πηγαίνει κι εκείνος στην ομάδα που αγαπάει. Φυσιολογικό είναι. Έτσι το έχουν σκεφτεί και πραγματικά λειτουργεί.

Στην ομάδα πλέον υπάρχει ένας ακόμη Έλληνας, ο Γιάννης Γιαννιώτας. Ως τώρα νιώθεις σαν τον μεγάλο αδερφό; Του δίνεις συμβουλές;

Είμαστε δύο Έλληνες σε μία ομάδα και φυσικά μιλάμε. Τον ήξερα γενικά, αλλά προσωπικά τον έμαθα εδώ. Δε θα έλεγα πως έχω πάρει τον ρόλο του μεγάλου αδερφού, μιλάμε σαν δύο απλοί φίλοι. Γενικά πάντως η περιοχή έχει πάρα πολλούς Έλληνες.

Μαλεζάς στο Sport24.gr: "Ο Έλληνας ποδοσφαιριστής αξίζει πολλά"

Συνεχώς και περισσότεροι γίνονται οι Έλληνες παίκτες που πηγαίνουν στη Γερμανία. Θεωρείς πως ο Έλληνας παίκτης γενικά έχει κερδίσει τον σεβασμό των Γερμανών;

Ευτυχώς για εμάς που έχουμε έρθει τώρα τελευταία υπήρχαν ποδοσφαιριστές που όταν έπαιζαν εδώ με τις εμφανίσεις τους κέρδισαν τον σεβασμό και την αγάπη του κόσμου. Γενικά θεωρώ πως ο Έλληνας ποδοσφαιριστής μπορεί να το κάνει αυτό. Ευτυχώς παιδιά όπως οι Χαριστέας, Κυργιάκος και Γκέκας έδειξαν πως μπορούν να σταθούν και να διαπρέψουν. Αυτό μας έχει βοηθήσει . Όταν οι Έλληνες δεν σέβονται τον ποδοσφαιριστή τότε είναι δύσκολο να τον σεβαστούν και οι ξένοι γιατί περνάει και σ' εκείνους. Ωστόσο, οι Γερμανοί αποκτούν Έλληνες παίκτες, τους σέβονται και αυτό το βλέπουμε συνεχώς. Θα έλεγα ότι εκείνοι μας σέβονται περισσότερο από τους Έλληνες. Μακάρι να συνεχίσουμε να τα πηγαίνουμε καλά κι εμείς.

"Στον Έλληνα ταιριάζει το οποιοδήποτε πρωτάθλημα"

Φαίνεται ότι μας ταιριάζει το γερμανικό ποδόσφαιρο. Δεν είναι λίγοι οι Έλληνες που έχουν πάει στη Γερμανία και έχουν πετύχει, όπως αναφέρεις κι εσύ.

Δε θα ήθελα να το πάω εκεί, στον Έλληνα ταιριάζει το οποιοδήποτε πρωτάθλημα. Δες τον Γιώργο Καραγκούνη, παίζει στα 36 του στην Αγγλία και τα πηγαίνει εξαιρετικά. Δες τον Λουκά Βύντρα και τον Νίκο Καράμπελα στην Ισπανία. Ο Νίκος δεν αγωνίζεται αυτή τη στιγμή, όμως, θα πάρει κι εκείνος τις ευκαιρίες του. Δεν πρέπει να υποτιμάμε τον Έλληνα ποδοσφαιριστή, ο Έλληνας ποδοσφαιριστής αξίζει πολλά.

Τα τελευταία χρόνια θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχουμε αρχίσει να κάνουμε τη δική μας σχολή στόπερ. Είναι πολλοί οι καλοί κεντρικοί αμυντικοί που βγάζουμε. Αν εξαιρέσεις τους Σωκράτη Παπασταθόπουλο και Κυριάκο Παπαδόπουλο, που είναι μια κατηγορία μόνοι τους, ποιος είναι αυτός που τον πιστεύεις περισσότερο και θεωρείς ότι μπορεί να κάνει μεγάλη καριέρα;

Συμφωνώ ότι ο Κυριάκος και ο Σωκράτης είναι μια κατηγορία μόνοι τους. Από εκεί και πέρα τα παιδιά που είναι στον Ολυμπιακό, Μανωλάς και Σιόβας. Δε βάζω τον Αβραάμ γιατί έχει αποδείξει ποιος είναι. Και οι δυο τους έχουν δείξει πολύ καλά στοιχεία κι έχουν αγωνιστεί στο Champions League. Στον Παναθηναϊκό βλέπουμε τον Τριανταφυλλόπουλο και τον Ρισβάνη που είναι νεαροί και παίζουν σε ομάδα με πίεση. Στον ΠΑΟΚ είναι ο Κατσικάς που τον πιστεύω. Κάποια στιγμή θα δείξει τα προσόντα του. Στα Γιάννινα υπάρχει ο Κολοβέτσιος, στον Πανιώνιο Αυλωνίτης και Λαμπρόπουλος, που είχε και έναν σοβαρό τραυματισμό. Γενικά στέκομαι στους νεαρούς.

Μαλεζάς στο Sport24.gr: "Ο Έλληνας ποδοσφαιριστής αξίζει πολλά"

Φαντάζομαι ότι την Εθνική την παρακολουθείς. Στην Ελλάδα παρά τα αποτελέσματα υπάρχει μεγάλη γκρίνια για τις εμφανίσεις. Ποια είναι η άποψή σου; Έχεις συνεργαστεί, άλλωστε, και με τον Φερνάντο Σάντος.

"Πάντα κάτι πρέπει να φταίει"

Δυστυχώς στην Ελλάδα όταν έρχεται το αποτέλεσμα ψάχνουμε την εμφάνιση, όταν έρχεται η εμφάνιση τότε ψάχνουμε το αποτέλεσμα. Όταν έχουμε και τα δύο θα βρούμε κάτι άλλο που θα μας φταίει, πάντα κάτι πρέπει να φταίει. Εννοείται πως οι ποδοσφαιριστές θέλουν να παίζουν καλά, να παίζουν σαν την Μπαρτσελόνα αλλά πρέπει να τα βάλουμε κάτω και να δούμε την πραγματικότητα. Όταν είσαι σε μικρή ηλικία σε νοιάζει η εμφάνιση και να μάθεις πράγματα, αλλά σε αυτό το επίπεδο σε νοιάζει πρώτα το αποτέλεσμα και να υπάρχει πλάνο και πιστεύω ότι έχουμε πλάνο.

Πιστεύεις ότι μπορούμε να περάσουμε τη Ρουμανία;

Η Εθνική έχει δείξει ότι μπορεί να περάσει οποιονδήποτε αντίπαλο. Θα πρέπει να το πιστέψουμε και θεωρώ πως μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Τον ΠΑΟΚ πώς τον βλέπεις; Πιστεύεις ότι μπορεί να πάρει πρωτάθλημα ή τουλάχιστον να το διεκδικήσει μέχρι τέλους;

Έχει δείξει πολύ καλά στοιχεία ο ΠΑΟΚ στα παιχνίδια και νομίζω με τον χρόνο θα γίνεται συνεχώς και καλύτερος. Από τη στιγμή που βρίσκεται κοντά στον Ολυμπιακό θα διεκδικεί και το κάτι παραπάνω. Πιστεύω ότι με τους παίκτες που έχει και με τον προπονητή που είναι μεγάλο όνομα τα πάντα μπορούν να γίνουν.

"Πάνω απ’ όλα είναι να είμαι υγιής, να παίζω και να βοηθάω την ομάδα μου"

Το καλοκαίρι λήγει το συμβόλαιό σου. Όταν ένας παίκτης έχει παίξει στο εξωτερικό και έχει δει πόσο διαφορετικά είναι εκεί, τότε η πρώτη του επιλογή είναι να μείνει έξω;

Δεν ξέρω, για τον καθένα είναι διαφορετικά. Περνάω καλά εδώ, είναι μία πολύ ωραία πόλη. Οι ποδοσφαιριστές έχουν πολύ καλή χημεία. Μέχρι τότε υπάρχει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν το σκέφτομαι τόσο αν και υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Πιστεύω ότι όταν έρθει η στιγμή θα συζητήσουμε για νέο συμβόλαιο, αλλά αυτό που με ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα είναι να είμαι υγιής, να παίζω και να βοηθάω την ομάδα μου.

Μαλεζάς στο Sport24.gr: "Ο Έλληνας ποδοσφαιριστής αξίζει πολλά"

Με μία λέξη

Αγαπημένο πρωτάθλημα: Αγγλικό

Αγαπημένος ποδοσφαιριστής: Σέρχιο Ράμος

Ευρωπαϊκή ομάδα που υποστηρίζεις (εκτός της ομάδας που αγωνίζεσαι): Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Η καλύτερη ποδοσφαιρική σου στιγμή: Η πρόκριση του ΠΑΟΚ με τη Φενέρ

Η χειρότερη ποδοσφαιρική σου στιγμή: Όταν πέσαμε κατηγορία με την Φορτούνα

Το γούρι σου: Ο σταυρός μου μόνο

Αυτοκίνητο που οδηγείς : Audi A5

Αγαπημένο φαγητό: Μουσακάς

Αγαπημένη μουσική: Ακούω τα πάντα

Η πρώτη γερμανική λέξη που χρησιμοποίησες/έμαθες στην Γερμανία:: Du bist wunderschön (είσαι όμορφη)

Η πρώτη ελληνική λέξη που έμαθες σε κάποιον στη Γερμανία: Καλημέρα

TAGS ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ