ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Μαλεζάς: "Εδώ ή τα φτιάχνουμε ή τα καταστρέφουμε όλα"

firo.Fu§ball, Fussball,               02.02.2013                      .1. Bundesliga, 1. BL Saison 2012/2013.Fortuna Dsseldorf Duesseldorf - VfB Stuttgart 3:1..dialog, Besprechung, Fortuna Johannes van den Bergh, Fortuna Stelios Malezas..$worldrights Es gelten unsere AGB, einsehbar auf.www.firosportphoto.de.copyright by firo sportphoto:.Coesfelder Str.207.48249 Dlmen.www.firosportphoto.de.mail@firosportphoto.de.(V o l k s b a n k   B o c h u m - W i t t e n ).BLZ.: 430 601 29.Kt. Nr.: 341 117 100.Tel:Ê 02594 - 9916004.Fax:Ê02594 - 9916005
firo.Fu§ball, Fussball, 02.02.2013 .1. Bundesliga, 1. BL Saison 2012/2013.Fortuna Dsseldorf Duesseldorf - VfB Stuttgart 3:1..dialog, Besprechung, Fortuna Johannes van den Bergh, Fortuna Stelios Malezas..$worldrights Es gelten unsere AGB, einsehbar auf.www.firosportphoto.de.copyright by firo sportphoto:.Coesfelder Str.207.48249 [email protected].(V o l k s b a n k B o c h u m - W i t t e n ).BLZ.: 430 601 29.Kt. Nr.: 341 117 100.Tel:Ê 02594 - 9916004.Fax:Ê02594 - 9916005 INTIME SPORTS

Ο Στέλιος Μαλεζάς μιλά στο Sport24.gr για την εμπειρία του στη Μπουντεσλίγκα και το ελληνικό πρωτάθλημα που φέτος... ξύπνησε. Τι λέει για το ενδεχόμενο μεταγραφής του και τα λαϊκά δικαστήρια που βίωσαν οι πρώην συμπαίκτες του στον ΠΑΟΚ.

Αν δεν έχανε αρκετά παιχνίδια μετά τον τραυματισμό του στον αγώνα της Εθνικής με τη Βοσνία, πιθανό σήμερα να γράφαμε για το... δικό μας παιδί που δεν χάνει αγώνα στην Μπουντεσλίγκα.

Παρόλα αυτά ο Στέλιος Μαλεζάς είχε και πάλι αξιομνημόνευτη παρουσία την οποία, όμως, δεν μπόρεσε να συνδυάσει με παραμονή της Φορτούνα Ντίσελντορφ στην πρώτη κατηγορία. Ο 28χρονος κεντρικός αμυντικός αποκόμισε πολλές εμπειρίες τις οποίες αποκαλύπτει στη συζήτηση που είχε με το Sport24.gr

Στέλιο, μελετώντας κανείς τα στατιστικά σου στη Μπουντεσλίγκα, αγωνίστηκες σε 21 ματς, όλα βασικός και μάλιστα συνεχόμενα. Από την 1η ως και την 7η αγωνιστική και από την 20η ως την 33η. Μπορούμε, κατά συνέπεια, να μιλάμε για πετυχημένη περίοδο σε προσωπικό επίπεδο; “Όχι, πετυχημένη δεν μπορεί να θεωρείται γιατί η ομάδα μου έπεσε κατηγορία. Το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό και όχι ατομικό άθλημα”.

Αλήθεια τι έφταιξε γι' αυτό τον υποβιβασμό; Δε νομίζω ότι υπήρχε κάτι συγκεκριμένα. Ήμασταν άτυχοι σε κάποια παιχνίδια, σε άλλα δεν ήμασταν αυτοί που έπρεπε. Υπήρχαν και τραυματισμοί, μπορείς να πεις και κάποια απειρία. Κάποια στιγμή δεν παίξαμε όπως έπρεπε για να αποκτήσουμε ψυχολογία για τη συνέχεια. Πιστεύω ότι μέτρησε ο ανθρώπινος παράγοντας".

Θυμάμαι ότι στην αρχή της περιόδου, όταν πρωτοπήγες στη Γερμανία, μιλούσες για τα γήπεδα, τις προπονητικές εγκαταστάσεις των γερμανικών ομάδων. Μετά από ένα χρόνο, υπάρχει κάτι άλλο που σου 'χει κάνει εντύπωση; “Σίγουρα, υπάρχουν πολύ καλοί ποδοσφαιριστές εδώ. Φυσικά και οργάνωση που φέρνει αυτό το αποτέλεσμα και όλοι ασχολούνται με την Μπουντεσλίγκα. Ό,τ κι αν κάνει μία ομάδα θα ακολουθήσει το πλάνο που είχε από την αρχή και οι φίλαθλοί της θα το αποδεχθούν”

Όλα αυτά που αναφέρεις αποτυπώνονται στην παρουσία δύο γερμανικών ομάδων στον πρόσφατο τελικό του Champions League; “Και όχι μόνο. Η Εθνική ομάδα της Γερμανίας σε κάθε διοργάνωση φθάνει τουλάχιστον μέχρι τους "4".

Υπάρχει κάποιο μυστικό της επιτυχίας στον τρόπο δουλειάς των Γερμανών; “Σε ό,τι έχει να κάνει με τον τρόπο δουλειάς, δεν δεν μπορώ να πω πώς αντιλήφθηκα να υπάρχει κάτι ιδιαίτερο. Αυτό που έχουν όλοι είναι ένα πλάνο και αυτό ακολουθούν μέχρι τέλους”.

Μετάνιωσες μήπως για την απόφασή σου να πας στη Φορτούνα, με δεδομένο τον υποβιβασμό της στη β΄ κατηγορία; “Δεν έχω μετανιώσει για κάτι τέτοιο. Η μετακίνησή μου ήταν ένα καλό βήμα στην καριέρα μου άσχετα από το τελικό αποτέλεσμα της σεζόν για την ομάδα”

Η σύγκριση με τον Μαλεζά του περασμένου καλοκαιριού σε τι πόρισμα σε οδηγεί; “Κοίταξε. Και μόνο το γεγονός ότι παίζεις αντίπαλος με ποδοσφαιριστές κλάσης, θέλεις δεν θέλεις θα βελτιωθείς για να τους αντιμετωπίσεις. Δεν έφθασα, βέβαια, στο σημείο που ήθελα λόγω τραυματισμών. Κι αυτά είναι όμως μέσα στο ποδόσφαιρο”

Ποια ομάδα και ποιος αντίπαλος επιθετικός σε δυσκόλεψαν περισσότερο; “Από ομάδες σίγουρα η Μπάγερν και η Ντόρμουντ ξεχωρίζουν. Προσωπικά, εντυπωσιάστηκα από την Άιντραχτ, διαθέτει πολύ καλό σύνολο ομάδα. Σε ό,τι αφορά σε επιθετικούς, ο Μάντζουκιτς, ο Λεβαντόφσκι, ακόμη και ο Γκόμεζ της Μπάγερν είναι πολύ δύσκολος αντίπαλος, από τους δυσκολότερους θα έλεγα”.

Το μέλλον της καριέρας σου πώς το βλέπεις; “Προς το παρόν έχω συμβόλαιο με την Φορτούνα και το μυαλό μου είναι εκεί πέρα. Δεν ξέρω τι ξημερώνει, το δικό μου μυαλό είναι στο να τη βοηθήσω να ανέβει”.

Υπάρχει ενδεχόμενο να πάρεις μεταγραφή σε άλλη ομάδα; “Μέχρι τα τέλη Μαΐου που υπήρχε μία ειδική ρήτρα στο συμβόλαιό μου (σ.σ. μπορούσε να φύγει με ένα ποσό 550.000 ευρώ από τη Φορτούνα), δεν με πλησίασε κανείς. Τώρα είναι θέμα της ομάδας μου, εγώ προετοιμάζομαι για τη νέα σεζόν, χωρίς να σκέφτομαι τίποτα άλλο”

Η άποψή σου για το φετινό ελληνικό πρωτάθλημα που το έζησες από απόσταση; “Ως ουδέτερος, είδα αμαρτίες ετών να βγαίνουν αυτή τη χρονιά. Υπήρχε κακή οργάνωση και των ομάδων και της Λίγκας, από την άλλη όμως ήταν πολύ καλή ευκαιρία για τους νεαρούς παίκτες. Αν και αναγκάστηκαν, επιτέλους, ξύπνησαν οι ομάδες και προώθησαν νέους για να έχουν στο μέλλον έσοδα από την πώληση κάποιων. Μπορεί για ορισμένους να θεωρείται κακό το ελληνικό πρωτάθλημα , εγώ όμως το βλέπω αισιόδοξα, γιατί μπορούν να βγουν παίκτες που θα βοηθήσουν και τους συλλόγους και την Εθνική ομάδα”.

Όταν μιλάς για κακή οργάνωση της Λίγκας τι εννοείς; “Όλο αυτό που γίνεται με τις αδειοδοτήσεις θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει ελέγχει πιο πριν, να το μνημόνιο για να είναι υγιείς οι ομάδες. Κάλλιο αργά παρά ποτέ βέβαια”

Αλήθεια οι Γερμανοί τι λένε για τους Έλληνες παίκτες; Είστε αρκετοί εκεί... “Για τους Έλληνες παίκτες δεν λένε κάτι ιδιαίτερο οι Γερμανοί;Δεν το εισπράττω, δεν μπορώ να απαντήσω σ' αυτό”.

Τελικά, οι Έλληνες ποδοσφαιριστές μπορούν να σταθούν στην Μπουντεσλίγκα; “Δε νομίζω ότι υστερεί σε κάτι ο Έλληνας ποδοσφαιριστής που δουλεύει σωστά για να αντεπεξέλθει σε ένα προηγμένο πρωτάθλημα. Το 80-90% αυτών που παίζουν τα καταφέρνουν . Το λάθος στην Ελλάδα είναι ότι ο ίδιος ο κόσμος και οι δημοσιογράφοι δεν πιστεύουν τους ποδοσφαιριστές”.

Τις μέρες που βρίσκεσαι στην στην Ελλάδα έχεις ακούσει να λένε “Φέρτε πίσω στον ΠΑΟΚ το Μαλεζά;”. “Δεν έχε τύχει να ακούσω κάτι".

Για τον φετινό ΠΑΟΚ ποια είναι η γνώμη σου; “Στον ΠΑΟΚ δημιουργήθηκε πολύ μεγάλη πολύ πίεση χωρίς λόγο. Η ομάδα διανύει μια μεταβατική περίοδο, κανονικά δικαιολογούνται και λάθη. Στον ΠΑΟΚ δεν συνέβη αυτό. Μέσα σε ένα δίμηνο ή τρίμηνο, ακόμη κι αν είχαν πολλά χρήματα, ομάδες όπως Μάντσεστερ Σίτι και η Παρί Σεν Ζερμέν φτιάχτηκαν από τον τρίτο χρόνο και μετά κι ας είχαν επενδυτές. Εδώ ή τα φτιάχνουμε όλα ή τα καταστρέφουμε όλα".

Για τα λαϊκά δικαστήρια που βίωσαν δύο φορές στα πλέι οφ οι πρώην συμπαίκτες σου, τι έχεις να σχολιάσεις; “Δύσκολα να γίνει κάτι τέτοιο στη Γερμανία,. Αυτό που υπάρχει στη Γερμανία και σε βόρειες είναι εντελώς διαφορετικά στο ταπεραμέντο τους. Εκείνο βλέπουν το ποδόσφαιρο σαν άθλημα, εμείς, κάτι παραπάνω από άθλημα. Εμείς κάτι παραπάνω...”

Ειδικά για τις επιθέσεις σε βάρος του Αθανασιάδη, τι θα σχολίαζες; “Eίναι ένα τρανταχτό παράδειγμα αυτό που συνέβη με τον Κλάους”

Το κεφάλαιο Εθνική παραμένει ανοιχτό για σένα; “Για την Εθνική ομάδα, το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να περάσει στο Μουντιάλ. Από κει και πέρα, αυτό που σκέφτομαι είναι να βοηθήσω και εγώ από την πλευρά μου.

Τι μήνυμα θα θελες να 'στείλεις στον πρόεδρο της ΕΠΟ; “Φτιάξτε υποδομές καλά γήπεδα προπόνησης και αγώνων. Στηρίξτε τις μικρές ομάδες για να δημιουργηθούν για καλύτερες υποδομές''.

Μήπως θα ήθελες να αλλάξουν και κάποιοι αγωνιστικοί χώροι; “Τα τερέν Βέροιας και ΠΑΣ, ούτε σε ερασιτεχνικούς χώρους , ούτε πουθενά δεν τα βρίσκεις στη Γερμανία

TAGS ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ