ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Από την Αθήνα στον Άγιαξ

Από την Αθήνα στον Άγιαξ

Από την Αθήνα στο Άμστερνταμ και τον Άγιαξ. Οι νεαροί Δημήτρης Σιλβεστρίδης και Ηλίας Τσέλιος καταθέτουν στο Sport24.gr την εμπειρία τους στον Αίαντα και είναι έτοιμοι για διεθνή καριέρα

Είναι γνωστό πως ο Άγιαξ διαθέτει μια από τις καλύτερες-αν όχι την καλύτερη-Ακαδημία ποδοσφαίρου στον κόσμο βγάζοντας πολλά ταλέντα που έκαναν ή κάνουν καριέρα διεθνώς.

Οι άνθρωποι του Ολλανδικού συλλόγου "χτενίζουν" όλο τον κόσμο για την ανεύρεση ταλέντων, ούτως ώστε κάποια στιγμή να φορέσουν την φανέλα της πρώτης ομάδας.

Από το "στόχαστρο" των Ολλανδών δεν θα μπορούσε να λείψει η Ελλάδα. Μια χώρα με πλούσιο ποδοσφαιρικό ταλέντο στις μικρές ηλικίες κάτι που έκανε την διοίκηση του Άγιαξ να δημιουργήσει στην χώρα μας την πρώτη (εκτός Ολλανδίας) ακαδημία ποδοσφαίρου στην Ευρώπη με την επωνυμία "Ajax Hellas Youth Academy".

Σκοπός να βρει ταλέντα τα οποία είναι εξελίξιμα και κάποια στιγμή να φορέσουν την φανέλα της πρώτης ομάδας. Δύο από αυτά τα ταλέντα που βγήκαν από την Ajax Hellas Youth Academy είναι ο Δημήτρης Σιλβεστρίδης και ο Ηλίας Τσέλιος.

Ο πρώτος είναι 16 ετών αγωνίζεται στο αριστερό και δεξί άκρο της επίθεσης και τους τελευταίους 3,5 μήνες ζει μόνιμα στο Άμστερνταμ και έχει ενταχθεί στην U-16 του Άγιαξ.

Ο δεύτερος είναι 15 ετών αγωνίζεται στην μεσαία γραμμή (επιθετικό χαφ), έκανε το πρώτο του δοκιμαστικό με την U-15 (3 με 8 Δεκεμβρίου 2012) και ανανέωσε το ραντεβού του με τους Ολλανδούς για τον προσεχή Απρίλιο.

Το Sport24.gr, βρέθηκε στην Ακαδημία του Άγιαξ στην Ελλάδα και συνομίλησε με τα δύο νέα ταλέντα της χώρας μας οι οποίοι παρόλο που θα πρέπει να κάνουν θυσίες και να ζουν σε μια ξένη χώρα χωρίς τους γονείς τους, είναι έτοιμοι να κάνουν πράξη αυτό που αγαπάνε, να παίξουν καλό ποδόσφαιρο σε μια από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

Σιλβεστρίδης: "Είναι τελείως διαφορετικά στην Ολλανδία"

Ο Δημήτρης Σιλβεστρίδης, όπως προαναφέραμε μένει πλέον μόνιμα στην Ολλανδία, ενώ πρόσφατα κλήθηκε και στην Εθνική μας ομάδα U-16 για προπονήσεις.

Αρχικά ο νεαρός εξτρέμ μιλώντας στο Sport24.gr, αναφέρθηκε στην ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο μέχρι να φτάσει να είναι στέλεχος της Ακαδημίας του Άγιαξ στην Ολλανδία: " Ξεκίνησα από 7 χρονών από τις ακαδημίες του Δομάζου και μετά πήγα για δοκιμαστικό στην ΑΕΚ. Με επιλέξανε στην ΑΕΚ από 100 παιδιά και έμεινα εκεί για τέσσερα χρόνια και μετά πήγα για τρία χρόνια στον Παναθηναϊκό και τώρα είναι ο πρώτος μου χρόνος στον Άγιαξ".

Πώς προέκυψε ο Άγιαξ; " Μέσα από camp στη Βουλιαγμένη. Ήρθαν το καλοκαίρι από τον Αγιαξ Ελλάς και προπονητές του Άγιαξ της Ολλανδίας με είδαν και με έστειλαν για δοκιμαστικό στην Ολλανδία για πέντε ημέρες και μετά μου είπαν να μείνω εκεί στην U-16".

Ζεις στην Ολλανδία τους τελευταίους 3,5 μήνες για περίγραψέ μας την εμπειρία σου: " Καλά είναι αν εξαιρέσουμε το πολύ κρύο και κάποιες φορές που νιώθεις μόνος, γιατί εγώ τώρα δεν πάω σχολείο και κάνω κάποιες ώρες εντατικά μαθήματα Ολλανδικά. Αλλά τώρα θα πάω σε Αγγλολλανδικό σχολείο, οπότε θα γνωρίσω και παιδιά εκεί και θα είναι καλύτερα".

Από την Αθήνα στον Άγιαξ

Στην Ολλανδία που μένεις: " Εκεί μένω σε μια οικογένεια του Άγιαξ".

Ποια η γνώμη σου για τις ακαδημίες του Άγιαξ: " Είναι φανταστικά, απίστευτες καμία σχέση με την Ελλάδα και τα παιδιά παίζουν σε άλλο ρυθμό ποδόσφαιρο. Από εκεί μας παρακολουθούν οι προπονητές με τον Μισέλ Κρέγκ να έχει τον κύριο λόγο. Επίσης, κάθε μέρα έχουμε προπόνηση και με άλλους προπονητές, όπως προπονητή Τζούντο, προπονητή δύναμης".

Πως είναι μια καθημερινή ημέρα προπόνησης στην Ολλανδία: " Στην αρχή κάνουμε δύναμη. Σχεδόν δεν τρέχουμε τόσο πολύ όσο στην Ελλάδα, μετά τεχνική, μετά κάποιες σέντρες, τελειώματα φάσεων και διπλό ή κατοχή μπάλας".

Φίλους εκεί έχεις κάνει; " Προσπαθώ και μιλάω με τα ολλανδικά που έχω μάθει με τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας, υπάρχει ένας Έλληνας ακόμη ο Τζέιμς Ευμορφίδης που είναι στην U-16 είναι μεγαλύτερη ηλικία από εμένα είναι Ελληνολλανδός, αλλά μιλάει καλά ελληνικά και κάνω πολύ παρέα μαζί του, κάποια σαββατοκύριακα πηγαίνω σπίτι του.

Το κακό πάντως είναι πως οι συμπαίκτες μου δεν μένουν μέσα στο Άμστερνταμ μένουν έξω σε κάποιες μικρές περιοχές και μας παίρνουν όλους με πούλμαν για να πάμε στο προπονητικό κέντρο".

Σου λείπει η Ελλάδα: " Ναι κάποιες φορές μου λείπει, αλλά κυρίως οι φίλοι μου".

Θα προέτρεπες και άλλους στην ηλικία σου να φύγουν εκτός Ελλάδας: " Ναι όσους έχουν ταλέντο είναι καλύτερα να πάνε έξω. Είναι τελείως διαφορετικά τα παίρνουν πολύ σοβαρά τα πράγματα".

Πόσο δύναμη πρέπει να έχει ένα παιδί της ηλικίας σου να μείνει στον στόχο του, όταν είναι από άλλη χώρα και δεν έχει την οικογένειά του μαζί; " Πρέπει να καταβάλεις μεγαλύτερη προσπάθεια από τους Ολλανδούς σε κάθε προπόνηση".

Συμμετοχές με την Εθνική έχεις; " Τώρα με κάλεσαν στην U-16 της Ελλάδας και κάναμε τρεις προπονήσεις και έχουμε δύο τουρνουά στο επόμενο διάστημα".

Τον ελεύθερο χρόνο σου πως τον περνάς; " Καθημερινές δεν έχεις καθόλου χρόνο. Ή διαβάζεις ή παίζεις μπάλα. Τα σαββατοκύριακά που έχω χρόνο την μια μέρα πάμε με την αποστολή στον αγώνα και την άλλη μέρα πηγαίνω στον Τζέιμς (σ.σ. Ευμορφίδη)".

Σε ό,τι αφορά την μόρφωση; " Έχουν μεγάλες αίθουσες και πριν την προπόνηση διαβάζουμε όλοι μαζί τελειώνουμε τα μαθήματα που έχουμε για την επόμενη μέρα στο σχολείο και μετά κάνουμε προπόνηση. Όλα είναι τελείως οργανωμένα. Είναι τέλεια".

Ποια είναι η φιλοσοφία του Άγιαξ σε σχέση με την Ελλάδα: " Είναι διαφορετική η τακτική. Μπορεί να χάνουμε με 3-0 και ποτέ η μπάλα δεν θα φύγει με μακρινή μπαλιά από την άμυνα. Θα κάνουμε το σωστό παιχνίδι για να βγάλουμε φάση. Είναι πολύ πιο ήρεμοι. Παίζουμε ποδόσφαιρο ανεξαρτήτου αποτελέσματος".

Αυτό που λένε ότι ο Άγιαξ είναι η καλύτερη ακαδημία στον κόσμο ισχύει; " Πιστεύω ναι. Σε παραγωγή παικτών είναι η καλύτερη. Βγάζουν πολύ καλούς ποδοσφαιριστές και τους δίνουν και σε άλλες χώρες".

Τσέλιος: "Θα προέτρεπα και άλλους να πάνε έξω"

Ο Ηλίας Τσέλιος από την πλευρά του ο οποίος όπως προαναφέραμε έκανε το πρώτο του δοκιμαστικό και είναι έτοιμος να μεταβεί και πάλι στο Άμστερνταμ τον Απρίλιο, αναφέρθηκε στις πολύ μεγάλη εμπειρία του, αυτές τις μέρες του Δεκεμβρίου.

Όπως και ο Σιλβεστρίδης, έτσι και ο Τσέλιος αρχικά αναφέρθηκε στο Sport24.gr για το πως ξεκίνησε και πως προέκυψε η εμπειρία με τον Αγιαξ: " Από ένα camp που έγινε στη βάρη του Άγιαξ Ελλάς, στο οποίο είχαν έρθει προπονητές του Άγιαξ και από εκεί αναδείχθηκα και με κάλεσαν πριν ένα μήνα στην Ολλανδία να πάρω μέρος στις προπονήσεις του Άγιαξ".

Πώς ήταν η πρώτη σου εμπειρία στον Άγιαξ; " Τα πράγματα εκεί είναι πολύ πιο οργανωμένα από ότι στην Ελλάδα. Φροντίζουν τα παιδιά πολύ καλά. Οι προπονήσεις είναι πολύ πιο σύγχρονες με καλούς προπονητές. Όλο το σύστημα είναι γρήγορο, οι προπονήσεις είναι σε γρήγορους ρυθμούς και με τη μπάλα κάτω".

Σε ποια ομάδα του Άγιαξ εντάχθηκες και πόσα παιδιά έχει: " Εντάχθηκα στους U-15 και έχει 22 παιδιά. Μισοί από την Ολλανδία και μισοί από άλλες χώρες".

Για ένα παιδί στην ηλικία σου τι περιλαμβάνει μια ημέρα στις ακαδημίες του Άγιαξ: " Έμεινα σε μια οικογένεια εθελοντική, γιατί ήμουν μόνος μου στην Ολλανδία, ήρθαν το πρωί από την ομάδα με ένα πουλμανάκι και με πήραν και με πήγαν στις εγκαταστάσεις.

Στα αποδυτήρια γνωρίστηκα με τα υπόλοιπα παιδιά και βγήκαμε για την προπόνηση η οποία ήταν αρκετά δύσκολη με πολύ τρέξιμο, αλλά πάντα με την μπάλα στα πόδια. Στην συνέχεια φάγαμε όλοι μαζί στο εστιατόριο που υπάρχει στην ακαδημία και μετά με γύρισαν ξανά στο σπίτι".

Από την Αθήνα στον Άγιαξ

Μαθήματα έκανες: " Μαθήματα εγώ δεν έκανα στην Ολλανδία, αλλά τα υπόλοιπα παιδιά πάνε ακόμη πιο νωρίς από μένα στις εγκαταστάσεις κάνουν 3-4 ώρες και ξανακάνουν μετά την προπόνηση και το φαγητό".

Πως σε υποδέχθηκαν τα υπόλοιπα παιδιά στον Άγιαξ; " Τα παιδιά όλα ήταν πολύ φιλικά, και έκανα παρέα κυρίως όχι με τους Ολλανδούς, αλλά με όσους ήταν από την Αφρική με βοηθούσαν μου έδιναν συγχαρητήρια και γενικά προσπαθούσαν να μου ανεβάσουν το ηθικό".

Η άποψη σου για τους προπονητές του Άγιαξ; " Ήταν πολύ φιλικοί δεν έβαζαν τις φωνές πριν και μετά την προπόνηση, αλλά κατά την διάρκεια ήταν πολύ σοβαροί, έδιναν πολύ σωστές συμβουλές".

Θα προέτρεπες άλλα παιδιά κυρίως της ηλικίας σου να πάνε στο εξωτερικό; " Ναι θα προέτρεπα πολλά παιδιά, γιατί και στην υπόλοιπη ζωή στην Ολλανδία εκτός ποδοσφαίρου όλα είναι πολύ οργανωμένα με τις συγκοινωνίες τους ποδηλατόδρομους τα πάντα ακόμα και το χιόνι".

Οι φίλοι σου δεν σου έλειψαν; " Μου έλειψαν οι φίλοι μου, αλλά είναι μεγάλη η αγάπη για το ποδόσφαιρο".

Το μεγάλο σου όνειρο; " Να γίνω καλός ποδοσφαιριστής, χωρίς να ξεχνάμε το σχολείο γιατί τι θα κάναμε χωρίς αυτό και να παίξω μια μέρα ή στον Άγιαξ ή σε κάποια αντάξια ομάδα και στην Εθνική".

Τζώτζης: "Τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να πάνε πιο ψηλά"

Αφού λοιπόν συνομιλήσαμε με τα δύο νέα ταλέντα της χώρας μας, ο Γιώργος Τζώτζης από τους υπεύθυνους της Ακαδημίας του Άγιαξ στην Ελλάδα (Ajax Hellas Youth Academy), ανέλυσε στο Sport24.gr τον σκοπό και τον στόχο της Ακαδημίας, ο οποίος δεν είναι άλλος από το να φροντίζει να πάνε τα παιδιά ψηλότερα και να κάνουν μια καλή ποδοσφαιρική καριέρα .

" Η εταιρία μας έχει Ακαδημίες στα πρότυπα του Άγιαξ. Διοργανώνουμε ακαδημίες σε όλη την Ελλάδα, σκοπός μας είναι η εξέλιξη των ποδοσφαιριστών που είναι υπό τις οδηγίες των Ακαδημιών μας.

Δίνουμε αυτούσια την προπόνηση η οποία γίνεται στις εγκαταστάσεις του Άγιαξ στην Ολλανδία και μέσα από αυτή τη προπόνηση θέλουμε να εξελίξουμε όσο περισσότερο το ταλέντο των αθλητών που είναι στις ακαδημίες μας και να πάνε όσο το δυνατόν πιο ψηλά και να μπορέσουν να εκπληρώσουν τα όνειρά τους", είπε αρχικά ο Γιώργος Τζώτζης και πρόσθεσε:

" Οι αθλητές που είναι στις Ακαδημίες μας, έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν σε διεθνή τουρνουά όπως και οι Σιλβεστρίδης-Τσέλιος και να τους δουν περισσότεροι άνθρωποι στο εξωτερικό, αλλά και να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους σε σχέση με τα άλλα παιδιά του εξωτερικού και έτσι να μπορούν με την δουλειά που θα κάνουν αργότερα εδώ να βελτιωθούν και να φτάσουν στους στόχους τους.

Οι δυνατότητες που δίνουμε στα παιδιά στα διεθνή τουρνουά είναι να τους βλέπουν πολλοί σκάουτερ και με τον τρόπο αυτό μπορούν να πάνε και στο εξωτερικό που αυτή τη στιγμή είναι μονόδρομος για τα παιδιά που ξεκινάνε τώρα γιατί έτσι μπορούν να φτιάξουν καλύτερα το μέλλον τους σε ομάδες και χώρες προηγμένες ποδοσφαιρικά και τουλάχιστον ότι είναι να κάνουν να το κάνουν σωστά."

Για την εξέλιξη των νεαρών είπε " Για την εξέλιξη των ποδοσφαιριστών εδώ, μέσα από τα προγράμματα του Άγιαξ, ελέγχονται τα παιδιά πάρα πολύ συχνά από τους Ολλανδούς για να δουν την εξέλιξή τους και αυτό έχει σαν συνέπεια να είναι συνέχεια σε εγρήγορση. Με αυτό το τρόπο καλυτερεύουν τα προσόντα τους για να πάνε όσο το δυνατόν ψηλά".

Πόσα παιδιά έχει η ακαδημία; " Αυτή τη στιγμή στις ακαδημίες μας γυμνάζονται 1000 παιδιά. Έχουμε 10 ακαδημίες σε όλη την Ελλάδα, ο σκοπός είναι να φτάσουμε στις 15 στην Ελλάδα και πέντε Ακαδημίες στην Κύπρο.

Μέσα από αυτές τις διαδικασίες και από τα παιδιά που προπονούνται στις Ακαδημίες μας έχουν τις δυνατότητες όπως προαναφέραμε να μπορέσουν να φτιάξουν το μέλλον τους ποδοσφαιρικά και να μπορέσουν να τους δουν και άλλοι άνθρωποι εκτός από εδώ γιατί αυτή τη στιγμή το ελληνικό φάσμα νοσεί".

Τέλος για το αν κάποια άλλη ομάδα παρακολουθεί ποδοσφαιριστές της Ακαδημίας, πλην του Άγιαξ, ο Γιώργος Τζώτζης ανέφερε: " Κοιτάξτε οι ποδοσφαιριστές αυτοί εκπαιδεύονται κάτω από τις οδηγίες του Άγιαξ. Ένα παιδί που θα ξεχωρίσει τον πρώτο λόγο σίγουρα τον έχει ο Άγιαξ. Αν τον Άγιαξ δεν τον ενδιαφέρει τότε το παιδί μπορεί να πάει σε ένα άλλο σύλλογο".

TAGS ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ