CHAMPIONS LEAGUE

Οι τελικοί στην Γερμανία

Οι τελικοί στην Γερμανία

Επτά τελικοί Κυπέλλου Πρωταθλητριών/Champions League έχουν διεξαχθεί στην Γερμανία. Για πρώτη φορά ο τελικός θα γίνει στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου.

Σε τέσσερα διαφορετικά γήπεδα έχουν διεξαχθεί οι τελικοί του Κυπέλλου Πρωταθλητριών/Champions League στην Γερμανία. Μέχρι το 2004 δύο τελικοί είχαν γίνει στο Νέκαρστάντιον έδρα της Στουτγκάρδης και τρεις τελικοί στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου πρώην έδρα της Μπάγερν.

Ένας τελικός διεξήχθη στην έδρα της Σάλκε και ο τελευταίος επί γερμανικού εδάφους στη νέα έδρα της Μπάγερν την "Allianz Arena". Από την Ρεάλ του Αλφρέδο Ντι Στέφανο μέχρι την αποθέωση του Ντιντιέ Ντρογκμπά στο Μόναχο, οι τελικοί στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στην Γερμανία.

1959: Ρεάλ - Ρεμς 2-0

Σε μία επανάληψη του πρώτου τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών η Ρεάλ αντιμετώπισε την γαλλική Ρεμς στο Νέκαρστάντιον, έδρα της Στουτγκάρδης. Μπροστά σε 80.000 θεατές η Ρεάλ νίκησε 2-0 και κατέκτησε το 4ο σερί Κύπελλο Πρωταθλητριών. Τα γκολ της "Βασίλισσας" σημείωσαν οι Ενρίκε Ματέος και Αλφρέδο Ντι Στέφανο.

1979: Nότιγχαμ - Μάλμε 1-0

Στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου η Νότιγχαμ Φόρεστ του Μπράιαν Κλαφ, διεκδίκησε το τρόπαιο απέναντι στην Σουηδική Μάλμε. Οι Άγγλοι ήταν το απόλυτο φαβορί και ο τελικός κρίθηκε από το γκολ του Τρέβορ Φράνσις, με κεφαλιά στο πρώτο ημίχρονο.

Ο διεθνής επιθετικός ξεχρέωσε το ένα εκατομμύριο λίρες που δαπανήθηκαν για χατίρι του. Η Νότιγχαμ επανέλαβε το επίτευγμα της την επόμενη χρονιά στην Μαδρίτη με αντίπαλο το Αμβούργο.

1988: Aϊντχόφεν - Μπενφίκα 0-0(6-5 πέναλτι)

Ο τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών 1988 έγινε και πάλι στο Νέκαρστάντιον. Η Αϊντχόφεν αντιμετώπισε την Μπενφίκα. Το Ολλανδικό ποδόσφαιρο ήταν στην ακμή του καθώς λίγες εβδομάδες μετά τον τελικό, η Ολλανδία κατέκτησε το EURO 1988. Η Αϊντχόφεν αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στη ρώσικη ρουλέτα ενώ η οι Πορτογάλοι έχασαν για 4η φορά σε ευρωπαϊκό τελικό.

1993: Mαρσέιγ - Μίλαν 1-0

Ο πρώτος τελικός του Champions League πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου. Η Μαρσέιγ, του μεγιστάνα Μπερνάρ Ταπί, αντιμετώπισε την Μίλαν. Το μοναδικό γκολ στον τελικό πέτυχε με κεφαλιά ο Μπασίλ Μπολί. Για πρώτη φορά μία ομάδα από την Γαλλία αναδεικνύονταν πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Η χαρά κράτησε για λίγο. Ο θρίαμβος επισκιάστηκε λίγες εβδομάδες αργότερα από την αποκάλυψη ότι ο αγώνας της Μαρσέιγ με την Βαλενσιέν για το πρωτάθλημα ήταν στημένος. Της αφαιρέθηκε το πρωτάθλημα και η Μαρσέιγ υποβιβάστηκε.

1997: Ντόρτμουντ - Γιουβέντους 3-1

Η Ντόρτμουντ πήρε ρεβάνς από την Γιουβέντους για τον χαμένο τελικό του Κυπέλλου UEFA το 1993. Αντιμετώπισε την "Μεγάλη Κυρία" στο Μόναχο μπροστά σε 50.000 φιλάθλους της. Οι παίκτες του Ότμαρ Χίτσφελντ ήταν αποτελεσματικοί στο πρώτο ημίχρονο και κόντρα σε όλα τα προγνωστικά προηγήθηκαν 2-0.

Η Γιουβέντους μείωσε το σκορ με τον Ντελ Πιέρο και είχε δοκάρι με τον Ζιντάν. Στο πρώτο άγγιγμα της μπάλας ο Ρίκεν, λίγα δευτερόλεπτα μετά την είσοδο του στο ματς, "κρέμασε" τον Περούτσι και διαμόρφωσε το τελικό 3-1. Η Ντόρτμουντ έγινε η 7η ομάδα που κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών/Champions League στην χώρα της.

2004: Μονακό - Πόρτο 0-3

Η Πόρτο του Ζοσέ Μουρίνιο αποδείχτηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο για την Μονακό του Άκη Ζήκου, του πρώτου Ελληνα που έπαιξε σε τελικό Champions League. Ο τελικός διεξήχθη στην έδρα της Σάλκε "Arena AufSchalke" και η Πόρτο νίκησε άνετα 3-0. Ο "δράκοι" είχαν επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης μετά από 17 χρόνια και 12 μήνες μετά την κατάκτηση του Kυπέλλου UEFA.

2012: Μπάγερν - Τσέλσι 1-1(3-4 πέναλτι)

Άδοξο φινάλε είχε ο τελικός για την Μπάγερν με αντίπαλο την Τσέλσι. Οι "Βαυαροί" ηττήθηκαν στην έδρα τους το "Allianz Arena" στα πέναλτι. Η Μπάγερν ήταν το φαβορί και λίγα λεπτά πριν την λήξη του αγώνα προηγήθηκε με γκολ του Μίλερ.

Ο Ντρογκμπά τους χάλασε τα σχέδια και ισοφάρισε στέλνοντας το ματς στην παράταση και μετά στα πέναλτι. Ο Ιβοριανός, στην σημαντικότερη στιγμή της καριέρας του, πέτυχε το νικητήριο πέναλτι των "μπλε".

Πηγή: UEFA.com

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ