ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Ο οδυνηρός υποβιβασμός της Ιντεπεντιέντε

Independiente's Claudio Morel Rodriguez, left, and Independiente's Cristian Tula, right, leave the field at the end of an Argentine soccer match between Independiente and San Lorenzo in Buenos Aires, Argentina, Saturday, June 15, 2013. After loosing 1-0, Independiente was relegated to the Argentine second division soccer league for the first time in its 108-year history. (AP Photo/Daniel Jayo)
Independiente's Claudio Morel Rodriguez, left, and Independiente's Cristian Tula, right, leave the field at the end of an Argentine soccer match between Independiente and San Lorenzo in Buenos Aires, Argentina, Saturday, June 15, 2013. After loosing 1-0, Independiente was relegated to the Argentine second division soccer league for the first time in its 108-year history. (AP Photo/Daniel Jayo) AP

Η ήττα από την Σαν Λορένσο αποδείχθηκε οδυνηρή για την Ιντεπεντιέντε. Τα τρία βασανιστικά χρόνια που οδήγησαν τον ιστορικό σύλλογο της Αργεντινής στον υποβιβασμό για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Ο συγγραφέας Eδουάρδο Σακέρι, δεν μπορούσε να κρύψει την θλίψη του στην εφημερίδα "Olé": " Ήταν πολλά τα χρόνια διαχειριστικών λαθών και οικονομικών ατασθαλιών που οδήγησαν την Ιντεπεντιέντε στον υποβιβασμό.

Θα μπορούσε να είχε συμβεί νωρίτερα ή λίγο αργότερα αλλά θα συνέβαινε. Το μεγαλείο του συλλόγου και το βάρος της φανέλας κράτησε την Ιντεπεντιέντε τα τελευταία χρόνια στην κατηγορία". Νιώθει υπερήφανος ως οπαδός της αλλά είναι δύσκολο να χωνέψει αυτό που συνέβη.

Πριν δύο χρόνια, η Ρίβερ Πλέιτ, υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της. Μετά την ήττα της περασμένης Κυριακής από την Σαν Λορένσο, η Ιντεπεντιέντε έγινε η τρίτη μεγάλη ομάδα της Αργεντινής (Ρίβερ Πλέιτ, Αρχεντίνος Τζούνιορ οι άλλες δύο) που είπε αντίο στην κατηγορία.

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα πρωταθλήματα στον κόσμο, ο υποβιβασμός μιας ομάδας στην Αργεντινή δεν εξαρτάται από την θέση της την χρονιά που υποβιβάστηκε. Η βαθμολογία βασίζεται σε ένα σύστημα "Τabla de Promedios", στο οποίο αθροίζονται οι βαθμοί της ομάδας τα τρία τελευταία χρόνια ή ο ένας χρόνος για τις νεοφώτιστες ομάδες στην κατηγορία.

Το σύστημα προστατεύει τις μεγάλες ομάδες όταν έχουν άσχημη σεζόν ώστε να μην υποβιβάζονται. Παρά την βοήθεια, η Ιντεπεντιέντε είχε συνεχόμενες κακές χρονιές τόσο αγωνιστικά όσο και εξωαγωνιστικά με αρνητικά αποτελέσματα.

" Δεν είμαι υπερήφανος για την πτώση αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι από την πλευρά μας. Πέσαμε με αξιοπρέπεια. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με το πάθος και την υποστήριξη μας η Ιντεπεντιέντε θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Να επιστρέψουμε στην 1η κατηγορία δυνατοί αγωνιστικά και οικονομικά", συμπληρώνει ο Eδουάρδο Σακέρι.

Ο οδυνηρός υποβιβασμός της Ιντεπεντιέντε

H παλιά δόξα της ομάδας Κλαούντιο Μαραγκόνι, δηλώνει ότι η Ιντεπεντιέντε πληρώνει την κακή οικονομική διαχείριση των προηγούμενων ετών.

" Η πτώση είναι αποτέλεσμα της χαμένης ταυτότητας της ομάδας. Τα τελευταία χρόνια αποκτήθηκαν πολλοί ποδοσφαιριστές που χάλασαν την συνοχή της και έδωσαν προτεραιότητα στην προσωπική τους προβολή και όχι στο σύνολο.

Την εποχή της δυναστείας της στο εξωτερικό η Ιντεπεντιέντε ήταν ένας παραδειγματικός σύλλογος. Σήμερα βρίσκεται σε απόλυτη παρακμή. Πρέπει να ανακάμψει αλλά είναι δύσκολο να επιστρέψει σε ένα χρόνο".

Πως η ομάδα με 16 πρωταθλήματα Αργεντινής και 7 Κόπα Λιμπερταδόρες έφθασε σε αυτό το σημείο;

Τρία χρόνια πριν...

Οι αλλαγές προπονητών ζημίωσαν την Ιντεπεντιέντε. Από το 2010 έξι προπονητές κάθισαν στον πάγκο της και παρότι είχαν κερδίσει τίτλους στην καριέρα τους δεν μπόρεσαν να βελτιώσουν το αγωνιστικό της προφίλ.

Το πρωτάθλημα Αpertura 2010 είχε ξεκινήσει με προσδοκίες για τους "κόκκινους διάβολους". O παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Nτανιέλ Γκαρνέρο, ανέλαβε προπονητής στην θέση του Ρούμπεν Γκαγιέγο, που είχε αποτύχει να οδηγήσει την Ιντεπεντιέντε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος ωστόσο, είχε δημιουργήσει μία ανταγωνιστική ομάδα για το Copa Sudamericana. Γενικός αρχηγός εκείνη την περίοδο ήταν ο εμβληματικός Λουίς Σεζάρ Μενότι.

Ο οδυνηρός υποβιβασμός της Ιντεπεντιέντε

Ντανιέλ Γκαρνέρο και Λουίς Σεζάρ Μενότι

Την αρχική αισιοδοξία με την πρόσληψη του Γκαρνέρο ακολούθησε ο προβληματισμός. Ο Γκαρνέρο έμεινε μόλις επτά ματς στον πάγκο και τον διαδέχτηκε ο Αντόνιο Μοαμέντ, (σ.σ Αργεντίνος με Τούρκικες ρίζες). Κατά την παρουσίαση του είχε αρχικά, θέσει δύο στόχους. Την κατάκτηση του Copa Sudamericana και τη νίκη στο ντέρμπι με την Ράσινγκ Κλουμπ.

Η Ιντεπεντιέντε κατέκτησε το Copa Sudamericana κερδίζοντας στον τελικό την Γκοϊάς από την Βραζιλία και νίκησε την Ράσινγκ Κλουμπ με 1-0. Οι δύο νίκες προκάλεσαν ενθουσιασμό. Η ήττα από την Αρχεντίνος Τζούνιορ στην προτελευταία αγωνιστική της Clausura με 4-3 και ενώ η Ιντεπεντιέντε είχε προηγηθεί με 3-1, σημάδεψε την σεζόν. Η ομάδα από το Μπουένος Άιρες αναδείχθηκε πρωταθλήτρια και ο Αντόνιο Μοαμέντ, αποχώρησε από τον σύλλογο.

Οι αλλαγές προπονητών συνεχίστηκαν...

Τον Σεπτέμβριο του 2011, δύο αγωνιστικές μετά την έναρξη του πρωταθλήματος, ξεκίνησε η εποχή του Ραμόν Ντίας. Ο Ντίας ήταν προπονητής στην Σαν Λορένσο και σπουδαίος ποδοσφαιριστής φορώντας την φανέλα της Ρίβερ Πλέιτ.

O Ερνέστο Φαρίας, αποτελούσε το αστέρι της ομάδας και ο Ματίας Ντεφεντερίκο, ήταν το μεγάλο στοίχημα. Κανένας από τους δύο στην πορεία, δεν εκπλήρωσε τις προσδοκίες.

Μετά από συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα ο νέος πρόεδρος Χαβιέρ Καντέρο, ανάγκασε τον Ντίας σε παραίτηση. Ο κόσμος ζητούσε επιτακτικά προπονητή ο οποίος στο παρελθόν ανήκε στον σύλλογο και η διοίκηση προσέλαβε τον Κριστιάν Ντίας, παίκτη της Ιντεπεντιέντε την περίοδο 1995-2000.

Λίγες ημέρες μετά την πρόσληψη η Ιντεπεντιέντε σημείωσε μία ιστορική νίκη επί της Μπόκα Τζούνιορς στο "Λα Μπομπονέρα" με 5-4. Ο Ερνέστο Φαρίας πέτυχε χατ τρικ ωστόσο, η νίκη δεν έφερε αγωνιστική σταθερότητα.

Η αρχή του τέλους

Το 2002 ο Ρούμπεν Γκαγέγο, μετά από 8 χρόνια ξηρασίας είχε οδηγήσει την Ιντεπεντιέντε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Οι φίλαθλοι απαιτούσαν την επιστροφή του και η διοίκηση τους έκανε το χατήρι. Τον Αύγουστο του 2012 θα χρίζονταν προπονητής της ομάδας για τρίτη φορά στην καριέρα του.

Σε αντίθεση με το 2002, τα αποτελέσματα δεν τον δικαίωσαν. Η Ιντεπεντιέντε πραγματοποίησε κακές εμφανίσεις που την οδήγησαν στην 18η θέση με μόλις 17 βαθμούς συγκομιδή στο κλείσιμο του πρωταθλήματος Αpertura.

Στο πρωτάθλημα Clausura η αγωνιστική αστάθεια συνεχίστηκε. Η αλλαγή προπονητή με την πρόσληψη του Μιγκέλ Άνχελ Μπρίντισι τον περασμένο Απρίλιο, δεν άλλαξε την εικόνα της ομάδας που συγκέντρωσε μόλις 21 βαθμούς και σε συνδυασμό με την συγκεντρωτική βαθμολογία των τριών τελευταίων χρόνων υποβιβάστηκε στην 2η κατηγορία για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Ο οδυνηρός υποβιβασμός της Ιντεπεντιέντε

Μιγκέλ Μπρίντισι

Διοικητικές κόντρες

Όπως πολλοί σύλλογοι στην Αργεντινή οι διοικήσεις τους κατηγορούνται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στις μεταγραφές ποδοσφαιριστών.

Τον Μάρτιο του 2012, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στο γήπεδο "Libertadores de America", ο Χαβιέρ Καντέρο, τρεις μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας, έφερε στο φως οικονομικά στοιχεία της ομάδας και έκανε λόγο για παρατυπίες και πλαστές υπογραφές από την προηγούμενη διοίκηση.

Ο Χούλιο Κομπαράδα, πρώην πρόεδρος της Ιντεπεντιέντε, δηλώνει ότι αισθάνεται ένοχος για την πτώση αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί αλλά δεν δέχεται τις κατηγορίες για κακοδιαχείριση των κεφαλαίων του συλλόγου.

Toν κατηγόρησαν για έλλειψη διαφάνειας στη μεταγραφή του Κουν Αγκουέρο στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Σύμφωνα με φήμες, πριν από τον ισπανικό σύλλογο ο Κομπαράδα είχε ζητήσει από την Μπάγερν ποσοστό στην μεταγραφή του Αγκουέρο στους Γερμανούς. Ο Ρουμενίγκε αρνήθηκε να υποκύψει στον εκβιασμό του και η μεταγραφή δεν ολοκληρώθηκε.

Ο οδυνηρός υποβιβασμός της Ιντεπεντιέντε

Χούλιο Κομπαράδα

" Η ευθύνη είναι συνολική. Έχω σημαντικό μερίδιο στον υποβιβασμό. Έκανα πολλά λάθη αλλά δεν είμαι εγκληματίας. Δεν έκλεβα την Ιντεπεντιέντε. Αν κάτι έχει πάει στραβά στην ζωή μου κατά την διάρκεια της θητείας μου είναι η οικονομική μου κατάσταση".

Τον Μάρτιο του 2011, ο πρόεδρος της κρατικής κοινωνικής ασφάλισης της Αργεντινής "PAMI" Bίκτορ Αλντρέτε, κατηγορήθηκε ότι ζημίωσε το κράτος λόγω της συμφωνίας που σύναψε με την ασφαλιστική εταιρεία "Εl Surco" που ανήκει στον Χούλιο Κομπαράδα. Ο Κομπαράδα, απείλησε με μηνύσεις.

Στα έξι χρόνια της θητείας του η Ιντεπεντιέντε κατέκτησε ένα Copa Sudamericana, ενώ τα έργα ανακαίνισης του γηπέδου που είχαν ξεκινήσει επί προεδρίας του δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.

Η κόντρα με τους οργανωμένους

Οι οργανωμένοι οπαδοί της Ιντεπεντιέντε στην Αργεντινή είναι οι πιο φανατικοί και οι πιο πολυάριθμοι. Οι "Bara bravas" έχουν ισχυρό ρόλο στην ομάδα. Εξασφαλίζουν χρήματα από την πώληση των εισιτηρίων και την διακίνηση των ναρκωτικών και κατά καιρούς απειλούν τους παίκτες και την διοίκηση.

Αρχηγός των "Bara bravas" της Ιντεπεντιέντε είναι ο Πάμπλο Αλβάρες. Πριν από την είσοδο του στον κόσμο των χούλιγκαν είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης. Το 2003 μετά τον θάνατο του Ραούλ Πέρεθ, έγινε ο επικεφαλής των οργανωμένων των "κόκκινων διαβόλων".

Η δύναμη και η ατιμωρησία του στην Αργεντινή είναι σκανδαλώδης και σύμφωνα με δικαστική απόφαση το όνομα του απαγορεύεται να εμφανίζεται στις εφημερίδες "Clarin" και "Οle".

Ο οδυνηρός υποβιβασμός της Ιντεπεντιέντε

Μετά από μία ήττα από την Μπόκα Τζούνιορς οι "Bara bravas" ανάγκασαν σε απομάκρυνση τον προπονητή Αντόνιο Μοαμέντ, με αιτιολογία την καταγωγή του. Ο Αντόνιο Μοαμέντ παραδέχτηκε ότι ο λόγος της αποχώρησης του ήταν οι οργανωμένοι οπαδοί.

Ο Χαβιέρ Καντέρο, προσπάθησε να αντισταθεί στον χουλιγκανισμό τους σε αντίθεση με την προηγούμενη διοίκηση που είχε δώσει πολλές ελευθερίες. Ωστόσο, είναι δύσκολο να ξεριζώσει τις κακές συνήθειες και να αποκοπεί από το παρελθόν σε μόλις ένα χρόνο.

Όπως και η Ρίβερ Πλέιτ, έτσι και η Ιντεπεντιέντε θα χρειαστεί να περιμένει ένα χρόνο για να αγωνιστεί ξανά στην 1η κατηγορία, όπως επιτάσσει η ιστορία της.

Για τους οπαδούς της, μόλις στεγνώσουν τα δάκρυα και συνυφαστούν με την πραγματικότητα, θα πρέπει να δουν πως η Ρίβερ Πλέιτ, δύο χρόνια μετά τον υποβιβασμό της έφθασε να διεκδικεί το πρωτάθλημα. Μία μαύρη σελίδα γράφτηκε στην ιστορία της "Ρόχο".

TAGS ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ