ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Η "ανατομία" του viral video με τον 10χρονο κάπτεν

Η "ανατομία" του viral video με τον 10χρονο κάπτεν

Η Έρικα Πισούτο, η οποία ήταν πίσω από την κάμερα του video με την ηγετική ομιλία του 10χρονου της Νιούελς Ολντ Μπόις, Μάξι Παριέντε, εξηγεί στο Sport24.gr πως η λήψη αυθόρμητων στιγμών έγινε viral.

Η αναμέτρηση στο "Central en la Ciudad Deportiva de Granadero Baigorria", ανάμεσα στη Νιούελς Ολντ Μπόις και τη Ροσάριο Σεντράλ πέραν του γοήτρου που έχει πάντα το clásico της πόλης, έκρινε και τον τίτλο στην ηλικιακή κατηγορία των 10 ετών.

Τελικά η "λέπρα" (σ.σ παρατσούκλι της Νιούελς) πήρε τον τίτλο χάρη στο 0-0 με την "κανάγια" (παρατσούκλι της Ροσάριο Σεντράλ), αλλά την παράσταση "έκλεψε" ο 10χρονος άσος της Νιούελς Ολντ Μπόις, Μαξιμιλιάνο Παριέντε.

Ο "Μάξι" πριν έναρξη του ματς εκφώνησε μια ηγετική ομιλία προς τους συμπαίκτες του, με το περιεχόμενο αυτής, αλλά και τη δύναμη έκφρασης των συναισθημάτων του, να κάνει το σχετικό video, viral.

Από το Ροσάριο μέχρι την Αθήνα, κι από το Σίδνεϊ μέχρι το Τόκιο. Η κάμερα έδειξε τον γεμάτο ένταση και φόρτιση λόγο του Παριέντε προς τους συμπαίκτες του αλλά και τους πανηγυρισμούς με τη λήξη του ματς και την κατάκτηση του τίτλου.

"Σήμερα έχουμε έναν τελικό. Είναι ένα παιχνίδι στο οποίο παλεύουμε για όσα έχουμε κάνει κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Θυμηθείτε την πρώτη ημέρα που σας είδα, στις 20 Ιανουαρίου. Θυμηθείτε εκείνη την ημέρα, όλες τις προπονήσεις, όλες τις στερήσεις. Σήμερα είμαστε εδώ για να νικήσουμε. Σήμερα θα είμαστε πρωταθλητές.

Θα πρέπει να αφήσουμε τα πάντα στον αγωνιστικό χώρο. Όταν θα έχει τελειώσει το ματς, θέλω να σας αγκαλιάσω, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, και θέλω να πω ότι δώσαμε τα πάντα για αυτή τη φανέλα, επειδή είναι η μεγαλύτερη στο Ροσάριο", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πίσω από τις κάμερες βρισκόταν η Έρικα Πισούτο. Μπορεί να ήταν το ντέρμπι της πόλης, αλλά στην αντίστοιχη ηλικιακή κατηγορία πηγαίνει μόνον ένας φωτογράφος και η ίδια, η οποία είναι Υπεύθυνη Τύπου της Νιούελς στον τομέα των Ακαδημιών.

Η Έρικα εξομολογείται στο Sport24.gr ότι ποτέ δεν περίμενε το video να αποκτήσει τόση θέαση και δημοσιότητα και δυσκολεύεται να βρει λόγια να περιγράψει τις στιγμές. Πώς το έζησε η ίδια; Πώς ο προπονητής του και οι συμπαίκτες του;

"Η αλήθεια είναι ότι δε φαντάστηκα ότι θα αποκτούσε τόση δημοφιλία. Το έκανα για τα παιδιά, για να θυμούνται τις ωραίες αυτές στιγμές από τα clasicos όταν μεγαλώσουν. Πάντα όλοι όταν μεγαλώνουν, ανατρέχουν σε αυτές τις στιγμές. Ειδικά όταν είναι να πάρεις κάποιον τίτλο, όπως συνέβη σε αυτό το ματς. Εξεπλάγην όταν είδα να εξαπλώνεται ταχύτατα. Δεν έχω λόγια να στο περιγράψω!

Προπονητής είναι ο Γκονσάλο Μαγκούρνο, 33 ετών. Έχει περάσει από όλα τα ηλικιακά επίπεδα της Νιούελς. Τα παιδιά εκτιμούν ότι δίνει σε όλα ίσες ευκαιρίες, ανεξάρτητα από την πρόοδο του καθενός. Ακόμη δεν μπορώ να βρω λέξεις να σου περιγράψω αυτές τις δύο στιγμές. Δηλαδή, την ομιλία του Μάξι και τους πανηγυρισμούς στο τέλος.".

Η "ανατομία" του viral video με τον 10χρονο κάπτεν

Ο 10χρονος Μάξι Παριέντε παρά το γεγονός ότι εκφώνησε αυτόν τον συγκλονιστικό λόγο και ήταν αρχηγός, δεν αγωνίστηκε στο ματς. Όπως εξηγεί η Πισούτο υπάρχει λόγος που ο αρχηγός μερικές φορές μένει στον πάγκο...

"Ο Μάξι είναι ένα παιδί δέκα ετών. Πότε παίζει βασικός, πότε στον πάγκο. Η ομάδα αυτού του ηλικιακού τμήματος έχει 50 παιδιά κι ο προπονητής προσπαθεί να δίνει χρόνο συμμετοχής σε όλους. Στο συγκεκριμένο ματς με αντίπαλο τη Ροσάριο Σεντράλ κάθισε στον πάγκο, αλλά οι συμπαίκτες του τον επέλεξαν για να βγάλει την ομιλία πριν το ματς. Πολλές φορές σε αυτά τα ηλικιακά επίπεδα ο αρχηγός είναι στον πάγκο ή μένει εκτός, αλλά συνεχίζει να λειτουργεί ως αρχηγός για να δίνεται ένα καλό παράδειγμα".

Πάμε και στο σκηνοθετικό σκέλος της υπόθεσης. Ένα video που ξεκίνησε ως ένα συνηθισμένο video λήψης αυθόρμητων στιγμών κι έγινε viral. Η υπεύθυνη της Νιούελς ζητά να μη σταθούμε μόνο στις κινήσεις του σώματος του μικρού Μάξι, και εξηγεί πώς στήθηκε η μικρή παραγωγή.

"Όλοι στέκονται στο βίντεο, ίσως πολλοί δε γνωρίζουν την ισπανική γλώσσα κι αρκούνται στην ερμηνεία των κινήσεων του σώματος. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Και το περιεχόμενο του λόγου έχει συναισθηματική φόρτιση. Πραγματικά, είναι πολύ ενωμένη η ομάδα και είναι από τα πράγματα που διδάσκονται σε αυτή την ηλικία.

Εγώ κάθισα στη μέση του κύκλου που όρισαν τα παιδιά και τότε μου φώναξαν: "Έρι, Έρι (σ.σ από το Έρικα), έρχεται ο Μάξι να μιλήσει, σε αυτόν βάλε την κάμερα". Αυτό από μόνο του δείχνει κάτι, ότι και τα ίδια τα παιδιά ήθελαν να προβάλουν τον Μάξι. Σήμερα ο Μάξι, αύριο κάποιος άλλος Μάξι.

Αλλά και οι πανηγυρισμοί στο τέλος. Τα παιδιά μπορεί να βρίσκονται σε μικρή ηλικία, αλλά καταλαβαίνουν τι σημαίνει το clasico με τη Ροσάριο, εκτός έδρας, χωρίς θεατές. Είναι κάτι μοναδικό.".

Είδαμε τον πιτσιρικά με ηγετική στόφα να μιλά on camera, αλλά δεν τον ξέρουμε πώς είναι στην καθημερινότητα, στις προπονήσεις. Η Έρικα εξηγεί ότι δε διαφέρει και πολύ. Οι αιτίες είναι δύο. Η θέση στην οποία αγωνίζεται αλλά και η προσωπικότητα:

"Ο Παριέντε είναι μέσος. Όπως τον είδατε στην ομιλία, έτσι είναι και στο γήπεδο, στις προπονήσεις. Ίσως και λόγω θέσης δίνει εντολές στους συμπαίκτες του, προσπαθεί να τους κατευθύνει στον αγωνιστικό χώρο. Αλλά, είναι και θέμα προσωπικότητας.

Δεν ήταν μόνο η ομιλία του Μάξι. Είναι παιδιά που μένουν στο Ροσάριο, άλλα που μένουν εκτός πόλης και θυσιάζουν χρόνο και χρήμα για να είναι εκεί. Είναι συνολική η θυσία που γίνεται, από όλους. Είναι ένας δρόμος που τώρα ξεκινά. Δρόμος αρκετά μακρύς για μερικούς εξ' αυτών".

Η Έρικα Πισούτο παραδέχεται ότι αυτή είναι η κρίσιμη στιγμή της έκθεσης των παιδιών στην υπερβολική δημοσιότητα και στέκεται στον καταλυτικό ρόλο της αναπαραγωγής του video από τα social media. Τι θα γινόταν εάν δεν υπήρχε το Facebook, το Twitter και τα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Μπορεί τα παιδιά να βλέπουν παραδείγματα ηγετικών ομιλιών επαγγελματιών ποδοσφαιριστών και να τους μιμούνται;

"Το video έγινε viral, αλλά νομίζω τώρα είναι η στιγμή που δεν πρέπει να πάρουν τα μυαλά τους αέρα, να έχουν τα πόδια τους στη γη. Και η οικογένεια του, το διαχειρίζεται υποδειγματικά.

Η "ανατομία" του viral video με τον 10χρονο κάπτεν

Δε νομίζω ότι είναι θέμα μίμησης. Περισσότερο είναι στην προσωπικότητα του καθενός. Όποιος έχει άνεση με το λόγο, είναι αυτός που τον παίρνει κι αναλαμβάνει να πωρώσει τους συμπαίκτες του.

Είναι γεγονός ότι τα social media έχουν καταλυτικό ρόλο. Πριν υπήρχαν ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, εφημερίδες. Διαφορετικός τρόπος έκφρασης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χωρίς αυτή τη μαζική αναπαραγωγή, δεν θα είχε διαδοθεί. Είναι όλα διαφορετικά. Η πληροφορία μεταδίδεται ταχύτατα. Την επόμενη ημέρα οι φύλακες του γηπέδου, ο υπεύθυνος του κυλικείου, όλοι είχαν δει το βίντεο!".

Η "ανατομία" του viral video με τον 10χρονο κάπτεν

Κι όμως, η Έρικα ήταν η πρώτη δημοσιογράφος στην ιστορία που έγραψε... κάτι για τον Λιονέλ Μέσι. Πριν ακόμη ο Λιονέλ γίνει Μέσι. Λόγω ενασχόλησης με τις ακαδημίες της Νιούελς, βεβαίως. Η ίδια θυμάται στο Sport24.gr αυτή τη στιγμή:

"Ναι, ήμουν η πρώτη που έγραψα για τον Λιονέλ Μέσι. Ήταν μεταξύ 1998 και 1999, όταν παράλληλα έγραφα κείμενα σχετικά με τις Ακαδημίες της Νιούελς για την εφημερίδα "Capital". Είχα κάνει μια παρουσίαση του Λέο στην εφημερίδα και τότε δεν αντιλήφθηκα πόσο σπουδαίο κειμήλιο είναι σήμερα".

TAGS ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ