ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τσάκλας: "Τα παιδιά μου δίνουν το κίνητρο"

Τσάκλας: "Τα παιδιά μου δίνουν το κίνητρο"

Ο Θανάσης Τσάκλας, λίγο πριν τον "Άθλο" του μίλησε στο Sport24.gr για τον γύρο της Ελλάδας που ετοιμάζεται να κάνει συγκεντρώνοντας λεφτά για την "Φλόγα".

Τα ξημερώματα της Κυριακής ο Θανάσης Τσάκλας μαζί με τον Απόστολο Τσάκλα και την Ελένη Λυγερού θα ξεκινήσουν ένα μεγάλο "Άθλο" με στόχο να συγκεντρώσουν χρήματα για τα παιδιά του ιδρύματος "Φλόγα".

Το Sport24.gr σας έχει παρουσιάσει με κάθε λεπτομέρεια όλα όσα θα επιχειρήσουν οι τρεις τους διασχίζοντας όλη την Ελλάδα με ένα ποδήλατο, λίγη ποδηλασία και ένα Μαραθώνιο έτσι για να σπάσει η μονοτονία.

Σε εμάς μίλησε ο εμπνευστής αυτού του άθλου, Θανάσης Τσάκλας, ο οποίος στη συνέντευξη που μας παραχώρησε αναφέρθηκε στους λόγους που τον έκαναν να πραγματοποιήσει αυτό το εγχείρημα και τις άλλες "τρέλες" που έχει κάνει για να μαζέψει λεφτά για ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Στα περίπου 30 λεπτά που μιλήσαμε μπορούσες εύκολα να καταλάβεις ότι ο Θανάσης διαφέρει από τη μάζα και προσπαθεί να προσφέρει στους συνανθρώπους του ή απλά να κάνει μικρά θαύματα. Ένα τέτοιο έκανε πριν από μερικούς μήνες τρέχοντας χωρίς παπούτσια τον Μαραθώνιο ή παλαιότερα κάνοντας τον γύρο 15 χωρών σε 30 ημέρες με το αγαπημένο του ποδήλατο.

Τσάκλας: "Τα παιδιά μου δίνουν το κίνητρο"

Φυσικά, η πρώτη ερώτηση δεν μπορούσε να είναι άλλη από το πως του ήρθε η ιδέα να δοκιμάσει να κάνει ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα. "Η συγκεκριμένη ιδέα μου ήρθε πριν από δύο χρόνια, όταν αποφάσισα να κάνω μια δοκιμασία με ποδήλατο που δεν έχει ξαναγίνει και δεν θα μπορεί να ξαναγίνει. Το είχα πάρει εγωιστικά αν θες. Αυτό όμως θα ήταν και το κίνητρο για να μπορέσω να συγκεντρώσω ένα σεβαστό ποσό, όπως ελπίζω ότι θα κάνω, μέσα από αυτόν τον "Άθλο".

Πιστεύω ότι εάν ήταν κάτι συμβατό δεν θα υπήρχαν χορηγοί ώστε εγώ να βγάλω το χρήματα που απαιτούνται για αυτό το εγχείρημα. Αν έβαζα για παράδειγμα ως στόχο να διασχίσω 15 χώρες σε 30 ημέρες θα μπορούσε ένας άλλος ποδηλάτης πιο καλός από εμένα να κάνει ίδιο εγχείρημα και σε λιγότερες μέρες. Και πάλι όμως δεν έχει να κάνει με την ποδηλασία αλλά με την αντοχή του ανθρώπου και με την ιδιοσυγκρασία του αθλητή. Πρέπει να αντέξεις τις κακουχίες, την μοναξιά, τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσεις.

Έτσι, λοιπόν, σκέφτηκα να κάνω κάτι το οποίο θα ενώσει την Ελλάδα από άκρη σε άκρη για πρώτη φορά στην ιστορία του αθλητισμού στη χώρα μας. Με ένα ποδήλατο θα ξεκινήσουμε από το Ορμένιο μέχρι τη Γαύδο.

Θα ήταν το πιο εύκολο πράγμα αυτό το εγχείρημα να το δοκιμάσω να το κάνω μόνος μου. Επειδή, όμως, μου αρέσει να μοιράζομαι μεγάλες εμπειρίες με ανθρώπους αποφάσισα να έχω μαζί μου δύο παιδιά τα οποία στηρίζω εγώ οικονομικά μέσα από τους χορηγούς για να τα καταφέρουμε μαζί και οι τρεις" μας απάντησε δείχνοντας σε κάθε του λέξη το πάθος του για αυτό που ετοιμάζεται να κάνει.

Όλα αυτά βέβαια που ετοιμάζεται να κάνει μαζί με την Ελένη και τον Απόστολο φαντάζουν δύσκολα στα αφτιά του καθενός. Πριν προλάβουμε να ολοκληρώσουμε την ερώτηση μας μας διακόπτει: "Δύσκολα περνούν μόνο τα παιδιά που έχουν να αντιμετωπίσουν μια βαριά ασθένεια. Πολεμούν κάθε μέρα για να επιβιώσουν. Η μεγαλύτερη παγίδα του ανθρώπου είναι η τεμπελιά, αν κάποιος καταφέρει και ξεφύγει από αυτή και χαίρει άκρας υγείας είναι καθήκον του να κάνει κάτι για να βοηθήσει αυτά τα παιδιά".

Στη συνέχεια μιλώντας για τη δυσκολία του εγχειρήματος του τονίζει: "Δεν επιτρέπω σε κανέναν να το θεωρήσει εύκολο. Πραγματικά υπάρχουν πάρα πολλά εμπόδια τα οποία μπορούν να μας εμφανιστούν και ο βαθμός δυσκολίας μεγαλώνει ακόμα περισσότερο εάν αναλογιστούμε ότι έχουμε θέσει και συγκεκριμένο χρονικό όριο σε αυτό το εγχείρημα. Για εμάς επιτυχία θα είναι εάν πριν τις 12 το βράδυ της 21ης Αυγούστου είμαστε στη Γαύδο. Αν είμαστε εκεί θα είμαστε ευτυχισμένοι".

Τσάκλας: "Τα παιδιά μου δίνουν το κίνητρο"

Μιλώντας στην πρόσφατη παρουσίαση του "Άθλου" χαρακτήρισε τον εαυτό του τρελό αρκετές φορές. "Οι φίλοι μου γενικότερα με χαρακτηρίζουν τρελό, εγώ προσωπικά θεωρώ ότι είμαι λογικός. Για μένα αυτή η τρέλα είναι μια υπέρβαση. Τρέλα είναι αυτό που ζουν οι άνθρωποι, εγώ κάνω αυτό που μου λέει η καρδιά μου. Για μένα τρέλα είναι να κάνεις αυτό που κάνουν όλοι οι υπόλοιποι. Να συγκεντρώνεσαι από μια οθόνη και να αποβλακώνεσαι" μας εξήγησε τώρα.

Η συζήτηση στη συνέχεια πήγε στους προηγούμενους άθλους του και του ζητήσαμε να μας πει ποιον θεωρεί τον πιο δύσκολο, αλλά και εκείνον που τον έκανε να μάθει καλύτερα τα όρια του. "Το πιο επίπονο κομμάτι είναι ο Μαραθώνιος. Η χειρότερη εμπειρία μακράν από τη δεύτερη. Για όσους δεν το γνωρίζουν έτρεξαν την κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου χωρίς παπούτσια. Για αυτό το λόγο άλλωστε μου πήρε καιρό να μπορέσω να περπατήσω κανονικά.

Εκείνο που με έκανε να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου ήταν το εγχείρημα με τις 15 χώρες σε 30 ημέρες. Αυτό αποτέλεσε και την πηγή έμπνευση για τον "Άθλο". Θα σου πω μόνο ότι είχα ξεμείνει σε ένα χωρίο της Τσεχίας όπου επισκεύασα όπως όπως το ποδήλατο και με τρεμάμενο πίσω τροχό κατάφερα να ταξιδέψω για 70 χιλιόμετρα μέχρι να μπορέσω να το φτιάξω.

Τελικά τα κατάφερα ολοκλήρωσα το ταξίδι μου και μάζεψα λεφτά τότε για την "Κιβωτό του κόσμου".

Απ' όλα αυτά που έχει κάνει δείχνει να του αρέσει να ωθεί τον εαυτό του στα άκρα. Ο ίδιος το θέτει λίγο διαφορετικά: "Ο Βούδας λέει ότι ο πόνος είναι φορέας συνείδησης. Με βάση αυτό το ρητό μόνο εάν βάλεις το σώμα σου σε μεγάλες δοκιμασίες τότε καταλαβαίνεις ότι έχεις δεδομένο εσύ ως ζωή. Για ποιο λόγο να αντέξει κανείς μία τέτοια δοκιμασία; Ένας λόγος είναι το κίνητρο που βάζεις πάντα. Την ώρα που εσύ είσαι έτοιμος να εγκαταλείψεις θυμάσαι τον λόγο που ξεκίνησες αυτή τη δοκιμασία.

Όταν εμένα ας πούμε σε αυτό το ταξίδι μου έσπασε το ποδήλατο, με τσίμπησε σκορπιός ή είχα προβλήματα σκέφτηκα "το κάνεις για παιδιά που δεν έχουν γονείς συνέχισε". Αυτό το εγχείρημα που κάνω τώρα είναι για παιδιά με καρκίνο. Αυτά τα παιδιά δίνουν μάχη για τη ζωή τους. Για αυτό δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να σταματήσω. Εάν το έκανα όλο αυτό για κάποιο ρεκόρ ίσως και να εγκατέλειπα. Από τη στιγμή που το κάνω για παιδιά δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσω".

Όλα αυτά όμως δεν ξεκίνησαν τώρα... "Από μικρός οργάνωνα εκδρομές με το ποδήλατο μαζί με τους φίλους μου. Πηγαίναμε σε άλλες γειτονιές. Τα προηγούμενα χρόνια μέσα από τη σελίδα που είχα δημιουργήσει για το ταξίδι σε 15 χώρες διοργάνωνα εκδρομές με το ποδήλατο και έφερνα κοντά κόσμο ο οποίος ήταν άγνωστος μεταξύ τους και τους καλούσα να γνωρίσει τα όριά του. Όλα αυτά δεν τα κάνω για τα χρήματα. Το κάνω για να γνωρίσει ο κόσμος τα όρια του. Να σηκωθούν από τους καναπέδες και να ζήσουν. Υπόσχομαι να μην σταματήσω όσο τα πόδια μου αντέχουν θα κάνω πράγματα για ανθρώπους που το έχουν πραγματική ανάγκη".

Τσάκλας: "Τα παιδιά μου δίνουν το κίνητρο"

"Αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο ίδρυμα είναι το λιγότερο διαφημισμένο. Υπάρχουν και άλλοι φορείς οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη βοήθεια. Από τη στιγμή που πήγα και συνάντησα την πρόεδρο του συλλόγου και ίδια στα μάτια της την αλήθεια αφού

Είναι μια γυναίκα μαχητής αφού και η ίδια το έχει βιώσει. Με το που την είδα κάτι με άγγιξε μέσα μου και είπα ότι θα το κάνω για αυτό τον σκοπό.

Μπορεί στον επόμενο "Άθλο" να το κάνω για κάποιο άλλο σύλλογο. Δεν χρειάζεται να σώσουμε την ανθρωπότητα. Πρέπει όλοι μας να κάνουμε μικρά θαύματα για να βοηθάμε τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Μην περιμένουμε θαύματα πρέπει εμείς να γίνουμε τα θαύματα" μας είπε για τους λόγους που επέλεξε την "Φλόγα" .

Πως θα συγκεντρωθούν τα χρήματα για τη "Φλόγα"; "Από τις 10 μέχρι τις 21 Αυγούστου είναι το εγχείρημα του "Άθλου". Από τις 11 Αυγούστου μέχρι και τις 18 του ίδιου μήνα θα μπορούν όσοι θέλουν να στέλνουν ένα μήνυμα στο 54234 το οποίο θα έχει χρέωση 1 ευρώ συν τον ΦΠΑ"

Για το τέλος του ζητήσαμε να στείλει το δικό του μήνυμα: "Η ζωή είναι μικρή και ο χρόνος είναι πολύτιμος. Αυτό θα το καταλάβεις μόνο εάν περάσεις λίγο χρόνο στο νοσοκομείο και δεις το τι γίνεται. Εφόσον είμαστε υγιείς μπορούμε να έχουμε και ψυχολογία στα ύψη. Αφήνουμε κάτω το τηλεκοντρόλ, παίρνουμε ένα βιβλίο και γεμίζουμε τη ζωή μας με εικόνες και ιδέες".

Όλες τις ημέρες θα μπορείτε να παρακολουθείτε τον "Άθλο" μέσα από το Sport24.gr το οποίο είναι και χορηγός επικοινωνίας της όλης προσπάθειας.

Τσάκλας: "Τα παιδιά μου δίνουν το κίνητρο"

Ενημερωθείτε για τον "Άθλο" και μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ