ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Tell(s) me about bluffing

Tell(s) me about bluffing

Ένα από τα tells στο πόκερ είναι και το χαμόγελο. Πότε, όμως, είναι αληθινό και πότε ψεύτικο; Πόσο μεγαλώνουν οι κόρες των ματιών μας όταν κάνουμε μπλόφα; Πόσο παραπάνω ιδρώνουμε κατά τη διάρκεια μιας μπλόφας;

Ένα από τα tells στο πόκερ είναι και το χαμόγελο. Πότε, όμως, είναι αληθινό και πότε ψεύτικο; Πόσο μεγαλώνουν οι κόρες των ματιών μας όταν κάνουμε μπλόφα; Πόσο παραπάνω ιδρώνουμε κατά τη διάρκεια μιας μπλόφας;

Το ESPN ρώτησε τους επιστήμονες κι έχει τις απαντήσεις για τα σημάδια (tells) των παικτών όταν αντιδρούν με τα φύλλα που παίρνουν μπροστά τους και τις πληροφορίες που μπορούν να πάρουν οι αντίπαλοί τους.

Το Sport Science του ESPN έβαλε τους Ντέιβιντ Όπενχαϊμ και Άλι Εσλάμι αντιμέτωπους σε ένα διαφορετικό heads-up. Το παιχνίδι και οι κανόνες ήταν τα ίδια, μόνο που οι δύο παίκτες ήταν συνδεδεμένοι με έναν πολυγράφο, ενώ ένας επιστήμονας που ασχολείται με τις εκφράσεις του προσώπου, παρατηρούσε τα αποτελέσματα.

Κάτω από πίεση, όπως συνήθως γίνεται σε παρτίδες πόκερ, το σώμα αντιδρά και οι επιστήμονες, αλλά και κάποιοι επαγγελματίες παίκτες πόκερ, είναι σε θέση να καταλάβουν αυτά τα σημάδια.

Κάποιες από τις αντιδράσεις του σώματος είναι η αύξηση των σφυγμών, η αλλαγή στο ρυθμό της αναπνοής και η αύξηση των κτύπων της καρδιάς. Η αύξηση των κτύπων της καρδιάς, μάλιστα, οδηγεί σε διαστολή της κόρης των ματιών.

Όταν μεγαλώνει η κόρη σημαίνει ότι ο παίκτης είναι ικανοποιημένος, ενώ όταν μικραίνει υποδηλώνει στρες. Φυσικά αυτό δεν μπορεί να το αντιληφθεί ο καθένας, αφού η διαφορά μεταξύ των δυο περιπτώσεων δεν ξεπερνά τα 2,5 χιλιοστά!

Πρέπει δηλαδή να έχεις μεγάλη εμπειρία, για να καταλάβεις την αλλαγή της κόρης των ματιών, ενώ, βέβαια, υπάρχει και η περίπτωση… ο αντίπαλος να φοράει γυαλιά.

Ένα σημαντικό tell στο πόκερ είναι και το χαμόγελο. Σύμφωνα με τον επιστήμονα που έκανε την συγκεκριμένη έρευνα, είναι πολύ δύσκολο να προσποιηθείς ότι το ψεύτικο γέλιο σου είναι αληθινό, δηλαδή να ξεγελάσεις τον άλλο, ότι γελάς από ικανοποίηση.

Όταν το γέλιο είναι αληθινό λειτουργούν τα πάνω ζυγωματικά μας και οι άκρες των χειλιών μας ανεβαίνουν, ενώ όταν το γέλιο είναι ψεύτικο, λειτουργούν άλλοι μύες, συγκεκριμένα της κάτω σιαγόνας που τραβάνε τα δύο άκρα των χειλιών μας, προς αριστερά και δεξιά, αντίστοιχα και όχι προς τα πάνω.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της παρτίδας στο βίντεο, ο πολυγράφος κατέγραψε ότι όταν ο Εσλάμι μπλόφαρε, σταμάτησε να αναπνέει, ενώ υπολόγισε ότι κατά τη διάρκεια μιας μπλόφας, ένας παίκτης ιδρώνει 3-4 φορές παραπάνω από το κανονικό.

Συνολικά, για το 95% της παρτίδας, ο Όπενχαϊμ είχε πιο λίγους παλμούς, μικρότερη θερμοκρασία σώματος και λιγότερες αναπνοές, οπότε τίποτα στην επιστήμη του πόκερ, δεν πρέπει να είναι σύμπτωση, αφού ο Εσλάμι ήταν εκείνος που μπλόφαρε….

Δείτε το πολύ ενδιαφέρον video, όπως το επιμελήθηκε το ESPN: (To video εμφανίζεται σε Mozilla Firefox και Google Chrome browsers).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ