ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

"Μεθυσμένος" Μαραθώνιος

"Μεθυσμένος" Μαραθώνιος
AFP

Στη Γαλλία τρέχουν 42.195 χιλιόμετρα πίνοντας άφθονο κρασί και τρώγοντας λιχουδιές. Δείτε στιγμιότυπα από ένα ξεχωριστό Μαραθώνιο που ξεκίνησε πριν από τριάντα χρόνια (video).

Σύμφωνα με τον θρύλο ο Σπύρος Λούης σταμάτησε σε μια ταβέρνα για να πάρει δυνάμεις και να πιει και κανένα ποτήρι κρασί κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896.

Τα πρώτα χρόνια του Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας οι ξένοι δρομείς έτρωγαν μπριζόλες και έπιναν κρασί την παραμονή του αγώνα, καθώς φιλοξενούνταν σε σπίτια των κατοίκων του Μαραθώνα.

Στη Γαλλία τρώνε και πίνουν κατά τη διάρκεια ενός μαραθωνίου που δεν συγκρίνεται πχ με τον μαραθώνιο του Παρισιού, αλλά είναι ένας από τους πιο μοναδικούς αγώνες στον κόσμο. Είναι ο Μαραθώνιος στην περιοχή Μεντόκ στη δυτική Γαλλία.

Το περασμένο Σάββατο (13/9) περισσότεροι από 4.000 δρομείς από ολόκληρο τον κόσμο έτρεξαν στη διαδρομή που περνάει δίπλα από 59 κάστρα και αμπελώνες στην περιοχή του Μπορντό.

Στους σταθμούς κατά μήκος της διαδρομής δεν μοιράζονται νερά, ούτε ισοτονικά ποτέ, αλλά ποτήρια με κρασί από τουλάχιστον 23 διαφορετικά οινοποιεία;

" Λευκό, κόκκινο ή ροζέ;", είναι η ερώτηση στην οποία πρέπει να απαντήσουν οι δρομείς. Κι επειδή το κρασί... χτυπάει, τα οινοποιεία σερβίρουν διάφορα εδέσματα, φουά γκρα, μύδια, μπριζόλες, ζαμπόν, τυρί και φρούτα!

Στην ετήσια γιορτή που διοργανώνεται από το 1984 βρίσκεται σε ισχύ ένας απαράβατος κανονισμός: Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να αγωνιστούν μεταμφιεσμένοι. Το θέμα αλλάζει κάθε χρόνο, φέτος ήταν " οι χώρες του κόσμου και τα καρναβάλια τους".

Φυσικά, υπάρχουν χιλιάδες που δεν πίνουν παρά μόνο νερό, αφού θέλουν πρώτα από όλα να τερματίσουν μετά από 42.195 χιλιόμετρα. Όλοι οι διαγωνιζόμενοι φεύγουν με περισσότερα από ένα αναμνηστικό της συμμετοχής, αφού η διοργάνωση μοιράζει δώρα σε όλους: Μπουκάλια με κρασί, μπλούζες, αθλητικά είδη, είδη τέχνης.

Οι αιτήσεις που γίνονται είναι πάρα πολλές, αλλά ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι συγκεκριμένος. Περίπου 3.000 εθελοντές και περισσότεροι από 100.000 θεατές ενθαρρύνουν τους δρομείς.

Με αυτό τον έξυπνο τρόπο οι Γάλλοι προσελκύουν κόσμο σε μια περιοχή με ήδη αρκετά μεγάλη προσέλευση. Παράλληλα με τον μαραθώνιο διεξάγονται διάφορες εκδηλώσεις, ξεναγήσεις και περίπατοι στα αμπέλια.

Δείτε στιγμιότυπα από τον φετινό αγώνα:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ