ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Δύο βόμβες μάτωσαν τον μαραθώνιο της Βοστώνης

Δύο βόμβες μάτωσαν τον μαραθώνιο της Βοστώνης

Δύο βόμβες εξερράγησαν κοντά στον τερματισμό του Μαραθωνίου της Βοστώνης, δίπλα στη δημόσια βιβλιοθήκη της πόλης. Πρώτη επιβεβαίωση για 2 νεκρούς και 50 τραυματίες.

Σοκ στο Μαραθώνιο της Βοστώνης, καθώς λίγα μέτρα μακριά από τον τερματισμό, σημειώθηκαν δύο εκρήξεις, ακριβώς μπροστά στη δημόσια βιβλιοθήκη της πόλης, επί της Boylston Street. Αποτέλεσμα να υπάρχουν νεκροί και πολλοί τραυματίες

Το περιστατικό συνέβη περίπου τρεις ώρες μετά τον τερματισμό των νικητών, ενώ έτρεχαν ακόμη πολλοί συμμετέχοντες.

Σύμφωνα με την πρώτη ανακοίνωση της Αστυνομίας της Βοστώνης, υπάρχουν 2 νεκροί και 50 τραυματίες. Από τους νοσηλευόμενους στο νοσοκομείο της Μασαχουσέτης έξι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση

Επίσης το Associated Press μετέδωσε ότι βρέθηκαν δυο ακόμη εκρηκτικοί μηχανισμοί οι οποίοι εξουδετερώθηκαν και γίνεται λόγος για "συντονισμένο σχέδιο απανωτών εκρήξεων". Για το πρώτο υπήρξε διάψευση.

Η Αστυνομία της Βοστώνης ανακοίνωσε ότι υπάρχει και τρίτη έκρηξη στην βιβλιοθήκη JFK αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για πυρκαγιά, η οποία δεν σχετίζεται με τις δυο βόμβες, τουλάχιστον όπως είπε ο αρχηγός της Αστυνομίας Εντ Ντέιβις. Ήδη το κέντρο της Βοστώνης έχει κλείσει και ερευνάται σπιθαμή προς σπιθαμή.

Ο Ντέιβις διέψευσε ότι υπάρχει συγκεκριμένος ύποπτος, τονίζοντας ότι "ανακρίνουμε αρκετούς ανθρώπους, αλλά δεν υπάρχει κάποιος ύποπτος". Σύμφωνα με το Sports Illustrated, οι μαραθωνοδρόμοι που είχαν τερματίσει νωρίτερα, πήγαν στο νοσοκομείο για να δώσουν αίμα για τα θύματα.

Ομπάμα: "Θα τους βρούμε"

Ο πρόεδρος Μπαρακ Ομπάμα, στη 1:10 πμ, ώρα Ελλάδας, μίλησε στον αμερικανικό λαό: " Έδωσα εντολή να διερευνηθεί η επίθεση. Δεν έχουμε ακόμα όλες τις απαντήσεις. Ξέρουμε ότι πολλοί τραυματίστηκαν. Κάποιοι θανάσιμα. Μίλησα με τους επικεφαλής του FBI και ερευνούν το περιστατικό. Μίλησα με τον κυβερνήτη της Βοστώνης και τους διαβεβαίωσα ότι θα έχουν κάθε υποστήριξη. Δεν ξέρουμε ακόμα ποιος το έκανε και γιατί, ωστόσο οι έρευνες θα πάνε μέχρι το τέλος. Θα φτάσουμε στο τέλος, Θα βρούμε ποιος το έκανε και γιατί. Όποιος ευθύνεται θα λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη Σήμερα ήταν μέρη γιορτής στη Μασαχουσέτη. Η Βοστώνη είναι μια σκληρή και περήφανη πόλη και θα ξαναβρεί τους ρυθμούς της. Όπως και οι πολίτες της. Θα είμαστε στο πλευρό τους".

Να σημειωθεί ότι στον αγώνα μετείχαν και Έλληνες δρομείς, ανάμεσά τους και το μέλος του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ, Δημήτρης Ανδριόπουλος και ο παλιός πρωταθλητής Νίκος Πολλιάς, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους, καθώς δεν τραυματίστηκαν.

Δύο βόμβες μάτωσαν τον μαραθώνιο της Βοστώνης
Δύο βόμβες μάτωσαν τον μαραθώνιο της Βοστώνης
Δύο βόμβες μάτωσαν τον μαραθώνιο της Βοστώνης
Δύο βόμβες μάτωσαν τον μαραθώνιο της Βοστώνης

Ο μαραθώνιος της Βοστώνης είναι από τους πιο δημοφιλείς σε ολόκληρο τον κόσμο. Αν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια (ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί κάτι από την Αστυνομία της Βοστώνης ) είναι η πρώτη σε μεγάλο αθλητικό γεγονός, την ώρα της διεξαγωγής του.

Φέτος στον μαραθώνιο της Βοστώνης πήραν 27.000 αθλητές από 56 χώρες.

Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες οι δυο εκρήξεις είχαν διαφορά 10 λεπτών και εξερράγησαν από αντίθετες πλευρές του ξενοδοχείου.

Δύο βόμβες μάτωσαν τον μαραθώνιο της Βοστώνης
Δύο βόμβες μάτωσαν τον μαραθώνιο της Βοστώνης

Οι αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν τις εκρήξεις ως πολύ ισχυρές, με τους ανθρώπους να προσπαθούν να τρέχουν αλλόφρονες να σωθούν!

Ο 39χρονος Παμ Χόουζ που τερμάτισε ακριβώς στο άκουσμα της έκρηξης περιέγραψε ως εξής την σκηνή: "Δεν είδα κάτι. Μόλις τερμάτισα άκουσα τις βόμβες. Απλά έφυγα από εκεί".

Ήδη, όπως μεταδίδεται, ο πρόεδρος Ομπάμα έχει λάβει την πρώτη ενημέρωση. Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου: "Ο πρόεδρος ενημερώθηκε για το γεγονός στη Βοστώνη. Η κυβέρνηση είναι σε επαφή με την πολιτεία και τις τοπικές αρχές. Έδωσε οδηγίες για την διενέργεια έρευνας και εξακρίβωσης του τι συνέβη". Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι πρόκειται για βόμβες (και όχι εκρήξεις) τονίζοντας ότι "οι προσευχές μας ενώνονται με τους πολίτες της Βοστώνης που είναι τραυματίες".

Εν τω μεταξύ όλα τα αστυνομικά τμήματα των ΗΠΑ έχουν τεθεί σε επιφυλακή.

Δείτε σε γράφημα που ακριβώς έγιναν οι εκρήξεις:

Δύο βόμβες μάτωσαν τον μαραθώνιο της Βοστώνης

Ο κυβερνήτης Εντ Πάτρικ δήλωσε ότι "δεν υπάρχει ακόμη πλήρη εικόνα των γεγονότων" και προέτρεψε τους πολίτες της Βοστώνης να παραμείνουν σπίτι τους. Νωρίτερα είχε επικοινωνήσει με τον πρόεδρο Ομπάμα, ενω όπως είπε "δεν βρέθηκαν πρόσθετοι μηχανισμοί στην διαδρομή του μαραθωνίου" διαψεύδοντας έτσι το Associated Press.

Η αστυνομία ζητάει υλικό από αυτόπτες μάρτυρες που έχουν τραβήξει βίντεο. Όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται.

Δείτε τον Ομπάμα, την ώρα που ενημερώθηκε για τις εκρήξεις:

Δύο βόμβες μάτωσαν τον μαραθώνιο της Βοστώνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ