ΒΟΛΕΪ

Ζευγάρια που υπόσχονται θέαμα

Ζευγάρια που υπόσχονται θέαμα

Το Sport24.gr αναλύει τα δύο ζευγάρια των ημιτελικών του Κυπέλλου στο βόλεϊ ανδρών σύμφωνα με όσα έχουμε δει από τις τέσσερις ομάδες μέχρι τώρα.

Σε λίγες ώρες Κηφισιά, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ θα αγωνιστούν στο Final 4 του Κυπέλλου με τους δύο ημιτελικούς να υπόσχονται θέαμα και μεγάλα παιχνίδια. Εμείς με τη βοήθεια των αριθμών, αλλά και των όσων έχουμε δει μέχρι τώρα από τις τέσσερις ομάδες θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε το τι περιμένουμε να δούμε.

Ζευγάρια που υπόσχονται θέαμα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

* Ο Γιοβάνοβιτς είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος του Παναθηναϊκού

Οι παλιοσειρές της Κηφισιάς και οι Βραζιλιάνοι του Παναθηναϊκού

Στον πρώτο χρονικά ημιτελικό ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει την Κηφισιά. Αυτή θα είναι η τρίτη μεταξύ τους αναμέτρηση για φέτος με τη μία ομάδα να "κουμπώνει" πάνω στο παιχνίδι της άλλης. Κλειδί θα είναι η ποιότητα της υποδοχής των δύο ομάδων. Εάν η Κηφισιά καταφέρει να κρατήσει την υποδοχή της με τους Χριστοφιδέλη, Στεφάνου και Ρουμελιωτάκη να αναλαμβάνουν τη συγκεκριμένη αποστολή, θα έχει το προβάδισμα.

Σε αντίθετη περίπτωση αναμένεται να δούμε μία αμφίρροπη αναμέτρηση. Γιοβάνοβιτς και Φερέιρα είναι τα δύο μεγάλα επιθετικά όπλα των δύο ομάδων, ενώ υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παίκτες κλειδιά που αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα. Ο πρώτος είναι ο Ούγκο Γκιμαράες. Ο Βραζιλιάνος ακραίος είναι βαρόμετρο για τον Παναθηναϊκό και εάν καταφέρει να πιάσει τα γνωστά του επίπεδα θα ανεβάσει ένα επίπεδο όλη την ομάδα του.

Από την άλλη θα επιλέξουμε ως παίκτη κλειδί τον Μπίσετ. Ο κεντρικός από την Αγία Λουκία έχει καιρό να πιάσει απόδοση ανάλογη με εκείνη του πρώτου γύρου και εάν το κάνει σε αυτό το Final 4 θα δώσει ένα μεγάλο όπλο στα χέρια του Κώστα Αρσενιάδη.

Τι έχουν κάνει φέτος: Δύο φορές έχουν τεθεί αντιμέτωπες φέτος οι δύο ομάδες οι οποίες μετρούν από μία νίκη. Η Κηφισιά επικράτησε στην έδρα της με 3-1 και ο Παναθηναϊκός απάντησε με το ίδιο σκορ στο κλειστό της Κυψέλης. Κοινό χαρακτηριστικό των δύο αγώνων ήταν τα κλειστά σετ και όλα κρίθηκαν στις λεπτομέρειες.

Στο πρώτο παιχνίδι πρώτος σκόρερ της Κηφισιάς ήταν ο Γιοβάνοβιτς με 33 πόντους και το τεράστιο 60% (26/43) στην επίθεση. Μεγάλο ματς είχε κάνει ο Μπίσετ με 20 πόντους οι επτά από τους οποίους με μπλοκ, ενώ από τον Παναθηναϊκό είχαν ξεχωρίσει οι Φερέιρα και Ούγκο με 20 και 16 πόντους αντίστοιχα.

Περίπου τρεις μήνες αργότερα οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στην Κυψέλη. Αυτή τη φορά νικητής ήταν ο Παναθηναϊκός με τους δύο Βραζιλιάνους, Ούγκο και Φερέιρα, να σταματούν στους 20 πόντους, αλλά μεγάλη έκπληξη ήταν ο Σούρδι. Ο νεαρός ακραίος στο ντεμπούτο του τότε ως βασικός είχε 14 πόντους. Από την άλλη και πάλι ο Γιοβάνοβιτς ήταν πρώτος σκόρερ με 21, ενώ δεύτερος ήταν Ρουμελιωτάκης με 14.

Με τη ματιά των αριθμών: Αν ρίξουμε μία πιο προσεκτική ματιά στα στατιστικά των δύο ομάδων εκείνο που παρατηρούμε εύκολα είναι ο μεγάλος αριθμός των μπλοκ που είχαν. Στο πρώτο η Κηφισιά είχε 17 έναντι 12 του Παναθηναϊκού με την εικόνα να αλλάζει στο δεύτερο με τους πράσινους να 15 και τον Α.Ο.Κ. 7. Συνολικά, σε 8 σετ ανάμεσα στις δύο ομάδες έχουμε δει 51 πόντους από μπλοκ κάτι που σημαίνει ότι περίπου 6,3 ανά σετ προέρχονται από το συγκεκριμένο κομμάτι του παιχνιδιού. Αντίθετα λίγοι πόντοι προέρχονται από άσους. Συνολικά 21 έχουν πάρει και οι δύο ομάδες που σημαίνει ότι έχουμε 2,6 ανά σετ.

Οι αναμετρήσεις τους φέτος:

Κηφισιά - Παναθηναϊκός 3-1 (25-10, 25-23, 22-25, 25-23)

Παναθηναϊκός - Κηφισιά 3-1 (17-25, 25-20, 25-19, 25-23)

Ζευγάρια που υπόσχονται θέαμα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

* Σπίνου και Λι θα δώσουν πολλές μάχες πάνω στο φιλέ.

Ο Ολυμπιακός την ομάδα, ο ΠΑΟΚ τις μονάδες

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ πράξη τέταρτη και σίγουρα όχι τελευταία θα παρακολουθήσουμε το βράδυ του Σαββάτου στην Γλυφάδα. Οι δύο ομάδες γνωρίζονται καλά αφού έχουν αναμετρηθεί ήδη τρεις φορές με τους ερυθρόλευκους να έχουν το απόλυτο.

Με εξαίρεση τον αγώνα του Λιγκ Καπ όπου ο ΠΑΟΚ αυτοκτόνησε, στα άλλα δύο ο Ολυμπιακός ήταν σαφέστατα καλύτερος και έφτασε δίκαια στην τελική επικράτηση. Ένας ημιτελικός ωστόσο είναι πάντοτε ένας διαφορετικός αγώνας και ο Καλμαζίδης έχει στο ρόστερ του παίκτες με μεγάλη προσωπικότητα και πάνω σε αυτό θα ποντάρει. Ο Ολυμπιακός είναι σαφέστατα πιο δεμένος ως ομάδα και κάθε αντίπαλος για να πάρει πόντο "ματώνει". Το μπλοκ - άμυνα λειτουργεί εξαιρετικά και εάν είναι αποτελεσματικός και στην επίθεση θα έχει τον πρώτο λόγο.

Στην αντίπερα όχθη όλα για τον ΠΑΟΚ ξεκινούν και τελειώνουν από την υποδοχή. Όταν αυτή λειτουργεί ο Κουρνέτας παίζει συνέχεια με τέσσερις "απειλές" και όλα γίνονται πιο εύκολα. Όταν δεν λειτουργεί το βάρος πέφτει κυρίως στον Σεπέδα με τον Κουβανό να έχει δείξει αρκετή αστάθεια μετά τον 20ο πόντο σε κρίσιμα ματς. Καθοριστικός αναμένεται να είναι και ο Χιμένες αφού εάν ανεβάσει την αποτελεσματικότητά του σε υψηλά στάνταρ μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες.

Τι έχουν κάνει φέτος: Στα τρία ματς που έχουν δώσει οι δύο ομάδες ο Ολυμπιακός έχει επικρατήσει σε όλα όμως ουσιαστικά κόντρα ανάμεσα στις δύο ομάδες δεν έχουμε δει. Στα ματς που έχουμε δει μέχρι τώρα η εικόνα του ματς αλλάζει ανά σετ όπου κλειδί είναι η ποιότητα της υποδοχής, αλλά και το κομμάτι μπλοκ άμυνα. Μέχρι στιγμής λοιπόν δεν τους έχουμε δει να πιάνουν την καλή τους απόδοση μαζί σε ένα σετ.

Σημαντικό ρόλο στον Ολυμπιακό παίζει ο Έγκλεσκαλνς ο οποίος σε τρία ματς με τον ΠΑΟΚ έχει πάρει 67 πόντους κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι παίρνει 5,5 πόντους ανά σετ για την ομάδα του. Στο κομμάτι των ακραίων περιμένουμε να δούμε τι θα επιλέξει ο Πιάτσα. Το πιθανότερο είναι να δούμε ένα ζευγάρι το οποίο θα απαρτίζουν ο Όγκουρτσακ και ο Κοκκινάκης. Ένα δίδυμο που δίνει μεγαλύτερη σιγουριά στην υποδοχή, αποτελεσματικότητα στην επίθεση και καλύτερο σερβίς. Δεν αποκλείεται να δούμε τον Τσουκ να περνά ως αλλαγή όταν ο Κοκκινάκης θα είναι στην μπροστά ζώνη αφού μπορεί ο Μαυροβούνιος να μην είναι καλός στην υποδοχή, όμως είναι εξαιρετικός πάνω στο φιλέ.

Πάμε τώρα στον ΠΑΟΚ. Ο Σεπέδα είναι εκείνος που παίρνει τις περισσότερες προσπάθειες με το αρνητικό του Κουβανού να είναι η επίδοση του στα κρίσιμα κομμάτια του αγώνα. Καθοριστικός θα είναι και ο Χιμένες, αφού εάν ανεβάσει στροφές ειδικά στην επίθεση θα προσθέσει ένα τεράστιο όπλο στα χέρια του Καλμαζίδη ικανό να αλλάξει τις ισορροπίες. Ένα μεγάλο στοίχημα για τον ΠΑΟΚ είναι η ποιότητα της υποδοχής. Γκαράς και Γιαμπλόνσκι αναμένεται να σηκώσουν μεγάλο βάρος στο συγκεκριμένο κομμάτι θέλοντας να δώσουν στον Κουρνέτα όσο το δυνατόν καλύτερη πρώτη μπάλα. Σε ό,τι αφορά τους κεντρικούς το δίδυμο Λι - Τακουρίδη δεν αλλάζει.

Με τη ματιά των αριθμών: Και σε αυτό το ζευγάρι θα σταθούμε στο κομμάτι του μπλοκ. Εκεί όπου ξεκάθαρα έχει πλεονέκτημα ο Ολυμπιακός. Οι ερυθρόλευκοι έχουν 35 έναντι μόλις 20 των αντιπάλων τους. Μάλιστα, ο ένας μόλις πόντος από μπλοκ που πήρε ο ΠΑΟΚ στο πρόσφατο παιχνίδι των δύο ομάδων στο πρωτάθλημα ήταν μία από τις χειρότερες επιδόσεις του. Το οξύμωρο των αναμετρήσεων των δύο ομάδων είναι ότι ο ΠΑΟΚ παρά το γεγονός ότι έχει χάσει και στα τρία, σύμφωνα με τους αριθμούς, ήταν στα ίδια επίπεδα ή και καλύτερος του Ολυμπιακού τόσο στην επίθεση, όσο και στην υποδοχή.

Οι αναμετρήσεις τους φέτος:

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 1-3 (25-21, 12-25, 22-25, 22-25)

* Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 3-2 (20-25, 20-25, 25-17, 25-20, 17-15)

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 3-0 (25-21, 25-22, 25-16)

* Ο αγώνας αυτός έγινε στο πλαίσιο του Λιγκ Καπ.

TO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ FINAL-4

Σάββατο 26 Μαρτίου

15:30: Παναθηναϊκός - ΑΟΠ Κηφισιάς

18:30: Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ

Κυριακή 27 Μαρτίου

18:00: Τελικός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ