ΒΟΛΕΪ

Στη φυλακή, επειδή είναι γυναίκα!

Στη φυλακή, επειδή είναι γυναίκα!

Στη φυλακή οδηγήθηκε μια Ιρανή, επειδή τόλμησε να παρακολουθήσει τον αγώνα βόλεϊ της Εθνικής ομάδας της χώρας της με την Ιταλία!

Μπορεί το Ιράν να έκανε τη μεγάλη έκπληξη και να πήρε την 6η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών, μία Ιρανή (μισή Βρετανίδα) φίλαθλος όμως, η 25χρονη δικηγόρος, Γκόντσε Γκαβάμι, ενήργησε ως νέα Καλλιπάτειρα και οδηγήθηκε στις φυλακές.

Η Γκόντσε Γκαβάμι μαζί με άλλες φιλάθλους - ακτιβίστριες επιχείρησαν στις 20 Ιουνίου να μπουν στο γήπεδο, όπου η Εθνική ομάδα του Ιράν έπαιζε με την Ιταλία, αλλά βάσει του νόμου που θεσπίστηκε το 1979 συνελήφθη, γιατί απαγορεύεται η παρακολούθηση αγώνων ανδρών από γυναίκες.

Οι αρχές την άφησαν αρχικά ελεύθερη, πήγε στο Λονδίνο, αλλά όταν επέστρεψε στο Ιράν για να πάρει τα υπάρχοντα της, συνελήφθη και μεταφέρθηκε στις φυλακές της Τεχεράνης, όπου κρατούνται πολιτικοί κρατουμένοι και δημοσιογράφοι.

Ο αδερφός Ιμάν, δήλωσε πως για 41 ημέρες βρισκόταν στην απομόνωση και στο facebook ξεκίνησε εκστρατεία με 9,000 likes για την απελευθέρωση της, ενώ στα γήπεδα της Πολωνίας όπου έγινε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υπήρχαν πανό που ζητούσαν να επιτρέπεται στο Ιράν η είσοδος στις γυναίκες φιλάθλους.

Η Βρετανία μάλιστα κάλεσε χθες το Ιράν να ελευθερώσει την φίλαθλο που έχει φυλακιστεί στην Τεχεράνη. Η Γκόντσεν Γκαβαμί έχει διπλή υπηκοότητα, καθώς η μητέρα της Σούζαν Μοσταγκιάν, γεννήθηκε πριν από 49 χρόνια στο Λονδίνο και μεγάλωσε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αργότερα μετακόμισε στο Ιράν, όπου γνώρισε και παντρεύτηκε τον σύζυγό της, Χούσανγκ Γκαβαμί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ