ΒΟΛΕΪ

Οι αλλαγές στο χάρτη του ελληνικού βόλεϊ

Οι αλλαγές στο χάρτη του ελληνικού βόλεϊ

Ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Αχιλλέας Μαυρομάτης, παρουσίασε όλες τις αλλαγές που προτάθηκαν να γίνουν στο ελληνικό βόλεϊ.

Επί δύο ώρες περίπου ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ Αχιλλέας Μαυρομάτης, παρουσία του αντιπρόεδρου της Ομοσπονδίας Γιάννη Στουραΐτη, του Γενικού Γραμματέα Παναγιώτη Σιδέρη, του Ταμία Θανάση Ρέρρα του προέδρου της ΚΕΠ Χρήστου Σύλλα αλλά και μελών του ΔΣ (Ευγενία Παπαγεωργίου, Νεκτάριος Χαλβατζής) ανέλυσε την κατάσταση που επικρατεί στο Ελληνικό βόλεϊ και παρουσίασε τις σημαντικές αλλαγές που έχει θέσει σε εφαρμογή το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΟΠΕ (σε εφαρμογή και των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης που διεξήχθη στην Χαλκίδα τον περασμένο Μάρτιο).

Αναλυτικά τα όσα ειπώθηκαν στην Συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο της ΕΟΠΕ: «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσίας σας. Καταλαβαίνω ότι η αθλητική επικαιρότητα στρέφει το ενδιαφέρον αλλού αλλά θέλαμε να σας παρουσιάσουμε κάποια πράγματα, να ενημερώσουμε τον κόσμο του αθλήματος και να σηματοδοτήσουμε με αυτό τον τρόπο, αυτό που ελπίζουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε για την επόμενη χρονιά, η οποία ελπίζουμε ότι θα είναι η πρώτη με ανοδική πορεία.

Ο λόγος που η συνέντευξη Τύπου επιλέχθηκε να γίνει σε αυτό το σημείο ήταν, ότι έχουν τελειώσει σχεδόν όλες οι αγωνιστικές δραστηριότητες και παράλληλα περιμέναμε από την ΓΓΑ την επιβεβαίωση σχετικά με τους καινούριους κανονισμούς, στους οποίους έχουν ήδη ενταχθεί κάποιες αποφάσεις που έχουμε πάρει για το μέλλον του αθλήματος.

Πρώτα όμως θέλω να ενημερώσω τον κόσμο του αθλήματος για την κατάσταση που υπάρχει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Μια ενημέρωση που η πρόθεσή μας δεν είναι να γίνει με κραυγές, αλλά πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να καταλάβει ο κόσμος τι έχουμε περάσει και τι περνάμε το τελευταίο χρονικό διάστημα. Είναι πολύ εύκολο για τον καθένα που βλέπει μόνο την επιφάνεια ή μόνο το δέντρο να θεωρήσει ότι η Ομοσπονδία του Βόλεϊ δεν έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει. Για να έχει άποψη όμως, ο καθένας μας πρέπει να έχει εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει.

Θυμίζω ότι η συγκεκριμένη διοίκηση ανέλαβε τα ηνία τον Ιούνιο του 2010, παραλαμβάνοντας μια ομοσπονδία σε ένταση και με ένα χρέος έφτανε τα 10.000.000 ευρώ.

Τότε είχαμε ετήσιο τζίρο, προϋπολογισμό 4 – 5 εκατομμύρια ευρώ, θυμίζω ότι ο απολογισμός του 2009 έγινε για 6.5 εκ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η χώρα βρέθηκε στην μεγαλύτερη δίνη της ιστορίας της με αποτέλεσμα εκτός του ότι βρισκόταν σε σύγχυση η πολιτεία βρισκόταν σε σύγχυση και μόλις τώρα αρχίζει να διαφαίνεται ένα πλάνο για το ποιο είναι ο αύριο του αθλητισμού, από την άλλη μεριά η κρίση αυτή έφερε μια βίαιη προσαρμογή στα οικονομικά δεδομένα καθώς οι επιχορηγήσεις μειώνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Να υπενθυμίσω σε απόλυτους αριθμούς ότι από τα 4.000.000 το χρόνο μέχρι το 2010, η επιχορήγηση του 2011 ήταν 3.000.000. Το 2012 ήταν 2.475.000, το 2013 ήταν 1.700.000 και η αρχική επιχορήγηση του 2014 ήταν 790.000.

Αντιλαμβάνεστε ότι το νούμερο που ανακοινώθηκε στις αρχές του χρόνου δεν έφτανε ούτε στο 20% του ποσού που έπαιρνε η ομοσπονδία μέχρι το 2010.

Γι’ αυτό το λόγο και θεωρούμε ότι δεν είναι και δίκαιη αυτή η μείωση, ενώ σωστά η Πολιτεία ψάχνει να δει να έχει γίνει σωστή διαχείριση των χρημάτων που διατέθηκαν στον αθλητισμό, γιατί δαπανήθηκαν πολλά χρήματα, χωρίς να σημαίνει ότι δαπανήθηκαν για κακούς σκοπούς.

Δαπανήθηκαν λοιπόν πάρα πολλά χρήματα έως το 2010, αλλά πολύ λιγότερεα την επόμενη περίοδο. Μάλιστα τα τρία προηγούμενα χρόνια, η Πολιτεία στο τέλος του κάθε χρόνου έδωσε στην ομοσπονδία ένα ποσό μικρότερο απ’ αυτό που η ίδια είχε τάξει.

Το 2011 από τα 3 εκ., εισέπραξε μόνο τα 2.2 εκ, το 2012 είχαμε 150.00 ευρώ λιγότερα, ενώ το 2013 από το 1.7 εκ. που είχε ανακοινωθεί και το οποίο είχε μειωθεί δραματικά τον Μάρτιο, με τη βοήθεια του νυν Υπουργού κ Ανδριανού καταφέραμε να πάρουμε περίπου 1.5 εκ. ευρώ.

Τι σημαίνει αυτό; Έχουμε από τη μία τα χρέη, από την άλλη την κρίση που μας υποχρεώνει να κατεβάζουμε τα έξοδα μας κι επίσης την ίδια την Πολιτεία που αδυνατεί να μας δώσει αυτά που η ίδια υπόσχεται. Αυτό οδήγησε σε μία κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη.

Στο οικονομικά της ομοσπονδίας έχει γίνει μια εξαιρετική διαχείριση από αυτή τη διοίκηση και αν η πολιτεία έκανε πράξη τις υποσχέσεις της, να είστε βέβαιοι ότι όχι μόνο θα είχε ικανοποιηθεί το σύνολο των υποχρεώσεων του ελληνικού βόλεϊ αυτής της τετραετίας θα είχε τακτοποιηθεί, αλλά κι ένα μέρος του χρέους, το οποίο τακτοποιήθηκε αλλά σε μικρότερο ποσοστό.

Αν προσθέσουμε ότι, οι περισσότεροι που συναλλάσσονται με την ομοσπονδία απαιτούν μετρητά, μας δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα σε θέμα ρευστότητας.

Από τις 790.00 που ανακοινώθηκε αρχικά ως ποσό επιχορήγησης Χάρη στις προσπάθειες από την πολιτεία, από τον κ. Ανδριανό και τους συνεργάτες του, αλλά και την Ολυμπιακή Επιτροπή το φετινό ποσό αυξήθηκε 1.500.000.

Από αυτό το ποσό μέχρι σήμερα έχουμε εισπράξει μόνο 420.000, ενώ την ίδια ώρα έχουν ολοκληρωθεί τα 2/3 της δραστηριότητας της φετινής χρονιάς. Αυτό το γεγονός μας δημιουργεί ένα πρόβλημα επιπρόσθετο, γιατί το φυσιολογικό που θα περιμέναμε θα ήταν να υπάρχει μια καλύτερη ταμειακή ροή.

Το θέμα το έχουμε θέσει στον κύριο Ανδριανό και κατανοεί το πρόβλημα κι ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα υπάρχει μια ομαλή ροή.

Μέσα σε όλα αυτά η Πολιτεία έχει αυξήσεις τις υποχρεώσεις των Ομοσπονδιών. Με την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, με τους ελέγχους που ανέφερα και πιο πριν και δημιουργώντας έναν κλοιό στις Ομοσπονδίες όσον αφορά το κομμάτι της Διαχείρισης.

Οι ομοσπονδίες θεωρώ ότι μπορούν είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, όπως και ιδιωτικού δικαίου. Εδώ όμως έχουμε ένα παράξενο καθεστώς καθώς οι Ομοσπονδίες έχουν τις υποχρεώσεις του δημοσίου τομέα και τα δικαιώματα του ιδιωτικού κι αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα. Εδώ θέλω να ευχαριστήσω την Ολυμπιακή Επιτροπή, και τους συναδέλφους μου στην ΕΟΕ με τους οποίους αντιμετωπίσαμε από κοινού τα προβλήματα. Έγιναν μια σειρά προτάσεων στο Υπουργείο και επειδή βρίσκεται σε εξέλιξη η κουβέντα για θεσμικές αλλαγές η ΕΟΠΕ είναι έτοιμη να καταθέσει τις προτάσεις της στην ΓΓΑ.

Κάνω αυτή την ενημέρωση επί των οικονομικών γιατί θα ήθελα να γνωρίζει ο κόσμος τις δυσκολίες που βιώσαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Θα ήθελα να γνωρίζει ο κόσμος ότι για να λειτουργήσει η Ομοσπονδία όλο αυτό το διάστημα, για παράδειγμα οι Εθνικές ομάδες, χρειάστηκε πολλές φορές τα μέλη του ΔΣ να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να ταμιακές διευκολύνσεις που έφτασαν συνολικά μέχρι τις 72.000 ευρώ. Αντιμετωπίσαμε καταστάσεις όπου απειλήθηκε μια εθνική ομάδα να μείνει εκτός ξενοδοχείου αν δεν έπαιρνε χρήματα εκείνη την ημέρα το ξενοδοχείο. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη που οδήγησε τον ξενοδόχο σε μια τέτοια λύση, λυπάμαι όμως που ρίσκαρε με αυτή την επιλογή του, μη αναγνωρίζοντας τα δεδομένα και προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα».

Τι έκανε η ΕΟΠΕ για να αλλάξει το τοπίο

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ αναφέρθηκε στις αλλαγές που εισάγονται στη λειτουργία της Ομοσπονδίας αλλά και στο ίδιο το άθλημα γενικότερα.

«Αφού δείξαμε λοιπόν στον κόσμο του αθλήματος τις δυσκολίες που περάσαμε, να πούμε και τι κάναμε για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα.

Είδαμε ότι με τον τρόπο που κινούνται τα πράγματα, δεν μπορούμε να περιμένουμε. Έπρεπε να χαράξουμε μόνοι μας την επόμενη μέρα. Πήραμε αποφάσεις που θέλουμε να υλοποιήσουμε γιατί μπορούν να προσφέρουν στο καλό του αθλήματος κι ας έχουν πολιτικό κόστος. Κάποιες αποφάσεις μπορεί να επικροτηθούν, κάποιες μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε. Είναι λογικό σε όλα τα επιμέρους θέματα ακόμη και μέσα στο ΔΣ δεν υπήρξε ομοφωνία, αλλά τελικά υπήρξε ομόφωνη υιοθέτηση τους συνόλου των προτάσεων γιατί ήταν η μονή λύση.

Τέθηκε στη γενική συνέλευση και όσοι εκ των ομιλητών είχε διαφορετική άποψη, κανείς δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσει μια διαφορετική πρόταση.

Μ’ αυτό το κριτήριο κινηθήκαμε και φτιάξαμε μια πρόταση για το πώς πρέπει να αλλάξουμε εμείς πρώτοι τα του οίκου μας και να αλλάξουμε τα δεδομένα του αθλήματος με την ελπίδα ότι θα γίνει κατανοητό από τον κόσμο του αθλήματος και θα προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσω σε τίτλους το πώς θέλουμε να λειτουργήσει το ελληνικό βόλεϊ στο μέλλον.

Λειτουργία ΔΣ και Επιτροπών της ΕΟΠΕ

Αλλάζουμε λοιπόν πρώτα απ’ όλα την νοοτροπία και τον τρόπο λειτουργίας ολόκληρης της ομοσπονδίας. Το ΔΣ δεν χρειάζεται να συνεδριάζει κάθε 15 μέρες ή κάθε ένα μήνα, παρά το γεγονός ότι προβλέπεται από το καταστατικό μας, το οποίο θα αλλάξει αρκετά σύντομα. Το ΔΣ θα συνεδριάζει ανά 2-3 μήνες με συγκεκριμένες παρουσιάσεις και με στρατηγικά θέματα. Παράδειγμα η συνεδρίαση πριν 10 μέρες στη Λάρισα είχε θέματα πρωταθλήματα και Ανάπτυξη, ενώ τα άλλα δύο μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν να κάνουν με τις Εθνικές ομάδες και το Μπιτς Βόλεϊ.

Μ’ αυτό τον τρόπο και καθιστώντας την Γενική Συνέλευση την άνοιξη κάθε χρόνου ως τον τόπο συγκέντρωσης και συζήτησης όλων των θεμάτων που απασχολούν το βόλεϊ νομίζω ότι μπορούμε να ελπίζουμε σε μια διαφορετική προσέγγιση. Προσέξτε η Ομοσπονδία δεν θα διοικείται ενδιάμεσα με αυτόματο πιλότο, αλλά αν προβλέψουμε κάποια θέματα μπορούμε να λειτουργήσουμε ομάδα.

Για παράδειγμα ανακοινώσαμε ως οφείλαμε να κάνουμε, το καλεντάρι της ομοσπονδίας. Είπαμε φέτος να τηρηθεί και ανακοινώσαμε ημερομηνίες.

Οι επιτροπές της ομοσπονδίας θα λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο. Λόγω οικονομικών δεδομένων κάθε επιτροπή θα συνεδριάζει σε ετήσια βάση. Σε αυτό το πλαίσιο συνεδρίασε η επιτροπή ανάπτυξης και συζητήθηκαν όλες οι προτάσεις και μένει η υλοποίηση τους. Η υλοποίησή τους είναι θέμα των στελεχών της ομοσπονδίας. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος από τη διοίκηση για να υλοποιήσουν κάτι που βρίσκεται στον κανονισμό και το οποίο είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γίνει έτσι. Θέλει αλλαγή νοοτροπίας όλο αυτό. Δεν είναι εύκολο, ξέρουμε ότι θα έχουμε δυσκολίες, ωστόσο αλλάξαμε πρώτα τα του οίκου μας…

Η λειτουργία των Ενώσεων

Θέλουμε να αλλάξουμε τη φιλοσοφία και τον τρόπο σκέψης των Ενώσεων. Για μας οι Ενώσεις είναι απαραίτητο κομμάτι στη λειτουργία του αθλήματος, πρέπει όμως να καταλάβουν δεν είναι δουλειά τους μόνο η διεκπεραίωση των πρωταθλημάτων που τους ανατίθενται ή η συγκέντρωση των κλιμακίων, αλλά ότι έχουν να υλοποιήσουν στο τομέα ευθύνης τους την λειτουργία του αθλήματος ιδιαίτερα στον τομέα της ανάπτυξης. Εδώ οφείλω να πω ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η καθημερινή τριβή μας με τις ενώσεις είναι σε οικονομικά θέματα. Αν αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα με κάποιες σκέψεις και αποφάσεις του ΔΣ, έχω τη βεβαιότητα ότι οι ενώσεις θα μπορέσουν να ανταποκριθούν γιατί τα στελέχη που βρίσκονται εκεί είναι οι άνθρωποι που τα ίδια τα σωματεία έχουν επιλέξει. Τους ζητώ μόνο να μελετήσουν, να καταλάβουν και να υλοποιήσουν. Αρχές Σεπτεμβρίου θα γίνει μια συνάντηση των ενώσεων για να δούμε πως μπορεί να λειτουργήσει το πλάνο και να προχωρήσουμε.

Οικονομικά θέματα

Στην οικονομική λειτουργία της Ομοσπονδίας, ο στόχος πρέπει να είναι σταδιακή απεξάρτηση από το κράτος. Οι συνθήκες της αγοράς βέβαια είναι πολύ δύσκολες. Κάθε χρόνο είμαστε και καλύτερα με την λειτουργία του τμήματος μάρκετινγκ της Ομοσπονδίας. Προχωράμε με αργά βήματα και με την ελπίδα ότι η χώρα μπορεί να ανακάμψει. Για να προλάβω τυχόν διαφορετικές απόψεις, έχουν γίνει λάθη, αλλά είμαστε σε μια κατεύθυνση στην οποία μόνο αν υπάρξει συστράτευση θα υλοποιήσουμε το στόχο μας.

Αλλαγές στα πρωταθλήματα

Πάμε τώρα στις αλλαγές των πρωταθλημάτων που αφορούν στα σωματεία και έχουμε περάσει κάποιες θεμελιώδεις αλλαγές.

Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε όλο τον κόσμο, το ότι οι προθεσμίες που ορίζονται θα τηρούνται κάτι που δυστυχώς δεν γινόταν είτε από τα σωματεία, είτε από τις ενώσεις, είτε από την ίδια την ομοσπονδία.

Η Ομοσπονδία προσπαθεί να λειτουργήσει με λιγότερα στελέχη, λιγότερο κόσμο γιατί πρέπει να μειώσει τις λειτουργικές της δαπάνες. Αυτό είναι απόφαση που σταδιακά υλοποιείται. Για να συμβεί αυτό όμως θα πρέπει τα στελέχη να μην ασχολούνται με θέματα που έπρεπε να είναι αυτονόητα. Αν τα σωματεία καταλάβουν και δίνουν τη γηπεδότητα από την αρχή της χρονιάς και από την αρχή κλειστεί το πρόγραμμα, ένα μεγάλος φόρτος εργασίας θα φύγει. Άρα πρέπει να συνεργαστούν και τα σωματεία σε αυτό το θέμα.

Όπως καταλαβαίνουμε το θέμα με τις μετακινήσεις και έχει προβλεφθεί στις προκηρύξεις. Εκεί που υπάρχουν μετακινήσεις θα υπάρχει χρονικός περιορισμός τέλεσης του αγώνα. Δεν μπορεί να μετακινείται νησιωτική ομάδα ή ομάδα από την ηπειρωτική χώρα σε νησί κι ο αγώνας να ξεκινά στις 20.00 και να απαιτείται δεύτερη διανυκτέρευση. Χρειάζεται σε τέτοια θέματα ιδιαίτερα συνεργασία και προσοχή.

Για την Α1 ανδρών υπάρχει μια πρόταση της ομοσπονδίας με αποδέκτες την ΕΣΑΠ και τον ΠΑΣΑΠ. Παράλληλα εστάλη μια επιστολή στον κ. Ανδριανό ζητώντας να επιληφθεί του θέματος. Δεν έχω λάβει ακόμη τις απαντήσεις από την ΕΣΑΠ και τον ΠΑΣΑΠ. Αν υπάρχει ομόφωνη θέση τότε πάλι κάποια θέματα απαιτούν τη διαχείριση του Υπουργού. Αν δεν υπάρξει ομοφωνία όμως τότε θα χρειαστεί και υπουργική απόφαση για επιμέρους θέματα όπως ο αριθμός των ξένων ή η αδειοδότηση των ΤΑΑ.

Εμείς λέμε ότι όλοι οι φορείς έχουν κάποια αιτήματα που είναι σωστά.

Αντιλαμβανόμαστε το αίτημα των ομάδων για τους 4 ξένους, αλλά πρέπει να αντιληφθούν και οι ομάδες το αίτημα των αθλητών για αδειοδότηση για να μην υπάρχουν χρέη. Όπως επίσης δεχόμαστε όλοι ότι για τα χρέη που υπάρχουν μέχρι σήμερα πρέπει να υπάρξει μία ρύθμιση.

Εδώ έρχεται και το πάγιο αίτημά μας για άνοδο και υποβιβασμό 3 ομάδων από την Α2. Περιμένουμε την απάντηση της ΕΣΑΠ σε αυτό το θέμα για να δούμε τι θα γίνει.

Παράλληλα, η ΕΟΠΕ ανακοίνωσε το ενδεχόμενο δημιουργίας μια κατηγορίας ανάμεσα στην Volleyleague και την Α2, την Pre League. Δεν διεκδικώ την πατρότητα της ιδέας, αλλά να είστε βέβαιοι ότι ηιδέα αυτή με βρίσκει σύμφωνο αν υπάρχουν ομάδες που θα μπορέσουν να καλύψουν τη δαπάνη της λειτουργίας της κατηγορίας, χωρίς να υπάρχουν τα αντίστοιχα έσοδα. Στην πρόταση μας υπάρχει η αναφορά να συμμετέχει η ΕΣΑΠ στις δαπάνες. Στο τέλος της εβδομάδας έχοντας τις θέσεις όλων των ομάδων, καθώς δώσαμε μια μικρή παράταση, θα ανακοινωθεί από την ομοσπονδία αν τελικά θα γίνει η Pre League για την περίοδο 2015-2016.

Για το πρωτάθλημα γυναικών, το περσινό σύστημα αποδεικνύεται επιτυχημένο και δεν χρειάζεται να το αλλάξουμε. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι το θέμα του μάρκετινγκ. Θα πρέπει το γυναικείο πρωτάθλημα να γίνει ο χώρος όπου κάποιος θα μπορεί να πάρει την οικογένεια του για να δει όμορφο θέαμα. Μπορεί ο κάθε αγώνας θα πρέπει να είναι γιορτή, αλλά θα χρειαστεί να βοηθήσουν οι ομάδες που έχουν φιλάθλους εκτός βόλεϊ.

Στο πρωτάθλημα της Α2 γυναικών θα καθιερωθεί ως ημέρα διεξαγωγής θα είναι η Κυριακή για να δώσουμε ώθηση στην κατηγορία. Όπως θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ώθηση με την αύξηση του αριθμού των ομάδων από 36 σε 40 από την μεθεπόμενη περίοδο.

Είναι διαφορετικά τα δεδομένα στην Α2 Ανδρών και Γυναικών και τα κριτήρια επίσης. Στην Α1 και Α2 Ανδρών είναι περισσότερες οι ομάδες στην περιφέρεια, αντίθετα στις γυναίκες οι ομάδες στο Κέντρο είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ ότι στην περιφέρεια. Είναι άλλα τα δεδομένα που θέλουμε να πετύχουμε στους Άνδρες με την Pre League, όπου θέλουμε να προσθέσουμε ένα ακόμη πιο δυνατό πρωτάθλημα, απ’ ότι στις γυναίκες όπου θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε περισσότερες ομάδες να παίξουν σε υψηλότερες κατηγορίες.

Στο κύπελλο κρατάμε το σύστημα διεξαγωγής. Θα αλλάξει μόνο ότι στην δεύτερη φάση θα περνούν από της ενώσεις 4 ομάδες και όχι 2.

Αυτό που αλλάζουμε είναι επίσης είναι η νοοτροπία στα ηλικιακά πρωταθλήματα.

Τι γινόταν μέχρι τώρα; Είχε μία περιοχή μια καλή ομάδα, έβαζαν οι τοπικοί παράγοντες κάποια χρήματα κι αναλάμβαναν τα έξοδα παίζοντας στην έδρα τους. Αυτό προκαλούσε πολλές φορές διαμαρτυρίες και ενστάσεις.

Θέλουμε τα πανελλήνια πρωταθλήματα των ηλικιών να αποτελούν τμήμα της πολιτικής ανάπτυξης της ΕΟΠΕ.

Έχουν επιλεγεί και θα ανακοινωθούν με την έκδοση των προκηρύξεων 12 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για τις ημιτελικές και τελικές φάσεις των Πανελληνίων πρωταθλημάτων.

Επίσης αν ξέρουμε από τώρα που θα γίνουν, θα διευκολύνουμε και το τμήμα μάρκετινγκ προκειμένου να μπορέσει να εξασφαλίσει κάποια έσοδα για τη διοργάνωση.

Αλλαγές στη διαιτησία

Στην διαιτησία, γίνεται μια θεμελιώδης αλλαγή. Με την ομοσπονδία των διαιτητών πριν την ΓΣ της Χαλκίδας, δώσαμε το σχέδιο αλλαγών. Στη συνέχεια ήρθε ο κ. Μαυρικίδης στη συνέλευση ζητώντας την απόσυρση μιας συγκεκριμένης διάταξης. Η ΕΟΠΕ απέσυρε την διάταξη και κράτησε τον υπόλοιπο κανονισμό. Αν υπάρχει κάποιο θέμα, θα το διορθώσουμε, αλλά ο κανονισμός είναι σε ισχύ.

Το 2011 μετακυλήσαμε το κόστος των αμοιβών της διαιτησίας στα σωματεία κρατώντας τις αμοιβές των ηλικιακών πρωταθλημάτων και όλες τις μετακινήσεις. Στο τέλος του 2013, σε ένα διάστημα που η ΕΟΠΕ κινήθηκε με μηδέν έσοδα και οι υπάλληλοι είχαν να πληρωθούν από τον μήνα Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο, τέθηκε ένα ζήτημα γιατί η ομοσπονδία έπρεπε να πληρώσει τις παλαιές και τις τρέχουσες οφειλές.

Υπήρξε αναταραχή και απειλές για αποχή από τους διαιτητές. Βρέθηκε λύση, αλλά κάποτε πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε για απειλές. Η διαιτησία δεν είναι επάγγελμα, οι διαιτητές είναι λειτουργοί του αθλήματος. Έχουμε ανάγκη τους διαιτητές αλλά ο ρόλος τους είναι να βοηθούν την λειτουργία του αθλήματος. Με την ίδια έννοια η ομοσπονδία των διαιτητών δεν είναι συντεχνία, είναι ένας φορέας του αθλήματος.

Είπαμε λοιπόν να σταματήσουν την ιστορία της αποχής και να βρούμε μια λύση.

Όλες οι αμοιβές των πρωταθλημάτων Ανδρών – Γυναικών καταβάλλονται στο γήπεδο. Οι μετακινήσεις των διαιτητών αντιμετωπίστηκαν με πολύ δυσκολία από την ομοσπονδία, αλλά έχει πληρωθεί ένα μεγάλο μέρος, ενώ οφείλονται αμοιβές από τα ηλικιακά πρωταθλήματα.

Με 800.000 προϋπολογισμό δεν μπορούσαμε να καλύψουμε αυτές τις δαπάνες. Από την άλλη δεν μπορούσαμε να πούμε στα σωματεία να καλύψουν αυτά τα έξοδα των αμοιβών των ηλικιακών κατηγοριών κι αυτό ήταν μία διαχωριστική γραμμή.

Περάσαμε λοιπόν το ότι καταργείται η αμοιβή των διαιτητών για τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα, αλλά δίνονται οι μετακινήσεις από το πρώτο χιλιόμετρο. Εκτός αν το γηπεδούχο σωματείο της επαρχίας φροντίσει να βγουν διαιτητές από την πόλη. Λέω χρόνια το παράδειγμα της Φλώρινας όπου έχει 2-3 ομάδες και κανέναν διαιτητή. Τώρα που θα αναλάβει το κόστος της μετακίνησης όμως θα πρέπει να φροντίσει να βγάλει διαιτητές.

Από κει και πέρα γνωρίζουμε ότι θα προκαλέσει αντιδράσει η ειδική κατηγορία των διαιτητών, αλλά θα το δούμε. Πριν από 20 χρόνια οι διαιτητές είχαν ένα καλό χαρτζιλίκι, σήμερα δεν έχει λόγο κάποιος να γίνει διαιτητής. Αυτό θα το κάνει κάποιος που έχει παίξει το άθλημα και το αγαπάει. Θέλουμε να ανοίξουμε τη διαιτησία στους παίκτες ή στους προπονητές που δεν ασκούν πλέον το επάγγελμα.

Σκεφτείτε το παράδειγμα του Στέλιου Παπακοσμά που είναι πλέον διαιτητής. Βάλαμε λοιπόν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι αθλητές σεμινάρια και όσο είναι εν ενεργεία αθλητές να διαιτητεύουν μόνο στις αναπτυξιακές ηλικίες. Πιστεύω ότι αν επικρατήσει η λογική θα μπορέσουμε να βρούμε μια λύση όπως αναγνωρίζω ότι θα πρέπει να συζητήσουμε με την ΟΔΒΕ τα οικονομικά θέματα και πιστεύω ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να καταθέσουμε μια συγκεκριμένη πρόταση»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ