ΒΟΛΕΪ

Ο Ανδρέας Ανδρεάδης στο Sport24.gr

Ο Ανδρέας Ανδρεάδης στο Sport24.gr
NEWSPORTS

Μόλις στην πρώτη του χρονιά ως αρχηγός του Ολυμπιακού, ο Ανδρέας Ανδρεάδης, αποδείχθηκε... γουρλής, αφού οι "ερυθρόλευκοι" κατέκτησαν και τα τρία εγχώρια τρόπαια. Ο διεθνής κεντρικός μιλάει στο Sport24.gr για ό,τι συνέβη μέσα στη σεζόν, τονίζει πως θέλει να μείνει στον Ολυμπιακό... της καρδιάς του, ενώ αποκλείει την περίπτωση να επιστρέψει στον Παναθηναϊκό. (video)

Ο 29χρονος κεντρικός δήλωσε περήφανος που είναι αρχηγός της μεγαλύτερης ομάδας στην Ελλάδα, όπως χαρακτήρισε τον Ολυμπιακό, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως ο φετινός τίτλος κατέληξε δίκαια στην καλύτερη ομάδα.

Επίσης, μίλησε για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτός και οι συμπαίκτες του, ενώ αποθέωσε τον Γιάννη Καλμαζίδη, αλλά και τους νεαρούς παίκτες των "ερυθρολεύκων".

Ξεκαθάρισε πως δεν θα επέστρεφε στον Παναθηναϊκό, "έσταξε μέλι" για τον κόσμο του Ολυμπιακού, στον οποίο μάλιστα αφιέρωσε το πρωτάθλημα.

Τέλος, δήλωσε πως ξημερώνει μια νέα μέρα για την Εθνική ομάδα, με τις... ευλογίες της οικονομικής κρίσης, που μπορεί να βοηθήσει στην ανάδειξη νέων ταλέντων, ώστε να επιστρέψει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στο γκρουπ των ισχυρών του παγκοσμίου βόλεϊ.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του Ανδρέα Ανδρεάδη στο Sport24.gr:

Ήταν σίγουρα μία επιτυχημένη χρονιά...

" Έτσι είναι, ο Ολυμπιακός έκανε πρώτη φορά στην ιστορία του το τρεμπλ. καταφέραμε να κερδίσουμε όλα τα παιχνίδια, όλους τους τίτλους που είχαμε σαν στόχους στην αρχή της σεζόν. Είμαστε ικανοποιημένοι απ' όλη τη διάρκεια της σεζόν στο αγωνιστικό κομμάτι κι ευελπιστώ ο Ολυμπιακός να το επαναλάβει αυτό και τα επόμενα χρόνια".

Μόλις στην πρώτη σου χρονιά ως αρχηγός φαίνεται πως έφερες γούρι...

" Ευχαριστώ πάνω απ' όλα τους συμπαίκτες μου που με ψήφισαν για αρχηγό. Πρώτη φορά ο Ολυμπιακός το κάνει αυτό το τρεμπλ, πρώτη φορά κι εγώ στην καριέρα μου. Είναι για μένα κάτι σημαντικό. Αισθάνομαι πολύ χαρούμενος, πολύ περήφανος που είμαι παίκτης του Ολυμπιακού και αρχηγός".

Αυτό το οποίο έγινε, το να καταφέρετε δηλαδή να πάρετε τρία τρόπαια, το περιμένατε στην αρχή της σεζόν;

" Πιο σίγουροι μπορώ να πω ότι ήμασταν για το Super Cup. Η ομάδα είχε δουλέψει καλά στην αρχή της προετοιμασίας, είχαμε κάνει κάποια φιλικά παιχνίδια, ο Παναθηναϊκός ήταν ανέτοιμος. Εκεί πιστέψαμε ότι μπορούσαμε και το πήραμε και σχετικά εύκολα, με 3-1.

Από εκεί κι έπειτα βγήκαν στην επιφάνεια τα οικονομικά προβλήματα, σιγά σιγά με τον καιρό, κάποιοι παίκτες αποχώρησαν, οι παίκτες που τους αντικατέστησαν ήταν ένα ερωτηματικό, αλλά αυτό μας βγήκε σε καλό. Πάρα πολύ καλά ανταποκρίθηκε ο Ντίμα Φιλίποβ, ο Εστράδα. Ο Γιάννης Καλμαζίδης ήταν αναγνωρισμένη αξία για τον Ολυμπιακό, ξέραμε τι μπορεί να προσφέρει.

Είχαμε κακό ξεκίνημα, τρεις συνεχόμενες ήττες, με αποτέλεσμα να μην πιστεύουμε τόσο πολύ στους εαυτούς μας και να έχουμε ως πρώτο στόχο την είσοδό μας στην τετράδα. Ήμασταν αγχωμένοι, θέλαμε να φτάσουμε ψηλά τον Ολυμπιακό, θέλαμε να αποδείξουμε ότι αξίζαμε να είμαστε στον Ολυμπιακό κι όλο αυτό αντιστράφηκε ύστερα από τη νίκη μας με 0-3 μέσα στον Ηρακλή, το Φεβρουάριο. Εκεί η ομάδα πίστεψε παραπάνω στις δυνατότητές της κι από κει και πέρα ήρθαν οι νίκες.

Ήρθε το Μάρτιο το Κύπελλο, όπου εκεί ήταν φαβορί ο Ηρακλής, ήταν η καλύτερη ομάδα σε πληρωμές, πιο έμπειροι παίκτες, παίκτες της Εθνικής ομάδας, όπως ο Κανέλλος, ο Σμαραγδής, ο Προύσαλης, ένα πολύ καλό λίμπερο, ο Μπαμπαλιούτας, παίκτης της εθνικής Αμερικής ο Μπίλινγκς, της εθνικής Αργεντινής ο Κιρόγκα. Είχαμε χρίσει φαβορί τον Ηρακλή και όλος ο κόσμος του βόλεϊ βάσει αυτών των δεδομένων.

Αλλά ήρθαμε εμείς να τα ανατρέψουμε όλα, η νεανική ομάδα του Ολυμπιακού με το πάθος της, καταφέραμε να κερδίσουμε το Κύπελλο. Ίσως κάποιοι να μας θεώρησαν και τυχερούς, γιατί το Κύπελλο δεν το παίρνει πάντα ο καλύτερος, το παίρνει αυτός που είναι στην κατάλληλη φόρμα εκείνη τη στιγμή, ενώ στο πρωτάθλημα πρέπει να παίζεις καλά σε όλα τα ματς για να το κατακτήσεις, όπως και το κάναμε.

Από εκεί κι έπειτα πιστέψαμε ότι αν μπούμε στην τετράδα, θα πάρουμε και το πρωτάθλημα. Γιατί ήμασταν σχεδόν ισόβαθμοι με την Πάτρα και τη Λαμία και ένα πιθανό στραβοπάτημά μας θα μας έβαζε σε μπελάδες και μπορεί να μην περνούσαμε στην τετράδα. Από εκεί κι έπειτα όλοι ξέραμε το δρόμο. Παίξαμε με τον Παναθηναϊκό, κερδίσαμε τα δύο ματς, περάσαμε στον τελικό, κάναμε το 3-0 στις νίκες και είμαστε πρωταθλητές. Και είμαστε δικαίως και η καλύτερη ομάδα".

Φοβήθηκες καθόλου ότι μπορεί να μένατε εκτός τετράδας;

" Ναι, το φοβηθήκαμε όλοι πάρα πολύ, γιατί είχαμε κάποια αναπάντεχα αποτελέσματα. Χάσαμε στην έδρα μας από την Κηφισιά με 3-2, νικήσαμε στη Λαμία δύσκολα με 3-2 και η διαφορά με την Πάτρα και τη Λαμία είχε φτάσει στους 1-2 πόντους και σε πιθανή ισοβαθμία ήμασταν οι χειρότεροι. Αυτό μόνο φοβηθήκαμε. Για το πρωτάθλημα δεν φοβήθηκε κανένας, ήμασταν σίγουροι ότι θα το κατακτήσουμε".

Ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας για τον Ολυμπιακό φέτος;

" Πρώτα απ' όλα ήμασταν ενωμένοι σαν ομάδα. Ξέραμε τις δυνατότητές μας, ξέραμε τους ρόλους. Πιέσαμε όσο μπορούσαμε στο σέρβις, κάναμε το μπλοκ, ξέραμε ότι τις ψηλές μπάλες θα τις παίρνουν ο Τζούριτς κι ο Ντεσπέιν, που είναι πάρα πολύ καλοί επιθετικοί. Όταν έχεις το διαγώνιό σου με πάνω από 60% επίθεση και ο ακραίος είναι κοντά στο 50%, είναι πολύ δύσκολο να χάσεις. Τα παιδιά στην πίσω ζώνη έκαναν εξαιρετική δουλειά στην υποδοχή. Μοιράσαμε τους ρόλους και βγήκε αυτό το αποτέλεσμα. Όλοι παίξαμε για την ομάδα".

Πώς τα καταφέρατε να κερδίζετε τον Παναθηναϊκό με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά;

" Αυτή ήταν όλη η αίγλη των ημιτελικών, που έφερε και χαρά στον κόσμο μας, γιατί αυτό πόνεσε παραπάνω. Δεν ήταν μία «καθαρή» κι εύκολη νίκη με 0-3. Ήρθε μέσα από μάχη, από ανατροπή των σκορ κι αυτό ίσως έκανε τον κόσμο να μας αγαπήσει παραπάνω, γιατί δεν τα παρατήσαμε".

Για το θέμα του προπονητή τις έχεις να πεις; Μήπως πρέπει να ξεκινήσετε πάλι με κάποιον ξένο προπονητή και να αναλάβει στα μισά ο Καλμαζίδης; Σας βγαίνει σε καλό...

" Όπως έχει αποδειχθεί, βγαίνει σε καλό. Ο Γιάννης (Καλμαζίδης) έχει δώσει τις εξετάσεις του κι έχει περάσει με άριστα. Είναι στο χέρι του το αν θα μείνει στον Ολυμπιακό. Όλοι θέλουμε να μείνουμε, το έχουμε πει. Μόνος υπεύθυνος από εκεί και πέρα είναι ο Ολυμπιακός".

Για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζετε, τι προτίθεστε να κάνετε;

" Μετά τη φυγή του κ. Συγγελίδη, που ήταν κι ο βασικός χρηματοδότης του Ερασιτέχνη, στέρεψε η κάνουλα. Οι άνθρωποι που ήρθαν κι ανέλαβαν τον Ερασιτέχνη έκαναν αρκετές προσπάθειες για να βρουν χρήματα, αλλά σε αυτές τις εποχές δεν θέλουμε διαχειριστές, θέλουμε επιχειρηματίες που να βάλουν άμεσα τα χρήματά τους στην ομάδα, για να βγει από αυτό το οικονομικό αδιέξοδο. Πήραμε κάποια χρήματα μέσα στη σεζόν, αλλά αυτά δεν επαρκούν για τις ανάγκες μας.

Έγινε το πρόγραμμα του κ. Καραχάλιου, «Ολυμπιακός 2020», ήρθαν κάποια επιπλέον χρήματα, αλλά όπως προανέφερα δεν επαρκούν. Περιμένουμε τις εκλογές, αν θα μπουν κάποιοι επιχειρηματίες που θέλουν να βάλουν χρήματα άμεσα στον Ολυμπιακό. Αυτά τα ξέρει μόνο η διοίκηση. Η διοίκηση μάς ενημέρωσε τον ιανουάριο ότι δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα ώστε να βγει η σεζόν κι όποιος θέλει, μπορεί να αποχωρήσει από την ομάδα. Το έκαναν δύο παίκτες και ο προπονητής και βρεθήκαμε σε αυτήν την κατάσταση. Εμείς οι υπόλοιποι μείναμε, δικαιωθήκαμε αγωνιστικά, ευελπιστώ να δικαιωθούμε και οικονομικά".

Το μέλλον του Ολυμπιακού πώς το βλέπεις; Πιθανότατα χωρίς Τζούριτς και Ντεσπέιν του χρόνου, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα;

" Αν λυθεί το οικονομικό, το μέλλον είναι πάρα πολύ καλό για τον Ολυμπιακό. Του χρόνου θα είναι τρεις ξένοι, υπάρχει ο Φράγκος, που θα παίξει βασικός, ο Φιλίποβ, εγώ, αν με θέλουν στην ομάδα, είναι ο Παπάζογλου, μπορεί να πάρουμε ξένο διαγώνιο και ξένο ακραίο. Δεν το βλέπω να μένουν ο Τζούριτς και ο Ντεσπέιν. Θα ήθελα να μείνουν, αλλά το καλύτερο θα ήταν να φύγουν. Έχουν πολύ μέλλον μπροστά τους, σε ένα καλύτερο πρωτάθλημα, με καλύτερες συνθήκες αγωνιστικές, προπονητές καλύτεροι. Ο καθένας κοιτάει το καλύτερο για τον εαυτό του".

Για τους νεαρούς παίκτες της ομάδας, όπως ο Φράγκος και ο Φιλίποβ, τι έχεις να πεις;

" Ο Φράγκος ήταν στον Πανελλήνιο, σε μια ομάδα στη μέση της βαθμολογικής κατάταξης. Δεν έπαιζε βασικός, έπαιζαν κάποιοι άλλοι παίκτες. Για μένα, κακώς. Έπρεπε να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στον Ανδρέα. Ήρθε στον Ολυμπιακό, του δόθηκαν οι απαιτούμενες ευκαιρίες, τις άρπαξε από τα μαλλιά, έπαιξε πάρα πολύ καλά. Μπορεί να γίνει ο επόμενος Γκιούρδας, Σαμαράς, ηγέτης της Εθνικής ομάδας, να πρωταγωνιστήσει στην Ελλάδα τα επόμενα 1-2 χρόνια και από κει και πέρα να φύγει στο εξωτερικό.

Ο Φιλίποβ δεν είχε παίξει ποτέ στην Α1. Έπαιξε πέρυσι Α2, ήρθε στον Ολυμπιακό σαν δεύτερος πασαδόρος και δικαιώθηκε. Έγινε ο βασικός πασαδόρος, με αυτόν πήραμε το τρεμπλ, κάτι που δεν έχει καταφέρει κανένας πασαδόρος στον Ολυμπιακό όλα αυτά τα χρόνια. Αυτοί οι τίτλοι δεν πρέπει να τους φουσκώσουν τα μυαλά, γιατί εύκολα φτάνεις στην κορυφή, αλλά δύσκολα διατηρείσαι. Θέλει παραπάνω δουλειά, να διατηρήσουμε τα κεκτημένα και να γίνουμε ακόμα καλύτεροι. Όλοι μας".

Ποιο είναι το δικό σου μέλλον στον Ολυμπιακό;

" Έχω ξαναπεί ότι θέλω να μείνω στον Ολυμπιακό, είμαι Ολυμπιακός και περιμένω μέχρι τελευταία στιγμή να δω τι μέλλει γενέσθαι στον Ερασιτέχνη. Αν με θέλουν και τα βρούμε, θα μείνω. Ειδάλλως, θα ψάξω κάτι άλλο".

Αυτό το κάτι άλλο θα είναι στο εξωτερικό ή κάποια άλλη ελληνική ομάδα;

" Οπουδήποτε στον κόσμο. Δεν είναι απίθανο να πάω και σε άλλη ελληνική ομάδα, αλλά τον πρώτο λόγο τον έχει ο Ολυμπιακός".

Αν ο Παναθηναϊκός σε προσέγγιζε με μία καλή πρόταση, θα υπήρχε περίπτωση να επιστρέψεις;

" Δεν νομίζω. Δεν γίνεται να αλλάζουμε ομάδες και να πηγαίνουμε από το ένα στρατόπεδο στο άλλο. Έκανα την επιλογή μου, ήξερα ότι αν φύγω από τον Παναθηναϊκό, θα είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψω. Θα ήθελα να μείνω στον Ολυμπιακό και να κλείσω εδώ την καριέρα μου".

Πες μου δυο λόγια για τον κόσμο του Ολυμπιακού...

" Ο κόσμος του Ολυμπιακού ξέρουμε ότι είναι πιο πολύ ποδοσφαιρόφιλος. Αλλά πάντα, όταν υπάρχουν χαρές, κύπελλα και τρόπαια, είναι μαζί μας. Έρχεται να πανηγυρίσει μαζί με μας. Μόνο ο κόσμος του Ολυμπιακού μάς στήριξε στο κάλεσμά μας για οικονομική βοήθεια στον Ερασιτέχνη. Σε αυτούς τα οφείλουμε όλα, γι' αυτούς παίξαμε πρώτα απ' όλα και σ' αυτούς αφιερώνουμε το πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός δεν είναι ούτε παίκτες, ούτε προπονητές, ούτε πρόεδροι, ούτε τίποτα. Είναι ο κόσμος του. Είναι η μεγαλύτερη ομάδα στην Ελλάδα σε κόσμο. Θέλουμε τον κόσμο να είναι δίπλα στην ομάδα, να παρακολουθεί τις εξελίξεις και αν δει ότι κάτι δεν πάει καλά, να υπερασπίσει τα συμφέροντα του Ολυμπιακού".

Ας φύγουμε λίγο από τον Ολυμπιακό και ας πάμε στην Εθνική ομάδα. Έχουμε νέα φουρνιά παικτών. Πιστεύεις ότι μπορεί η Εθνική να αναγεννηθεί;

" Υπάρχουν αρκετοί καλοί Έλληνες παίκτες. Χρειάζονται καλούς προπονητές. Όσο υπάρχουν δάσκαλοι, θα βγαίνουν και μαθητάδες. Αυτό στην Ελλάδα δεν ισχύει τα τελευταία χρόνια. Γι' αυτό και δεν βγαίνουν αξιόλογοι παίκτες για να στελεχώσουν την Εθνική ομάδα και τις μεγάλες ομάδες. Είχαν επικεντρωθεί στους τέσσερις ξένους, στους έτοιμους αθλητές, με αποτέλεσμα να μην δουλεύουν πάνω σε αυτό το κομμάτι.

Τώρα αυτή η οικονομική κρίση ίσως φέρει κι ένα θετικό στο βόλεϊ, ότι μπορούν οι προπονητές να εμπιστευθούν μικρότερους σε ηλικία αθλητές.Η μοναδική ομάδα που το έκανε φέτος ήταν ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης. Κατέβηκε με τον Κουμεντάκη, τους αδερφούς Δαλακούρα, τον Κωνσταντινίδη, τον Κυριακίδη. Και η Καλαμαριά το έκανε. Ο Πάτρας εμπιστεύθηκε νεαρά παιδιά, τον Χατζηηλιάδη, τον Στίνγκα, τον Παπαδημητρίου. Και τελικά έμεινε στην κατηγορία σχετικά άνετα.

Πρέπει τα επόμενα 2-3 χρόνια ο στόχος να είναι να αναδειχθούν αθλητές. Για να ξαναγίνει η Εθνική ομάδα μία από τις καλύτερες στον κόσμο, γιατί τώρα έχουμε φτάσει στον πάτο. Θα παίξουμε ένα σωρό προ-προολυμπιακά τουρνουά και πάει λέγοντας. Πρέπει να μαζέψουμε τα κομμάτια μας, να γίνει σωστός σχεδιασμός και να συνεχίσουμε στο μέλλον".

Η δική σου σχέση με την Εθνική ομάδα ποια θα είναι από εδώ και πέρα;

" Είμαι στρατιώτης της Εθνικής ομάδας. Όποτε μου ζητηθεί, θα βοηθήσω. Θέλω να παίζω βόλεϊ. Μέσα από την Εθνική ομάδα διατηρούμαστε σε καλή αγωνιστική κατάσταση ενόψει της επόμενης σεζόν".

Ποια είναι τα πλάνα σου για όταν σταματήσεις το βόλεϊ; Σκέφτεσαι την προπονητική;

" Βέβαια, θα ήθελα. Το σκέφτομαι. Θα το δούμε. Δεν θέλω να το σκέφτομαι, γιατί όσο περνούν τα χρόνια, πάμε μείον ένα, μείον ένα. Όσο αντέχω, θέλω να παίξω. Το θέμα είναι να μπορώ να παίξω και καλά. Αν δω ότι δεν μπορώ να ανταποκριθώ, θα σταματήσω. Καλύτερα να παίζω σε κάποια μικρή ομάδα, απλά για να ευχαριστιέμαι το βόλεϊ".

Τα καλοκαιρινά σου πλάνα περιλαμβάνουν την Εθνική ομάδα ή ξεκούραση;

" Θα ήθελα να μην παρευρεθώ στο πρώτο στάδιο της προετοιμασίας της Εθνικής ομάδας, για να κάνω την αποθεραπεία στο πόδι μου. Από εκεί και πέρα έχουμε το προ-προολυμπιακό τουρνουά τον Αύγουστο. Αν μου ζητηθεί, θα παρευρεθώ. Αν φυσικά είμαι σε καλή αγωνιστική κατάσταση κι έχω ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού".

Ένα μήνυμα του Ανδρέα Ανδρεάδη προς τους αναγνώστες του Sport24.gr:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ