ΒΟΛΕΪ

Ο Ολυμπιακός των δύο διαγώνιων και η δουλειά του Μπόσκαν

ΚΥΠΕΛΛΟ / FINAL-4 / ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ / ΟΣΦΠ - ΠΑΟΚ (MOTION TEAM)
ΚΥΠΕΛΛΟ / FINAL-4 / ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ / ΟΣΦΠ - ΠΑΟΚ (MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Το Sport24.gr αναλύει τη διαφορά του Ολυμπιακού από τις υπόλοιπες ομάδες βόλεϊ ανδρών και πως οι ερυθρόλευκοι έφτασαν στην κατάκτηση του Κυπέλλου με MVP τον Τσούπκοβιτς.

Το 2/2 έκανε η ομάδα βόλεϊ ανδρών του Ολυμπιακού στις εγχώριες διοργανώσεις, αφού μετά το Λιγκ Καπ οι ερυθρόλευκοι κατάφεραν να πάρουν και το Κύπελλο και μάλιστα με εμφατικό τρόπο.

Ο Κονσταντίν Τσούπκοβιτς και Σλόμπονταν Μπόσκαν ήταν τα δύο κεντρικά πρόσωπα της νέας κούπας των ερυθρόλευκων. Ο Σέρβος ακραίος με την εικόνα του μέσα στο 2017 έχει καταφέρει να δικαιολογήσει όσους τον έφεραν στον Πειραιά και να διαψεύσει όσους του άσκησαν κριτική για τις εμφανίσεις του πρώτου διαστήματος, ανάμεσα στους οποίους και ο συντάκτης του συγκεκριμένου άρθρου.

Στο επιθετικό κομμάτι ο Τσούπκοβιτς δίνει σημαντικές λύσεις προσφέροντας εύκολους πόντους. Υπάρχουν στιγμές όπου ο Ολυμπιακός είναι σαν να παίζει με δύο διαγώνιους δίνοντας "ανάσες" στον Αγκάμεζ αποτελώντας παράλληλα μία άκρως αξιόπιστη λύση. Για να επιβεβαιωθεί του λόγου το αληθές αρκούν τα νούμερα του στα δύο παιχνίδι του Final 4 όπου ήταν πιο αποτελεσματικός από τον Κολομβιανό διαγώνιο!

Ο Αγκάμεζ στο ματς με τον ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε τον αγώνα έχοντας 21/45 επιθέσεις, ενώ σε εκείνο με την Κηφισιά είχε 22/46, δηλαδή συνολικά σε δύο αναμετρήσεις είχε 43/91 επιθέσεις. Την ίδια ώρα ο Τσούπκοβιτς κόντρα στον "δικέφαλο του Βορρα" είχε 13/24 και στον τελικό 18/30 με το συνολικό του ποσοστό να είναι 31/54 το οποίο σε ποσοστό μεταφράζεται στο 57,4%!

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό με τον Σέρβο ακραίο είναι ότι έχει περιορίσει τα λάθη του. Σε σύνολο 54 επιθέσεων είχε μόλις τρία λάθη σε δύο παιχνίδια, ενώ το αντίπαλο μπλοκ τον έκοψε μόλις τρεις φορές. Για να γίνει ακόμα πιο αντιληπτό το μέγεθος της επιτυχίας του Τσούπκοβιτς αρκεί να αναφέρουμε ότι στα δύο αυτά ματς ο Αγκάμεζ έκανε εννιά λάθη, ενώ δέχτηκε πέντε μπλοκ. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι ο Κολομβιανός ήταν κακός, κάθε άλλο, αφού η αποτελεσματικότητα του και στα δύο ματς άγγιξε το 50%. Με το συγκεκριμένο ζευγάρι να δίνει το προβάδισμα στον Ολυμπιακό έναντι των υπολοίπων ομάδων.

Για να μπορέσουν όμως αυτοί οι δύο να "βομβαρδίσουν" τις αντίπαλες ομάδες πρέπει να δουλέψουν άλλα πράγματα και εκεί έρχεται η δουλειά του Μπόσκαν και των υπολοίπων παικτών. Ο Κοκκινάκης μαζί με τους Στεφάνου και Γκούζντα αναλαμβάνουν να σηκώσουν το σημαντικότερο κομμάτι της υποδοχής, βγάζοντας εκτός παιχνιδιού στο συγκεκριμένο κομμάτι τον Τσούπκοβιτς ο οποίος είναι απελευθερωμένος για να συγκεντρωθεί στην επίθεση.

Ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε την μπάλα στα δύο παιχνίδια συνολικά 141 φορές με τον Τσούπκοβιτς να παίρνει μόλις τις 17 από αυτές. Μάλιστα, στο ματς με τον ΠΑΟΚ όπου τον σημάδεψαν οι αντίπαλοι 12 φορές ήταν σχεδόν αδύνατο να καλυφθεί αφού βρισκόταν στη θέση "6" απέναντι στο τζαμπ σέρβις του Σαφράνοβιτς. Η καλή υποδοχή επιτρέπει στον Στιβαχτή να τρέχει όσο το δυνατόν καλύτερα το παιχνίδι την ομάδα του, δίνοντας όσο το δυνατόν καλύτερες προϋποθέσεις στους συμπαίκτες του. Ο 37χρονος πασαδόρος εκμεταλλεύεται όλες τις αδυναμίες του αντίπαλου μπλοκ, αλλά και τον εξαιρετικό Άθος Κόστα.

Ο Βραζιλιάνος κεντρικός βρέθηκε από σπόντα στον Ολυμπιακό και αποδεικνύεται μια εξαιρετική κίνηση αφού είναι άκρως αποτελεσματικός στο επιθετικό κομμάτι, ενώ βοηθάει σημαντικά και στο μπλοκ όπως και ο Σουλτανόπουλος. Αυτό είναι και το επόμενο στοιχείο των ερυθρόλευκων που θα αναλύσουμε αφού και στα δύο ματς έκανε ακριβώς 13.

Η περιστροφή στην οποία συνυπάρχουν στην μπροστά ζώνη οι Τσούπκοβιτς και Αγκάμεζ είναι τρομακτικοί για τους αντιπάλους ανεξάρτητα από τον κεντρικό που βρίσκεται ανάμεσα τους. Ο Σέρβος έχει ύψος 2.05 και ο Κολομβιανός διαγώνιος 2.07 όντας οι ψηλότεροι παίκτες του ερυθρόλευκου ρόστερ. Όταν, λοιπόν, μπαίνει ανάμεσα τους ήταν ο Κόστα των 205 εκατοστών είτε ο Σουλτανόπουλος των 201 εκατοστών γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι δημιουργείται ένα "τείχος" πάνω στο φιλέ για τους αντιπάλους.

Την ίδια ώρα δουλεύει καλά και το μπλοκ άμυνα του Ολυμπιακού με τους Κοκκινάκη και τον λίμπερο που αγωνίζεται (Στεφάνου ή Γκούζντα πολλές φορές χρησιμοποιεί λίμπερο υποδοχής και λίμπερο άμυνας) να κάνουν σημαντική δουλειά στο συγκεκριμένο κομμάτι. Ειδικά ο Έλληνας ακραίος παίζει σαν δεύτερο λίμπερο και δίνει σημαντικές λύσεις.

Όλα όμως τα παραπάνω αποτελούν έργο της δουλειάς που έχει γίνει από τον Μπόσκαν. Ο Σέρβος προπονητής πήρε μια ομάδα χωρίς δικές του επιλογές (σ.σ. είχαν γίνει από τον Γκουλινέλι που δεν πρόλαβε το πρώτο σερβίς της χρονιάς) και μέσα από τη δουλειά του κατάφερε να παρουσιάσει το συγκεκριμένο σύνολο. Το μεγάλο βάθος πάγκου που διαθέτει ο Ολυμπιακός, αλλά και το γεγονός ότι πολλά προπονητικά διπλά έχουν μεγαλύτερη ένταση και ποιότητα απ' ότι οι περισσότεροι αγώνες της Volleyleague βοηθά τον Μπόσκαν στο έργο του.

Με την εικόνα που έχουν τώρα οι ομάδες ο Ολυμπιακός φαντάζει ως το πρώτο φαβορί και για το πρωτάθλημα κάτι όμως που μένει να αποδειχτεί και εντός του αγωνιστικού χώρου.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ