ΒΟΛΕΪ

Λυκογιάννη: "Να κάνουμε σταθερά βήματα"

Λυκογιάννη: "Να κάνουμε σταθερά βήματα"

Η Δήμητρα Λυκογιάννη, προπονήτρια της Ηλιούπολης η οποία του χρόνου θα αγωνίζεται στην Α1 βόλεϊ των γυναικών, μίλησε στο Sport24.gr για την επιτυχία της ομάδας της και θυμήθηκε τη δική της παρουσία στη μεγάλη κατηγορία με τη φανέλα του Γ.Σ.Η.

Δίχως αμφιβολίδα είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή της στο βόλεϊ και ειδικότερα στον Γ.Σ. Ηλιούπολης. Η Δήμητρα Λυκογιάννη πριν από 13 χρόνια αγωνιζόταν με τη φανέλα της ομάδας στην Α1 βόλεϊ των γυναικών.

Τώρα με το ρόλο της προπονήτριας πλέον έβαλε το δικό της λιθαράκι στο να επιστρέψει η ομάδα στα μεγάλα σαλόνια του γυναικείου βόλεϊ.

Παράλληλα, μαζί με τους υπόλοιπους ανθρώπους του Συλλόγου φροντίζει τις ακαδημίες ώστε να συνεχίσουν να βγαίνουν νέα κορίτσια τα οποία θα τροφοδοτήσουν στο μέλλον την πρώτη ομάδα. Τα αποτελέσματα και εκεί είναι εντυπωσιακά με τις Νεανίδες να κατακτούν την τρίτη θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα και τις Κορασίδες να βρίσκονται στο Final 4 στο πρωτάθλημα της ΕΣΠΕΔΑ.

Η Δήμητρα Λυκογιάννη μας μίλησε για τη φετινή πορεία της Ηλιούπολης στην Α2, θυμήθηκε την εποχή που εκείνη έπαιζε στην ομάδα και αναφέρθηκε στους στόχους για την επόμενη περίοδο.

Λυκογιάννη: "Να κάνουμε σταθερά βήματα"

Ήσασταν η πρώτη ομάδα χρονικά η οποία σφράγισε την άνοδό της στην Α1. Αυτή η άνοδος ήρθε όσο εύκολα φάνηκε;

"Πράγματι, 2 αγωνιστικές πριν την λήξη του πρωταθλήματος γνωρίζαμε ότι πραγματοποιήθηκε ο στόχος μας, κι αυτό ήρθε μετά την νίκη μας επί του ΖΑΟΝ, όπου η ΕΑΛ την επόμενη μέρα έχασε από τον Φιλαθλητικό και επισφραγίστηκε έτσι η άνοδος μας αφού ξεφύγαμε με 7 βαθμούς. Δεν θα έλεγα ότι ήρθε εύκολα, απλά εκμεταλλευτήκαμε ουσιαστικά τις ήττες των αντιπάλων μας. Έτσι κι αλλιώς σε ένα πρωτάθλημα έχει μεγάλη σημασία ποιος θα έχει την μεγαλύτερη διάρκεια".

Κλείσατε τον πρώτο γύρο έχοντας δύο ήττες. Στο δεύτερο όμως δείξατε τη μεγαλύτερη σταθερότητα από όλες τις ομάδες που διεκδικούσαν την άνοδο. Πιστεύετε ότι αυτό ήταν το κλειδί της επιτυχίας;

"Όπως είπα και παραπάνω είναι πολύ σημαντικό η διάρκεια που θα έχει μία ομάδα και ειδικά στον 2ο γύρο. Εμείς ουσιαστικά ήμασταν μία καινούρια ομάδα με ένα πλούσιο ρόστερ που έπρεπε στον 1ο γύρο να δέσει και να ρολάρει όσο το δυνατόν καλύτερα και γρηγορότερα αποφεύγοντας τα στραβοπατήματα.

Ο ΖΑΟΝ στον 1ο γύρο ήταν πολύ καλύτερος και είχαμε δύσκολο έργο μεσα στην έδρα του αν και βρεθήκαμε κοντά στην νίκη. Από την άλλη η ΕΑΛ μες στην έδρα μας αν και κερδίζαμε 2-0 έκανε την ανατροπή και εκμεταλλεύτηκε το άγχος μας για νίκη και το μη καθαρό μυαλό.

Αυτές οι 2 πολύ επώδυνες ήττες έδεσαν την ομάδα, προσγείωσαν το σύνολο και με επιμονή και προσοχή αφοσιωθήκαμε στο στόχο, γνωρίζοντας ότι από εκεί κι έπειτα είχαμε 10 ντέρμπι να αντιμετωπίσουμε. Κι έτσι βλέπαμε το κάθε παιχνίδι, σαν έναν τελικό με αποκορύφωμα το παιχνίδι με τον ΖΑΟΝ".

Στο παιχνίδι του δεύτερου γύρου με το ΖΑΟΝ καταφέρατε να πάρετε μία καθαρή νίκη με 3-0 η οποία σας έδωσε το προβάδισμα και σε πιθανή ισοβαθμία αυτό σας έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ψυχολογική ώθηση για τη συνέχεια;

"Ναι το παιχνίδι με το ΖΑΟΝ ήταν πολύ καλό από την πλευρά μας, όλες οι παίκτριες έδειξαν αποφασιστικότητα να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους μη δίνοντας περιθώρια αντίδρασης στον αντίπαλο. Ίσως να ήταν και το καλύτερο παιχνίδι μας για φέτος. Φυσικά το 3-0 ήταν ένα καθαρό και σημαντικό ψυχολογικό προβάδισμα για την συνέχεια ειδικά απέναντι σε έναν τόσο καλό αντίπαλο.

Λυκογιάννη: "Να κάνουμε σταθερά βήματα"

Πόσο σημαντική είναι η άνοδος για την Ηλιούπολη μετά από 13 χρόνια;

"Θα έλεγα είναι αρκετά σημαντική ειδικά αυτή τη δύσκολη για όλους μας περίοδο που διανύουμε είναι αναγκαίο να χαιρόμαστε με οποιαδήποτε επιτυχία. Το 1997 η ομάδα ανέβηκε ουσιαστικά με δικά της παιδιά μετά από μια σοβαρή προσπάθεια που γινόταν στην ανάπτυξη.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται ξανά μια τέτοια προσπάθεια οργάνωσης και προώθησης του αθλήματος στην πόλη μας, γεγονός που έχει φέρει τους πρώτους καρπούς. Τέτοιες επιτυχίες, δίνουν ώθηση και κίνητρο καθώς και ελπίδα για προσπάθεια. Ο αθλητισμός δεν σταματά την πορεία του αρκεί να υπάρχει μεράκι και όρεξη.

Ελπίζουμε με αυτό τον τρόπο να διαφημίσουμε την πόλη μας, να ωθήσουμε περισσότερα παιδιά στο άθλημα και να δραστηριοποιήσουμε περισσότερο κόσμο να ασχοληθεί με τον αθλητισμό και το βόλεϊ ειδικότερα από οποιοδήποτε πόστο. Ευχόμαστε σε κάθε αγώνα μας η πόλη να δίνει το παρόν της και να είναι γιορτή για όλους μας".

Πόσο σημαντική είναι αυτή η άνοδος για εσάς αφού ήσασταν παίκτρια της ομάδας την τελευταία φορά που ανέβηκε στην Α1 και τώρα το καταφέρνετε και αυτό σαν προπονήτρια.

"Για μένα είναι μεγάλη και ιδιαίτερη η συγκίνηση που μπόρεσα και έζησα κάτι τόσο δυνατό από διαφορετικό πόστο, είναι μοναδικό και είμαι πολύ περήφανη που είχα την τύχη και την ευκαιρία να το ζήσω.

Η ικανοποίησή μου είναι μεγάλη που σαν προπονήτρια μπόρεσα να συμβάλλω στην χαρά των αθλητριών μου και να τιμήσω τον σύλλογο που ξεκίνησα και μεγάλωσα, με μία τέτοια επιτυχία. Ο Γ.Σ. Ηλιούπολης είναι σπίτι μου, τον αγαπάω και θα κάνω ό,τι μπορώ για να είναι ψηλά".

Λυκογιάννη: "Να κάνουμε σταθερά βήματα"

Η Ηλιούπολη πέρα από την άνοδο των γυναικών έχει να επιδείξει και έργο στις ακαδημίες. Μάλιστα, φέτος η ομάδα των Νεανίδων κατετάγη τρίτη στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Πείτε μας δύο λόγια για τη δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες και τη σημαντικότητά τους.

"Ναι φέτος η πρώτη γλυκιά επιτυχία ήρθε με τις Νεανίδες και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια γιατί είναι αξιολάτρευτα παιδιά με πολλή όρεξη για αυτό που κάνουν. Τα τελευταία χρόνια ο σύλλογος πρωταγωνιστεί στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα της ΕΣΠΕΔΑ με αποκορύφωμα την φετινή επιτυχία των νεανίδων που ουσιαστικά ηλικιακά ήταν οι κορασίδες…

Έχουμε θέσει στόχο σαν σύλλογος να δίνεται μεγάλη βάση στις αναπτυξιακές ηλικίες. Για μένα ουσιαστικά μετά από 20 χρόνια στην ανάπτυξη είναι και ο πρωτεύον στόχος, η ανάδειξη νέων ταλέντων που θα μπορούν να στελεχώνουν ομάδες υψηλών κατηγοριών, εθνικές ομάδες και όχι μόνο. Προς αυτόν τον στόχο στρεφόμαστε όλοι οι προπονητές που συνεργαζόμαστε άψογα αυτά τα χρόνια.

Βασικό και ουσιαστικό κομμάτι του προπονητικού προγραμματισμού μας είναι όλοι οι αθλητές να θέτουν γερές βάσεις αθλητισμού, τεχνικής, τακτικής καθώς και αθλητικής νοοτροπίας. Πιστεύω στην σωστή συνεργασία και είναι αυτό που θέλουμε να περνάμε και στους αθλητές μας, ο αθλητισμός είναι πέρα και από τα γήπεδα είναι τρόπος ζωής, που στις μέρες μας τα νέα παιδιά έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ.

Εδώ στην Ηλιούπολη με πραγματική αγάπη για αυτό που κάνουμε πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό το έχουμε καταφέρει, και για μένα προσωπικά είναι μεγάλη ικανοποίηση και χαρά να βλέπω μικρά παιδιά να λατρεύουν τόσο το άθλημα".

Ποιοι θα είναι οι στόχοι της Ηλιούπολης στην Α1;

"Φυσικά για πρώτη χρονιά θα είναι να κυνηγήσουμε την παραμονή και από εκεί κι έπειτα ότι καλύτερο. Ο σύλλογος ξέρει τις δυνατότητές του και θέλουμε με σύνεση και ωριμότητα να κάνουμε σταθερά βήματα, να πλαισιωθούμε από αθλήτριες που θα έχουν όρεξη για δουλειά και θα θέτουν προσωπικούς στόχους, να προσφέρουμε ένα καλό θέαμα και να ευχαριστηθούμε όλοι μας στο μέγιστο αυτή την εμπειρία".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ