ΒΟΛΕΪ

Φιλίποβ στο Sport24.gr: "Τρόμος παντού στην Ουκρανία"

Φιλίποβ στο Sport24.gr: "Τρόμος παντού στην Ουκρανία"

Ο Ντίμα Φιλίποβ μιλάει στο Sport24.gr για τα βίαια επεισόδια στην Ουκρανία. Ο διεθνής πασαδόρος επισημαίνει πως δεν υπάρχουν ούτε τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ, ενώ η κατάσταση θυμίζει πόλεμο.

Η κατάσταση στο Κίεβο και πολλές ακόμα πόλεις της Ουκρανίας είναι πλέον έκρυθμη, με τον τρόμο να επικρατεί στα σπίτια εκατομμυρίων πολιτών. Ο διεθνής με την Εθνική Ελλάδος πασαδόρος, Ντίμα Φιλίποβ, ο οποίος είναι ουκρανικής καταγωγής, μίλησε στο Sport24.gr για ό,τι συμβαίνει στη χώρα.

Ο Φιλίποβ αγωνίζεται στην πολωνική Γιαστρζέμπσκι, αλλά ολόκληρη η οικογένειά του βρίσκεται στην Ουκρανία, ανάμεσά τους και ο πατέρας του, ο παλαίμαχος βολεϊμπολίστας του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ, Γιούρι Φιλίποβ.

Ο Ντίμα τόνισε πως η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς ο κόσμος δεν μπορεί να βρει τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ, οι τράπεζες δίνουν μέχρι 100 ευρώ την ημέρα και πολλοί άνθρωποι φεύγουν ήδη από τη χώρα.

Φιλίποβ στο Sport24.gr: "Τρόμος παντού στην Ουκρανία"

Αναλυτικά η συνέντευξη του Ντίμα Φιλίποβ στο Sport24.gr:

Τι ήταν αυτό που οδήγησε στην κρίση;

"Είναι πολλά πράγματα μαζεμένα. Όλα άρχισαν πριν 3 μήνες και ήταν όλα ήρεμα, αλλά όσο πέρναγε ο χρόνος, δεν υπήρχε καμιά απάντηση από τον Πρόεδρο και ο κόσμος άρχισε να πιέζει περισσότερο. Τα πράγματα είναι απλά. Η δυτική Ουκρανία είναι με την Ευρώπη και η ανατολική με τη Ρωσία".

Ποιοι είναι οι αντιπολιτευόμενοι διαδηλωτές;

"Στην αρχή ήταν απλά διαδηλωτές, απλός κόσμος. Τώρα στη δυτική χώρα πήραν με βία τα οπλοστάσια και η αστυνομία σε αυτές τις περιοχές είναι με τους διαδηλωτές. Όπως καταλαβαίνεις, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη".

Γιατί κλιμακώθηκαν οι ταραχές;

"Γιατί όσο περνάει ο καιρός, οι διαδηλωτές παίρνουν υπό τον έλεγχό τους πιο πολλές περιοχές στη δυτική χώρα και αποκτούν περισσότερη δύναμη".

Γίνονται συζητήσεις για συνταγματική μεταρρύθμιση;

"Πριν από λίγο έγινε δεκτή η μεταρρύθμιση και θα γίνουν προεδρικές εκλογές το Δεκέμβριο. Αλλά η δυτική χώρα θέλει άμεσα να αλλάξουν οι επαρχιακοί κυβερνήτες σε όλη τη χώρα, κάτι που δεν θα γίνει δεκτό από την ανατολική χώρα και από τον Πρόεδρο".

Φιλίποβ στο Sport24.gr: "Τρόμος παντού στην Ουκρανία"

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της κρίσης εκτός Ουκρανίας;

"Η Ουκρανία είναι η 2η μεγαλύτερη χώρα σε έκταση στην Ευρώπη και μια πλούσια χώρα. Και είναι χρήσιμη, για τη Ρωσία, για την Ευρώπη και για τις ΗΠΑ. Είναι στη μέση των τριών δρόμων".

Γιατί ο Γιανουκόβιτς έκανε πίσω;

"Δεν έκανε πίσω, απλά εμφανίστηκε για μένα πολύ αργά. Ο κόσμος σκοτωνόταν και αυτός ήταν άφαντος. Μακάρι να βρουν μια λύση. Ο κόσμος δεν θέλει ούτε καν να συζητάει η αντιπολίτευση με τον Γιανουκόβιτς. Δεν υπάρχει πλέον Πρόεδρος γι' αυτούς".

Πώς σε έχουν επηρεάσει τα συγκεκριμένα γεγονότα;

"Σίγουρα με επηρεάζουν πολύ. Είμαι κάθε μέρα σε επικοινωνία με γονείς και οικογένεια. Δεν ξέρουν τι θα γίνει την επόμενη ώρα. Στο σούπερ μάρκετ δεν υπάρχουν τρόφιμα, οι τράπεζες δίνουν μόνο 100 ευρώ την ημέρα. Όποιος μπορεί, φεύγει. Μοιάζει με πόλεμο. Τρόμος παντού!".

Θεωρείς ότι μπορεί σύντομα να βρεθεί λύση;

"Μακάρι, γιατί άδικα πεθαίνει κόσμος και από την αστυνομία και από τους διαδηλωτές. Αλλά φοβάμαι πως τα πράγματα είναι πολύ βαθιά πλέον".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ