ΤΕΝΙΣ

Roland Garros: Ολα στη θέση τους!

Roland Garros: Ολα στη θέση τους!

Η ολοκλήρωση του 1ου γύρου δεν επιφύλασσε κατά τη γνώμη μας κάποια πραγματική έκπληξη! Όλοι οι μεγάλοι έκαναν το καθήκον τους και απέφυγαν να μπούνε στην παραμικρή περιπέτεια με τους σαφώς κατώτερους αντιπάλους τους.

Ο Φέντερερ προβάροντας το στυλ παιχνιδιού που αναμένουμε να παρουσιάσει στο τουρνουά (περισσότερο σπιν, λιγότερο φιλέ) δεν αντιμετώπισε προβλήματα με τον Κολομβιανό Φάγια. Εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο Ελβετός ανέβηκε στο φιλέ λιγότερες φορές από τον κλασικό baseliner αντίπαλό του, δείχνοντας την πρόθεσή του να το κάνει όταν θα είναι αυξημένες οι πιθανότητες να παίξει ένα εύκολο βολέ.

Γράφει ο Δημήτρης Σιάτης

Ένας ακόμα λόγος για τις 25 φορές του Φάγια στο φιλέ είναι το γεγονός ότι ο Φέντερερ επιχείρησε αρκετά drop shots, ένα χτύπημα που αναμένεται να έχει την τιμητική του και μπορεί να κάνει τη διαφορά στα courts του Παρισιού που δείχνουν (βοηθούμενα κι από τον σχετικά κρύο καιρό) πιο αργά από ποτέ (η μπάλα δεν έχει μεγάλη αναπήδηση).

Τσεκ λοιπόν από τον Ρότζερ με "τόσο όσο" εμφάνιση και σήμερα ένα πιο δύσκολο ματς με τον Ισπανό Γκρανολιέρς.

Μία από τα ίδια κι από το νούμερο 1 της Παγκόσμια κατάταξης. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έπαιζε σαν τη γάτα με το ποντίκι τον Νιεμίνεν αλλά για μία ακόμα φορά είχε τα κενά του διαστήματα στην απόδοση που όμως δεν του στοίχισαν κάποιο σετ! Στο 2ο σετ λοιπόν γύρισε το 5-2 σε 7-5 και όλα πήγαν κατ' ευχήν. Μπορείς να καταλάβεις ότι δεν θα δεις στους πρώτους γύρους τον καλύτερο Νόλε που περιμένει τον δύσκολο αντίπαλο για να παίξει στο μέγιστο.

Το δεύτερο φαβορί σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων είχε μια καλύτερη μέρα κι έκανε το παιχνίδι του πιο εύκολο. Ο νεαρός Γάλλος Χαλίς που έτυχε στο διάβα του χτύπαγε την κάθε μπάλα, αλλά μόλις παιζόταν λίγο παιχνίδι ο Ράφα φάνηκε να βρίσκει ξανά με μεγάλη επιτυχία το χτύπημα που κατά τη γνώμη μας θα καθορίσει την πορεία του στο τουρνουά: Το forehand down the line, το χτύπημα που μπορεί να μειώσει το χρόνο αντίδρασης τού αντιπάλου του και να παράγει σημαντικά winners για τον Ισπανό, δούλεψε καλά κι ο Ράφα μπορεί να ηρεμήσει λίγο γιατί σίγουρα δείχνει αρκετά αγχωμένος, αισθανόμενος ότι αυτή είναι η στιγμή για ν' αλλάξει ταχύτητα και να προσδώσει ένα νόημα στη δύσκολα χρονιά που διανύει. Οι στροφές λοιπόν στην μπάλα ήταν εκεί όπως και η συγκέντρωση και ο απόλυτος έλεγχος καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Σίγουρα καλά νέα για τους οπαδούς του.

Με ασφάλεια πέρασε και ο Νισικόρι σ' ένα αρκετά πονηρό ματς με αντίπαλο τον έμπειρο Γάλλο Πολ-Ανρί Μαθιέ. Ο Ιάπωνας έχει πολλές πιθανότητες και ξέρει ότι αυτό το τουρνουά είναι μια ακόμα μεγάλη ευκαιρία να δοκιμάσει την τύχη του σε τελικό grand slam. Μένει να μας αποδείξει αν μπορεί να διαχειριστεί τις "ευθύνες" που κουβαλάει ένα φαβορί γιατί σίγουρα στην Νέα Υόρκη πήγε τελικό ως outsider.

Εύκολα στο 2ο γύρο και ο Μάρεϊ (3-0 τον άσημο Αργεντινό Φακούντο Αργκουέλο) σ΄ ένα παιχνίδι που δεν μας προκάλεσε εντύπωση η καλή απόδοση του Σκωτσέζου αλλά η εμφανής αλλαγή στη συμπεριφορά του που μπορεί να συνοψιστεί στο "ο Μάρεϊ είναι πιο χαρούμενος". Όταν τον έβλεπα παλιότερα ν' αγωνίζεται αισθανόμουν ότι αυτός ο άνθρωπος δεν περνάει καλά στο γήπεδο, είχε μια μόνιμη γκρίνια, του έφταιγαν όλα και μπορούσε να σκάσει χαμόγελο μόνο στην τελική επικράτηση. Τελευταία τον αισθάνομαι πιο χαλαρό, πιο λυμένο, πιο φιλοσοφημένο, πιο λάτρη της ζωής και οκ ας παίξουμε και λίγο καλό τένις! Λέτε η αλλαγή αυτή να πηγάζει μόνο και μόνο από τις συνεχείς νίκες; Να τον ανέβασε κι ο γάμος του;... Για να τον δούμε και στα πιο δύσκολα ματς που έρχονται. Πιστεύω πάντως στις δυνατότητές του..

Σε αυτόν που δεν πίστευα και δυστυχώς επιβεβαίωσε τους φόβους μου με την πρώτη ήταν ο Γκριγκόρ Ντιμιτρόφ! Ο Τζακ Σοκ είναι ένας καλό παίκτης που είναι στη γύρα μια τριετία και δείχνει να βάζει το παιχνίδι του σε μια σειρά και ν΄ αποδίδει, όμως αυτούς τους παίκτες ο Γκριγκόρ που θέλει να βλέπει ψηλά πρέπει να τους κερδίζει εύκολα, ή έστω δύσκολα! Το βασικό πρόβλημά του κατά τη γνώμη μου και αυτό που θα αποτελέσει τροχοπέδη στα όνειρά του (αν δεν το αλλάξει!) είναι ότι το παιχνίδι του δεν έχει plan b! Ξέρει να παίζει ένα μόνο παιχνίδι και κάθε φορά ζει και πεθαίνει με αυτό. Δεν είναι δυνατό να χτυπάει με δύναμη, ή να παίρνει στο ανέβασμα σχεδόν όλα του τα backhand ακόμα κι αν δεν είναι σε καλή μέρα, ή ακόμα κι αν ο αντίπαλος χτυπάει πολύ δυνατά στην πλευρά αυτή. Περισσότερο slice ίσως να μην έβλαπτε αλλά και πάλι ένα επιπρόσθετο πρόβλημα είναι πλέον φανερό! Εκτός από έλλειψη εναλλακτικού σχεδίου δράσης ο Βούλγαρος δεν έχει κάποιο χτύπημα που να ξεχωρίζει, να είναι αυτό που θα τον ξελασπώσει και θα του δώσει καθοριστικούς πόντους! Καλός και άγιος σε όλα του αλλά ούτε το σερβίς του Ίσνερ, ούτε το ρεβέρ του Νόλε, ή το forehand του Ναδάλ, ουδέν χτύπημα σήμα κατατεθέν! Μην πιάσουμε τώρα και τις αδυναμίες του στο ψυχοπνευματικό κομμάτι...Πάντως στο γρασίδι μπορεί να τα πάει καλύτερα!

Θα κλείσω με τη μεγάλη μου χαρά για τον Μάρκο Παγδατή που πέτυχε τεράστια και καθαρή νίκη με 3-0 απέναντι στον Ίβο Κάρλοβιτς! Μπράβο Μάρκο, είσαι ο αγαπημένος μας, όπως και να 'χει!

Γυναίκες

Σαράποβα-Γουίλιαμς στον τελικό...θα τα πούμε ξανά τότε!

Θα μπορούσε, αλλά έχει ακόμα δρόμο μέχρι το ζευγάρωμα που για πολλούς μοιάζει αναπόφευκτο!

Η Σαράποβα με λίγο βήχα να την ταλαιπωρεί πέτυχε μια καλή νίκη απέναντι στη δυναμική Κανέπι, δείχνοντας όμως ότι το θεματάκι της στο 2ο σερβίς παραμένει και μπορεί να της δημιουργήσει πολλά προβλήματα, όχι όμως δισεπίλυτα όσο συνεχίζει να είναι τόσο σταθερή από τη βασική γραμμή, παίζοντας συνάμα δυνατά και παίρνοντας όλες τις μπάλες πολύ γρήγορα! Και το σπιν είναι εκεί όταν χρειάζεται, ενώ την βλέπω να χρησιμοποιεί περισσότερο και με ανεβασμένα ποσοστά επιτυχίας το drop shot (σαφώς καλύτερη αίσθηση στο χτύπημα από ό,τι μας είχε δείξει στο παρελθόν), ανακατεύοντας λίγο το ρυθμό και εκπλήσσοντας την αντίπαλο που πάντα περιμένει δύναμη από απέναντι. Είναι για τελικό, με πιο σημαντικά εμπόδια στον δρόμο της (αν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά) την ιδιαίτερα φορμαρισμένη και μετρ του χώματος Σουάρεθ Ναβάρο (προημιτελικός) και τη Σιμόνα Χάλεπ στον ημιτελικό. Α, προσοχή και στο καινούργιο κορίτσι που μας εξέπληξε ευχάριστα στη Ρώμη την Ντάρια Γαβρίλοβα. Παίζει 2ο γύρο με τη Λισίκι κι αν περάσει είναι ικανή για όλα!

Σερένα

Είναι μάλλον αδιαμφισβήτητο ότι αν η Σερένα πιάσει καλή απόδοση δεν χάνει με τίποτα! Το θέμα είναι ότι δεν είναι πάντα αυτή η περίπτωση και το ταμπλό είναι δύσκολο και δεν επιτρέπει τα διαστήματα που βλέπεις στο γήπεδο μια άλλη, άγνωστή σου Σερένα. Πρώτο δείγμα γραφής καλό (6-2, 6-2 τη Χλαβάτσκοβα) αλλά ο 3ος γύρος με την Αζαρένκα που έχει επιστρέψει για τα καλά θα μπορούσε να είναι ο τελικός! Ανυπομονούμε γι' αυτό το ματς...

Πάντως η αδερφή της η Βένους έφυγε νωρίς, αλλά μάλλον αυτό δεν αποτέλεσε ιδιαίτερη έκπληξη. Έχασε από την συμπατριώτισσά της Σλόαν Στέφενς που είναι στο επίπεδο να κάνει μεγάλες νίκες και ίσως ματσάρει και με τη Σερένα στις 16! Μετά θα παίξουν με τη Βοζνιάκι που θεωρώ ότι μέχρι εκεί το 'χει(προσοχή στη φορμαρισμένη ξανά Πέτκοβιτς) και βλέπουμε.

Ανέλπιστα αλλά και αυτή φυσιολογικά - κρίνοντας την όλη πορεία της στις χωμάτινες επιφάνειες - έφυγε και η Μπουσάρ (νούμερο 6) αφήνοντας ανοικτή διάβαση στην Πέτρα Κβίτοβα που έχει το παιχνίδι, αλλά κάτι δεν μου βγαίνει στο να της δείξω μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για μια θέση στον ημιτελικό, αν και το συγκεκριμένο κομμάτι του ταμπλό δείχνει πανεύκολο! Ίδωμεν!

Επανερχόμαστε με τους αγώνες του Δεύτερου γύρου.

Μέχρι τότε να βλέπετε καλό τένις!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ