ΤΕΝΙΣ

Ο "γιατρός" των 10.000 άσων

Ο "γιατρός" των 10.000 άσων

Ο Ίβο Κάρλοβιτς έκανε σερβίς μέσα στο σκοτάδι την περίοδο του εμφυλίου πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Ο Κροάτης τενίστας θα καταρρίψει αργά ή γρήγορα το ρεκόρ επίτευξης άσων στην ιστορία του επαγγελματικού τένις (videos).

Για κάποιον που φέρει το παρατσούκλι "γιατρός", ο Ίβο Κάρλοβιτς έχει μοιράσει αρκετό πόνο στους αντιπαλους του. Ο 36χρονος Κροάτης τενίστας έσπασε το φράγμα των 10.000 άσων στο επαγγελματικό τένις καθ'οδόν για τη νίκη με 7-6 (7-1), 7-6 (7-1) με αντίπαλο τον Μίλος Ράονιτς στο τουρνουά "Rogers Cup" στο Μόντρεαλ.

Μετά το τέλος του αγώνα ο "Dr.Ivo" είχε τη νίκη και 10.004 άσους στο σύνολο και πλέον βρίσκεται πολύ κοντά στο απόλυτο ρεκόρ του σπουδαιότερου Κροάτη τενίστα, του Γκόραν Ιβανίσεβιτς με 10.183 άσους από το 1990. Βέβαια η καριέρα του Ιβανίσεβιτς είχε ξεκινήσει από το 1988, άρα είχε περισσότερους.

" Θα ήθελα πολύ να καταρρίψω το ρεκόρ. Αυτός είναι ο στόχος μου. Ελπίζω να το καταφέρω φέτος. Αν όχι, τότε του χρόνου", είπε σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα της ATP, προτού ποζάρει, κρατώντας μπαλάκια του τένις, πάνω στα οποία είχαν γράψει τον αριθμό 10.000.

Ο άσος Νο10.000

Με ύψος 2,11μ. ο Κάρλοβιτς είναι ο ψηλότερος επαγγελματίας τενίστας. Το ύψος του φυσικά τον βοηθάει, αλλά η καριέρα του δεν είναι μονάχα ένα σερβίς. Το 2003 έκανε το ντεμπούτο του σε Grand Slam, στο Γουίμπλεντον και απέκλεισε τον κάτοχο του τίτλου, τον Αυστραλό Λέιτον Χιούιτ. Στο τουρνουά του "All England Club" έφτασε μέχρι τα προημιτελικά το 2009 και έχει να επιδείξει νίκες απέναντι στον Ρότζερ Φέντερερ και τον Νόβακ Τζόκοβιτς, φέτος στη Ντόχα.

Ο ίδιος ο Ιβανίσεβιτς είναι θαυμαστής του σερβίς του συμπατριώτη του. Όλοι οι Κροάτες τενίστες που ακολούθησαν τον Ιβανίσεβιτς είναι ψηλοί, φυσικά υπήρξαν θαυμαστές του Ιβανίσεβιτς και επιχειρούσαν να μιμηθούν τον ανορθόδοξο τρόπο με τον οποίο σέρβιρε. Ο Κάρλοβιτς πάντως έδωσε και μια άλλη δικαιολογία γιατί σερβίρει σε τόσους μεγάλους αριθμούς.

Αφιέρωμα στον Ίβο Κάρλοβιτς

" Νομίζω ότι χτυπούσα πολλά σερβίς. Όταν ήμουν μικρότερος έκανα πολλά σερβίς, γιατί βρισκόμασταν μεσούσης του εμφυλίου πολέμου. Δεν είχα την ευκαιρία να κάνω σωστές προπονήσεις. Τα βράδια που τα κορτ ήταν άδεια, έκανα σερβίς επί ώρες μέσα στο σκοτάδι μέχρι να κουραστεί το χέρι μου. Το έκανα αυτό και για αυτό το λόγο είμαι τόσο καλός τώρα, γιατί ξόδεψα τόσες ώρες".

Ο Κάρλοβιτς σερβίρει 19 άσους κατά μέσο όρο. Χρειάστηκε μόλις 527 αγώνες στην ATP για να σπάσει το φράγμα των 10.000 άσων. Ο ίδιος επαναλαμβάνει συχνά "δ εν είναι ότι κυνηγάω άσους σε κάθε αγώνα. Προσπαθώ να νικήσω και μακάρι να είχα περισσότερες νίκες στην καριέρα μου. Αν βέβαια κάνω και άσους, τότε ακόμα καλύτερα".

Το καλό και σταθερό σερβίς επιτρέπει στους τενίστες να χτίσουν γύρω από αυτό την καριέρα τους. Κατά πολλούς βοηθάει έναν τενίστα ή μια τενίστρια να απολαύσουν μια μακρά καριέρα. Ο 34χρονος Ρότζερ Φέντερερ, τρίτος στη λίστα της ATP, και η 33χρονη Σερένα Γουίλιαμς είναι επιτυχημένα παραδείγματα σε αυτή την περίπτωση.

Οι τενίστες με τους περισσότερους άσους στην ATP:

ΤΕΝΙΣΤΑΣ ΑΣΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Γκόραν Ιβανίσεβιτς (Κροατία) 10.183 895
Ίβο Κάρλοβιτς (Κροατία) 10.004 527
Ρότζερ Φέντερερ (Ελβετία) 9.279 1.124
Άντι Ρόντικ (ΗΠΑ) 9.074 780
Πιτ Σάμπρας (ΗΠΑ) 8.858 961
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ