ΤΕΝΙΣ

H δυναστεία των Μαλέεβα

H δυναστεία των Μαλέεβα

Ακριβώς 27 χρόνια πέρασαν από την ημέρα που η Μανουέλα Μαλέεβα πέτυχε τρεις νίκες σε ένα 24ώρο! Το Sport24.gr σας θυμίζει την ιστορία της οικογένειας Μαλέεβα.

Πριν καν πιάσουν ρακέτα η Βένους και η Σερένα Γουίλιαμς στο επικίνδυνο Κόμπτον της Καλιφόρνια, το γυναικείο τένις είχε τις αδερφές Μαλέεβα: Τη Μανουέλα, την Κατερίνα (Κάτια) και την Μαγκνταλένα (Μάγκι).

Οι τρεις αδερφές από την (κομμουνιστική) Βουλγαρία έσπασαν κάθε ρεκόρ. Με αφορμή την επέτειο των 27 χρόνων από το μοναδικό επίτευγμα της Μανουέλα Μαλέεβα στη Ρώμη, το Sport24.gr γράφει την ιστορία των αδερφών Μαλέεβα.

Η μεγαλύτερη και καλύτερη κατά πολλούς, η Μανουέλα, έγινε η πρώτη τενίστρια στην ιστορία του σπορ που κατάφερε να πάρει τρεις νίκες σε μια ημέρα! Στο Ιταλικό Όπεν το 1984 στην Περούτζια, πήρε το δεύτερο τίτλο από τους 17 που θα ακολουθούσαν.

Το έκανε με δύσκολο τρόπο. Ξεκίνησε την ημέρα της με νίκη επί της κατόχου του Ρολάν Γκαρός το 1978, της Βιρζινί Ρουζίτσι για να ακολουθήσει η επικράτηση με αντίπαλο την Καναδή Κάρλινγκ Μπάσετ. Στον τελικό νίκησε 6-3, 6-3 την Κρις Έβερτ για να γίνει μόλις η έβδομη παίκτρια που κέρδιζε την "Κρίσι".

Τον Φεβρουάριο του 1985 η 28χρονη Μανουέλα έφτασε στο Νο3 της παγκόσμιας κατάταξης. Μοιράστηκε τη χαρά με την κατά δύο χρόνια μικρότερη, Κατερίνα και την 10χρονη Μαγκνταλένα. Η Μανουέλα και η Κατερίνα ήταν αντίπαλες στα τουρνουά και το 1990 η Μάγκνταλένα έπαιξε και εκείνη στο Ρολάν Γκαρός.

Για πρώτη φορά υπήρχαν τρεις αδερφές στο κυρίως ταμπλό ενός Grand Slam τουρνουά. Στις 12 Απριλίου του 1992 βρέθηκαν και οι τρεις στο Top15!

Όσον αφορά τις μεταξύ τους αναμετρήσεις η Μανουέλα προηγούνταν 8-1 επί της Κατερίνα, 2-0 επί της Μαγκνταλένα, ενώ η Κατερίνα νίκησε τέσσερις φορές τη Μαγκνταλένα. Η... μικρή κέρδιζε τις αδερφές της στο διπλό!

Το "μυστικό" της επιτυχίας ήταν η μητέρα/προπονήτρια, η Γιούλια Μπερμπεριάν. Οι γονείς της μπόρεσαν και έφτασαν στη Βουλγαρία, γλυτώνοντας από τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους. Παντρεύτηκε τον πρώην διεθνή μπασκετμπολίστα, Γκεόργκι Μαλέεβ. Οι δυο τους ήθελαν μια καλύτερη ζωή για τα παιδιά τους.

Η Μανουέλα κέρδιζε κάθε αντίπαλο στα τουρνουά των κομμουνιστικών χωρών που έπαιζε. Η Γιούλια έμαθε ότι υπήρχε ένα τουρνουά ονόματα Orange Bowl, στο οποίο έπαιζαν τα καλύτερα ταλέντα. Μόνο που διεξάγονταν στη Φλόριντα. Παρακάλεσε, έκλαψε και ίσως να αναγκάστηκε να κάνει κι άλλα πράγματα για να εξασφαλίσει την άδεια από τους κομμουνιστές.

Η κόρη της έφτασε μέχρι τον τελικό για να χάσει από την αδερφή της Κρις Έβερτ. Όμως το νερό είχε ήδη μπει στο αυλάκι και σιγά σιγά, με τα πενιχρά μέσα που διέθεταν, έχτισε μια καριέρα για τη Μανουέλα και την Κατερίνα που ακολουθούσε.

"Ποιος ξέρει τι θα καταφέρναμε αν είχαμε τις ίδιες ευκαιρίες, αν δεν προερχόμασταν από μια κομμουνιστική χώρα", αναρωτήθηκε σε συνέντευξη της η Γιούλια, η οποία είχε κατακτήσει τον ένατο τίτλο στη Βουλγαρία, 88 μέρες μετά τη γεννηση της Μαγκνταλένα.

Η Μανουέλα αποχώρησε πρώτη το 1994. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια εκπροσωπούσε την Ελβετία, την πατρίδα του συζύγου της. Ακολούθησε η Κατερίνα και η Μαγκνταλένα το 2005. Η Μανουέλα ζει στη Λοζάννη και οι δύο μικρότερες αδερφές της, στη Σόφια.

Φωτογραφία: Από αριστερά η Μανουέλα, η Γιούλια, η Κατερίνα και η Μαγκνταλέβα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ